Zobacz pełną wersję : [ Portret ] .... - z szuflady
jedno zdjęcie z głębokiej szuflady
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=qycz65lwfy5pxbj0stl.jpg)
Vespalock
02-04-2009, 19:43
Mogłeś go z niej nie wyciągać... Może za długo leżało pod skarpetkami bo modelka zrobiła się już zielona... ;)
Bardzo brzydka fotka, dół przepalony a góra za zielona :P
Przepraszam, że tak bezpośrednio, w końcu sam jestem jeszcze zielony w dziedzinie fotografii, ale takie miałem odczucia patrząc na tą fotę.
Pozdrawiam!
Może za długo leżało pod skarpetkami bo modelka zrobiła się już zielona...
mało smieszny żart
Bardzo brzydka fotka, dół przepalony a góra za zielona
co znaczy brzydka? jakies konkrety czy tylko wg twojego gustu?
niepomyślałeś ,że może tak miało być?
takie miałem odczucia patrząc na tą fotę
odczucia - Twoja sprawa
Mnie również nie przekonuje to zdjęcie - szczególnie kolorystyka i jasność na nie. Odbiór zdjęcia to sprawa bardzo osobista, ale dla mnie ta fotka jest po prostu nieudana (bądź jej obróbka - nie wiem, nefa nie widziałem)
Poza tym, jasność razi i jest trochę nieostro.
Pozdrawiam,
Qiubag
everyman
02-04-2009, 20:46
...pozwolisz, że wtrącę swoje kilka groszy:
Czego się nie napisze o pracy zawsze będzie według gustu osoby komentującej. "IMHO" powinno występować w przypadku forum jako rzecz oczywista, bez każdorazowego wypunktowania, iż to co piszę jest tylko "moim zdaniem".
...to teraz o samej fotografii:
Również uważam, że zdjęcie nie jest najlepsze. Po pierwsze dolna krawędź - poprzez jej znaczne rozjaśnienie w stosunku do reszty kadru skutecznie odciąga wzrok od twarzy fotografowanej osoby. Kiedyś już to mówiłem, a ostatnio również zwrócono mi na to uwagę przy mojej fotografii (bo sam inaczej na nią patrzyłem): Mocne punkty to nie tylko linie poprowadzone przez kadr, ale również rozkład jasnych i ciemnych obszarów, kolorów, czy też głębi ostrości. Jeśli przyciemnisz dół do średniego poziomu całego ujęcia i lekko wyciągniesz twarz zauważysz, że inaczej patrzy się na ten kadr. Po drugie tonacja jakoś kłóci mi się z tym co widzę - nie pasuje mi do tej pracy. Ogólnie mam wrażenie, że gdyby zastosować inną obróbkę mogło by być znacznie ciekawiej; teraz jestem na nie. Sama modelka jest urocza, ale tego się nie ocenia. ;)
.
...to teraz o samej fotografii:
Również uważam, że zdjęcie nie jest najlepsze. Po pierwsze dolna krawędź - poprzez jej znaczne rozjaśnienie w stosunku do reszty kadru skutecznie odciąga wzrok od twarzy fotografowanej osoby. Kiedyś już to mówiłem, a ostatnio również zwrócono mi na to uwagę przy mojej fotografii (bo sam inaczej na nią patrzyłem): Mocne punkty to nie tylko linie poprowadzone przez kadr, ale również rozkład jasnych i ciemnych obszarów, kolorów, czy też głębi ostrości. Jeśli przyciemnisz dół do średniego poziomu całego ujęcia i lekko wyciągniesz twarz zauważysz, że inaczej patrzy się na ten kadr. Po drugie tonacja jakoś kłóci mi się z tym co widzę - nie pasuje mi do tej pracy. Ogólnie mam wrażenie, że gdyby zastosować inną obróbkę mogło by być znacznie ciekawiej; teraz jestem na nie. Sama modelka jest urocza, ale tego się nie ocenia. ;)
dziekuję . Własnie o tak konstruktywna krytykę mi chodziło. Ostatnio na forum panuje jakaś dziwna zasada, krytykowania bez uzasadnienia - delikatnie moiąc i to właśnie strasznie mnie denerwuje. Jest grupka "wzajemniej adoracji" i obojętnie jakie by to zdjęcia nie były to tylko achy i echy a reszte zlewa się......
Moim zdaniem -0.3 ew 0.5 EV i bez tego zielonego zafarbu i zdjęcie całkiem przyjemne, spróbuj inaczej obrobić, chętnie zobaczę.
Vespalock
02-04-2009, 23:09
mało smieszny żart
Nie twierdzę, że to szczyt błyskotliwej riposty, ale Twoje zdjęcie do najlepszych też nie należy, więc i żart nie musi odbiegać poziomem ;)
Tylko albo aż.
niepomyślałeś ,że może tak miało być?
Tak właśnie pomyślałem i chwilę potem przypomniał mi się pewien tutorial, którego nie tak dawno temu oglądałem: http://tutorialbucket.googlepages.com/psundeadmakeup.html Czerpałeś z niego natchnienie? ;)
odczucia - Twoja sprawa
W większej mierze jest to sprawa fotografa, którego zdjęcia, owe odczucia, dotyczą.
Co do tej grupki wzajemnej adoracji to chyba jednak się mylisz...
Ale przyznaję Ci rację w tym, że krytyka bez uzasadnienia to nie krytyka. Mnie do tego worka nie wrzucaj, bo napisałem Ci przecież, że góra za zielona a dół za jasny. Tyle, na ile pozwala moja nieprofesjonalna wiedza.
I nie miało to być złośliwe a takie ... ;) ... "niezbyt śmieszne" ;) Podobnie jak niniejsza wypowiedź.