Zobacz pełną wersję : Podniesienie lustra i samowyzwalacz w D300
Witam,
od niedawna posiadam D300 i mam pytanie do Was , otóż chciałby zrobic zdjęcia nocne i ustawic tak puszkę jak w moim poprzednim D80-2s samowyzwalacz i podniesienie lustra przed zdjęciem .Instrukcja jest dosc obszerna i nie doczytałem się tego -jak ktos ma doświadczenie to proszę o rade gdzie tego szukac i czy bez wężyka czy pilota uda się to zrobic.
skorzystaj z funkcji M`up. działa to tak że naciskasz spust migawki, aparat podnosi lustro i dopiero po chwili robi zdjęcie. (w D80 tez była taka opcja, ustawiana w menu). samowyzwalacz spradzi się tylko w połowie bo nastawiając na 2s wyeliminujesz poruszenie przy wciskaniu spustu ale pozostanie drobne drgnięcie wywołane przez klapiące lustro ;)
swietnie porobię testy , dzięki .a czy wężyk duzo pomoże
Wężyk to wężyk. Jak go masz to nie musisz używać samowyzwalacza. Według mnie stanowi on najlepsze rozwiązanie a nie kosztuje majątku (zamiennik).
Przy czasach dłuższych niż kilka sekund, wstrząs powodowany lustrem nie ma w praktyce żadnego ujemnego wpływu na ostrość zdjęcia. Możesz ustawić sobie również opóźnione (0,4 sek) podnoszenie lustra.
własnie porobiłem kilka zdjęc i wszystko jest gicio nawet z normalnego spustu-nie uzywałem bo nie mam wężyka ani nie podnosiłem lustra bo jeszcze nie doczytałem.
Czy taki węzyk jest ok, jaką jest wasza opinia
http://www.allegro.pl/item595279896_wezyk_phottix_mc_30_nikon_d700_d300_ d200_d100_d3.html
jeżeli popełniłem nietakt że umieszczam link do All......ro to prosze o usunięcie go przez Admina