PDA

Zobacz pełną wersję : Cosina 28-105mm f/2.8-3.8 AF - Problem

kubek
30-03-2009, 14:03
Witam,

zglaszam sie z problemem, moze ktos bedzie w stanie mi pomoc albo cos podpowiedziec. Sprawa jest taka, ze kupilem uzywana Cosine (Cosina 28-105mm f/2.8-3.8 AF do Nikona naturalnie); gosciu twierdzil, ze jest jakis dylemat z AF; za zalozylem, ze nie ma silnika w korpusie i dlatego mu nie dziala. Moje zalozenie okazalo sie chyba niecelne, bo u mnie jest podobnie, a nawet gorzej - chyba w ogole nie dziala elektronika obiektywu, bo szklo nie melduje zadnych parametrow do korpusu - efekt jak zalozenie jakiegos oldskulowego obiektywu MF. jedyne co udaje sie uzyskac (marne pocieszenie), to takie krotkie bzykniecie AF przy pierwszym ustawianiu ostrosci po wlaczeniu.

no i teraz mam problem...

szklo wydalo sie fajne ze wzgledu na jasne duze soczewy i standardowy zakres. no niestety nie dziala... tutaj pragne skierowac pytanie do was: co z tym fantem poczac?

Pozdrawiam,
kubek

superkomornik
30-03-2009, 18:59
szklo wydalo sie fajne ze wzgledu na jasne duze soczewy i standardowy zakres. no niestety nie dziala... tutaj pragne skierowac pytanie do was: co z tym fantem poczac?

kubek

Hehe, dobry wyznaczniki jakości ;-) Moze i duże i co z tego?
Standardowy zakres to by był na analogu albo FX. Na DX- niezbyt.
Szkło ma jedna, ogromną wadę (jak na taki zakres ogniskowych)- ostrzy bodajże od 1.5m.

Ja bym dał sobie spokój i oddał obiektyw sprzedawcy...