PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wierzba ze spaceru. ale nie taka jak inne:D

erde
31-03-2009, 18:16
Pstryk z dzisiaj. nie doszukujcie się walorów artystycznych. Po prostu krajobraz znad jeziorka czerniakowskiego.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/DSC_9447-1.jpg
źródło (http://i498.photobucket.com/albums/rr348/erdetm/DSC_9447.jpg)

Szuwar
31-03-2009, 18:21
Pstryk z dzisiaj. nie doszukujcie się walorów artystycznych. Po prostu krajobraz znad jeziorka czerniakowskiego.

No to się nie doszukujemy. Tylko po co w takim razie wstawiasz?

kulten
31-03-2009, 18:27
Może po to by tez przyppomnieć tym z daleka jak wyglądają polskie obrazki. W tym sensie się udało :) .

Szuwar
31-03-2009, 18:30
Może po to by tez przyppomnieć tym z daleka jak wyglądają polskie obrazki. W tym sensie się udało :) .

No o Was nie pomyslałem :oops:. Mea Culpa.

swiatlo
31-03-2009, 18:39
No to się nie doszukujemy. Tylko po co w takim razie wstawiasz?

:-D LOL! Właśnie dokładnie taki sam komentarz przyszedł i mi do głowy!

malasana
31-03-2009, 18:42
Pstryk z dzisiaj. nie doszukujcie się walorów artystycznych.

Ostrzegaj o takich sprawach w temacie, nie bedzie trzeba wchodzic;)

erde
31-03-2009, 18:52
Po co wstawiam? To chyba jest tak oczywiste jak kulistość kuli ziemskiej. Tak samo mogę zapytać po co oddychasz? W końcu to jest forum fotograficzne a nie galeria sztuki? Wstawiając zdjęcie oczekuję komentarzy dotyczących zdjęcia a nie głupiego dogryzania jak wyżej. nikomu nie kazałem tutaj zaglądać. następnym razem widząc temat mojego autorstwa, po prostu nie wchodź i nie oglądaj tego co prezentuję. Nie wiem skąd u niektórych ten cynizm i ironia. Człowiek już nie może pokazać prostego zdjęcia bez narażania się na docinki wielu z "wyjadaczy" fotografii piszących na tym forum. No ale w sumie nie mam się czemu dziwić. nie od dzisiaj na tym forum taka sytuacja panuje z tego co zauważyłem, więc trzeba się z tymi liczyć. W końcu oceniać i pisać tutaj ma prawo każdy.

swiatlo
31-03-2009, 19:05
nikomu nie kazałem tutaj zaglądać. następnym razem widząc temat mojego autorstwa, po prostu nie wchodź i nie oglądaj tego co prezentuję. Nie wiem skąd u niektórych ten cynizm i ironia. Człowiek już nie może pokazać prostego zdjęcia bez docinek. No ale w sumie nie mam się czemu dziwić. nie od dzisiaj na tym forum taka sytuacja panuje z tego co zauważyłem, więc trzeba się z tymi liczyć. W końcu oceniać i pisać tutaj ma prawo każdy.

Nie denerwuj się od razu. Sam sprowokowałeś tą sytuację, a my dla zabawy to podchwyciliśmy.. :)
Zasada jest taka - nigdy nie publikuj zdjęcia które się Tobie samemu nie podoba. Bo jak się Tobie nie podoba, to wiadomo że nie będzie się podobało nikomu. Więc po co zajmować miejsce na forum? A na dodatek komentarz w stylu "taki sobie pstryk bez artystystycznych ambicji" - to po co siebie samego i nas fatygujesz? :)

erde
31-03-2009, 19:10
ale ja nigdzie nie napisałem, że mi się to zdjęcie nie podoba. wręcz przeciwnie. pokazuję szerszej publiczności tylko te zdjęcia, które przeszły moją wewnętrzną selekcję i które uznałem za warte pokazania. Ale nie uznaję tego zdjęcia za wybitne, lecz traktuję jako przyjemny widok, i chcę się nim podzielić z innymi.

jestem bardzo krótko na tym forum i krótko fotografuję. Wiele się nauczyłem od wielu ludzi właśnie stąd, ale muszę z przykrością stwierdzić, że sytuacja w której ludzie wręcz celowo wylewają wiadra cynizmu i ironii w komentarze pod czyimś zdjęciem powoduje u mnie narastającą niechęć do prezentowania czegokolwiek tutaj. Bo zaczynam odnosić wrażenie, że to miejsce tylko dla wybranych, stałych bywalców tego forum. NO nic, Wy na pewno nic nie stracicie jeżeli nie będziecie oglądac moich prac a ja wiele nie zyskam. i tyle

swiatlo
31-03-2009, 19:14
Po co wstawiam? To chyba jest tak oczywiste jak kulistość kuli ziemskiej. Tak samo mogę zapytać po co oddychasz? W końcu to jest forum fotograficzne a nie galeria sztuki? Wstawiając zdjęcie oczekuję komentarzy dotyczących zdjęcia a nie głupiego dogryzania jak wyżej.

Błąd, błąd, błąd!
Dla nas to forum to jest właśnie galeria sztuki. Ja jak idę w plener to robię z dwieście zdjęć. Czy to znaczy że mam tutaj publikować dwieście zdjęć tygodniowo?
Jak tutaj publikuję, to znaczy że to zdjęcie jest wynikiem bardzo starannej selekcji, obróbki, pracy, wielu rozczarowań, wielokrotnych prób i podejść. A czasami po plenerze wyrzucam do śmieci wszystko. Zresztą tak jest najczęściej. Być może jeden z pięciu plenerów w końcu się kwalifikuje na jedno czy dwa zdjęcia warte publikacji. Czasami jest tak że przez pół roku focę, a nie publikuję nic bo nic się nie nadaje.
Jak bym miał do tego podchodzić jak Ty, czyli ot pstryk ze spaceru bez żadnych ambicji, to bym już dawno został z tego forum zbanowany za spamowanie!

erde
31-03-2009, 19:23
ok, w takim razie pomyliłem się co do oceny założenia forum dyskusyjnego. Zdecydowanie nie kwalifikuję się do tego by prezentować moje prace w galerii sztuki, więc pozostaje mi tylko podziwianie prac innych.

a co do zdjęcia - nie jest ono pozbawione moich ambicji. Przemyślałem kadr, poczekałem aż przejdzie tłum ludzi aby mieć czysty widok, zwróciłem uwagę aby nie wlazł w kadr żaden niepotrzebny cień, występlowałem brzydkie słupy w tle, posiedziałem sporo nad obróbka tego zdjęcia. i takie zdjęcie chciałem zaprezentować. Ale nie jest to zdjęcie, które może konkurować z pracami prawdziwych mistrzów sztuki, których tutaj nie mało. A określenie pstryk jest dla mnie równoznaczne z określeniem zdjęcie. Może się nie zrozumieliśmy. podejrzewam też, że zdjecie nie ma walorów artystycznych, bo artystą siebie nazywać nie mogę. Stąd mój komentarz przed zdjęciem.

I ok, gdybym wstawił zdjęcie zrobione komórką i walnięte tutaj bezczelnie to zgodziłbym się ze wszystkimi waszymi zarzutami. Ale tak nie jest i stąd moje niepotrzebne nikomu wywody.

pozdrawiam.

swiatlo
31-03-2009, 19:27
a co do zdjęcia - nie jest ono pozbawione moich ambicji. Przemyślałem kadr, poczekałem aż przejdzie tłum ludzi aby mieć czysty widok, zwróciłem uwagę aby nie wlazł w kadr żaden niepotrzebny cień, występlowałem brzydkie słupy w tle, posiedziałem sporo nad obróbka tego zdjęcia. i takie zdjęcie chciałem zaprezentować. Ale nie jest to zdjęcie, które może konkurować z pracami prawdziwych mistrzów sztuki, których tutaj nie mało. A określenie pstryk jest dla mnie równoznaczne z określeniem zdjęcie.

No to widzisz. Na przyszłość daj właśnie taki komentarz do zdjęcia jak ten powyżej, to i odzew będzie inny... :)

... bo artystą siebie nazywać nie mogę.
A może postaraj się aby to było właśnie Twoim celem. Wtedy i sama nauka pogalopuje o wiele szybciej....

erde
31-03-2009, 19:55
ale oceniamy tu zdjęcia czy komentarze? hm? W każdym razie, może trochę niepotrzebnie się tu wylewam z moimi przemyśleniami bo zapewne to i nie miejsce do tego.

kulten
31-03-2009, 21:32
Trochę za dużo emocji, lepiej skupić się na zdjęciu. I nadal podtrzymuję swoją wypowiedź, że dobrze mi to zdjęcie przypomina polskie strony i zapach otoczenia.

erde
31-03-2009, 22:21
no fakt. emocje dlatego, ze po części taki charakter a głównie dlatego że fotografia zajmuje coraz więcej miejsca u mnie w głowie i dlatego tak się ekscytuję :D dobra peace. nastepnym razem jeżeli coś zamieszczę to bez komentarza ;)

kulten
31-03-2009, 22:25
Komentarz nie zawsze choć czasami jest ważny i potrzebny, wszystko zależy od danego zdjęcia. A co do fotografii i co robi z głową w 100% Cię rozumiem :-D.

Szuwar
31-03-2009, 22:31
Nie wiem skąd u niektórych ten cynizm i ironia. Człowiek już nie może pokazać prostego zdjęcia bez narażania się na docinki wielu z "wyjadaczy" fotografii piszących na tym forum.

Nie ma i nie było u mnie cynizmu i ironi. Nie znasz mnie , więc mi nie zarzucaj takich rzeczy. Zawsze staram się pomóc jednakże sam sprowokowałeś taka moją odpowiedź.
Uważam, że trochę pogalopowałeś z wypowiedzią jak powyżej.

No ale w sumie nie mam się czemu dziwić. nie od dzisiaj na tym forum taka sytuacja panuje z tego co zauważyłem, więc trzeba się z tymi liczyć.

Mylisz się - jak wielu zresztą.

W końcu oceniać i pisać tutaj ma prawo każdy.

Jedyna prawda w Twojej wypowiedzi.

Dla mnie koniec tej dyskusji.

Martix
31-03-2009, 22:41
O jak ładnie było dzisiaj nad j. Czerniakowskim. Dawno tam nie byłem. I kadr bez kominów super :)

erde
31-03-2009, 22:47
Szuwar - nie pisałem o Tobie. Owszem nie znam Cię i nie zarzucam takich cech. Ja napisałem o tym jak odebrałem niektóre z komentarzy pod moim zdjęciem. A co do atmosfery na forum - to tylko moje odczucia i raczej sam wyprowadzę się z błędu jeżeli zauważę jakieś zmiany.

amen

swiatlo
31-03-2009, 22:51
Szuwar - nie pisałem o nikim konkretnym lecz o niektórych.

W prl-owskich gazetach o takich "niektórych" to się pisało "pewne kręgi określonych kół"....
Ale wy jesteście za młodzi aby to pamiętać.... :)