Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Białe misie podczas burzy śnieżnej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/4041/misie.jpg)
I jak się Wam podoba? Znajomy mi powiedział, że trochę za duże przepały, ale ja się nie znam i chcę poznać waszą opinię :-P
ten drugi fajnie wyszedł:-D
Jak dla mnie to, to zdjęcie jest niedoświetlone ;)
Ja widze tylko biała karte - dlaczemu tak?
puchbeary
01-04-2009, 13:13
no co ty nie widzisz jak ten z lewej lepi bałwana ? :shock: Fajne zdjęcie - że ci się udało taką zimę 1 kwietnia ustrzelić ;)
genialny kadr :D czym to uchwyciłeś?? 600/f1.2 VR ??
Musisz skalibrować monitor !!!
Zdjęcie kapitalne, skąd wziąłeś tak ogromne marchewki na noski dla bałwanków ??
Bardzo dobre, zdjęcie ale ten podpis, jest nie do zaakceptowania.
genialny kadr :D czym to uchwyciłeś?? 600/f1.2 VR ??
Niestety na wersję f/1.2 nie było mnie stać :( Zdjęcie wykonałem N600 f/2.0 VR podpiętym do D800xp.
puchbeary
01-04-2009, 14:56
Niestety na wersję f/1.2 nie było mnie stać :( Zdjęcie wykonałem N600 f/2.0 VR podpiętym do D800xp.
Słyszałem że te XP się często zawieszają. :( Da się robić zdjęcia jak Ci bluescreen wyskoczy ?
Ja to widziałbym bardziej w kwadracie. Możesz też wstawić wersję kolorową tego zdjęcia ?
świetny kadr. cóż za time-ing na press foto normalnie !
A mnie sie nie podoba. Za duzo szczegolow i balagan w kadrze, nie ma na czym skupic wzroku. Do tego faktycznie jest przepal, ale jak looknalem do exif'a to wszystko stalo sie jasne - przepal na Matrix IVD NewHiperPerformance Digital to normalka w tym aparacie. W sumie jest jeszcze gorzej niz w D80.
Choć nie jestem entuzjastką ramek, to uważam, że to zdjęcie idealnie prezentowało by się w białej ramce.
No i do pełni szczęścia polecałabym wtedy wersję białą forum...
A co do zdjęcia, to, no cóż, leci w prawo i za dużo podłogi. Poza tym nie jestem pewna czy Ci balans nie poleciał.. Ale to może przez mój monitor w pracy...:D
Czy Wy macie omamy wzrokowe ? Przecież to białe myszki a nie niedżwiedzie.
Czy Wy macie omamy wzrokowe ? Przecież to białe myszki a nie niedżwiedzie.
żartowniś... przecież to niedźwiedzie jak byk!
ja bym z tego HDRa zrobil...
Zbyt "nachalny" podpis na zdjęciu szpeci ;) :) Kadr - jak najbardziej na plus.
browarek
01-04-2009, 16:48
ja bym z tego HDRa zrobil...
a potem cross'a i byłoby idealnie, a tak jest tylko bardzo dobrze.
masz więcej kadrów z tej burzy?
borregaard
01-04-2009, 17:06
Balans bieli do kitu,wkurza mnie ta wszechogarniająca magenta....
Inkognito
01-04-2009, 17:08
Bonthyc cóż za plastyka! Aż nie do wiary, że to nie 5d!
E: "Postów: 666 " Adekwatnie do watku sie złożyło :D
Kordian d70
01-04-2009, 17:20
Normalnie nie wierze :mrgreen:
BTW ten mis po lewej wyszedl extra ;-0
ja ogladam na bialym forum i jest o niebo lepiej, polecam
BTW ten mis po lewej wyszedl extra ;-0
ja ogladam na bialym forum i jest o niebo lepiej, polecam
Podwójnie się nie zgodzę!
Jak dla mnie to prawy i tylko prawy miś jest dobry, a zdjęcie dużo lepiej wygląda na forum czarnym. Tylko jakaś rameczka by się przydała :)
***** pozdrawiam
no moim zdaniem słabe:
kompozycja - nie wiem, co Cie naszło, ale te bawiące się Fenki z prawej strony to jakiś żart - albo focisz misie, albo fenki...
ogniskowa... nie wiem jak z tą 600tką udało Ci się tak blisko podejść? Miałeś może konwerter 0,01 założony na szkle? Bo coś perspektywa mi nie pasuje..
naświetlenie - moim zdaniem idealne, sam chciałbym kiedyś móc tak dobrze naświetlać foty (zazwyczaj się mylę o pare EV..)
no i ten las tropikalny w tle... skąd on tam?
W każdym bądź razie gdyby nie te fenki i.. myszoskoczek w PD (właśnie zauważyłem.. grr) to zdjęcie byłoby idealne.
Marta Baranowska
01-04-2009, 18:43
jak dla mnie to max:D
yakuza82
01-04-2009, 20:10
Rozpiętość tonalna powala, bardzo dobrze uchwycony moment, te emocje mega, gratuluje.
