PDA

Zobacz pełną wersję : N18-200 nie ostrzy na długich ogniskowych

PRR
28-03-2009, 18:15
Na początek witam wszystkich - czytam Was już od dłuższego czasu.

Po zmianie puszki (z d80 na d300) przez długi czas nie podpinałem spacerówki N 18-200 vr (zwykle operuję stałkami) - dziś ją przypiąłem i... na długich ogniskowych (powyżej 130mm) nie ostrzy na większe odległości (tak od 1,5 metra w górę)! Poniżej wszystko jest w porządku.

Po przełączeniu na manual okazuje się, że po prostu brakuje skali. Ustawiam ostrość na nieskończoność, ale wtedy rzeczywista ostrość jest ustaiona na 2-3 metry.

Na mniejszych ogniskowych i bliższych odległościach wszystko działa. W przyszłym tygodniu zawiozę go na ul. Postępu ale ciekawi mnie czy macie jakiś pomysł co się mogło zepsuć?

krokodyl-lodz
31-03-2009, 02:27
A próbowałeś ustawić FF - BF poprzez kalibrację w puszce?? Ogólnie to nie zbyt udane szkło.

velaskez
31-03-2009, 02:38
Kto Ci takich bzdur naopowiadał? 18-200 jako spacerniak najlepszy.

iroyork
31-03-2009, 03:22
Kto Ci takich bzdur naopowiadał? 18-200 jako spacerniak najlepszy.

Dokladnie!!! A to, ze cos nawalilo to inna sprawa.Mam to szklo od ponad roku i eksplatowane bylo w dosc trudnych warunkach i jak na razie dziala prawidlowo. Tylko silnik pracuje dosc glosno albo mi sie tak tylko wydaje po tym jak zaczalem uzywac innego szkielka:).

Poprobuj z kalibracja w puszce a jak to nic nie pomoze to pozostaje chyba tylko serwis.

sprocket
31-03-2009, 05:36
Mam takie wrazenie ze twoj problem ma cos wspolnego z tym watkiem : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81102
!8-200 VR ma dosc złożoną budowe i moglo sie cos poprzestawiac w twoim szkle.

PRR
31-03-2009, 08:55
kalibracja nic nie da bo przy tym 'co mu się stało' trzeba by je skalibrować o 2000 a nie o dostępne 20 :)

Coś się chyba przekręciło jednak, bo skala błędu jest ogromna - nie ma co nawet dawać sampli - po prostu nieostre plamy. Zobaczymy co powiedzą na postępu...

18-200 jest niezłą spacerówką, ale od jakiegoś czasu rozważam jego sprzedaż bo zbyt rzadko używam. Lepiej za te pieniądze kupić dwie stałki (35 i 85) albo dozbierać na tę zapowiadaną nowość (10-24)

Władca Pixeli
01-04-2009, 07:22
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1010161#post1010161

PRR
01-04-2009, 09:01
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1010161#post1010161

chyba nie zrozumiałeś problemu - nie chodzi o to, że ten obiektyw nie ostrzy prawidłowo, ale o to, że w w/w warunkach nie ostrzy w ogóle. ustaw sobie w jakimkolwiek szkle ostrość na 50 cm i zrób zdjęcie oddalonego budynku zobaczysz o co mi chodzi :)

Władca Pixeli
01-04-2009, 15:11
chyba nie zrozumiałeś problemu - nie chodzi o to, że ten obiektyw nie ostrzy prawidłowo, ale o to, że w w/w warunkach nie ostrzy w ogóle. ustaw sobie w jakimkolwiek szkle ostrość na 50 cm i zrób zdjęcie oddalonego budynku zobaczysz o co mi chodzi :)
Ja piszę do tych, którzy ciągle piszą, że to spacerowy słaby obiektyw :mrgreen:

swiatlo
02-04-2009, 18:28
Mi się to też trafiło. Po trzech latach wspaniałego działania i zachwytów, nagle nie ostrzy na długich ogniskowych. I to nie tylko AF, ale nawet manualnie nie można go nastawić. Dupa. Coś się zacięło, coś się spieprzyło, nie ostrzy. Obiektyw do śmieci.
Ale przez trzy lata działał znakomicie. Czy to rzeczywiście taki bubel jak niektóre tanie samochody że po trzech latach nagle się same rozpadają?

PRR
02-04-2009, 19:21
Właśnie wróciłem z postępu. Wstępna diagnoza - padł silnik AF lub jego głowica. Mój na szczęście ma dopiero pół roku, więc nie mam problemu z gwarancją. No i nadal [choć już mniej chętnie] premiują legitymacje dziennikarskie, więc mam nadzieję, że się szybko z tym uporają.

swiatlo - może sprawdź czy nie opłaca się naprawić jeśli to tylko głowica

swiatlo
02-04-2009, 19:25
swiatlo - może sprawdź czy nie opłaca się naprawić jeśli to tylko głowica

Mam nadzieję że masz rację, to musi być jakiś gwint czy co, na pewno nie silnik, bo skoro nie ostrzy nawet ręcznie na MF, to co ma silnik z tym wspólnego?
Nie wiem ile taka naprawa kosztuje i czy to się opłaca...

