Zobacz pełną wersję : NEF a JPG a jakość
Szakall1
31-03-2009, 18:56
Witam,
mam taki problem, gdyż do tej pory robiłem normalnie fotki w NEF-ach i było ok, lecz teraz postanowiłem wrzucać fotki do sieci i pojawił się następujący problem, mam plik źródłowy NEF 12 bit skompresowany stratnie, i gdy konwertuje na JPG-i wtedy zaczynają sie psuć kolory tzn. stają się takie "wyblakłe, blade nierzeczywiste” nie jak na NEF-ie
Przypuszczam że jest to wina głębi kolorów gdyż NEF ma 14 bit, a JPG tylko 8bit (jak się nie myle) i stąd moje pytanie czy jest jakiś sposób, program na niestracenie głębi kolorów, a przerobienie zdjęcia na JPG ?
ja bym tu obstawial problem taki, ze nefy sa otagowane adobeRGB i przy konwersji do JPGow nie robisz konwersji do sRGB
Szakall1
31-03-2009, 19:03
to fakt korzystam z adobeRGB, a jak zrobić ta konwersje do sRGB ? z jakiego programu skorzystać ?
Inkognito
31-03-2009, 19:56
to fakt korzystam z adobeRGB, a jak zrobić ta konwersje do sRGB ? z jakiego programu skorzystać ?
W Photoshopie masz np. takie polecenie jak Convert to Profile, dostępne z menu Edit. Tam bez problemu zmienisz profil z AdobreRGB na sRGB itd.
Możesz dla wygody skonstruować sobie odpowiednią akcję, abyś nie musiał wszystkiego robić za każdym razem :)
09071986
31-03-2009, 20:26
pffffff
prawy klik to lamer nawet obejdzie - printscreen i juz.
Szakall1
31-03-2009, 23:27
robiąc nie bede miał exifa... a zależy mi na tym...
jesli przerabiam NEFa do DNG to i tak trace kolory jak w JPG :/
A w jakim sofcie obrabiasz tego NEFa do JPGa?
W PSie też idzie przy zapisie tak ustawić aby zapisywał jpgi w sRGB jak wołasz nefy w NX to też na końcu spoko możesz zrobić konwersje z adobeRGB do sRGB no i metoda najprostsza ustwić pucgę aby robiła w sRGB jak softowo masz problem
twoeje kłopoty nie wynikają z ilosci bitów bo tej róznicy o której piszesz to na normalnym monitorku i tak nie zobaczysz, a to o czym piszesz to już przerabiałem kiedyś i własnie w profilu kolorów tkwił problem
Szakall1
01-04-2009, 17:16
do konwersji z NEF do JPG używam NX2
poniżej przykład o co mi chodzi:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c3dd6c0d630849c5)
po lewej zdjecie w NX2 takie jak było w rzeczywistości...
po prawej w JPG...
I moje kolejne pytanie jest natepujące: gdy zdjęcia(NEF) przeglądam w Acdsee 2,5 pro to zdjecie ukazuje mi się bez żadnej ingerencji z czego po około 10 sek zdjęcie traci "kolory" tak jak w JPG, dlaczego tak się dzieje ? :(( (adobeRGB, sRGB)
Dodam również że jesli użyje PreviewExtractor do wyciągniecia jpg z NEFa to i tak on jest w innych kolorach niz NEF.
No to przecież przy zapisywaniu fotek do JPGa możesz w NX zmienić z AdobeRGB na sRGB!
A co do Acdsee , to po prostu najpierw ładuje się zaszyty w w NEF JPG a potem nieobrobiony NEF...
Szakall1
02-04-2009, 17:33
ok teraz zauważyłem że plik przekonwertowany w ViewNX z NEFa do JPGa w ViewNX wygląda identycznie jak NEF, lecz niestety otwierając JPGa przeglądarce do zdjęć znów plik traci "intesywnośc nasycenie barw" dziwne to trochę ale za to teraz w Adobe Photoshop Lightroom 2.2 i w Adobe Photoshop CS3 wygląda jak NEF...
mateo912
02-04-2009, 19:26
ponieważ ViewNX korzysta z profili kolorów a przeglądarki nie.
Szakall1
04-04-2009, 16:29
no dobra a co zrobić aby NEF po przerobieniu na JPG miał "w sobie" profil kolorów... ? bo jak zapisze zdjecie w jpg to nie ma profilu kolorw i zdjęcie wygląda dość kiepsko...
mateo912
04-04-2009, 18:16
tak nie da rady.
JPG są zapisywane głównie w sRGB, a nawet jeśli w innym to i tak dowolna przeglądarka internetowa czy nawet zdjęciowa która nie korzysta z profili kolorów będzie traktowała zdjęcie jakby było zapisane w sRGB.
Szakall1
04-04-2009, 19:38
a gdyby to zapisac w TIFFie a póżniej w JPGu ? to jak to będzie wyglądało teoretycznie ?
mateo912
04-04-2009, 20:32
ale to nic nie da. Najlepszym sposobem jest jak obrabiasz rawy to zmienic profil kolorow na sRGB i wtedy wg uznania dopasować kolory. Wtedy zawsze będą takie same.
Szakall1
04-04-2009, 23:16
to co jedynym wyjściem jest zmiana profilu kolorów na RGB w body ?
jeśli tak to po co daja opcje AdobeRGB ??
mateo912
04-04-2009, 23:25
nie w body tylko jak będziesz obrabiał rawa na kompie.
AdobeRGB ma większy zakres kolorów i bardzo często się przydaje gdy drukujesz zdjęcia itp.
Nie wszyscy wrzucają zdjęcia do neta:)
a co Ci da ten większy zakres kolorów, podczas gdy większość z nas posiada monitory pracujące w sRGB i w ten sposób przygotowuje foty ? Nie wspominając o tym nawet jak te foty widzą w drukarni/labie :)
Szakall1
05-04-2009, 13:43
ok problem rozwiązany w Capture NX2 należy kliknąć Adjust -> Color Profile-> następnie wybrac Nikon sRBG 4.0.03001 nastepnie zapisać plik jako JPG i nic nie ulega zmianie :)
dzięki wszystkim za nakierowanie mnie na to.. chodź wiem nie było łatwo hehe :)
ok problem rozwiązany w Capture NX2 należy kliknąć Adjust -> Color Profile-> następnie wybrac Nikon sRBG 4.0.03001 nastepnie zapisać plik jako JPG i nic nie ulega zmianie :)
dzięki wszystkim za nakierowanie mnie na to.. chodź wiem nie było łatwo hehe :)
O rany, w 10 poście o tym była mowa...