PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić?? Proszę fachowców o poradę - amator

piwiracing
29-03-2009, 16:11
Witam,

naczytałem się dość dużo na tym forum, i nie tylko, o Nikonie D80 i różnych obiektywach.

Od kilku lat fotografuję aparacikiem Fuji FinePix S5500 i głównie wykorzystuję ten aparat do aukcji, ale też do fotek rodzinnych itp. Chciałbym teraz zakupić dobre lustro za około 2500zł i cały czas rozważam kupno D80 (a może lepiej Sony Alpha lub Fuji S5 Pro??).

Wykonuję takie fotki: http://www.allegro.pl/item583772745_keskin_kt3_8x15_195_45_4x108_polerka _f_vat.html i przy dobrym świetle uważam, że ten Fuji w miarę sobie radzi, ale jak widać na zdjęciu gdzie jest sama opona - jakość bardzo słaba. Najgorzej, gdy jest pochmurno i robi się szaro, bo wtedy to już aparat nie łapie ostrości, a użycie lampy nie wchodzi w grę.

Aparat ma mi głównie służyć do robienia fotek felg i opon z odległości około 20-50cm (szczegóły - jakieś zarysowania, stan bieżnika opony itp.) oraz około 1-3m jeśli felgi są ustawione w rządku (kilka-kilkanaście sztuk). Nie mam gotówki, więc rozważam raty i sprzęt nowy (faktura na moją firmę) no i znalazłem ciekawą, moim zdaniem, ofertę w EuroRTV: Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX za 2550zł na raty 0%. Teraz tylko pytanie czy ten obiektyw nadaje się do mojej pracy?? Czytałem na tym forum, że dobry i jasny obiektyw za nieduże pieniądze to stałka Nikona 50/1.8, ale nie mam pojęcia czy on się nadaje przy takich odległościach jak 20-30cm. Może jakaś dokręcana soczewka makro czy coś w tym stylu rozwiązało by problem? A może ten standardowy kit spełniałby moje oczekiwania i nie musiałbym nic dokupywać? Aha i ostatnia sprawa: jest bardzo wiele opinii pozytywnych i negatywnych na temat tego Nikona 18-55 VR, że chciałbym się dowiedzieć czy do normalnych zdjęć samochodów (na parkingu czy też w ruchu) oraz fotek rodzinnych (czy ze znajomymi) w domu, na dworzu lub dyskotece ten obiektyw się nadaje (nie zależy mi na dużym zoomie)??

Jeśli wypisuję jakieś głupoty, to przepraszam, ale nie znam się na tym zbyt dobrze, a po przeczytaniu wielu postów o obiektywach, mam mętlik w głowie.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie i fachową poradę.

Pozdrawiam,
Bartek

Sowulus12
29-03-2009, 16:21
Do Twoich zastosować zaawansowany kompakt np. Canon G10 wystarczy. Jeżeli jednak chcesz zacząć przygodę z lustrzanką to za takie pieniądze jakie chcesz wydać proponuje D80 + 50 mm f/1.8 - uważam że się sprawdzi.

Karbulot
29-03-2009, 16:25
Ten kitowy Nikkor 18-55 ma ostrzenie dopiero od 28 cm. Zatem zdjecia robione z 20-30 cm raczej nie wchodza w rachube. Ale majac zoom naturalnie mozesz odejsc dalej i zwiekszyc ogniskowa.

piwiracing
29-03-2009, 16:27
Sowolus12, koniecznie chcę dobre lustro ze względu na to, że w późniejszym czasie będę planował zakup dobrego szkła, aby zacząć fajną "zabawę" z aparatem w plenerze i nie tylko ;) jeśli ten 50/1.8 by się sprawdził, to bomba! tylko pytanie czy ten kitowy 18-55 jest warty kupna (dla moich zastosowan - znajomi, plener, dyskoteka, dom - bez duzego zoomu) w zestawie czy tez lepiej kupic samo body...

Karbulot, wlasnie o to mi chodzi - jesli da rade wtedy z zoomem, to bez lipy... ale jak bedzie szaro i pochmurno, to chyba odpada?

