PDA

Zobacz pełną wersję : Autofokus Sigma 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM

assasyn
31-03-2009, 15:48
Witam,

Zatsnamwaiam się nad zakupem jakiegoś długiego tele w wmiarę przystępniej cenie.
trafiłem na Sigmę 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM - cena wygląda nawet przyzwoicie.

Obawiam się tylko autofokusa, chciałbym zabierać to szkło na pokazy lotnicze a mam sigmę 150 mm 2.8 i w niej autofokus demonem szybkości nie jest.

Jak się spisuje af w tym obiektywie?

Co jeszcze można kupić równie długiego w podobnej cenie?

franki
16-04-2009, 21:07
Witam. Mam to szkło od roku. Za te pieniądze to rozsondna propozycja.
Bawiłem się ostatnio S 150 2,8 i fakt nie jest to demon prędkości a S 150-500 też nie zwala na kolana porównując do N70-200 VR ale daje rade. Czasem przeostrzy przy małych ptakach. Na 500 trzeba ja troche przymknąć bo jest lekko mydlana. To ciężki i długi zestaw. Na forum NKP i Optycznych jest troche postów i z tego co pamiętam, ktoś robił foto na pokazach lotniczych. Za tą kase to fajne szkło, wiadomo N200-400 jest lepszy ale..... S150-500 jest dostępna w Fotojokerze. Jedż do sklepu i podotykaj

Zetec
17-04-2009, 08:16
Też mam to szkło i jeszcze udało mi się kupić je za ludzkie pieniądze (3150) na początku tego roku.
Nie narzekam, ostrzy całkiem fajnie i nawet można z ręki robić fotki.
Ostatnio polowałem na mewki i na pełnej ogniskowej z łapki nie powiem całkiem mi to wychodziło.
wada to oczywiście ciężar i wymiary no ale ogniskowa zobowiązuje :-)
Trzeba się nieźle namęczyć aby odpowiednią torbę sobie dobrać na wędrówki, ale czego się nie robi dla fotografii....

Pzdr

Zetec