Zobacz pełną wersję : Co doradzicie amatorowi ?
Sławomirowski
29-03-2009, 19:07
Witam !
To mój pierwszy post na tym forum, więc od razu przejdę do meritum :). Zastanawiam się nad wejściem w system Nikona. Jednak moja wiedza jest znikoma w tej kwestii. Jako że mam ograniczony budżet zdecydowałem się na kupno obiektywu 18-105 i zacząłem się zastanawiać nad modelem body. Obiektyw ten wybrałem, ponieważ będzie musiał mi wystarczyć na około 1 rok focenia - nic innego raczej nie dokupię. Zbiera on dobre opinie użytkowników, ma napęd AF - więc może za resztę kasy udałoby mi się kupić np. nowe D60. Idąc tym tropem udało mi się namierzyć ofertę na nowy zestaw D60 + 18-105 za 2370 zł.
Napiszę jeszcze o tematach zdjęć - najbardziej lubię fotografować pejzaże, widoczki z górami, jeziorami, lasem - generalnie ciągnie mnie do krajobrazu. Nie robię zdjęć na imprezach rodzinnych - wolę np. eksperymenty z długimi czasami naświetlania nad górskimi potokami itp. W krajobrazach mile widziany jest szeroki kąt - akurat mi na nim w tej chwili nie zależy - zupełnie wystarczy mi początek 18 mm. A koniec 105 pozwoli mi może czasem jakiegoś zwierzaka sfotografować :). Ot, takie amatorskie zamiłowanie do fotografowania przyrody.
Czy moglibyście zasugerować i podpowiedzieć z własnego doświadczenia czy cośkolwiek ucieszę się z takiego zestawu ? A może niepotrzebnie myślę o D60 - może D40x by wystarczyło ? Obiektyw by został - za jakieś 1,5 roku zmieniłbym body na bardziej zaawansowane (może D300, może D90). I jeszcze jedna wielka prośba - czy ktoś z Was ma taki zestaw (D60+18-105) a idąc dalej czy można gdzieś w sieci (a może tu na forum) obejrzeć zdjęcia z takiego zestawu ?
Proszę o rady i opinie o moim zamyśle.
Zacznę może nieco przewrotnie ale miałeś kiedyś już lustrzenkę?
Pytam, bo moze lepszym wyjściem byłby dobry kompakt? Serio, serio.
Jak się nie posiada trochę chociaż wiedzy o fotografii, to można się zrazić lustrem, a raczej mnogością ustawień, które de facto pozwalają na uzyskanie super zdjęć ale tu potrzeba pewnej wiedzy.
Jeśli jednak chcesz jednak lustro to co do obiektywu jest ok mino swojej plastikowości. Wiem bo go posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony.
Co do korpusu to najlepiej weź do ręki (jka masz gdzie) D60 i D40X, sprawdź na który cie stać, który lepiej Ci leży w ręce, i ten weź.
Pamietaj, przy wyborze lustrzanki "apatyt rośnie w miarę jedzenia", i niedługo okaże sie że będziesz chciał dokupić jeszcze...
D.Anihilati
29-03-2009, 20:13
Zacznę może nieco przewrotnie ale miałeś kiedyś już lustrzenkę?
Pytam, bo moze lepszym wyjściem byłby dobry kompakt? Serio, serio.
A tak serio, serio - to co poczatkujacy chce lustrzanke to mu kompakta wciskaja, jak chce kompakta to mu o lustrzance mowia. Uwielbiam to.
Co do meritum - D40x pewnie juz nowego sie nie dostanie (przynajmniej w rozsadnej cenie) a D60 to jednak troszke nowsza konstrukcja i to dosc przyjemna dla poczatkujacego fotoamatora. Obiektyw tez wydaje sie w sam raz. Mysle, ze przy Twoich zainteresowaniach i wymaganiach zestaw odpowiedni na poczatek.
wasilewk
29-03-2009, 20:20
Witam !
[...]
a idąc dalej czy można gdzieś w sieci (a może tu na forum) obejrzeć zdjęcia z takiego zestawu ?
Proszę o rady i opinie o moim zamyśle.
http://www.pixel-peeper.com/adv/?lens=5&camera=14&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Sławomirowski
29-03-2009, 20:38
BOSS - myślę, że poradzę sobie z lustrzanką i jeśli nie będzie kompletnie tandetną konstrukcją coś mi ze zdjęć wyjdzie :)
D.Anihilati - czyli jakoś najgorzej obie tego nie wymyśliłem - dzięki.
wasilewk dziękuję za linka - tam na pewno coś znajdę i zawieszę oko z ciekawości na efekcie pracy z D60 :)
EDIT: Za szybko sę ucieszyłem "Could not find any photos matching your search criteria." :)
BOSS - myślę, że poradzę sobie z lustrzanką i jeśli nie będzie kompletnie tandetną ko
W mojej wypowiedzi nie było ani odrobiny sarkazmu ani złośliwości. Żeby była jasnosć :-)
Co do wyboru puszki to ja bym poszedł w D60.
Pozdrawiam,
Jurek.
a idąc dalej czy można gdzieś w sieci (a może tu na forum) obejrzeć zdjęcia z takiego zestawu ?
http://www.digart.pl/digarty/exif.html?producent=Nikon&model=d60&ogniskowa=&przyslona= :)
Remoolus
29-03-2009, 21:04
Zainwestuj w body które będzie miało własny silnik autofocusa, bo będziesz skazany na obiektywy typu "G". Jak Ci przyjdzie ochota kiedyś zakupić manualną stałkę typu "D" to możesz zapomnieć o automatyce. Może jeszcze zdołasz zakupić d80. Nie będziesz żałował.
Z jeszcze niższej półki możesz kupić d60 albo d40x. Miałem tego drugiego i po 6000 zdjęć umarł mechanizm podnoszenia lustra. Oba nie posiadają silnika AF.
Remoolus zaskoczyłeś mnie z tym info o d40x, mam go z przebiegiem 15k i zero awarii.
Wracając do wątku d60 czy 40x to w sumie jedno i to samo poza kilkoma detalami typu samoczyszcząca matryca w d60.
Ja na twoim miejscu brałbym d80, można go dostać w dobrej cenie bo puszka już chyba wycofana z produkcji to i cena nie skoczyła.
Sam niedawno kupiłem w FJ za 1888 jako drugi aparat i jestem z niego bardzo zadowolony.
D60 sam posiadam, jestem zadowolony, nie miałem potrzeby zakupu puszki z silnikiem (kupując D60 wiedziałem świadomie o tym ograniczeniu) co do obiektywu ja mam 18-200 ze względu na uniwersalność spacerową właśnie (dodatkowo mam T90 2,8 macro) i na razie jest ok (pewnie tak będzie tez z 18-105 to szkło zbiera dobre opinie) - ja kiedyś dokupię jednak sigmę 10-20 jak potanieje ;)
T.Z. uspokoiłeś mnie ;) Zbliżam się do 6k i jak przeczytałem, że się lustro posypało...
Ale do rzeczy. Jeśli wybierasz pomiędzy d40x, a d60, to skłaniałbym się ku tańszemu (czyt. pierwszemu) rozwiązaniu, za to optymalizowałbym szklarnię. Aparaty te są pod względem parametrów bardzo zbliżone. Wśród wad wymieniłbym przede wszystkim tylko trzy pola autofokusa (to jest momentami cholernie upierdliwe!) i brak bracketingu. Dotyczy to obu puszek.
Wspomniany przez T.Z. d80 eliminuje te mankamenty - warto się zatem nad nim zastanowić. Zdjęć z robionych tym korpusem w sieci pełno, bo aparat popularny (raczej nie przez przypadek).
Sam od 1,5 roku focę d40x (trochę zdjęć możesz zobaczyć w moich wątkach) i chwalę sobie tę puchę (z powyższymi zastrzeżeniami). Ciśnienie na zmianę jest już co prawda spore (trochę czasu musiało jednak upłynąć zanim ogarnąłem tę "prostą" lustrzankę), ale póki co daję radę zbierając fundusze. Mało tego - wyprawy z nikonem (i ich efekty) cały czas sprawiają radość ;)
Życzę owocnych przemyśleń i udanych zakupów!
T.Z. ma racje kup d80 to dobry sprzęt ja wczesniej tez miałem d60 ale sprzedałem bo zaczeło mi brakować silnika, a niestety jest wiele dobrych i tanich szkieł które wymagają śróbokręta
astratow
29-03-2009, 22:40
Tydzień temu zakupiłe d40 ze szkłami 18-55 i 55-200 - troszkę to to grubo ciosane, ale strzela, celnie i skutecznie. Brak redukcji wstrząsów w szkłach nadrabiam wielością strzałów. Główna wada czyli brak śrubokręta to chyba się ujawnia przy rozważaniu zakupu nowych szkieł, a zatem długa droga daleka przed nami. Brak mi obiektywu do focenia kwiatków - kompaktowy aparat ciągle ma dzięki temu swoje zastosowanie:) Co do zwierzaków - jak dla mnie 55-200 to tylko czasami starcza...
Wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/DSC_0583JPG-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/_JZAgv8cWkEY/Sc-pA67QVHI/AAAAAAAAJtM/EROQnkR1xYA/s720/DSC_0583.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/DSC_0238JPG-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_VhKMhC2yGIY/ScYWYVtUVNI/AAAAAAAADmM/4BMYBDAqWcs/s720/DSC_0238.JPG)
D40 to moja pierwsza i jedyna lustrzanka.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wszystkim, którzy mi doradzali taki zakup;)
krokodyl-lodz
30-03-2009, 02:13
Jednak warto by było rozejrzeć się za D80. Czemu.. więcej udogodnień... śrubokręt, górny LCD itd... ergonomia. Lepiej kupić raz dobrze niż za chwilę zmieniać i tracić pieniążki.
Sławomirowski
30-03-2009, 16:46
Dziękuję za wszystkie opinie - wsadzę jeszcze kij w mrowisko i zapytam wprost - czy nikon d60 +18-105 mogę porównać z pentaxem K200D + 18-55 (może się trafić razem z 50-200) ? Można dostać w tej samej cenie. A ten Pentax ma "śrubokręt", ma górny wyświetlacz i takie tam. Jest "podobno" uszczelniony, ma stosunkowo jasny wizjer i bardzo sympatycznie ostrzące szkło kitowe - to 18-55. Macie jakieś doświadczenie a raczej porównanie tych dwóch modeli ?
Z drugiej jednak strony okrutnie drogie są dobre obiektywy do tej marki...
Jeszcze raz dziękuję za sugestie i uwagi.
Astratow wychodzi ze słusznego założenia,że fotograf robi zdjęcia nie aparat. I słusznie. Obejrzyjcie jego kaczkę a uwierzycie. Osobiście robię D80, ale cenię tak samo tych, którzy robią D40 jak i tych "profesjonalistów" z innymi D... Pozdrawiam.
citogroup
09-04-2009, 11:43
Ja kupiłem rok temu D40, wtedy bylem nim zachwycony... Teraz już niestety mniej bo chciałbym dokupić jakiś słoik a tu d... bo muszę wybierać spośród tych które mają w sobie śrubokręt, a tych nie dość że mało to jeszcze drogie są.
Z drugiej jednak strony od D40 zaczęła się moja przygoda z lustrem. I z d40 nauczyciel jest bardzo dobry.
Teraz chce kupić sobie D90 ale najpierw muszą być pieniądze. No niestety sport ten nie jest tani ale za to ile daje radości.
ja bym nie kupował d60 ani d40 (chyba ze uzywanego po b. dobrej cenie z dobrej ręki). Jak masz te 2500 zeta to lepiej dołożyc kasę kupić lepszą puszkę np d80.
D60 nie ma nic. Nie ma podglądu ostrości, nie ma wstępnego podnoszenia lustra, nie ma wiertartki, nie ma wystarczającej ilości pól autoficusa, nie ma bracketingu.
Panowie, żeby nie tworzyć nowego tematu, mam okazję kupić D80+Nikkor 18-135 za 1800zł Warto ??, z przebiegiem ok5500 zdjęć.W zestawie karta, torba, osłona LCD, i tulipan.
Aparat dziś sprawdzę, właściciel ocenia stan body w skali 1-6 na 5.5 :) Na początek mojej przygody z lustrem wydaję mi się, że
będzie to sprzęt wystarczający, choć do portretów mojego synka chcę dokupić jasną stałkę ...
Poradzicie mi na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu body i obiektywu ??
Pozdrawiam
tgollob_jamessuchar
09-04-2009, 13:20
D60 nie ma nic. Nie ma podglądu ostrości, nie ma wstępnego podnoszenia lustra, nie ma wiertartki, nie ma wystarczającej ilości pól autoficusa, nie ma bracketingu.
no jasne i podobno nigdy zdjęć nie robił ;p
a ja i parę osób z forum robiło i nadal robi ;P profesjonalistom poleciłbym, żeby porobili fotki D40/D60 :) bo co to za sztuka zrobić zatykające dech w piersi foto zestawem za 20 k zł albo i więcej ?
dobrze chłop robi, lepiej brać D60 i ewentualnie potem dokładać do szkła ;P ja tak zrobiłem i profity są znakomite, tyle...
szymonvader
09-04-2009, 15:26
tez mialem dylemat co wybrac d60 czy d80, a wkoncu trafilo sie d90:) wlasnie z obiektywem 18-105 VR. Jak na poczatek zabawy z fotografia to ten obiektyw spelnia swoja role bardzo dobrze i jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Obecnie poznaje dopiero tajniki fotografii ale wydaje mi sie ze jezeli masz ograniczony budzet to kup to co Ci bedzie lepiej w lapie lezalo. Mnie osobiscie d80 sie podobalo ale jak wzialem d90 to bylem praktycznie zdecydowany:) mysle ze wygoda to tez jedna z cech, ktora nasz sprzet powinien posiadac. pozdrawiam
jak amator amatorowi
kup D80 bo jest tańsze a mnogość funkcji i tak zajmie ci duzo czasu
michalmaciej_1984
09-04-2009, 22:47
A ja bym powiedzial tak:
Jak juz jeden z kolegow wspomnial wczesniej nie aparat robi zdjecia, lecz ten kto go trzyma. Majac nawet d300 w rece nie zrobisz dobrego zdjecia, jak nie wiesz gdzie sie zaczepic w kadrze.
Osobiscie posiadam D60 z 18-55 VR oraz tamrona 70-300m. Powiem Ci tyle. Wczesniej fotografowalem Fuji S9600 i po przesiadce na nikona jestem zadowolony Oczywiscie z fujikiem w rece nic mi nie brakowalo dopoki nie zasmakowalem lustrzanki.
Ale ogolnie moja opinia z tego jak przegladalem ceny to d40x jest porownywalne a nawet czasem drozsze niz d60. Mowie o cenach w UK zeby byla jasnosc bo tu uzyskasz najlepsze ceny.(wedlug mnie podkreslam).
autofokus (3-punktowy) w d60 nie przeszkodzil mi jeszcze, moze jest to spowodowane po kompakcie :) nie narzekam na brak silnika w aparacie.
Za wade mozemy uznac brak podgladu glebi ostrosci, podgladu na zywo na wywietlaczu LCD, oraz braketing.
Jednak ja fotografujesz na M i w miare wiesz co do czego sluzy, nie powinenes miec wiekszych problemow.
jestem tylko hobbysta ale polecam d60.
A ja bym powiedzial tak:
Jak juz jeden z kolegow wspomnial wczesniej nie aparat robi zdjecia, lecz ten kto go trzyma. Majac nawet d300 w rece nie zrobisz dobrego zdjecia, jak nie wiesz gdzie sie zaczepic w kadrze.
Ten tekst jest juz tak obrzydliwie wyświechtany...do kazdej możliwej okazji. Sam mam D60 i mogę powiedzieć ze już po miesiącu zaczyna brakować tych podstawowyc funkcji które powinny być a nie ma (w szcz. braketingu) . W końcu są po to by ułatwić robienie zdjęć i nie na darmo je wymyślono. Więc jesli kogoś stać na dopłatę do d80 a poleca ktoś mu D60 z tekstem a'la "przeciez że tym też można robić super fotki" no to sory. Oczywiście że można.
Ja nikomu d60 nie polecam jeśli może dołożyc do d80.
witam :) podłączę się pod ten wątek, bo też teraz chcę zakupić lustrzankę, pierwszą w życiu i zastanawiam się nad D60 właśnie. Kwota jaką mam do wydania to jest max 2500 na zestaw z obiektywem, myślałam nam D80, ale tutaj samo Body tyle kosztuje, zastanawiałam się też nad Alfą jakąś, ale dużo osób mówi, że nie Sony, poza tym sama mam jakieś takie dziwne wrażenie że może być przereklamowany. No i teraz się zastanawiam czy decydować się na ten D60 czy szukać czegoś innego w tej cenie... ale czego???
Wojtek Mąka
10-04-2009, 17:23
Sony wykupiło minoltę.
Do wyboru masz jeszcze olympusa (dobre recenzje i dobre kitowe szkło, jeśli chcesz zostac przy zestwowym obiektywie, ale mało popularny format, bo zdjęcia to prawie kwadrat), pentaxa i canona. Nie musi być nikon, skoro jest pierwszy. Twoja decyzja, twoja kasa :)
musisz odpowiedziac na pytania - 1) po co mi lustro; 2) czy chcę dokupic potem obiektywy, lampę itd.
A potem wybierac wśród systemów, dostępności szkieł, potrzebnej kasy itd itd.
gadzeciarz
12-04-2009, 08:07
Cześć,ja mam D 40x od półtorej roku,na liczniku tego aparaciku około 11 tyś fotek,lubię sobie popstrykać i dużo zwiedzam nasz piękny kraj. Oraz imprezki okolicznościowe znajomym uwieczniam.
Zakup z początku nie do końca pożądany bo miałem Canona S3iS,raptem osiem miesięcy. Dużo czytałem na temat lustrzanki i początkowy sceptycyzm przerodził się w totalny zachwyt takim rodzajem aparatu fotograficznego.
Osobiście jestem amatorem-pasjonatem ale leniwym ponieważ wykorzystuję tryby fabryczne z centralnie ustawionym polem ostrości i jak na złość nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia.
Owszem czasem jak mam czas na zabawę to sobie poćwiczę manualne ustawienia ale traktuje je eksperymentalnie.
Dla czego warto?
Otóż lustrzanka,przynajmniej ta którą posiadam gwarantuje mi właśnie na tych fabrycznych ustawieniach bardzo dobrą jakość zdjęć,jest ona w stanie sprostać moim wymaganiom oraz moich znajomych.
Szybkość i precyzja działania to główna cecha tego typu aparatu i to mi się bardzo spodobało bo ostrzy błyskawicznie i zawsze celnie!
Pomocnik to nikkor 18-200mm.
Obecnie jestem po zakupie D 90 i tamrona 18-270mm i też z tych samych powodów,już wiem że zdjęcia jeszcze bardziej odjazdowe i szybkość zdjęć seryjnych oraz trochę większy korpus i dość duża możliwość korekty zdjęcia w aparacie,dla mnie istotna bo z komputerem to swoją przygodę dopiero zaczynam.
Jestem ogromnie zadowolony z tych posiadanych aparatów które wspaniale sprostały moim oczekiwaniom.
Dla mnie fotografia to hobby,forma doskonałej zabawy!!!
Co do kasy to dziś wszystko kosztuje,za darmo nic nie ma a puki mam prace i zdrowie to mogę sobie pozwolić ma odrobinę szaleństwa,na zasadzie ,,mierz siły na zamiary,,
i nie traktuje sprzętu z namaszczeniem religijnym. ,,A bo kupiłeś i masz tam tyle tego i tamtego i co,, a ja na to jajco!
Jak jest to dobrze może kiedyś skorzystam a kupiłem bo mi się podobało i mam cywilną odwagę powiedzieć o tym publicznie.
Bez dorabiania ideologi !!!
Nikon fajne aparaty robi !!!!
gadzeciarz
12-04-2009, 08:44
P.S. chciałem jeszcze dodać że już troje moich znajomych zakupiło Nikony D 60
Obecnie ich radość przeradza się w pasje fotografowania,podobnie jak to miało miejsce w moim przypadku.
Przeżyłem 5 kamer,z tego dwie jeszcze posiadam, leża i się kurzą!!!
Fotografia mnie urzekła!!!
Ktoś mi kiedyś powiedział,do fotografii trzeba mieć oko!!! A sprzęt to tylko dodatek,który może skutecznie pomóc w utrwaleniu tego co przykuło twoją uwagę,pstryk i zatrzymujesz tą chwilę!!!
I to właśnie jest piękne!!!
Często oglądam stare fotki Olsztyna,oraz różne pamiątkowe zdjęcia rodzinne,
jaka tam jakość czy ktoś kto robił takie zdjęcia miał pojęcie co przyniesie dzisiejsza technika???
A jakież piękne są dziś takie obrazy i jak cholernie cenne!!!
I chyba o to chodzi w fotografii że jak mnie już nie będzie to może ktoś zechce obejrzeć moje zdjęcia i z takim samym sentymentem będzie się wpatrywał w utrwalone na nich ,,ŻYCIE,,
Witam, to mój pierwszy post..i mam nadzieję że nie jedyny. Ostatnio dostałam Nikona D80 obiektyw 18-55mm Z góry przyznaje że jestem zielona w tych sprawach.. Czy ktoś mógłby mi polecić książkę, informacje na temat tego aparatu i wszelkich opcjach jakie on posiada. Na co taka amatorka jak ja powinna zwracać uwagę. Z góry dziękuje.
sokrates
12-04-2009, 11:22
T.Z. ma racje kup d80 to dobry sprzęt ja wczesniej tez miałem d60 ale sprzedałem bo zaczeło mi brakować silnika, a niestety jest wiele dobrych i tanich szkieł które wymagają śróbokręta
nie ma czegoś takiego jak dobre i tanie szkło :-) no chyba że 50mm 1,8D ale na DX nie jest to znowu takie dobre - w sensie ogniskowej. Poza tym brak śrubokręta to wg. mnie najmniejsza wada D40/60 (piszę to z doświadczenia - miałem rok D40) I tak każdy kupuje jakiegoś kita z AF-S, tele zazwyczaj to 55-200 lub 70-300 a więc też szkła z napędami, tamron i sigma wypusciła sporo tanich szkieł z napędem, teraz mamy nowego nikkora 35 z AF-S - jest naprawdę z czego wybierać.... gorsze wady to brak gripa z prawdziwego zdażenia, bardzo uboga ergonomia (za mało można pozmieniać z poziomu przycisków na body, duża wada to 3 pkt. AF, brak drugiego kółka, no i dla naldszafciarzy tudzież HDRowców brak bracketingu.)
oczywiście zgadzam się - D80 to dobra propozycja, jeśli nie będziesz potrzebował wyższych ISO spokojnie wystarczy - wbrew opiniom starsze puszki naprawdę potrafią robić jeszcze zdjęcia.
sokrates
12-04-2009, 11:26
Witam, to mój pierwszy post..i mam nadzieję że nie jedyny. Ostatnio dostałam Nikona D80 obiektyw 18-55mm Z góry przyznaje że jestem zielona w tych sprawach.. Czy ktoś mógłby mi polecić książkę, informacje na temat tego aparatu i wszelkich opcjach jakie on posiada. Na co taka amatorka jak ja powinna zwracać uwagę. Z góry dziękuje.
a instrukcję dostałaś? naprawdę jest tam napisane wszystko o funkcjach tego aparatu. co do reszty - czytaj forum. i jeszcze raz czytaj, oglądaj zdjęcia innych i wyciągaj wnioski.
jedyna uwaga - od początku staraj się unikać trybu zielonego (auto) - nie mylić z trybem A - preselekcja przesłony. Reszta przyjdzie z czasem sama. Unikaj też ISO powyżej 800 - no chyba że musisz i jesteś świadoma dlaczego akurat ISO > 800.
powodzenia.
dzięki... ahh wiedziałam że ktoś wspomni o instrukcji tak dostałam ją i to była pierwsza lektura..ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Stąd to moje pytanie.
Dziękuje za odzew.
Może to (http://www.kenrockwell.com/nikon/d80/users-guide/index.htm) nieco pomoże
ja mam jeszcze jedno pytanie, czy jak kupię sobie teraz D60, a za jkaiś czas będę chciała zmienić Body na jakieś inne, lepsze, to czy obiektywy będą się nadawać??
Tak, chyba że zmienisz na pełną klatkę - wówczas pojawi się intensywne winietowanie. Zakładając oczywiście że będziesz kupowała obiektywy DX. Bagnet jest ten sam od lat bodaj 50.
...duża wada to 3 pkt...
Ja też zaczynam dopiero przygodę z lustrami, ale nie rozumiem po co komu xxx pkt. auto fokusa.
Czy to takie trudne ustawić w opcjach AF na AF-S czyli pojedyńczy AF??
Ja juz w aparaciku na filmy z AF (kodak) wiedzałem że po wciścnięciu spustu do połowy ustawia się ostrość w centralnym punkciku (z kółeczkiem) i wtedy można inaczej skadrować obiekt a ostrość pozostaje tam gdzie była nastawiona.
To jest dla mnie dużo szybsze i lepsze niż ustawianie wybierania spośród xxx pól AF. Tak też mam ustawione w lustrze tj na centralny punktowy i pojedyńczy pomiar AF-S i gra gitara :)
Dodatkowo obiektyw jest jednym elementem ustawia się ostro w punkt gdzie celujemy AF a nie składa się z xxxxx małych obiektwiókw co każdy np ma 11 pół i wszystkie są ostre.
A może ja się mylę?
pawel934
21-04-2009, 16:23
smokwaw, jak masz jakąś dynamiczną akcję i np, jadący na Ciebie obiekt chcesz mieć w dolnym prawym rogu, to zanim przekadrujesz go z centrum kadru w prawy dolny róg to on może być już nieostry.
Hmm no owszem jest śledzenie automatyczne ostrości lecz punkty ostrości są poukładane (11 dla D90) mniej wiecej na środku a w rogach i tak nic nie ma. Chodzi mi o to że te pośrednie są niemalże zbędne bo sa i tak w tym samym obszarze.
Tu wkleje porównie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/12_1240325821-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.net/12_1240325821.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/85_1240325838-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.net/85_1240325838.jpg)
I o jakim dolnym rogu tu możemy mówić? co najwyżej w środku u dołu nieco ostrzej by złapało dla mnie 3 pola i tak za dużo wystarczyło by mi jedno :]
Tyle, ze ekspozycja po przekadrowaniu może ci się wymknąć spod kontroli...