Zobacz pełną wersję : D70 (jaki kod w pilocie uniwersalnym Thomson?)
Witam! Mam takie pytanie. Czy ktoś może orientuje się jaki trzycyfrowy kod należy wpisać do pilota uniwersalnego Thomson ROC 130, aby obsługiwać zdalnie migawkę Nikona D70? Wiem że było już o tym i zaręczam że nie pytam z lenistwa. Pisano że kody od TV Sanyo lub JVC powinny zadziałać. Testowałem i niestety rezultat był negatywny, choć mój telewizor szybko dogadał się z tym pilotem. Poza tym z tego co pisano na forum to kody te były więcej niż trzycyfrowe i dotyczyły chyba innych modeli pilotów. Będę wdzięczny za informacje.
yossarian
31-08-2006, 13:13
U mnie w bardzo podobnym pilocie Thomsona to był kod 051
właśnie sprawdziłem ten kod i niestety porażka :cry:
[ Dodano: Czw 31 Sie, 2006 ]
a mogę wiedzieć jaki jest model Twojego pilota?
yossarian
31-08-2006, 17:41
Ja miałem Thomsona ROC 145. Wiesz że jako wyzwalacz działa któryś z przycisków do głośności (nie pamiętam który) ?
Ponoć ten model ROC 130 bez problemu powinien działać z canonami - kiedyś w jakiejś gazecie fotograficznej nawet podawano odpowiedni kod. Z moim Nikonem narazie jakoś kurcze nie chce :(
jeżeli masz książeczkę z kodami to spróbuj te od sprzętu Sanyo
Mam książeczkę z kodami i próbowałem z kodami od Sanyo ale jakoś nic to nie dawało. Dopuszczam taką nikłą ewentualność, że coś błędnie wprowadziłem i jeszcze raz pewnie je sprawdzę
Ja mam taki badziew z supermarketu za 15 zł -Emmerson RU25
Nie wiem na jakim kodzie działa bo trudno sprawdzić ale ma taką funkcję do
wyszukiwania kodów. Po prostu coś tam się naciska na pilocie i potem tylko przycisk
power ileś tam razy póki aparat nie załapie. Jak załapie to to jest ten kod.
Jeśli masz gdzieś market w pobliżu to polecam bo kosztuje grosze i jest pewne,
a poza tym dogadał się z każdym sprzętem jaki mam w domu -nawet moim tv sanyo z 89'r
z którym żaden inny działać nie chciał a sprawdzałem z 5 szt.
Pozdrawiam!
ten pilot też ma taką opcję, będę próbował - chciałbym tylko mieć pewność, że ten wielokrotnie wciskany przycisk on/off posłuży właśnie do wyzwalania migawki
Zacytuję swojego niegdysiejszego posta:
Do uniwersalnego pilota trzeba wprowadzić kod tak, żeby działał jak pilot do telewizora JVC.
Migawkę wyzwala zmiana programu TV w górę.
Sprawdziłem na D70 i pilocie od mojego kina domowego, który po wprowadzeniu kodu może obsługiwać też telewizor.
Pozdrawiam
P.S. W instrukcji do mojego pilota są 3 kody do JVC a działa tylko jeden z nich.
sprawdzę jeszcze raz te kody od TV JVC choć daję głowę że już to robiłem
[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]
Witam raz jeszcze - wieczorem miałem trochę czasu, więc usiadłem ponownie do sprzętu. Nikon dogadał się z pilocikiem na kodzie 051 za pośrednictwem przycisku zmniejszania głośności. Wielkie, wielkie dzięki yossarian. Pilocik jest mały i poręczny, nie ma miliona guzików i chyba mogę go polecić innym forumowiczom. Tym bardziej, że kosztował mnie w supermarkecie jedynie 14 zł :wink: