Zobacz pełną wersję : Jakie szkło po 18-55 VR
Ponieważ jestem tu nowy na wstępie chciałbym Wszystkich gorąco przywitać:)
Od około roku mam Nikona D60 z kitem 18-55 VR i chciałbym zmienić owe szkiełko na coś lepszego.
Myślałem o dwóch szkłach do wyboru: Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED lub troszkę droższą ale z lepszym światłem Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro.Chyba że macie jakieś inne propozycje za które z góry dziękuje.
Czekam na Wasze cenne rady.
Czesc :)
Moje zdanie jest takie, ze jesli chcesz zmienic KITa to juz na cos ze stalym swiatlem - powiedzmy 2.8.
Propozycje niskobudzetowe, standardy to Tamron 17-50/2.8 i Sigma 18-50/2.8. Nie pytaj, ktory lepszy bo jest kilkadziesiat watkow na ten temat, a i taknie ma jednoznacznej odpowiedzi :) Acha... i jest jeszcze Tokina 16-50/2.8.
Cos z wyzszej polki - Nikkor 17-55/2.8, ew. 24-70/2.8. No ale tu juz trzeba miec grubszy portfel.
Trzecia mozliwosc to pojscie w stalki. Niestety odbywa sie to kosztem wygody, choc bezkompromisowa jakosc by Ci to wynagrodzila.
I wez sie za lekture bo w dziale optyka jest wszysciutko czego szukasz.
Zmiana "kita" na kolejnego kita to trochę bez sensu. Podobnie jak mawia swider. Szukaj szkiełek ze stałym światłem 2.8 albo stałeczki. Inaczej to praktycznie nie odczujesz zmiany i szkoda będzie kasy. Ewentualnie do tego co masz po prostu dokup sobie stałeczki.
Ponieważ jestem tu nowy na wstępie chciałbym Wszystkich gorąco przywitać:)
Od około roku mam Nikona D60 z kitem 18-55 VR i chciałbym zmienić owe szkiełko na coś lepszego.
Myślałem o dwóch szkłach do wyboru: Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED lub troszkę droższą ale z lepszym światłem Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro.Chyba że macie jakieś inne propozycje za które z góry dziękuje.
Czekam na Wasze cenne rady.
może przed zakupem, przejrzyj exify oraz przypomnij sobie, co Ci bardziej brakowało podczas focenia, światła czy ogniskowej ? a może jeszcze czegoś innego ? Jak juz zdecydujesz to porównaj szkła w wybranej kategorii, ewentualnie zapytaj na forum, przy czym nie zapomnij pochwalić się do czego potrzebujesz nowego szkła.
skoda, że nie masz body ze śrubokrętem (chyba, że rozważasz zmianę D60 na D50/80/200 (świadomie podaję stare puszki ze względu na ich cenę)), bo wtedy poleciłbym Nikkora 35-70/2.8, który ostatnio niestety podrożał, ale za 2kzł jeszcze można kupić nowego
Nie pozbywaj się tego zooma. Odłóż na półkę, dobrze zafoliuj.
Kup obiektyw o stałej ogniskowej 50mm. Ten Nikkora ze światłem 1.8 jest stosunkowo niedrogi.
Rób nim zdjęcia przez rok czasu. I tylko nim.
To jest najlepsze lekarstwo na brak zdecydowanie w temacie "jakie szkło kupić".
Taka "inwestycja" tą odpowiedź jasno przedstawi.
EDIT:
Ok. Body bez śrubokręta. Zatem kup 35mm 1.8 DX Nikkora, względnie 50mm 1.4G Nikkora. Reszta bez zmian.
Wszystkim WIELKIE DZIĘKI za dobre rady.Po głębszych przemyśleniach wybór mój padł na Nikora 35mm f 1,8.
I jak na razie to to szkło jest naprawdę EXTRA.Postrzelam trochę z tym szkiełkiem,: a póżniej zobaczymy.:-D
I bardzo dobrze :) Bo to super szkielko za psie pieniadze... choc cena rosnie.
blackside
11-04-2009, 15:24
Podepnę się
Napisz swoje spostrzeżenia.
Sam mam chrapkę na coś lepszego< i dłuższego> ,ale mam obawy.
Ten ma słaby AF ten aberacje tamten BB/BF albo inne przypadłości, a w ogóle to szkło szkłu nie równe i szczeże boję się kupować nowego szkła .... bo 18-55VR taki straszny nie jest. Choć skoro wzyscy tak psioczą to może faktycznie- sam nie wiem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/7087578ad043ced9m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7087578ad043ced9)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/ea735389963fa058m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ea735389963fa058)
Nie wiem może się mylę ale take mydlane to to chyba nie jest. Wiem że przesłona dość wysoka ale moim zdaniem jest b.d.b
Widząc podobne zdjęcia z tego szkła zastanawiam się nad sensem zakupu czegoś sporo droższego ... może lepiej pobawić się jeszcze troszkę i następnie kupić pożądne body<daleko mi od narzekania na obecne> i odpowienie szkło najlepiej jedno uniwersalne a dobre.
Zooma używam mało jak przejrzałem ok 1000 zdjęc z wakacji okazło się że tylko ok 10-15 % z nich nie zrobiłbym obecnym sprzętem... zoom nie jest u mnie priorytetem... więc może jednak stałka 35mm.... przepraszam piszę jakbym głośno myślał ale tak to włąśnie wygląda z mojej strony.
Opini naczytałem się mnóstwo, tetów też. Zdjęć naoglądałem się też sporo i najgorsze jest to że dalej nie wiem co robić :-(
tak na koniec w moim obecnym kicie nie podoba się praca pod światło<ponoć dobra...> czasem AF lubi BF, oraz to że przy niektórych kombinacjach widoczna jest utrata ostrości w rogach. Choć bez kropa źle nie jest....
Co radzicie.
18-55 od f/8-f/10 niczym sie nie rozni od najlepszych szkiel(no moze dystorsja w stalkach zdecydowanie mniejsza). Wiec do krajobrazu/architektury bardzo dobre szklo natomiast jak potrzebna jasnosc to napewno nie zadowoli.