Zobacz pełną wersję : zaciemnienie na rogach
Mam nikona d80 pojawia mi się co jakiś czas zaciemnienie rogów zdjęcia widocznych w celowniku i w odtwarzanych zdjęciach po wyłączeniu i włączeniu pojawjają się w innej konfiguracji po pewnym czasie samoczynnie znikają co się dzieje poproszę o pomoc
Może postaw tam jakieś kropki i przecinki. Łatwiej będzie zrozumieć o co ci chodzi. Wiesz, zdanie powinno mieć podmiot, orzeczenie, ..... i takie tam inne. Może jednak warto do tego wrócić. :wink:
zdjecia jakbys wrzucil, tez byloby latwiej. Wiesz, szklana kula mnie sie stlukla, a z opisu nie wynika za duzo;)
Mam nadzieje że nie piszesz o winiecie, która pojawia się i znika kiedy pokręcisz zoomem ? :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/2f99629ec474b849med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl) nie są to palce osłony i takie tam inne. Proszę o pomoc
velaskez
31-03-2009, 13:54
To jest mega winieta, tak przynajmniej wygląda...
No to rzeczywiście dziwna sprawa... serwis chyba się kłania. A co to za szkiełko?
hmmm, skoro widzisz to w "celowniku" (wizjerze!!) to mozna wykluczyc uszkodzenie migawki. Napisz jeszcze jakiego obiektywu (lub obiektywow) uzywasz. a jesli uzywasz kilku, to sprawdz czy zmiana obiektywu ma jakikolwiek wplyw na pokazane powyzej zjawisko.
Osobiscie wyglada mi to na uszkodzony mechanizm przysłony, ale musialbym dostac jeszcze zdjecie obiektywu (tylnej soczewki najlepiej z oswietleniem wnetrza) zeby to potwierdzic.
Obiektyw Nikkor 18-200 AF-S DX VR . Ze zdjęciem obiektywu mam kłopot , brak innego obiektywu
A zdejmij go i zobacz jak się zachowują listki przysłony. Od strony mocowania będziesz miał taką dzwigienkę. Poruszaj nią.
wydaje mi się że obiektyw uszkodzony
Czy mogę poprosić któregos z Kolegów o "przestrzelenie" swojego 18-200 z otwartą do połowy przysłoną? Chodzi mi o zdjęcie zrobione tylnej lub przedniej soczewce 18-200 tak, aby było widać kształt listków przysłony.
Panowie, ale przecież listki przysłony nie mogą wyjść tak wyraźnie na zdjęciu.
A to nie jest źle założony tulipan? :-)
U mnie w 18-200 nigdy nic takiego nie miałem....
Miałem podobny przypadek i też na N18-200, tylko winietę miałem w jednym rogu. Przyczyną był tulipan, który źle był zamocowany na obiektywie.
W pierwszej kolejności poodkręcaj ze szkła wszelkie tulipany, filtry i inne takie i wtedy zobacz.
wszystko ok wygląda sprawnie
Karbulot
31-03-2009, 15:40
Panowie, ale przecież listki przysłony nie mogą wyjść tak wyraźnie na zdjęciu.
No dobra, ale chyba D80 (jak i kazda lustrzanka) ma migawke szczelinowa. A listki przyslony to migawka centralna, stosowana w tanich pstrykadelkach.
Chyba, ze mi sie wydaje.
nie tulipan, filtry, palce, przysłona . To dzieje się czasami ,myślę ze jednak serwis
miron19j
31-03-2009, 15:59
No dobra, ale chyba D80 (jak i kazda lustrzanka) ma migawke szczelinowa. A listki przyslony to migawka centralna, stosowana w tanich pstrykadelkach.
Chyba, ze mi sie wydaje.
chyba Ci się wydaje
http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
migawka centralna, też zresztą zbudowana z listków, znajduje się w aparacie. I podczas robienia zdjęcia otwiera/zamyka się do końca. A przesłona jest w aparacie. Podczas kadrowania jest otwarta do maksimum, aby było cokolwiek widać w wizjerze. Po naciśnięciu spustu, przesłona przymyka się do zadanej wartości.
Migawka centralna i przesłona są zbudowane podobnie, jednak trochę odmiennie funkcjonują.
Karbulot
31-03-2009, 18:54
LOL, pomylilem pojecia. Chodzilo mi o migawke centralna / szczelinowa a nie przyslone :P .