PRR
02-04-2009, 19:46
Kiedy będę odbierać swoje szkło zapytam ile to kosztuje bez gwarancji.

Władca Pixeli
03-04-2009, 00:36
Mam nadzieję że masz rację, to musi być jakiś gwint czy co, na pewno nie silnik, bo skoro nie ostrzy nawet ręcznie na MF, to co ma silnik z tym wspólnego?
Nie wiem ile taka naprawa kosztuje i czy to się opłaca...
Zadzwoń do Nikon USA. Gdzieś czytałem, że na obiektywy w USA jest chyba 5 lat.

sprocket
03-04-2009, 00:42
w Canadzie jest 5 lat wiec jesli w USA tez to tylko wysylac, napewno gume podkleja jeszcze ;)

swiatlo
03-04-2009, 01:00
Właśnie w tej chwili odłożyłem słuchawkę po rozmowie z Nikon USA, i oni mają 1 rok gwarancji, chyba że zakupiłem sobie extended warranty, ale ja tego nie wykupiłem. Zresztą cholera nie pamiętam. Muszę pójść do sklepu i się od nich dowiedzieć czy kupiłem. Szlag by to trafił. Tak czy inaczej muszę znaleźć gdzieś rachunek. Jak nie znajdę to będę musiał normalnie płacić za reperację. Cholera....

Władca Pixeli
03-04-2009, 01:08
Właśnie w tej chwili odłożyłem słuchawkę po rozmowie z Nikon USA, i oni mają 1 rok gwarancji, chyba że zakupiłem sobie extended warranty, ale ja tego nie wykupiłem. Zresztą cholera nie pamiętam. Muszę pójść do sklepu i się od nich dowiedzieć czy kupiłem. Szlag by to trafił. Tak czy inaczej muszę znaleźć gdzieś rachunek. Jak nie znajdę to będę musiał normalnie płacić za reperację. Cholera....
Zadzwoń jeszcze raz i powiedz, że jest idiotą.
http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/16192/kw/warranty/p/81/r_id/116678

Nikkor Lenses
Nikkor lenses come with a standard one year warranty and Nikon Inc. lenses sold by authorized Nikon Inc. dealers will have a Nikon Inc. Five Year Extension. To register for the five year extension one copy of the included form must be mailed in as indicated. Keep the "Customer" copy of the form as well as the original proof of purchase

Powiedz, że kartkę rejestracyjną wysłałeś w terminie :mrgreen:

sprocket
03-04-2009, 01:08
Mysle ze niepotrzebny ci rachunek, jest historia zakupow w kazdym sklepie fotograficznym, chyba ze kupiles w Future Shop :)

swiatlo
03-04-2009, 01:11
Zadzwoń jeszcze raz i powiedz, że jest idiotą.
http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/16192/kw/warranty/p/81/r_id/116678

Nikkor Lenses
Nikkor lenses come with a standard one year warranty and Nikon Inc. lenses sold by authorized Nikon Inc. dealers will have a Nikon Inc. Five Year Extension. To register for the five year extension one copy of the included form must be mailed in as indicated. Keep the "Customer" copy of the form as well as the original proof of purchase

Powiedz, że kartkę rejestracyjną wysłałeś w terminie :mrgreen:

To było Ritz Camera w lutym 2006. Pójdę, zobaczę.

Władca Pixeli
03-04-2009, 01:15
To było Ritz Camera w lutym 2006. Pójdę, zobaczę.
Jeżeli nie kupiłeś wersji GREY MARKET (Direct Import) to masz gwarancję. Ritz ma autoryzacją Nikona.

swiatlo
03-04-2009, 01:20
Yes!
Zadzwoniłem drugi raz, i rzeczywiście tamten gościu był idiotą. Tym razem rozmawiałem z kobietą i powiedziała że lenses w USA przychodzą ze standard 1 year, plus additonal 4 years, which is 5 years total.
Tylko że muszę znaleźć rachunek czy jakikolwiek kwit.
Super!

Władca Pixeli
03-04-2009, 01:23
To mam podać adres gdzie wysłać skrzynką piwa. :mrgreen:
Chyba, że niedługo będziesz leciał przez O'Hare to wyjdziesz na terminal.

swiatlo
03-04-2009, 01:32
To mam podać adres gdzie wysłać skrzynką piwa. :mrgreen:
Chyba, że niedługo będziesz leciał przez O'Hare to wyjdziesz na terminal.

:)

PRR
08-04-2009, 16:07
Właśnie odebrałem telefon z postępu. Obiektyw do odebrania. "Przekręciła się jedna z soczewek" - czyli moja koncepcja była słuszna. Swoją drogą ciekawe w jaki sposób mogła się ta soczewka "przekręcić"?

Czas naprawy - poniżej tygodnia. Jeśli jutro po odbiorze będę równie zadowolony to można tylko bić brawo kolegom z postępu.

laroc
14-12-2009, 00:48
Odkopię trochę temat. Otóż mój 18-200 ostatnio odmówił posłuszeństwa i nie działa AF w całym zakresie. Tylko jak przełączę go na manual to zrobi zdjęcie. W sumie stało się to nagle podczas robienia zdjęć. Nie wie ktoś ile w najgorszym przypadku może kosztować wymiana silnika?