PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widok z sopockiego molo...

harb
30-03-2009, 11:11
.... na Orłowski Klif - widokówka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/7233/dsc8689kcrosacrop.jpg)

Szuwar
30-03-2009, 11:17
Plamy na wodzie wspaniałe.

Mam wrażenie, ze jest troszkę za ciemne to zdjęcie na całości i chmurki w górnej części poszły trochę w fiolet.

Ale wiem, że co monitor to inna bajka :-D

Ładna ta widokówka

Marcin T
30-03-2009, 11:18
Klasyka. Maksymalnie proste a jednak...
Świetnie obrobiona woda Januszu.

Calme
30-03-2009, 11:32
Niestety moim zdaniem słabo, mocno słabo jest tu. Ani kadru ciekawego, ani jakiegoś tematu przewodniego - tak jak nie Twoje zupełnie.
Czekam na coś z większym impactem ;)

borregaard
30-03-2009, 11:41
Niestety moim zdaniem słabo, mocno słabo jest tu. Ani kadru ciekawego, ani jakiegoś tematu przewodniego - tak jak nie Twoje zupełnie.
Czekam na coś z większym impactem ;)
Jakaś katastrofa....może....tornado,awionetka, meteoryt....?....:mrgreen: :mrgreen:

Bardzo symptyczna i przyjemna w odbiorze,spokojna fota...:-D

Calme
30-03-2009, 11:44
Wystarczy potwór z Loch Ness :twisted:

harb
30-03-2009, 11:45
widokówka - jest w opisie, czyż zawsze musi być ambitnie ? mnie tutaj bardzo podoba sie woda

pozdrówka :-D

lechupe
30-03-2009, 11:49
jako przyjemna i pocztówkowa może być. Ale jako materiał do kontemplacji - juz nie.
Oczywiscie bardzo dobra ekspozycja, świetnie oddana woda i niebo.

Kadr jednakże nie ma charakteru zamknietego obrazu, w szczególności boki (chmury) zupełnie przypadkowo cięte.
Poz tym nie ma wiodacego motywu - bo chyba nie klif ?

Podałbym inne proporcje wody do nieba - np 80-20 , lub odwrotnie, ale chyba woda jest lepsza.

Ogólnie dobry przykład, jak starannościa mozna wyrzeźbić cos z niczego.
Ale jednoczesnie memento, że nawet i przy perfekcyjnym rzeżbieniu - nic zawsze pozostanie "nic-em" :-)

Aames
30-03-2009, 12:24
widokówka - jest w opisie, czyż zawsze musi być ambitnie ? mnie tutaj bardzo podoba sie woda
pozdrówka :-D

Pewnie, że nie musi być zawsze ambitnie. Trzeba się jednak wtedy liczyć z mniej przychylnymi komentarzami i jakoś je przetrawić:) Ale przecież po tutaj wystawiamy swoje zdjęcia, aby przez konstruktywną krytykę czegoś się nauczyć. Czyż nie? Nie każdy musi się z tym oczywiście zgadzać. To moje podejście.
Wracając do zdjęcia - dla mnie trochę wieje nudą, choć kolorystycznie całkiem przyjemne.

Seeth
30-03-2009, 12:30
Bardzo ładna ta widokówka ;)

harb
30-03-2009, 13:16
panowie , panowie - Lechupe, Aames - no nie róbmy jaj - doszukujecie się czegoś czego nie ma w tym zdjeciu i nie będzie, naprawdę nie jest to kandydat do zdjecia roku :-D

lekkie lightowe zdjęcie morza i zaręczam wcale jednak nie przypadkowe ( Lechupe to tak a propos ciecia tych chmur) mnie urzekły kolorki i spokojna tafla wody (bardzo rzadko spotykana - flauta)równiez odbicia w niej chmur
i w zwiazku z tym zmienna kolorystyka tej tafli - stoi jak byk napisane aby nie rozpisywać się w komentarzach ze zdjęcie widokówkowego pokroju - a tu wykłady co i jak się powinno a co tez nie wypada bo nie ma świetego podziełu 80 na 20 czy tez odwrotnie - w fotografii naprawde ambitnej chwalonej na tym forum widzę tak duzo łamania zasad , kanonów fotograficznych ze te złamane tutaj to pikuś

gdybym wiedzieł ze aż tak to bedzie nudno i żle nie wstawiałbym tego kawałka polskiego bałtyku, skoro już samo morze bez krążownika nie moze być pokazane - naprawdę nie dajmy się zwariować

Calme - to naprawdę moje , moje, moje :)

serdecznie pozdrawiam i wiecej luzu :-D

Marcin T
30-03-2009, 13:21
Strasznie się ludziska spinają a tu mamy zwykłą, lekką, poprawną i nie przekombinowaną fotografię Bałtyku. Bałtyku jaki ciężko zastać na codzień.

a tu wykłady co i jak się powinno a co tez nie wypada bo nie ma świetego podziełu 80 na 20 czy tez odwrotnie - w fotografii naprawde ambitnej chwalonej na tym forum widzę tak duzo łamania zasad , kanonów fotograficznych ze te złamane tutaj to pikuś

gdybym wiedzieł ze aż tak to bedzie nudno i żle nie wstawiałbym tego kawałka polskiego bałtyku, skoro już samo morze bez krążownika nie moze być pokazane - naprawdę nie dajmy się zwariować
Tak Januszu, wklej w PS wierzbę, rozmyj wodę i będzie extra! :mrgreen:

wiecej luzu :-D
święta prawda.

