PDA

Zobacz pełną wersję : Skróty klawiaturowe w PS CS2

Andy_O
30-08-2006, 15:47
Irytuje mnie jedna sprawa w CS2:
Za pomocą [ i ] oraz { i } zmieniam wielkość i twardość pędzla, jest to bardzo wygodne. A tu raz na jakiś czas.. klawisze [ i ] przestają działać na pędzel i zaczynają.. słuzyć do przeskakiwania między warstwami. Oczywiście w ustawieniach klawiatury nadal jest definicja "zmieniaj rozmiar pędzla".
Podobnie z Shift+Backspace do wypełniania warstwy.

Ktoś też z tym już walczył?

NiseriN
30-08-2006, 21:54
Mi podobne rzeczy dzieją się po jakiś 2 godzinach ciągłego używania PSa. Na przykład CTRL + Z zamienia się na CTRL + Y itp.

pooley
30-08-2006, 22:06
NiseriN, bo wciskasz naraz CTRL+SHIFT i zmienia Ci sie uklad klawiatury...

NiseriN
30-08-2006, 23:14
hehe, przez tyle czasu byłem nieświadomy........aż mi głupio, w każdym razie dzięki za wyprowadzanie mnie z błednego myślenia o mojej 'ruskiej klawiaturze'.

Andy_O
30-08-2006, 23:19
No właśnie, a u mnie to nie to. Po prostu skroty klawiaturowe głupieją. Co ciekawe, czasami potem nagle wszystko wraca do normy..

pooley
30-08-2006, 23:25
Andy_O, dlatego do pracy nie lubie PieCa... na Maczku nie ma takich problemow, mnie np. nerwi to ze na PC w Illustratorze nie dzialaja skroty na zmiany kolejnosci warstw... wrrr.... to tak miedzy innymi ;)

bombel
30-08-2006, 23:30
Też to zauważyłem, i to ma związek z altem - normalnie alt [ albo alt ] przeskakuje pomiędzy layerami. Po długiej pracy wygląda na to, że alt jest cały czas wciśnięty - pomimo, że w sposób najoczywistszy nie jest - stąd skaczesz po layerach, a nie zmieniasz pędzla.

Dodatkowo, co mnie drażni, kropka na numpadzie zamienia się w przecinek - i wpisywanie w okienkach numerów ze znakiem dziesiętnym szlag trafia.

Co zrobić? Albo naciskam kilka razy alt (ciach ciach ciach ciach ciach ciach), albo minimalizuję i maxymalizuję kilka razy PSa. Na ogół działa. Restart PS pomaga radykalnie - na następnych kilka godzin.

Z tym, że ja tak mam - przy intensywnym używaniu PSa - raz na dwa, trzy tygodnie.

Al Bundy
31-08-2006, 12:40
Jak już psioczycie to powiedzcie czemu u mnie czasem znika kursor np. szerokości pędzla i zamienia się w krzyżyk - niezależnie jaką wielkość pędzla ustalę - nie widzę tego na kursorze... Restart CS2 nic nie daje ale restart kompa zawsze poprawia.

Andy_O
31-08-2006, 17:22
Jak już psioczycie to powiedzcie czemu u mnie czasem znika kursor np. szerokości pędzla i zamienia się w krzyżyk - niezależnie jaką wielkość pędzla ustalę - nie widzę tego na kursorze... Restart CS2 nic nie daje ale restart kompa zawsze poprawia.

Przełącza się CapsLock - między krzyżykiem a kursorem przybierającym kształt pędzla.
Skoro jesteśmy z tamtej strony klawiatury - TAB umożliwia chwilowe wyłączenie palet.

[ Dodano: Pią 01 Wrz, 2006 ]

.. normalnie alt [ albo alt ] przeskakuje pomiędzy layerami

Nooo.. i o to chodziło!

Kiedy klawiatura głupieje, wystarczy nacisnąć alt [ i wszystko wraca do normy :D