PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] .... - z szuflady

mmmak
02-04-2009, 19:25
jedno zdjęcie z głębokiej szuflady

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=qycz65lwfy5pxbj0stl.jpg)

Vespalock
02-04-2009, 19:43
Mogłeś go z niej nie wyciągać... Może za długo leżało pod skarpetkami bo modelka zrobiła się już zielona... ;)
Bardzo brzydka fotka, dół przepalony a góra za zielona :P
Przepraszam, że tak bezpośrednio, w końcu sam jestem jeszcze zielony w dziedzinie fotografii, ale takie miałem odczucia patrząc na tą fotę.

Pozdrawiam!

mmmak
02-04-2009, 20:15
Może za długo leżało pod skarpetkami bo modelka zrobiła się już zielona...
mało smieszny żart

Bardzo brzydka fotka, dół przepalony a góra za zielona
co znaczy brzydka? jakies konkrety czy tylko wg twojego gustu?
niepomyślałeś ,że może tak miało być?

takie miałem odczucia patrząc na tą fotę
odczucia - Twoja sprawa

Qiubag
02-04-2009, 20:38
Mnie również nie przekonuje to zdjęcie - szczególnie kolorystyka i jasność na nie. Odbiór zdjęcia to sprawa bardzo osobista, ale dla mnie ta fotka jest po prostu nieudana (bądź jej obróbka - nie wiem, nefa nie widziałem)
Poza tym, jasność razi i jest trochę nieostro.
Pozdrawiam,
Qiubag

everyman
02-04-2009, 20:46
...pozwolisz, że wtrącę swoje kilka groszy:
Czego się nie napisze o pracy zawsze będzie według gustu osoby komentującej. "IMHO" powinno występować w przypadku forum jako rzecz oczywista, bez każdorazowego wypunktowania, iż to co piszę jest tylko "moim zdaniem".

...to teraz o samej fotografii:
Również uważam, że zdjęcie nie jest najlepsze. Po pierwsze dolna krawędź - poprzez jej znaczne rozjaśnienie w stosunku do reszty kadru skutecznie odciąga wzrok od twarzy fotografowanej osoby. Kiedyś już to mówiłem, a ostatnio również zwrócono mi na to uwagę przy mojej fotografii (bo sam inaczej na nią patrzyłem): Mocne punkty to nie tylko linie poprowadzone przez kadr, ale również rozkład jasnych i ciemnych obszarów, kolorów, czy też głębi ostrości. Jeśli przyciemnisz dół do średniego poziomu całego ujęcia i lekko wyciągniesz twarz zauważysz, że inaczej patrzy się na ten kadr. Po drugie tonacja jakoś kłóci mi się z tym co widzę - nie pasuje mi do tej pracy. Ogólnie mam wrażenie, że gdyby zastosować inną obróbkę mogło by być znacznie ciekawiej; teraz jestem na nie. Sama modelka jest urocza, ale tego się nie ocenia. ;)

mmmak
02-04-2009, 21:14
.

...to teraz o samej fotografii:
Również uważam, że zdjęcie nie jest najlepsze. Po pierwsze dolna krawędź - poprzez jej znaczne rozjaśnienie w stosunku do reszty kadru skutecznie odciąga wzrok od twarzy fotografowanej osoby. Kiedyś już to mówiłem, a ostatnio również zwrócono mi na to uwagę przy mojej fotografii (bo sam inaczej na nią patrzyłem): Mocne punkty to nie tylko linie poprowadzone przez kadr, ale również rozkład jasnych i ciemnych obszarów, kolorów, czy też głębi ostrości. Jeśli przyciemnisz dół do średniego poziomu całego ujęcia i lekko wyciągniesz twarz zauważysz, że inaczej patrzy się na ten kadr. Po drugie tonacja jakoś kłóci mi się z tym co widzę - nie pasuje mi do tej pracy. Ogólnie mam wrażenie, że gdyby zastosować inną obróbkę mogło by być znacznie ciekawiej; teraz jestem na nie. Sama modelka jest urocza, ale tego się nie ocenia. ;)

dziekuję . Własnie o tak konstruktywna krytykę mi chodziło. Ostatnio na forum panuje jakaś dziwna zasada, krytykowania bez uzasadnienia - delikatnie moiąc i to właśnie strasznie mnie denerwuje. Jest grupka "wzajemniej adoracji" i obojętnie jakie by to zdjęcia nie były to tylko achy i echy a reszte zlewa się......

sdnk
02-04-2009, 22:14
Moim zdaniem -0.3 ew 0.5 EV i bez tego zielonego zafarbu i zdjęcie całkiem przyjemne, spróbuj inaczej obrobić, chętnie zobaczę.

Vespalock
02-04-2009, 23:09
mało smieszny żart
Nie twierdzę, że to szczyt błyskotliwej riposty, ale Twoje zdjęcie do najlepszych też nie należy, więc i żart nie musi odbiegać poziomem ;)

Tylko albo aż.

niepomyślałeś ,że może tak miało być?
Tak właśnie pomyślałem i chwilę potem przypomniał mi się pewien tutorial, którego nie tak dawno temu oglądałem: http://tutorialbucket.googlepages.com/psundeadmakeup.html Czerpałeś z niego natchnienie? ;)

odczucia - Twoja sprawa
W większej mierze jest to sprawa fotografa, którego zdjęcia, owe odczucia, dotyczą.

Co do tej grupki wzajemnej adoracji to chyba jednak się mylisz...

Ale przyznaję Ci rację w tym, że krytyka bez uzasadnienia to nie krytyka. Mnie do tego worka nie wrzucaj, bo napisałem Ci przecież, że góra za zielona a dół za jasny. Tyle, na ile pozwala moja nieprofesjonalna wiedza.

I nie miało to być złośliwe a takie ... ;) ... "niezbyt śmieszne" ;) Podobnie jak niniejsza wypowiedź.