Aames
30-03-2009, 13:24
Dobra przystopujmy:)
Wystawiłeś zdjęcie a my je oceniliśmy. Nie musisz się zgadzać i może nawet lepiej, bo każdy ma swoją wizję i powinien jej bronić ('ręcami' i nogami;)) Ja wypowiedziałem po prostu swoje zdanie i myślę, że mam do tego prawo. Ani nie chciałem Cie obrazić, ani przesadnie skrytykować - ot wypowiedziałem jedynie moją skromną opinię. Nie bijmy się:)
Możesz mi nawkładać w jakiejś mojej kolejnej prezentacji - zapewniam, że się nie obrażę, hehe.

harb
30-03-2009, 13:28
Aames - sorry ale nie zrozumiałes tego co napisałem :-D nie ma tutaj moich urazonych ambicji to zdjecie nie było wystawione dla poklasku --- już z załozenia

pozdrawiam :)

Aames
30-03-2009, 13:40
Aames - sorry ale nie zrozumiałes tego co napisałem :-D nie ma tutaj moich urazonych ambicji to zdjecie nie było wystawione dla poklasku --- już z załozenia

pozdrawiam :)

... i proponuję aby tak to zakończyć. Nie ma co niepotrzebnie bić piany. Skupmy się na zdjęciach:)

Piotr_ek
30-03-2009, 14:14
o nie, tylko nie to, nie kadr pionowy !!!

fotka bardzo fajna, lajtowa, ciesząca i śmiała, drobna a zarazem potężna...

lubię takie zdjęcia, coś zupełnie zwykłego, prostego a jak oko cieszyć potrafi...

pzdr,
P.

morzon
30-03-2009, 15:08
Ja pod opinią Calme się podpiszę - fota jest poprawna, lajtowa itd, ale to nie Twój poziom - do czego innego nas przyzwyczaiłeś ;)

borregaard
30-03-2009, 16:02
Ja pod opinią Calme się podpiszę - fota jest poprawna, lajtowa itd, ale to nie Twój poziom - do czego innego nas przyzwyczaiłeś ;)
Sugerujesz,że Janusz nie ma prawa widokóweczki sobie,na luziku,cyknąć....?:wink::mrgreen:
No to przerąbane.....

Marcin T
30-03-2009, 16:13
Jak znam Janusza to siedzi teraz przed monitorem i pracuje nad krajobrazem doskonałym :mrgreen:

lechupe
30-03-2009, 16:32
panowie , panowie - Lechupe, Aames - no nie róbmy jaj - doszukujecie się czegoś czego nie ma w tym zdjeciu i nie będzie, naprawdę nie jest to kandydat do zdjecia roku :-D

lekkie lightowe zdjęcie morza i zaręczam wcale jednak nie przypadkowe ( Lechupe to tak a propos ciecia tych chmur) mnie urzekły kolorki i spokojna tafla wody

no dobra, moze sie i rozpędziłem...:-D
Ale własnie oglądałem piękne zdjecie Fransa Lantinga - Larger Than Life, no i pomyślałem sobie - kurde, no tak niewiele harbowi brakowało, zeby z tego zdjecia zrobic podobne dzieło...

pinokio
30-03-2009, 16:33
Woda fajna, chmurki na niebie ładnie porozkładane, plamka a'la stateczek dobrze wkomponowana - mnie się podoba :)

harb
30-03-2009, 16:46
poniewaz z tego mola były również inne widoki oto jeden z nich z dedykacją dla Lechupe , Calme i S4INT-a

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1187/dsc8711bwcroprb.jpg)

Calme
30-03-2009, 17:25
Nemeth ? :mrgreen: Poznałem go od razu - przysiadł sobie spokojnie, patrzy i naświetla hehehe :)
Z pozdrowieniami dla wszystkich tych co nie lubią poniedziałków :)

harb
30-03-2009, 17:34
Nemeth ? :mrgreen: Poznałem go od razu - przysiadł sobie spokojnie, patrzy i naświetla hehehe :)

sądzisz Piotrze ze to Maciek - jak Ty na to wpadłeś, ja go nie poznałem :mrgreen:

Calme
30-03-2009, 17:39
Bo się ogolił bestyja na wiosnę :mrgreen:

swiatlo
30-03-2009, 17:55
Ładna woda i w ogóle świetna technika tego zdjęcia, ale brakuje mi czegoś bardziej interesującego na tym zdjęciu...

Marcin T
30-03-2009, 18:17
...ale brakuje mi czegoś bardziej interesującego na tym zdjęciu...
np. czego? :)

langus
30-03-2009, 18:17
woda faktycznie jest kapitalna :-)
i fajne "pierzaki" :-)

harb
30-03-2009, 18:36
Ładna woda i w ogóle świetna technika tego zdjęcia, ale brakuje mi czegoś bardziej interesującego na tym zdjęciu...

to taki minimal Czarku :mrgreen:

Nemeth
30-03-2009, 18:58

Nie naświetla... Doła ma i nic nie naświetla (http://www.marcadamus.com)

langus
30-03-2009, 19:02
Nie naświetla... Doła ma i nic nie naświetla (http://www.marcadamus.com)

za umiejętności tego wirtuoza chyba byłbym w stanie zaprzedać duszę diabłu... :twisted:

borregaard
30-03-2009, 19:19
za umiejętności tego wirtuoza chyba byłbym w stanie zaprzedać duszę diabłu... :twisted:
Na tym forum pojechano by po nim,że ...szkoda gadać....:mrgreen: :mrgreen:

morzon
30-03-2009, 19:43
No dwójeczka cacy... ;) :mrgreen:

Na tym forum pojechano by po nim,że ...szkoda gadać....

Za zmienianie rzeczywistości...? :mrgreen: :mrgreen:

Calme
30-03-2009, 20:02
Na tym forum pojechano by po nim,że ...szkoda gadać....:mrgreen: :mrgreen:
Bądź spokojny - na fora to on czasu nie traci ;) Tam się sprzedają albumy i tego pilnuje hehe

Nie naświetla... Doła ma i nic nie naświetla (http://www.marcadamus.com/)
Ruren - nie martw się przyjedziesz do nas na warsztaty to nauczymy Cię lepszych hahaha :mrgreen:

borregaard
30-03-2009, 21:39
Bądź spokojny - na fora to on czasu nie traci ;) Tam się sprzedają albumy i tego pilnuje hehe

Ruren - nie martw się przyjedziesz do nas na warsztaty to nauczymy Cię lepszych hahaha :mrgreen:

Aż tak naiwny to ja nie jestem....:mrgreen:

kulten
31-03-2009, 01:08
Lubię taką fakturę wody.

sea21
31-03-2009, 01:30
Mi się podoba to zdjęcie. Czasami trzeba zrobić taki "refleksyjny" kadr przy którym można usiąść i wpatrywać się szukając nie wiadomo czego. Też kiedyś zrobiłem podobne zdjęcie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79616)i zarzucono mi że jest nuda i w ogóle. IMO przy tym zdjęciu można odpocząć:)

piter670
31-03-2009, 04:25
Rany wszystkich chyba dopada depresja wiosenna :mrgreen:. Co otwieram jakieś zdjęcie to komentarze niemal rozbierające fotografię od strony analizy freudowskiej :twisted:. To ja też:
Spokojna tafla wody świadczy o wycofaniu się do wewnątrz i retrospekcji autora, natomiast złote odblaski na wodzie dają nadzieję, że to tylko chwilowe i że autor wraz ze słońcem ponownie będzie szukał mocnych punktów. :mrgreen:

Janusz bardzo fajna fotka (właśnie fotka - i to jest komplement) ... i tyle.

Marcin T
31-03-2009, 06:39
...się wogóle nie znacie, przecie to minimal :mrgreen:
Tam płynie prom, wielki niczym Titanic :mrgreen:

wojtek6308
31-03-2009, 10:06
Jedynka bardzo przyjemna, kolorki dardzo ładne, woda super :-D poprostu
podoba mnie sie to zdjęcie. Dwójeczka też fajna.

Szuwar
31-03-2009, 10:30
Ha ... BW czadowe. I to jest właśnie to. Nie tylko widoczki, filterki, długie czasy, rozbujana kompozycja, doszukiwanie się dziury w całym choć ta dziura i tak jest, nasycenie, bredzenie ... itd , itp .....

Prosty kadr a jaki sympatyczny. Dobrze Janek, ze nie popadasz w manierę konieczności zrobienia tylko i wyłącznie wybitnego zdjęcia.

Tak się nie da :-D.

A kadrowo nawiasem to zdjęcie jest bardzo dobre.

Skrzat
31-03-2009, 22:25
1-ka to piękne kolory, odbicia, klimat - i tylko szkoda,...że palmy u nas nie rosną:mrgreen: bo może wtedy byłby ten temat przewodni a tak to....... woda i niebo ale za to jakie zaje..fajne:-D.

2-ka to całkiem inna, ale jak że ciekawa "bajka".

Lubię oglądać Twoje prace bo nigdy nie wiem co nam pokażesz:o

Pozdrawiam

cyrusvirus
31-03-2009, 23:28
Rewelacji nie ma, ale że Janusz jest hepijuzerem to i foto fajne :) hehe
pozdr ;)

Martix
31-03-2009, 23:47
Jedyneczka ładna, szczególnie woda, dwójeczka też fajna, troszkę w odbiorze przeszkadzają mi te pale u góry :)

AMI
01-04-2009, 16:27
A mnie spokojem pierwsza fotka napawa:) piękna toń :) jak by jezioro :) Podoba mi się mimo że bez fajerwerków. Ładne kumuluski :)

Pozdrawiam,
AMI