PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do wędrówek

herba
30-03-2009, 15:45
Witam!
Zamieżam kupić statyw do wędrówek górskich i ogólnie "spacerowy".Do tej pory używałwem taniego statywu ,który uległ "rozpadowi".Mam do dyspozycji coś w granicach 300zł.Na statywie będzie montowany (w opcji najcięższej) Nikon d70s +70-300 VR .Ile powinien ważyć statyw do "wędrówek" żeby był w miarę stabilny a jednocześnie lekki?
Jeśli podczas spaceru nadaży się okazja pstryknięcia zdjęć ptakom to,którą wybrać głowicę,jaki rodzaj?

szymszym2020
30-03-2009, 17:00
Podpinam się do pytania. Z tym, że ja już raczej na kulkową głowicę zdecydowany jestem

Rimon
30-03-2009, 18:22
Herba do takich celów głowica kulowa. Chłopaki poczytajcie wątki statyw do 350, 400 zł itd. Niedawno podobne pytania były.
pozdr...

herba
30-03-2009, 20:46
Tak myślałem o kulowej-dzięki!A jak z wagą ,czy ktoś z forumowiczów nosi takie np:trzy kilowe na wycieczki?:)Bo jeśli chodzi o głowicę kulową to spotkałem się z takimi tylko przy statywach głowica +nogi ,a te zazwyczaj tyle ważą.

Rimon
30-03-2009, 21:47
herba to już indywidualne preferencje.Jakie masz priorytety? Taskanie gratów w górach to masochizm ale...hmmm... ja targam graty do TD ale przesada. Na normalne chodzenie kup odpowiedni plecak i męcz się jeśli chcesz zdjęcia robić

S_Beast
30-03-2009, 22:02
Ja od 2 lat używam wyższego wariantu (174cm) statywu http://www.funsports.pl/p,pl,298,statyw+wt+6894.html wraz z głowicą http://www.funsports.pl/p,pl,232,glowica+010h.html
W trakcie wędrówki mam go przewieszonego na szyi i ustawionego poziomo. Już się przyzwyczaiłem do jego ciężaru, który jest bez porównania niższy od synka w nosidełku którego noszę równocześnie na plecach. Może to kwestia twardego karku i tego, że nie specjalizuję się w sprintach i wielodniowych wyrypach.

Poza problemem z mocowaniem centralnej kolumny, który naprawiono mi w w/w sklepie nie mama zastrzeżeń do jego trwałości. O stabilności nie mogę się wypowiedzieć, bo jak dotąd maksymalne obciążenie jakie utrzymywał to 0,7 kg.

herba
30-03-2009, 22:34
S_Beast-racja!!! nie raz widziałem turystów z potomstwem na plecach,więc te trzy kilo statywu to wcale nie jest tak wiele:)

grudzinsky
31-03-2009, 12:38
jesli lekko to nie mysl, ze bedzie tanio...
frotka 190 xprob - 1.8kg + 486CR2 - 460g = optymalny zestaw wedrowkowy.
niestety cena za zestaw waha sie w granicach 600zl...

szela
31-03-2009, 13:35
Sprawdz www.trek-tech.com! Nie wiem czy mają przedstawiciela w Polsce, ale jeśli nawet nie to zawsze możesz skorzystać z "pomocnej dłoni". Ja w zeszłą niedziele byłem na Foto Fest gdzie miałem okazje pobawić się ich produktami :) Maja kilka bardzo fajnych rozwiązań i nie jest to bardzo droga firma!

grudzinsky
31-03-2009, 14:56
sam zastanawiam sie nad Optera 460 :) w UK to koszt £55, wiec jest to tez jakies rozwiazanie :)

herba
01-04-2009, 08:33
Wolę chyba klasyczne statywy,więcej trzeba targać ale chyba też większa ilość zastosowań.Trzeba się po prostu nastawić na te 2,5-3 kilo i już:-D

herba
01-04-2009, 17:21
A co powiecie o tym modelu:

Slik Pro 340DX
Maksymalna wysokość 147 cm
Obciążenie 5 kg
Głowica wymienna, 3-kierunkowa
Min wysokość 46 cm
Waga 1.58 kg
Długość po złożeniu 49 cm

Fajna waga,odpowiedni udźwig- do wędrówek w sam raz.Czy ktoś z niebgo kożysta?

marekm
03-04-2009, 07:16
Benro (http://www.benro-statywy.pl/) seria Travel Angel z włókien węglowych lub aluminium.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.benro-statywy.pl/?/content/czytaj/seria_travel#)

Pawel92
03-04-2009, 07:54
Benro (http://www.benro-statywy.pl/) seria Travel Angel z włókien węglowych lub aluminium.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.benro-statywy.pl/?/content/czytaj/seria_travel#)

+1

herba
03-04-2009, 08:49
Benro-troszkę droższe,ale głowica kulowa i lżejsze.Chyba się nad jakimś zastanowię-Dzięki!

EuroLiberty
03-04-2009, 20:13
...zdublowany...

EuroLiberty
03-04-2009, 20:15
Benro-troszkę droższe,ale głowica kulowa i lżejsze.Chyba się nad jakimś zastanowię-Dzięki!

