PDA

Zobacz pełną wersję : zawieszony d700

arachiusz
01-04-2009, 10:02
Pstrykałem sobie z 80-200 i nagle przestał działać AF , kurna myślę co jest wyłączyłem na chwilę i dupa .....żaden przycisk nie działa nawet podglądu zdjęcia , wyjmowałem baterie ,zmieniałem szkło na inne , jedyne co mogłem zrobić to ręcznie ustawić ostrość i strzelić fote ,baterie miałem naładowaną , wyjąłem baterie , odkręciłem gripa mb-d10 , poczekałem chwilę i wszystko wróciło do normy , czy grip był przyczyną ?

life
01-04-2009, 10:44
oryginalny nikona czy jakiś zamiennik delty?

arachiusz
01-04-2009, 11:22
właśnie oryginał , aku również .

fushiro
01-04-2009, 11:27
... czy grip był przyczyną ?

Zabrudzenie, lub poluzowanie styków mogło być przyczyną. ciężko wyrokować, ale jeżeli to to, to nie ma się czym przejmować. Elektronika potrafi płatać figle. Czasami aparaty na moment wariują, lampy błyskają samoczynnie... Polecam czyścić raz na jakiś czas alkoholem, lub środkami do czyszczenia optyki. Kiedy mam wolny dzień i oglądam telewizję otwieram czasami torbę i czyszczę filtry, styki i o podobnych problemach dawno zapomniałem :)

arachiusz
01-04-2009, 20:22
na szczęście działa ....dzięki za podpowiedzi.

bialogardzianin
02-04-2009, 10:52
Zabrudzenie, lub poluzowanie styków mogło być przyczyną. ciężko wyrokować, ale jeżeli to to, to nie ma się czym przejmować. Elektronika potrafi płatać figle. Czasami aparaty na moment wariują, lampy błyskają samoczynnie... Polecam czyścić raz na jakiś czas alkoholem, lub środkami do czyszczenia optyki. Kiedy mam wolny dzień i oglądam telewizję otwieram czasami torbę i czyszczę filtry, styki i o podobnych problemach dawno zapomniałem :)

Przepraszam, mógłbyś fushiro coś więcej napisać nt. samodzielnego czyszczenia bebechów aparatu? Miałeś na myśli czyszczenie styków gniazda akumulatora czy rozkręcenie śrubek korpusu i czyszczenie "od środka"? :-)

SokoL
02-04-2009, 12:39
Przepraszam, mógłbyś fushiro coś więcej napisać nt. samodzielnego czyszczenia bebechów aparatu? Miałeś na myśli czyszczenie styków gniazda akumulatora czy rozkręcenie śrubek korpusu i czyszczenie "od środka"? :-)

hehe.. raczej TYLKO stykow;) aby nie dopuscic by zczernialy ;)

fushiro
02-04-2009, 14:24

Styki :) Chodzi o wszystkie części elektroniki przewodzące prąd. Kiedy wyjmuję lampę z torby w biegu nie cackam się z nią specjalnie i chwytam pewnie, żeby nie upadła na ziemię. Na stopce zostaje tłuszcz z rąk i razem z brudem i kurzem może zmniejszyć przewodność. Przez pierwszy rok od czasu kupna lampy nie czyściłem jej w ogóle aż pewnego dnia zaczęła samoistnie błyskać po podpięciu do korpusu. Od czasu gdy przecieram styki podobne rzeczy nie wydarzyły się nigdy więcej.

bialogardzianin
02-04-2009, 14:56
Cenne rady. Dzięki!

arachiusz
02-04-2009, 17:06
hehe Wy to byście wszystko porozkręcali :)