K.Piechowicz
29-03-2009, 16:32
to działa jak nałóg... im większe wymagania tym większe potrzeby 50mm/f1.8 to jasny obiektyw którym posługuje się wielu profesjonalistów, ma już swojego następce ale tego dostaniesz w rewelacyjnej cenie... pytasz o 18-55 jeżeli jesteś amatorem w tym co lubisz po co Ci więcej? przy DX ogniskową na tym obiektywie masz większą, dla Ciebie wystarczającą, dodatkowo 18-55 ma stabilizację, której będzie CI brakować w 50

Karbulot
29-03-2009, 16:33
Ten kit jest ciemny. Jak bedzie szaro i ponuro to ISO nie podciagniesz, bo D80 nie blyszczy jakoscia wysokiego ISO. Poza tym na czarnych oponach ziarno szczegolnie widoczne, o ile zalezy ci na dobrych parametrami fotkach. Z gory nastaw sie na kupno statywu.

piwiracing
29-03-2009, 16:40
K.Piechowicz, rozumiem, tylko gdy bedzie szarawo, a opony sa czarne, to ten 18-55 chyba nie zdal by egzaminu... przynajmniej tak mi sie wydaje... a ten 50 1.8 skoro taki jasny, to chyba dalby rade, gdybym go uzywal tylko do robienia fotek aukcyjnych w zlych warunkach, a ten 18-55 uzywalbym na co dzien??

Karbulot, statyw juz mam ;)

tomekk_gdy
29-03-2009, 17:14
Witam,

wydaje mi się, że zestaw D80 + 50/1.8 + statyw to dobry wybór. Chociaż te 50mm... kurcze czasem za wąsko jednak ( przynajmniej dla mnie )
Osobiście gdybym teraz stał przed wyborem stalki to jednak wolałbym dozbierać kasę na nikora 35mm albo Sigme 30mm.

18-55 VR - nie jest takim złym obiektywem, oczywiście ma swoje wady ale czego nie spodziewajmy się cudów przy uwzględnieniu jego ceny.
Pomyśl jeszcze nad jakimś oświetleniem i tłem na którym będą robione zdjęcia felg.

OT
nie obserwowałem ostatnio cen sprzętu foto i jak teraz patrze to znowu wszystko poszło w górę ;/ jeszcze pensje mi w robocie obcieli o 20% :|

franek_xy
29-03-2009, 17:42
Witam,
moim skromnym zdaniem do tego typu zdjęć nie trzeba wcale zakupywać takiego sprzętu, dobry kompakt w zupełności powinien wystarczyć. A
le to moje zdanie i możesz się z nim nie zgadzać.

K.Piechowicz
29-03-2009, 18:03
piwiracing (18-55 wtedy możesz skorzystać z wbudowanej funkcji poprawy kontrastu i nadać mu barwę czarną, bądź postawić na statywie i robić zdjęcia bez lampy błyskowej co z pewnością nie będzie poręczne ;)

dla przykładu zdjęcia aukcyjne wykonane w zakresie ogniskowej 24, 45mm (z funkcją makro) obiektywem 18-105 VR

1.
http://img256.imageshack.us/my.php?image=dsc0018c.jpg
2.
http://img525.imageshack.us/my.php?image=dsc0011s.jpg
3.
http://img147.imageshack.us/my.php?image=dsc0006a.jpg

piwiracing
29-03-2009, 18:44
dzieki za podpowiedzi :) zaraz pojade poszukac w sklepach tego aparatu, zeby sie zapoznac czy go w ogole maja, bo juz w Euro nie ma...

jak ktos ma jeszcze jakas fachowa opinie/sugestie, to chetnie przeczytam :)

K.Piechowicz
29-03-2009, 19:03
poszukaj w foto-jockerze w miare rozsądne ceny i na miejscu, w euro agd mają ale w internecie, zamów a przyjdzie Ci do wybranego sklepu... euro agd z hestią ma podpisaną umowę na wydłużanie gwarancji - nic za darmo, np na lampę błyskową mam 5 lat ;) 200 zł, jeżeli nie popsuje się przez 5 lat to pieniądze wydane w błoto, a jeżeli będzie wadliwa, zawsze trafi do serwisu bez odmownie albo zwrot pieniędzy :) cena ubezpieczenia kształtuje się w zależności od zakupu

np większość sklepów daje rok gwarancji na produkty nikona, głównie body - przemyśl zanim zakupisz

Dorian
29-03-2009, 19:07
Moim zdaniem do fotek rodzinnych, na imprezach dużo lepiej sprawdziłby Ci się 18-55 ze względu na to, że to zoom. Stałka tak - ale do konkretnych zastosowań. W domu już pewnie będzie za wąsko. A może weź D80 + 18-55 (czy też inny obiektyw w zestawie) na raty i dokup za gotówkę 50/1.8? :)

piwiracing
29-03-2009, 20:34
Moim zdaniem do fotek rodzinnych, na imprezach dużo lepiej sprawdziłby Ci się 18-55 ze względu na to, że to zoom. Stałka tak - ale do konkretnych zastosowań. W domu już pewnie będzie za wąsko. A może weź D80 + 18-55 (czy też inny obiektyw w zestawie) na raty i dokup za gotówkę 50/1.8? :)

wlasnie to wczesniej napisalem do jednego z uzytkownikow na poprzedniej stronie... ;) :D

przed chwila wrocilem z podrozy i nigdzie nie mieli D80, same D60 i D90, a w Euro w necie tez nie ma... :/ ale chyba moga mi zamowic z centrali z Bydgoszczy lub Wawy, to kupie na raty, a potem na Allegro jakas uzywke lub nowke 50/1.8 ;)

bardzo dziekuje za pomoc!! :-D

Vespalock
29-03-2009, 20:34
Dokładnie tak, jak mówi Dorian! Też się spodziewałem większej uniwersalności tej 50-ki i przyznaję rację, że w mieszkaniu (w moim przypadku bardzo małym) ogniskowa jest za duża.

Kolejne szkło, które kupię to na pewno coś w zakresie poniżej 55 mm.

enthropia
30-03-2009, 01:45
D80 to super aparat, także zgadzam się, będzie dla Ciebie odpowiedni. Stałka 50mm 1.8 do zdjęć na aukcje da radę. Jest jasna, czyli w trudnych warunkach oświetleniowych się nada, ponadto oferuje o wiele wyższą jakość zdjęć niż wspominany kit 18-55mm. Na dodatek, mając dziurę 1.8 na tych 50mm można ''pobajerować'' z płytką głębią ostrości. ;)
Kit 18-55 do fotek domowo-rodzinno-imprezowych da radę, jak będzie miał VR, to jeszcze lepiej, no i przede wszystkim, te 18mm będzie szerokie, jak na pomieszczenia. Ze stałką 50mm to na imprezach w pomieszczeniach nie poszalejesz.
Co do dostępności d80, to jeszcze jakiś czas temu widziałem go w MediaMarkt... dziś tam byłem, ale nie zwróciłem uwagi. FotoJokery też mogą mieć. No i pozostają aukcje.

Pozdrawiam.

piwiracing
30-03-2009, 11:13
wielkie dzieki za podpowiedzi!! jednak moje czytanie wielu watkow na tym forum (i ogolnie w necie) bardzo sie przydalo, bo wszyscy zgodnie potwierdzili, abym kupil D80 z kitem VR oraz stalke 50/1.8 do zdjec aukcyjnych w zlych warunkach :)

jako, ze na co dzien kieruje sie rozsadkiem, tak bedzie rowniez w tym przypadku: pogoda robi sie coraz lepsza, wiec na razie starczy mi ten Fuji S5500, bo w zlych warunkach focil nie bede, a jak sprzedam kilka kompletow felg, to w kwietniu lub maju wyczekam na jakas promocje (aparat nie jest mi potrzebny na gwalt) i kupie sprzet za gotowke, a zaoszczedzone pieniadze (dzieki promocji) doloze do zakupu porzadnego szkla, moze nawet cos uzywaneo z Allegro, byle cos naprawde jasnego, co bedzie idealnie nadawalo sie do zdjec aukcyjnych w zlych warunkach... ;)

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC i temacik mozna zamknac ;)

P.S. jak kupie sprzecik, to sie pochwale na forum co nabylem... ;)

lester
30-03-2009, 11:37
Nie wiem czy ktos juz napisal ale chyba ta stalka 50 /1.8 ostrzy od 45 cm jak sie nie myle. Warto sprawdzic.
Pozdrawiam

krzysztofz24
30-03-2009, 12:21
Moim zdaniem zestaw,ktory proponujesz ,czyli D80 i 18-55 VR (koniecznie ta wersja ,jest najostrzejszy) , bedzie dla ciebie idealny.
Korpus:dobry i sprawdzony,obsluguje praktycznie wszystkie szkla nikona, (jesli bardziej si wciagniesz w temat foto ,zawsze mozesz dokupic pare szkielek,ten korpus cie nie ograniczy) co do iso to przegrywa z nowszymi konstrukcjami, ale jesli zrobis zdjecie na iso 1600 , czyli gdzie kazdy kompakt juz nie istnieje to zobaczysz duuuuzą roznice.
Obiektyw: idealny na poczatek , po lekkim przymknieciu przyslony ostrosc jest zadowalajaca ,w koncu chcesz robic fotki rodzinie i na aukcje, a nie bawic sie w powiekszenia ponad 100% na ekranie komputera.
Podsumowujac,bardzo dobrze wybrales,roznica miedzy tym zestawem a kompaktem bedzie naprawde zauwazalna...i na koniec troche dystansu :-) do tego co tu pisza na forum,bo tu prawie wszyscy ogladaja zdjecia w powiekszeniu ponad 100% :-) , pozdrawiam

P.S poszukaj dobrze na allegro czy ceneo.pl bo da sie kupic ten zestaw troche taniej