Zobacz pełną wersję : SIGMA DC 17-70 1:2,8-4,5 Macro HSM
Wczoraj kupiłem w/w sigmę, nie testowałem jej w sklepie tylko już w domu. Po podpięciu do D80 i wykonaniu kilkunastu różnych zdjęć, stwierdziłem z przerażeniem że właściwie to nic nie jest ostre. Spakowałem obiektyw i po 2 g. od zakupu byłem z powrotem w sklepie. Pani przyjęła reklamacje, do 10 dni wymienią jeśli sprowadzą a jak nie to oddadzą pieniążki. Obiektyw mi kazała zabrać. Więc ja znowu go podpiąłem i zacząłem na nowo testować. Raz było lepiej raz gorzej. Dzisiaj od rana to samo, i co się okazało SIGMA po ok 250 klapnięciach zaczęła pięknie ostrzyć, nawet na kropach jest idealnie. Napiszcie czy to jest możliwe żeby taki obiektyw musiał się (dotrzeć)?
Pozdrawiam wszystkich.
Spodobałeś jej się i przestała focha strzelać :-)
Dzięki, coś w tym jest, tylko się zastanawiam nad celowością sprawdzania w sklepie! skoro części muszą się dopasować w trakcie pracy. A może te "dobre" szkła są po prostu sprawdzane przez iluś tam kupujących i ten ostatni stwierdza raptem że szkło jest OK.
w życiu nie słyszałem o czymś takim jak "dotarcie szkła" wydaje mi się to trochę dziwne.
jakieś anomalia zaszły z tej twojej sigmie :P hehe
No teraz już słyszałeś! tam jest przecież zwykła mechanika i jakiś tam smar, musiało się ułożyć i tyle. Jeśli nie to co? W tej chwili ostrzy pięknie.
Ja tak mialem, jak kupilem Nikkora 17-55, pierwszego dnia porazka, nic nie ostrzylo.
Za to od drugiego dnia wszystko bylo w porzadku. Dzisiaj mysle, ze pierwszego dnia rece trzesly mi sie ze szczescia i z wrazenia i stad nieostre fotki :)
Wojtek Mąka
03-04-2009, 15:30
S17-70 sprawdzałem na szybko w sklepie przed zakupem; miałem wrażenie, że szkło ma lekkie klopoty z AF na tym swoim "nibymakro". kupiłem, foty mam ostre, a przypadki nietrafiania AF są rzadkie. Nie sadzę, żeby S zaczynała pracowac lepiej z upływem czasu. Może dlatego, że nie zwracam na to uwagi.
tak btw - myśle że czściowo te legendy o błędach AF często biorą się z niewiedzy, jak AF działa i co trzeba robić, żeby działał poprawnie. Dotyczy to oczywiście zupełnie młodych stażem użytkowników luster.:)