Nie mogłem się powstrzymać - musiałem jeszcze raz spojrzeć na Twoją fotkę. Przejrzałem też Twoją galerię. To zdjęcie jest zdecydowanie lepsze od każdej fotki z galerii ;) :-P :mrgreen:
Grzegorka
01-04-2009, 23:13
Ale masz czystą matrycę :mrgreen:
soldering
01-04-2009, 23:19
Dla mnie bomba tylko te marchewki troszke jakby pobrudzone ?? i faktycznie prawy mis jest lepszy
Ja bym z tego High Key zrobił... ale co ja tam wiem...
DOBRE ,ale ja bym deczko inaczej kadrował :]
ziellonny
02-04-2009, 08:50
Piękne niedźwiadki, zrobie sobie z tego zdjęcia tapetą na pulpit ;-)
Dobra mój błąd - należało mi/sie
Morał:
Po nocnej zmianie sen krzepi nie tylko ciało!
Morał 2
IQ jest wprost proporcjonalne do ilości wypitej porannej kawy ;-)
Niby technicznie poprawne i motyw ciekawy, ale jakos bez klimatu.
Pewnie te ostre, poludniowe swiatlo nie sluzy.
Ciekawi mnie jeszcze kwadrat w sepii.
Kadr poprawny i fota klasa :-D Mam jednak olbrzymi zal do autora :( że nie zastosował
najprawdopodobnie żadnego filtra.
Moim zdaniem UV wpłynąłby na lepszy balans kolorów i zwiększył ich nasycenie a także wyostrzył obraz redukując minimalne, ale jednak zamglenie. Dobry byłby także UV Warm ociepliłby niedziwiadki, co by im nie zaszkodziło.
O ile brak UV jestem wstanie przeboleć to brak filtra potaryzacyjnego jest karygodny i niedopuszczalny :twisted::twisted: To zaniedbanie i olbrzymia dziura ozonowa zniweczyły cały efekt artystyczny foty.
W nieukojonym żalu
Pzdr
Jestem w szoku, czy żaden z Was nie zauważył, że te zdjęcie jest kompletnie nieostre? Król jest nagi.
robroy80
08-04-2009, 22:06
dobre, poryczalem sie ze smiechu.....
.. takie te misie zabawne sa... niczym z reklamy coca-coli :)
niczym z reklamy coca-coli :)
jak to "niczym" ?? Przeciez te fenki w PD popijaja cos z butelki..... Wystarczy sobie cropnac ten skad innad swietny kadr, do jakis 897% i widac jak wol ze nalepka na butelce to coca cola. swoja droga zeby przy takim cropie taka ostrosc.... no no chyba sie powaznie zainteresuje tym 600 2.0 VR.
A sama fotka.... no powiem szczerze - leb urywa
Każdemu z Państwa życzę takich zdjęć jak ponizej.
Autor: Tom Schandy
http://tomschandy.no/default.asp?pageid=4005
i szczególnie w temacie postu
http://tomschandy.no/images/1111/isbjorn1.jpg
DonMaliniacco
11-04-2009, 00:35
Gdyby nie te dwa misie polarne, to pomyślałbym, że to plagiat mojego Londynu we mgle
Władca Pixeli
11-04-2009, 05:13
Może mnie się uda zrobić nocne zdjęcie prezydenta Obamy :mrgreen:
Nie jest źle, ale mam kilka uwag...
1. Nie wiem czemu ująłeś to w poziomie, przecież tyle było postów na forum, ze takie kadry to tylko w pionie się robi.
2. ten miś trzeci od lewej (ten z tym dziwnym czymś na futrze) to powinien być trochę blendą doświetlony, bo w cieniach trochę szczegułów uciekło.
3. Widać, że na maksa wyciągałeś cienie i tym tylko pogorszyłeś sytuację, bo zamiast je wyciągnąć to obniżyłeś wartość histogramu, który i tak chyba trzyma się prawej strony).
4. drugi miś od lewej (nie licząc tego uciętego-leżącego) ma nieostre oczy, a w większości przypadkówpowinno się ostrzyć właśnie na oczy.
5. Nie wiem, kto napisał, że to było obiektywem 600/2.0VR... Przecież kształt bokeh'u wyraźnie wskazuje, że robiłeś to tym nowym 800mm/1,2 AF-G VRh+ Arctic Edition. Nawet jeszcze widać kawałek naklejki, którą niedokładnie zerwałeś z przedniej soczewki.
6. Kompozycyjnie ujdzie. Mogłoby być nieco szerzej, ale niestety nie miałeś zooma, a za tobą stał budynek (który odbija się w oczach misia nr 4 - od lewej).
7. Popracuj jeszcze trochę nad techniką, bo masz pewne luki.
8. Co do podpisu to powiem Ci, że czcionkę źle dobrałeś. Jest identyczna jak ten napis na naklejce na soczewce i się trochę zlewa.
9. Balans bieli nie jest Twoją mocną stroną. Chyba ustawiłeś go nafutro misia, a każdy zoofil wie, że misie są brudne i co Ci wysło? BRUDNY BALANS BIELI (w fotografi nazywa się to BBB, a w zoologi to niewiem). Popracuj nad RAWem i wyciągnij z tego ile się da.
Oczywiście to jest moja subiektywna opinia, ale ja tam nie jestem ekspertem od fotografii przyrody podczas burzy.
Przed tobą jeszcze długa droga. Potrenuj takie ujęcia nad Czarnym Stawem - najlepiej w nocy.