PDA

Zobacz pełną wersję : Sb 80dx + sb 900 +d300

AdamoN
29-03-2009, 14:31
Witam.

Mam taki zestawik jak w tytule. Obie lampy na statywach. Od godziny próbuje je wyzwolić błyskiem z wbudowanej lampy ale nie moge. W aparacie ustawiony starownik błysku. SB 900 ustawione na REMOTE. Z tym nie mam problemu bo lampa się wyzwale. Niestety do SB 80DX nie mam instrukcji i nie wiem jak ją ustawić żeby reagowała na błysk z aparatu. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie bo już zaczynam wątpić... A może ktoś z szanownych forumowiczów posiada instrukcje po polsku do tej lampy i się ze mną podzieli :)

Jachu
29-03-2009, 19:19
Witam.

Mam taki zestawik jak w tytule. Obie lampy na statywach. Od godziny próbuje je wyzwolić błyskiem z wbudowanej lampy ale nie moge. W aparacie ustawiony starownik błysku. SB 900 ustawione na REMOTE. Z tym nie mam problemu bo lampa się wyzwale. Niestety do SB 80DX nie mam instrukcji i nie wiem jak ją ustawić żeby reagowała na błysk z aparatu. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie bo już zaczynam wątpić... A może ktoś z szanownych forumowiczów posiada instrukcje po polsku do tej lampy i się ze mną podzieli :)

Jeśli chodzi o SB-80DX to ona nie działa w CLS tylko ma wbudowaną fotocele. Więc jeśli chcesz korzystać z obu równocześnie to na SB-900 ustaw SU-4, a w SB-80DX jest podobna opcja (zapomniałem jak się nazywała), lampa wbudowana na manul i ustawiona moc na 1/128 (nawet można ją zasłonić byle błysk wyzwalał lampy). Tylko pozostaje wszystkie nastawy ustawiać ręcznie bo wtedy TTL nie zadziała.

AdamoN
29-03-2009, 20:18
Wiem że 80 nie działa w CLS - zależy mi na manualu. Po co mam ustawiać wbudowaną lampę na M skoro jest taka opcja jak sterownik błysku - generuje minimalną moc błysku która nie wpływa na fotografowany obiekt a jest wystarczająco silna do wyzwolenia fotoceli. Co do SB 80DX to właśnie przydałaby mi się ta funkcja której sobie nie mozesz przypomnieć :) No cóż. Dziękuje że jeko jedyny (jak do tej pory) odpisałeś na mojego posta. Pozdraiwm

Jachu
29-03-2009, 20:48
Wiem że 80 nie działa w CLS - zależy mi na manualu. Po co mam ustawiać wbudowaną lampę na M skoro jest taka opcja jak sterownik błysku - generuje minimalną moc błysku która nie wpływa na fotografowany obiekt a jest wystarczająco silna do wyzwolenia fotoceli. Co do SB 80DX to właśnie przydałaby mi się ta funkcja której sobie nie mozesz przypomnieć :) No cóż. Dziękuje że jeko jedyny (jak do tej pory) odpisałeś na mojego posta. Pozdraiwm

Jak wejdziesz w menu (2 sekundy trzymasz sel), to szukasz wireless flash mode (symbol "błyskawicy") i trzeba ustawić na on, wychodzisz z menu i ma działać. Można wtedy ustawić na Manuala lub Auto.

Dlaczego wbudowaną trzeba ustawić na tryb manulany?

Bo jak jest ustawiona na sterownik to błyska kilka razy (przekazuje informacje do pozostałych lamp), a SB-80DX będzie wyzwalana tylko na pierwszy błysk czyli na koniec może nie zdążyć się naładować ponownie.

AdamoN
30-03-2009, 16:19
Po 3 godzinach ciękiej pracy znalazłem to ustawienie ( wczoraj oczywiście :) ) Wiesz może tak całkiem przypadkiem jak regulować na niej moc jesli już jest ustawiona na wyzwalanie z fotoceli? I jaki ma max czas synchro?

docxxx
30-03-2009, 19:04
Bez kitu. Majac SB900 nie wiesz jak sie poruszac po 80DX? Sam mam "800" i niedawno kupilem 80DX. Od razu wiedzialem co jest gdzie. I z fotocela nie mialem problemu:) Ba, wszystko napisane jest na tej bialej, wysuwanej z palnika karcie. Taki minimanual:)
No i nie wspomne po prostu o instrukcji obslugi:)
ps. W trybie zdalnym masz pelnego manuala, wiec jest git.

AdamoN
30-03-2009, 19:19
Pisałem że nie mam instrukcji i stąd moje problemy z odpaleniem przez fotocele.

Uzywasz obie jednocześnie? Jeżeli tak to podziel się ustawieniami 80-tki :)