PDA

Zobacz pełną wersję : D70 (jaki kod w pilocie uniwersalnym Thomson?)

Marasm
31-08-2006, 12:14
Witam! Mam takie pytanie. Czy ktoś może orientuje się jaki trzycyfrowy kod należy wpisać do pilota uniwersalnego Thomson ROC 130, aby obsługiwać zdalnie migawkę Nikona D70? Wiem że było już o tym i zaręczam że nie pytam z lenistwa. Pisano że kody od TV Sanyo lub JVC powinny zadziałać. Testowałem i niestety rezultat był negatywny, choć mój telewizor szybko dogadał się z tym pilotem. Poza tym z tego co pisano na forum to kody te były więcej niż trzycyfrowe i dotyczyły chyba innych modeli pilotów. Będę wdzięczny za informacje.

yossarian
31-08-2006, 13:13
U mnie w bardzo podobnym pilocie Thomsona to był kod 051

Marasm
31-08-2006, 13:18
właśnie sprawdziłem ten kod i niestety porażka :cry:

[ Dodano: Czw 31 Sie, 2006 ]
a mogę wiedzieć jaki jest model Twojego pilota?

yossarian
31-08-2006, 17:41
Ja miałem Thomsona ROC 145. Wiesz że jako wyzwalacz działa któryś z przycisków do głośności (nie pamiętam który) ?

Marasm
31-08-2006, 18:30
Ponoć ten model ROC 130 bez problemu powinien działać z canonami - kiedyś w jakiejś gazecie fotograficznej nawet podawano odpowiedni kod. Z moim Nikonem narazie jakoś kurcze nie chce :(

sinner
31-08-2006, 23:06
jeżeli masz książeczkę z kodami to spróbuj te od sprzętu Sanyo

Marasm
01-09-2006, 08:44
Mam książeczkę z kodami i próbowałem z kodami od Sanyo ale jakoś nic to nie dawało. Dopuszczam taką nikłą ewentualność, że coś błędnie wprowadziłem i jeszcze raz pewnie je sprawdzę

lesiuc
01-09-2006, 10:33
Ja mam taki badziew z supermarketu za 15 zł -Emmerson RU25
Nie wiem na jakim kodzie działa bo trudno sprawdzić ale ma taką funkcję do
wyszukiwania kodów. Po prostu coś tam się naciska na pilocie i potem tylko przycisk
power ileś tam razy póki aparat nie załapie. Jak załapie to to jest ten kod.
Jeśli masz gdzieś market w pobliżu to polecam bo kosztuje grosze i jest pewne,
a poza tym dogadał się z każdym sprzętem jaki mam w domu -nawet moim tv sanyo z 89'r
z którym żaden inny działać nie chciał a sprawdzałem z 5 szt.
Pozdrawiam!

Marasm
01-09-2006, 11:15
ten pilot też ma taką opcję, będę próbował - chciałbym tylko mieć pewność, że ten wielokrotnie wciskany przycisk on/off posłuży właśnie do wyzwalania migawki

Sebol
01-09-2006, 14:12
Zacytuję swojego niegdysiejszego posta:

Do uniwersalnego pilota trzeba wprowadzić kod tak, żeby działał jak pilot do telewizora JVC.
Migawkę wyzwala zmiana programu TV w górę.

Sprawdziłem na D70 i pilocie od mojego kina domowego, który po wprowadzeniu kodu może obsługiwać też telewizor.

Pozdrawiam

P.S. W instrukcji do mojego pilota są 3 kody do JVC a działa tylko jeden z nich.

Marasm
01-09-2006, 14:39
sprawdzę jeszcze raz te kody od TV JVC choć daję głowę że już to robiłem

[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]
Witam raz jeszcze - wieczorem miałem trochę czasu, więc usiadłem ponownie do sprzętu. Nikon dogadał się z pilocikiem na kodzie 051 za pośrednictwem przycisku zmniejszania głośności. Wielkie, wielkie dzięki yossarian. Pilocik jest mały i poręczny, nie ma miliona guzików i chyba mogę go polecić innym forumowiczom. Tym bardziej, że kosztował mnie w supermarkecie jedynie 14 zł :wink: