Zobacz pełną wersję : kostka synchro do SB-600
masterofpuppets_
31-03-2009, 09:21
ostatnimi czasy zakupiłem D300. Posiadam tez sabinę 600 ktora niestety nie zostala wyposażona w gniazdo synch. wyzwalanie jej poprzez cls nie wchodzi w gre poniewaz blysk wyzwalajacy ma zazwyczaj negatywny wplyw na ekspozycje. przeszperalem cale forum (wlacznie ze strobist) i nie moge znaleźć krotkiej i zwiezlej odpowiedzi na mysle dosc latwe pytanie. Jaka kostke zakupic (prosze o dokladna nazwe) do sb 600, aby móc ja wyzwalac D300. mowie oczywiscie o rozwiazaniu przewodowym
(ewentualnie z opcja podlaczenia pocket wizard w przyszlosci)
z gory dziekuje za sugestie
Kostka nikonowska to AS-10, np. tu: http://www.pstryk.pl/details:1226/nikon+as+10+multi+flash+adapter
Primo - drogo, secundo - gniazdo kabli jest nietypowe. To nie PC, tylko (chyba) nikonowski standard do nikonowskich kabli (w SB-800, SB-80DX i pewnie też 900 masz dwa gniazda synchro - zwykłe PC i właśnie to "nikonowskie"). Kabli również drogich.
Tak więc zależy od Twoich potrzeb jakościowych - to (plus dedykowany kabel), czy Allegro, tania kostka i tani kabel...
Ale na to:
Posiadam tez sabinę 600 ktora niestety nie zostala wyposażona w gniazdo synch. wyzwalanie jej poprzez cls nie wchodzi w gre poniewaz blysk wyzwalajacy ma zazwyczaj negatywny wplyw na ekspozycje.
jest inne, proste rozwiązanie. I dużo tańsze. Nazywa się SG-3IR. Zobacz odpowiedni temat w przyklejonych w tym dziale.
P.S. O tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
może takie coś http://www.allegro.pl/item586917588_goraca_stopka_fotocela_gniazdo_synch ro.html - fotocela, podstawka, gniazdo synchro w jednym?
Nie taka najgorsza rzecz, ale nowsze lampy z blokadą do stopki włączaną tym przestawianym "wihajstrem", a nie dokręcane pokrętłem na gwincie (czyli zdaje się od SB-80DX w górę) dość łatwo wyskakują z tej stopki. Zresztą jest to typowa dla nich przypadłość przy współpracy z większością "nienikonowskich" kostek.
Fotocela, w egzemplarzu tej Tumaxowskiej kostki, który mam, też nie jest specjalnie czuła. Działa, ale do wbudowanych czujników z SB-80/600/800 daleko jej.
Słowem - nie takie złe, ale moim zdaniem wielkiego szału nie robi.
masterofpuppets_
01-04-2009, 22:19
pracuje troche nad tym clsem i tak sie zastanawiam... czy przypadkiem rozwiazanie przewodowe nie daje wiekszej kontroli nad sabina? moze nie do konca jeszcze wiem jak to wszystko zgrac. poprosze o dobry link do tego tematu jezeli to mozliwe.
To zależy, co masz na myśli mówiąc "większa kontrola"... :)
Lampy Nikona wyposażone w gniazda synchronizacyjne i pracujące w iTTLu (czyli SB-800/900) z po kablu działają tylko w trybie manualnym. Nie przenoszą informacji TTL, co oznacza że kupowanie nikonowskiego (fajnego, ale drogiego) "osprzętu kablowego" do tych lamp mija się z celem. Wystarczy zwykły kabel PC, jeśli jest potrzeba wyzwalania po kablu. Okablowanie oryginalne miało sens przy poprzednim systemie błysku (ostatnia "flagowa" lampa to SB-80DX), tam po tych kablach szedł sygnał TTL.
SB-800/900 - po kablu tylko Manual i niestety trzeba przy zmianie ustawień biegać do lamp.
CLS daje możliwość zdalnego sterowania parametrami lamp, zarówno przy pracy w iTTLu jak i w M.
Wyzwalacze radiowe - w większości przypadków działają jak kabelek, jest jednak wynalazek zwany Radiopopper, który radiowo przenosi informacje CLS. Nie spotkałem się jednak dotąd z żadą opinią z użytkowania tego na tym forum.
A propos pierwszego zdania w tej przydługiej wypowiedzi - ogólnie przy lampach "zdjętych z aparatu" naucz się pracować w M. To Ci da największą kontrolę :)