PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA DC 17-70 1:2,8-4,5 Macro HSM

leo2
01-04-2009, 21:23
Wczoraj kupiłem w/w sigmę, nie testowałem jej w sklepie tylko już w domu. Po podpięciu do D80 i wykonaniu kilkunastu różnych zdjęć, stwierdziłem z przerażeniem że właściwie to nic nie jest ostre. Spakowałem obiektyw i po 2 g. od zakupu byłem z powrotem w sklepie. Pani przyjęła reklamacje, do 10 dni wymienią jeśli sprowadzą a jak nie to oddadzą pieniążki. Obiektyw mi kazała zabrać. Więc ja znowu go podpiąłem i zacząłem na nowo testować. Raz było lepiej raz gorzej. Dzisiaj od rana to samo, i co się okazało SIGMA po ok 250 klapnięciach zaczęła pięknie ostrzyć, nawet na kropach jest idealnie. Napiszcie czy to jest możliwe żeby taki obiektyw musiał się (dotrzeć)?
Pozdrawiam wszystkich.

BOSS
01-04-2009, 21:58
Spodobałeś jej się i przestała focha strzelać :-)

leo2
01-04-2009, 22:11
Dzięki, coś w tym jest, tylko się zastanawiam nad celowością sprawdzania w sklepie! skoro części muszą się dopasować w trakcie pracy. A może te "dobre" szkła są po prostu sprawdzane przez iluś tam kupujących i ten ostatni stwierdza raptem że szkło jest OK.

ryszkut
01-04-2009, 22:17
w życiu nie słyszałem o czymś takim jak "dotarcie szkła" wydaje mi się to trochę dziwne.
jakieś anomalia zaszły z tej twojej sigmie :P hehe

leo2
01-04-2009, 22:34
No teraz już słyszałeś! tam jest przecież zwykła mechanika i jakiś tam smar, musiało się ułożyć i tyle. Jeśli nie to co? W tej chwili ostrzy pięknie.

sssmok
02-04-2009, 01:17
Ja tak mialem, jak kupilem Nikkora 17-55, pierwszego dnia porazka, nic nie ostrzylo.
Za to od drugiego dnia wszystko bylo w porzadku. Dzisiaj mysle, ze pierwszego dnia rece trzesly mi sie ze szczescia i z wrazenia i stad nieostre fotki :)

Wojtek Mąka
03-04-2009, 15:30
S17-70 sprawdzałem na szybko w sklepie przed zakupem; miałem wrażenie, że szkło ma lekkie klopoty z AF na tym swoim "nibymakro". kupiłem, foty mam ostre, a przypadki nietrafiania AF są rzadkie. Nie sadzę, żeby S zaczynała pracowac lepiej z upływem czasu. Może dlatego, że nie zwracam na to uwagi.
tak btw - myśle że czściowo te legendy o błędach AF często biorą się z niewiedzy, jak AF działa i co trzeba robić, żeby działał poprawnie. Dotyczy to oczywiście zupełnie młodych stażem użytkowników luster.:)