Mam miesięczny zestaw Benro A-269 M8 z BH-1. Mogę sprzedać za 350zł. Jak coś pisz PW.

herba
04-04-2009, 13:13
EuroLiberty-Wielkie dzięki za propozycję!!!Niestety statyw wraz z obiektywem N70-300vr planuję kupić na raty:-D
Twoja propozycja jest kusząca ponieważ wybrałem sobie model:Benro A-300EX + BH-0 trochę gorszy od Twojego.Niestety w tym miesiącu spłukałem się na Sigmę.

Remoolus
08-04-2009, 07:56
Velbon Sherpa 600. Tego używam i do wędrówek i do bardziej stacjonarnego focenia. Co prawda 2.1 kg razem z głowicą, ale przy pełnym plecaku 1,8 czy 2,1...30 deko nie robi różnicy. Cena zestawu około 360 PLN. Jak chcesz głowicę kulową to niestety osobno. Jeśli bawisz się w panoramy to pamiętaj że głowica kulowa będzie porażką.
Sam statyw bardzo stabilny, bez poprzeczek, z możliwością odwrócenia kolumny centralnej i rozłożenia nóg niemal do poziomu.

Agaire
11-04-2009, 20:24
Witam,
postanowilam sie wtracic ..moze nie do konca w temacie ale watek jest swiezy i w tym nadzieja ze uda mi sie uzyskac odpowiedz :-D
dopiero rozpoczynam swoja przygode z lustrzanka i nigdy dotad nie uzywalam statywu... no i tu zaczynaja sie schody... Wiem ze ma byc lekki i maly gabarytami, cena gra drugorzedna role. Chcialbym by byl jak najbardziej funkcjonalny.. czyli wielozadaniowy :-?:mrgreen:.
Mam Nikona D90 + kit 18-105 ale w tym miesiacu chce kupic 70-300 VR i oczywiscie statyw.
Im wiecej czytam tym bardziej sie gubie...np glowica kulowa...ale "z czym to sie je" hahaha...
W poszukiwaniach natknelam sie na Velbon Sherpa 600R
. no coz ..waga jest bajeczna(az rodzi sie we mnie podejrzenie ze zgubila sie jedynka z przodu czyli ze wazy 1210 g a nie 210 jak podano) choc troche przydlugi 63 cm bo chcialabym co bede mogla bez problemow przytroczyc do mojego "aparatowego" plecaczka i bez zadyszki sie z nim poszwedac.
ale moze wystarczyl by mi jakis amatroski .... ale jaki ?... Velbon Ultra Lux-i L ?
Dla mnie sa to tylko obrazki i dane techniczne, wiec prosilabym bardzo praktykow o pomoc w wyborze.

wasilewk
11-04-2009, 20:37
Witam,
postanowilam sie wtracic ..moze nie do konca w temacie ale watek jest swiezy i w tym nadzieja ze uda mi sie uzyskac odpowiedz :-D
dopiero rozpoczynam swoja przygode z lustrzanka i nigdy dotad nie uzywalam statywu... no i tu zaczynaja sie schody... Wiem ze ma byc lekki i maly gabarytami, cena gra drugorzedna role. Chcialbym by byl jak najbardziej funkcjonalny.. czyli wielozadaniowy :-?:mrgreen:.
Mam Nikona D90 + kit 18-105 ale w tym miesiacu chce kupic 70-300 VR i oczywiscie statyw.
Im wiecej czytam tym bardziej sie gubie...np glowica kulowa...ale "z czym to sie je" hahaha...
W poszukiwaniach natknelam sie na Velbon Sherpa 600R
. no coz ..waga jest bajeczna(az rodzi sie we mnie podejrzenie ze zgubila sie jedynka z przodu czyli ze wazy 1210 g a nie 210 jak podano) choc troche przydlugi 63 cm bo chcialabym co bede mogla bez problemow przytroczyc do mojego "aparatowego" plecaczka i bez zadyszki sie z nim poszwedac.
ale moze wystarczyl by mi jakis amatroski .... ale jaki ?... Velbon Ultra Lux-i L ?
Dla mnie sa to tylko obrazki i dane techniczne, wiec prosilabym bardzo praktykow o pomoc w wyborze.

Powiem tak:
Możesz kupić statyw, który Ci wystarczy... oraz taki, z którego używania będziesz super zadowolona.
Ja wyrzuciłem już kilka poprzednich statywów (polskie, francuskie, japońskie) - jakoś ostatnia frotka przywiązała się do mnie na stałe: Manfrotto 055XPROB z oryginalną głowicą kulową - zabieram ją wszędzie tam, gdzie do tej pory brałem monopoda. Super !

Pzdr.

mystgen
11-04-2009, 23:06
Wi choc troche przydlugi 63 cm bo chcialabym co bede mogla bez problemow przytroczyc do mojego "aparatowego" plecaczka i bez zadyszki sie z nim poszwedac

Tak się składa że jestem posiadaczem tej Sherpy i w praktyce powiem że nie ma problemu z jego podpięciem do plecaka (do nanue w stopce) i nie powinno być problemu z innymi. Sam statyw trochę wystaje ponad długość samego plecaka no ale komu to przeszkadza ? Moim skromnym zdaniem warto przymknąć na to oko ze względu na + jakie 600R oferuję mowa tu o stabilności, w końcu to 2 kg wagi. Może nie jest to Manfrotto ale za tą cenę nie ma lepszego.