PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + TAMRON 17-50/2,8 XR Di II LD + SUNPAK PZ42X

willy_fil_
31-03-2009, 22:19
witam...
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem D80. Do tego mam kit'a od D90. Jak na razie doskwiera mi tylko szkło. Choć jest dobre to jednak nie wystarcza. Dlatego, sugerując się ceną pomyślałem o Tamronie. Chciałbym również zafundować sobie lampę. O ile jestem zdecydowany na obiektyw, to co do lampy nie wiem co myśleć... Ważna rzecz jest taka, że kosztuje niecałe 700zł. Proszę doradźcie czy warto ją kupić, czy lepiej dołożyć, a może jest i tak, że można coś kupić coś taniej a z zadowoleniem porównywalnym...?

AdamoN
31-03-2009, 22:43
Czego dokładnie Ci brak w tym obiektywie (18-105)?? Co do lampy musisz sobie odpowiedzieć do czego ją będziesz chciał uzywać i jak często. Z info jakie wyczytałem na forum ( nie mam jej osobiście) to zamiast SUNPAKa polecałbym Metza 48 AF-1(podobno współpracuje z CLS). Jeśli chodzi o Tamrona to świetne szkiełko tylko przed zakupem trzeba sprawdzić BF/FF. Za obecną cene bym go nie kupił. Ale to tylko moje zdanie. Ostateczna decyzja należy do Ciebie.

willy_fil_
01-04-2009, 10:01
Najbardziej czego mi brakuje to oczywiscie światła. VR jest bardzo fajny, jednak przy czasach, które wiesz że utrzymasz lepiej go wyłączyć. Przy krótkiej ogniskowej winietuje i to dość wyraźnie, przy długiej mógłby być ostrzejszy. Pewnie, że można przymknąć, ale... W średnim przedziale ogniskowych jest dobry. Zaznaczam, że robię zdjęcia typowo amatorsko i wydawać by się mogło, że taki spacer zoom jest idealny dla mnie i taki by był, gdyby nie światło...
Co do lampy... Chciałbym, żeby sie sprawdzała głównie przy portretach, choc móglbym też i strzelić jakies wnętrze ale niekoniecznie...

AdamoN
01-04-2009, 22:25
Jezeli chodzi o szkiełko do portretów to kup sobie uzywke 50 f1.8 - dla amatora idealny obiektyw. Co do lampy to dobrze by było gdyby miała wbudowaną fotocele. Z pewnoscią portrety robione z lampą poza aparatem będą Cię bardziej cieszyły.