PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy macro i niepełna klatka

hijax_pl
02-04-2009, 10:35
Hej,

Mam pytanie - w sumie pewnie prozaiczne dla wielu z Was.

Jak się ma skala odwzorowania obiektywu przy podłączeniu do niepełnoklatkowego body?

Chodzi mi o to, że jeśli mamy obiektyw pozwalający uzyskać skalę 1:1 - to w specyfikacji podaje się to dla pełnej klatki. Na logikę - kiedy zmniejszymy matrycę - zwiększymy skalę. Czyli de facto taki obiektyw Nikkor 60/2.8 Micro z body np D80 dawałby skalę 1.5:1.

A może się mylę?

mpwt
02-04-2009, 10:43
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1205239&postcount=7

hijax_pl
03-04-2009, 11:31
No tak. Bałwan ze mnie. Dzięki.
Swoja drogą już wiem dlaczego nie udało mi się wyszukać :-D

JK
03-04-2009, 11:51
Wcale nie taki bałwan, jak ci się wydaje. :wink:

Jeśli z FXa zrobisz odbitkę (na przykład) 10x15, póżniej odbitkę takiej samej wielkości zrobisz z DXa, a w obu przypadkach matryce naświetlisz, jak dla skali 1:1, to z DXa uzyskasz 1.5 raza większą efektywną skalę odwzorowania, niż z FXa. Nie mówimy tu o szumach, czy o jakości, tylko o rozmarach obiektu na finalnym zdjęciu. A jeśli będziesz chciał zachować taki sam kadr dla obu formatów (FX i DX), to w DXie nie będziesz naświetlał matrycy jak dla skali odwzorowania 1:1, tylko jak dla skali 1:1.5. W efekcie na finalnej odbitce uzyskasz takie same rozmiary obiektu.

Teoretycznie twój obiektyw macro zawsze da na matrycy skalę 1:1, ale efektywna wielkość obiektów na finalnych zdjęciach będzie różna.

hijax_pl
03-04-2009, 14:38
Czyli knuć - knułem dobrze. Ale dla odbitki ;)

Podsumowując: Oglądając na całym ekranie zdjęcie wykonane obiektywem ustawionym na 1:1 - będę miał wrażenie że to skala 1.5:1.
Optycznie natomiast nadal to będzie 1:1, tzn 1cm dżdżownica będzie na matrycy miała 1cm. A to oznacza, że na DX w pionie zajmie prawie całą klatkę.

I o to mi właśnie chodziło.

JK
03-04-2009, 15:04
.... Podsumowując: Oglądając na całym ekranie zdjęcie wykonane obiektywem ustawionym na 1:1 - będę miał wrażenie że to skala 1.5:1.
Optycznie natomiast nadal to będzie 1:1, tzn 1cm dżdżownica będzie na matrycy miała 1cm. A to oznacza, że na DX w pionie zajmie prawie całą klatkę. ....

Jeśli wsadzisz swoje oko do puszki zamiast matrycy, to wyedy zobaczysz to 1:1 w obu przypadkach, :wink: ale jeśli będziesz oglądał zdjęcia prezentowane w dowolny sposób, czyli na ekranie monitora, na ścianie z rzutnika, albo wydrukowane na papierze, to zawsze z DXa dostaniesz efektywną skalę odwzorowania 1.5 raza większą, albo obraz 1.5 raza mniejszy. Innych możliwości nie ma.

Więcej na ten temat znajdziesz tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93723

hijax_pl
05-04-2009, 16:04
Dzięki wielkie Jacku za obszerna i zilustrowaną odpowiedz.

Teraz mi tylko pozostało czekać na mieszek, który nota bene juz 3 miesiąc w serwisie nikona leży.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki :)