Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 czy Nikkor + SB900 do D80

mystgen
29-03-2009, 18:35
Nadszedł ten czas kiedy chciałbym kupić nowe szkło. Wybrałem sklep - Euro RTV ze względu na duża dostępność obiektywów i czas dowozu (1 dzień i każdy obiektyw w sklepie).

Posiadam: D80 + 18-55
Fotografuje: amatorsko, głównie krajobrazy, reportaże, czasem też zdjęcia nocne
Szukam: jak najbardziej uniwersalnego obiektywu "spacerowego" które będzie się nadawał do powyższych zdjęć a ponadto pozwoli mi trochę się rozwinąć
Chciałbym wydać: jak najmniej hehe każdy tak mówi ale maksymalnie 2000
Zastanawiam się nad obiektywem: Tamron 17-50, Nikkor 18-70, Nikkor 50 mm 1.8 + SB900

Osobiście po przeczytaniu kilku testów skłaniam się ku opcji Tamron 17-50. Szkło można powiedzieć jak najbardziej uniwersalne, światło 2.8 (nie wiem czy wykorzystam) i świetny stosunek cena/jakość. Z drugiej strony 50 mm 1.8 to chyba obiektyw o którym się mówi że każdy powinien go mieć w swojej kolekcji. Do tego wziąłbym lampę SB900 jako że kit do jasnych nie należy a wbudowaną lampę zostawmy bez komentarza. Wszystkie uwagi odnośnie obiektywów i propozycje mile widziane.

wasilewk
29-03-2009, 18:42
Ja na Twoim miejscu kupiłbym N50/1.8 (nauczysz się, zobaczysz co Cię kręci).

Jednak mam pytanie: czemu chcesz najdroższą lampę ?

Pzdr.

mystgen
29-03-2009, 18:57
W sumie to nie wiem. Podobno z lampą jest jak ze statywem - zmienia się ją dość rzadko dlatego doszedłem do wniosku że kupując najdroższą będę miał tzw. spokój w tej sprawie. Oczywiście mogę się mylić.

wasilewk
29-03-2009, 19:03
W sumie to nie wiem. Podobno z lampą jest jak ze statywem - zmienia się ją dość rzadko dlatego doszedłem do wniosku że kupując najdroższą będę miał tzw. spokój w tej sprawie. Oczywiście mogę się mylić.

Nie, no !
Ja zapytałem z ciekawości. Za rok może się ukazać jeszcze lepsza i co ?

Co do obiektywu, to poza tą stałką (zoom w nogach) ja jestem bardzo zadowolony z Tamrona 17-50/2.8

O wykorzystanie jego jasności się nie martw. Oczywiście docelowo jest świetny N17-55/2.8 - ale nie od razu Kraków zbudowano.

Pzdr.

mystgen
29-03-2009, 19:15
Nie no, nie chodzi mi o kupowanie najnowszego więc jak wyjdzie nowa to trudno. A powiedz mi jak spisuje się Tamron z Nikonem D80? Na coś konkretnego zwrócić uwagę przy zakupie?

havk
29-03-2009, 19:25
na ten obiektyw trzeba uwazac, duzy odsetek tych tamronow ma problemy z nikonami a przynajmniej z d80 (z tego co mi wiadomo) trzeba przetestowac przed zakupem

wasilewk
29-03-2009, 19:28
Nie no, nie chodzi mi o kupowanie najnowszego więc jak wyjdzie nowa to trudno. A powiedz mi jak spisuje się Tamron z Nikonem D80? Na coś konkretnego zwrócić uwagę przy zakupie?

Do zakupu tego szkła trzeba się przygotować, nie ma tak łatwo (bez uzasadnienia).
A więc dla D80:

1. Musi to być obiektyw bez silnika.
2. Obiektyw nie jest pancerny i lepiej kupować nowy lub mało używany (do 1000 zdjęć).
3. Trzeba wybrać obiektyw jeden z kilku - jest paru sprzedawców, którzy to mogą zrobić: wysyłają Ci kilka zdjęć różnych szkieł (numery seryjne) - a Ty wybierzesz sobie te najlepsze. Dopiero wtedy decydujesz się na ten konkretny obiektyw.
4. Obiektyw jest delikatny i razem z D80 stanowi doskonały komplet, ale ja bym go nie stosował 'do ciężkiej reporterki' - możliwość uszkodzenia mechanicznego.
5. Obiektyw nie jest uszczelniony, więc i trochę kurzu i wilgoci może zassać - należy o niego dbać, bo za to odwdzięcza się ostrością.
6. Jego budowa mechaniczna jest, powiedzmy sobie, nie typu Carl Zeiss Jena - czyli: przednia soczewka może ulec poluzowaniu, jeśli się nie dba o sprzęt. Mnie przez rok nic takiego nie spotkało.
7. Obiektyw MUSI ostrzyć 'o raz' i w punkt. Nie wypowiadam się na temat współpracy z innymi aparatami.
8. Nie kupuj wersji z silnikiem - lepiej weź na raty Nikkora 17-55/2.8

Pzdr.

Jacek Wrzesińsk
29-03-2009, 19:38
mało używany (do 1000 zdjęć).

Pzdr. Toś mu polecił:mrgreen:, Ciekawe jak to sprawdzić:mrgreen:

wasilewk
29-03-2009, 19:44
Toś mu polecił:mrgreen:, Ciekawe jak to sprawdzić:mrgreen:

Niestety musi to być okazja od znajomego, albo nie należy kupować. Gdyby to miał być np. Sonnar 180/2.8 - to żadnych warunków by nie było. Ale - oczywiście - każdy przypadek może być indywidualnie traktowany: trzeba sprawdzić robiąc serię zdjęć w różnych warunkach. Ostatecznie, jeśli nawet rok Tamron przepracuje bezawaryjnie (być może i 10 lat - nie było możliwości sprawdzenia), to potem kupi sobie Nikkora.

Pzdr.

Jacek Wrzesińsk
29-03-2009, 19:50
Niestety musi to być okazja od znajomego, albo nie należy kupować. Gdyby to miał być np. Sonnar 180/2.8 - to żadnych warunków by nie było. Ale - oczywiście - każdy przypadek może być indywidualnie traktowany: trzeba sprawdzić. Ostatecznie, jeśli nawet rok Tamron przepracuje bezawaryjnie (być może i 10 lat - nie było możliwości sprawdzenia), to potem kupi sobie Nikkora.

Pzdr. A tu się zgodzę:-D. Ale ogólnie z tamronami nie jest tak źle:-D, mój ma prawie dwa lata i wygląda jak nowy, wszystko zależy jak kto używa, nikora też można zajeździć (co prawda trudno, ale można:))

mystgen
29-03-2009, 19:56
W grę wchodzi tylko nowe - nie chce się rozczarować. Poza tym 24 miesiące gwarancji gdy coś nie tak było.
Wybrałem już sklep - http://www.euro.com.pl/obiektywy3/dane-techniczne-tamron-sp-af-17-50-mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon.bhtml. Oczywiście o ile ostatecznie zdecyduje się na Tamrona.

wasilewk
29-03-2009, 20:07
W grę wchodzi tylko nowe - nie chce się rozczarować. Poza tym 24 miesiące gwarancji gdy coś nie tak było.
Wybrałem już sklep - http://www.euro.com.pl/obiektywy3/dane-techniczne-tamron-sp-af-17-50-mm-f-2-8-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon.bhtml. Oczywiście o ile ostatecznie zdecyduje się na Tamrona.

A jaką oni mają procedurę wyboru najlepszego z kilku ?

Pzdr.

P.S.
Gdyby to mnie dotyczyło: szkoda by mi było czasu na korowody prawne.

mystgen
29-03-2009, 20:29
Z wymianą ma nie być problemów, kwestia jedynie tego że obiektywy ściągane są z magazynu centralnego, z Warszawy, bo jako że cena jest wysoka nie trzymają w sklepie (tak mówił sprzedawca). Dlatego też trzeba by w razie ewentualnej wymiany czekać 2 dni aż dojdzie nowy.

Niestety ale alternatyw nie ma - w Saturnie w Tychach tak samo.

Mata_Hari
30-03-2009, 19:27
Biorąc pod uwagę moje przejścia z zakupem Tamrona 17-50 nie odważyłabym się wchodzić w zakupy w euro rtv, bo cały proces wyboru trwałby pewnie z rok ;), a i tak nie wiem, czy w rezultacie udałoby mi się osiągnąć to co osiągnęłam. Zakupy w euro kusiły mnie niesamowicie, ale na szczęście zrezygnowałam z nich.
Jeśli jednak ktoś ma mnóstwo czasu, albo duuużo szczęścia, to może próbować kupować to szkiełko do D80 przez ten sklep.

mystgen
30-03-2009, 20:43
Kto nie ryzykuje ten nie wygrywa :))) Oby tak było.

Dzisiaj zamówiłem - 1659 zł, jutro ok. 15 będzie na miejscu bo w/w model z Warszawy przywieść.
Ustaliłem też wcześniej z kierownikiem ewentualna wymianę, więc gdyby coś to ściągaj kolejny aż do skutku.

Powiedzcie mi tylko na co konkretnie zwrócić uwagę, myślę że może użytkownicy będą mieli jakieś wskazówki.

Mata_Hari
30-03-2009, 20:52
Ja też w razie co mogłam wymieniać na inny egzemplarz, ale ......................... w rezultacie dopiero 4 sprawdzany egzemplarz okazał się być w miarę dobry (nie współgra idealnie z moim body, ale nie miałam już siły więcej kombinować), więc nie wyobrażam sobie robienia tylu wymian przez taki sklep, gdzie na każdy kolejny egzemplarz trzeba czekać.
Oczywiście, Ty możesz mieć szczęście i ten pierwszy okaże się być ok., czego Ci życzę. Ja takiego szczęścia nie miałam.

A co do sprawdzenia, to patrzysz na celność AF, sprawdzasz ff/bf, czy nie pojawiają się błędy na wyświetlaczu w body, czy po podłączeniu lampy zewn. masz prawidłowe wskazania ogniskowej na lampie i czy nie blokuje Ci się migawka. To chyba na tyle. Jeśli o czymś zapomniałam, to pewnie inni dopiszą.

sokrates
30-03-2009, 20:54
jeja - nie mówicie że teraz Tamron kosztuje prawie 1700 zł???? jak kupowałem swojego chodziły ~1000 zł.
Wracając do tematu wcale nie musi być tak koszmarnie z doborem T17-50 - ja trafiłem za 1 razem w dobrze ostrzący i nie zacinający się egzemplarz - z D80. Wielkich aptecznych testów nie robiłem bo wole robić zdjęcia ale kilka razy zrobiłem tablicę testową i na moje oko wydawało się OK - co zresztą potwierdzały zdjęcia. Jednak okazja zakupu N17-55 po kursie dolara 2.04 zł spowodowała że Tamron poszedł na giełdę. Kupujący nie skarżył się więc zakładam że wszystko OK również na jego puszce.

mystgen
30-03-2009, 21:19
Nom. Tamron 17-50 kosztuje 1650. Oczywście można sobie na allegro szukać i czekać na okazje ale ja tam wole nowe, w razie czego sklep niedaleko zawsze moge reklamować. Może głupie podejście ale napewno jest to pewnym udogodnieniem. Teraz właśnie czytam sobie tekst o sprawdzaniu obiektywów - przygotowałem już tablice testowe. Zobaczymy jak jutro będzie.

Mata_Hari
30-03-2009, 22:09
Wielkich aptecznych testów nie robiłem bo wole robić zdjęcia ale kilka razy zrobiłem tablicę testową i na moje oko wydawało się OK - co zresztą potwierdzały zdjęcia.

Ja zaczęłam od robienia zdjęć, a że wychodziły one ... "dziwnie", więc zaczęłam sprawdzać kolejne szkiełka. Dwa pierwsze, poza normalnymi sytuacjami sprawdzałam dodatkowo na tablicach, a dwa ostatnie tylko w boju i to wystarczyło.

Ja swoje szkła dostałam jeszcze za 1200zł, ale już po drugiej wymianie obiektywu ceny poszybowały, więc mnie się poniekąd "upiekło".

mystgen
31-03-2009, 17:04
Obiektyw odebrany - przywiezienie z Warszawy zajęło im 16h. Dobry wynik. Oczywiście przed podpisaniem sprawdzałem troszkę co i jak. Zrobiłem kilkanaście zdjęć na prowizorycznej tablicy (wydrukowałem na A4). Zgodnie z tym co pisano na stronach w wielkim skrócie ostrość zbiegała do środka - sprawdzałem dla różnych wartości przysłony,ze statywem i bez. Wydaję się że wszystko ok.

Pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Co prawda ciekawy dźwięki wydaje AF, ale czytałem o tym na fotach więc zdziwienia nie było. Reszta wyjdzie z czasem, a teraz czas na jakieś zdjęcia :))))