Miałem identyczną"winietę" na co którymś zdjęciu.Jak porządnie zatrzasnąłem tulipana na obiektywie to winieta zginęła.
Blasius.G
31-03-2009, 21:46
Miałem identyczną"winietę" na co którymś zdjęciu.Jak porządnie zatrzasnąłem tulipana na obiektywie to winieta zginęła.
Kolega juz dwukrotnie w tym watku wykluczyl oslone p-sloneczna wiec chyba mozemy mu uwierzyc.
No chyba, że to jest wstęp dla jutrzejszego dnia - 1 kwietnia :)
no... to na moje zapytanie dowiedziałem się ze, mam kłopot z interpunkcja, jak działa migawka i przysłona, ze to wina "tulipana", co wykluczam i ze jestem prima aprilisowym dowcipnisiem . Czekam na dalsze informacje, pozdrawiam.
Czekam na dalsze informacje, pozdrawiam.
Aaa, to już oddałeś do serwisu :)
p.s. nikt z nas nie jest wróżką ;)
Wojtek Mąka
01-04-2009, 13:02
No dobra, ale co mozna poradzić na odległość?
Skoro nie możesz przypiąć innego szkła i osłona jest ok, to albo masz uszkodzony obiektyw, albo świrującą matrycę, albo zasłaniasz przednią soczewkę fruwającym na wietrze paskiem.
Blasius.G
01-04-2009, 19:43
Aaa, to już oddałeś do serwisu :)
p.s. nikt z nas nie jest wróżką ;)
Moze ja malo rozumny jestem i zart komentuje ale sadze, ze kolega czeka na informacje od nas, a nie od service:) Chyba, ze to zart z tym serwisem...?
Moze ja malo rozumny jestem i zart komentuje ale sadze, ze kolega czeka na informacje od nas, a nie od service:) Chyba, ze to zart z tym serwisem...?
Właściwie może to brzmi jak żart, ale oddanie do serwisu szkiełka do jedyna rozsądna decyzja moim zdaniem :D
citogroup
09-04-2009, 11:27
Mi pojawiają się zaciemnienia w narożnikach jak używam polara, nie wiem czy to jest normalne?
Albert44
09-04-2009, 13:37
Mi pojawiają się zaciemnienia w narożnikach jak używam polara, nie wiem czy to jest normalne?
Normalne... to się nazywa winietowanie. Czytaj===> http://pl.wikipedia.org/wiki/Winietowanie i wyciągnij wnioski!!!
citogroup
09-04-2009, 14:58
dzięki za pomoc... teraz juz mi się wszystko rozjaśniło :p
Remoolus
09-04-2009, 21:12
Przede wszystkim agirre musisz dokładniej napisać co zakładasz na body - sam obiektyw? A może jakiś filtr ma zbyt grubą obudowę? A może postanowiłeś (jak ja nieszczęsny) założyć na obiektyw konwerter szerokokątny? Napisz coś więcej, a wcześniej przetestuj obiektyw z filtrem, bez filtra, z osłoną, bez osłony itd.
Patrząc na zdjęcie, na winietę to nie wygląda bo byłaby regularna, a ta jest jakaś zniekształcona. Może to faktycznie "tulipan"? Używasz oryginału czy zamiennika?
Przyłóż się panie i sprecyzuj kiedy to się dzieje. Nie masz znajomego który miałby inny obiektyw Nikosia? Podejdź do pierwszego lepszego punktu usługowego foto, tam na pewno mają jakiś obiektyw. Zaproponuj kilka groszy i niech Ci podepną pod body i zrobią parę fotek na próbę...
miron19j
10-04-2009, 10:57
... Zaproponuj kilka groszy i niech Ci podepną pod body i zrobią parę fotek na próbę...
powiedz, jaki masz problem, do Ci podepną za darmo
Sypnięta przesłona. Ostatnio widziałem coś takiego w D80 i 18-135mm. Po prostu się rozsypała.
Zrób mały test: ustaw aparat na M, ustaw recznie ISO, jeden czas migawki i zrób zdjęcie powiedzmy na przesłonie f/5.6 i f/9. Jeśli oba wyjdą tej samej jasności to znaczy że przesłona nie przymyka (bo jej tam nie ma) i z nią coś jest nie tak.