Zobacz pełną wersję : Filtr UV a szeroki kąt.
Cześć. Chciałbym kupić jakiś filtr UV do standardowego zooma i zastanawia mnie fakt potencjalnej winiety na szerokim kącie (24mm) w przypadku grubych filtrów (>3mm). Czy faktycznie jest się czego obawiać? No i podobno w slimach nie da się używać dekli "rozporowych", więc są dołączane zaślepki w zestawach - jak się sprawują? Dzięki z góry za opinię i radę :-).
Co do winiety i szerokiego kąta, to mogę powiedzieć tylko tyle, że nie mam z tym problemu - s10-20 i uv w wersji slim. Co więcej, na ten filtr slim zakładam normalny dekielek rozporowy.
bhk, podrzuć jeszcze jaki to model, to zerknę w sklepie jak wygląda. Dzięki z góry.
U mnie na 24mm w przypadku N24-85G nie zaobserwowałem winiety.
Ok, dzięki. Przejdę się i popatrzę. :-)
Mariusz888
02-04-2009, 15:59
Chciałbym tylko zauważyć że do szerokich kątów mamy osłony przeciwsłoneczne które wystają więcej niż z 5 filtrów skręconych razem ;) ja tam do S 10-20 mam normalnego UV Sigmy którego dodawali gratis i za nic nie wygląda na żadnego slima i "śmiga" ;)
ja na swojej sigmie 10-20 mam nakrecona zwykla uvałke Hoya i winiety też nie zauważyłem:)
Slima mam, bo był w komplecie jak kupowałem sigme. Osłona przeciwsłoneczna jest raczej szersza, więc co za różnica. Dla porównania, gdy na kita wkręci się uv i polar razem to już jest straszna winieta...
Dla porównania, gdy na kita wkręci się uv i polar razem to już jest straszna winieta...
Oj, oj, oj. Jak miałem D70s i 18-70 to spoko dwa nie slimowe Hoye (UV + polar) u mnie nie winietowały...
No to ja mam taki problem. Na tokinie 12-24 + filtrze UV HOYA (slim) jest wszystko oki, ale jak zaloze holder cokina (szerokokątny) to mam winiete do 15mm jak zdejmę uv to moge robic od 13 mm bez winiety
No to ja mam taki problem. Na tokinie 12-24 + filtrze UV HOYA (slim) jest wszystko oki, ale jak zaloze holder cokina (szerokokątny) to mam winiete do 15mm jak zdejmę uv to moge robic od 13 mm bez winiety
zdejmij UV-ke, zdejmij pierscien Cokina, wcisnij uchwyt bezposrednio na bagnet oslony przeciwslonecznej. i bedzie git