Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d80 czas a przyslona

krupcia22
28-03-2009, 16:39
witam.

czy moglbyscie mi pomoc :
otoz chce zaczac robic zdjecia na preselekcji A czyli samemu dobierac przyslone i iso...

ostrosc ustawiona na ten sam dobrze oswietlony przedmiot,
ustawiam np niezmiennie przyslone na 5.6 i chcialem zeby aparat zmienial czas zgodnie ze zmiana iso (wprowadzana przezemnie) czyli iso 100 czas np powinien byc powiedzmy 1/250, iso 200 czas 1/125, iso400 czas 1/60 itd.... tak powinno byc teoretycznie ale otoz moj aparat wogole nie stosuje sie do tej zasady czas praktycznie sie nie zmienia....i jest 1/60s
jezeli mialbym patrzec na drabinke to wychodzi ze wszystkie zdjecia powinienem robic z czasem okolo 3s albo i dluzszym????
co ma zle ustawione albo zle robie???
prosze o porady :) puszka d80

miskov
28-03-2009, 17:20
Podniesiona lampa ? :>

krupcia22
28-03-2009, 17:22
proby z podniesiona i nie :)

mariobor
28-03-2009, 17:26
może masz włączone auto iso a tam ustawiony "najdłuższy czas migawki" - 1/60?

krupcia22
28-03-2009, 17:33
auto iso jest wylaczone

polo
28-03-2009, 18:09
cytat: Tryb A w którym użytkownik sam wybiera wartość przesłony a automatyka dobiera właściwy czas naświetlania z danego okresu.
Proponuję przejśc do trybu P i Twoje zmartwienie zniknie jak zły sen ;) masz kontrolę nad czasem i przesłoną a w rękawie iso

Wojtek Mąka
28-03-2009, 19:12
tak powinno byc teoretycznie ale otoz moj aparat wogole nie stosuje sie do tej zasady czas praktycznie sie nie zmienia....i jest 1/60s
jezeli mialbym patrzec na drabinke to wychodzi ze wszystkie zdjecia powinienem robic z czasem okolo 3s albo i dluzszym????

Może masz zepsutą puszkę? albo szkło? :P

mówiąc poważnie - tak się tylko bawisz cyferkami na wyświetlaczu czy już jakies fotki porobiłeś przy zmianach iso? wychodzą dobre?

pozdr

sote
28-03-2009, 19:35
Pomiar swiatla jaki masz ustawiony?

krupcia22
28-03-2009, 22:44
testy robilem na pomiarze punktowym, skoncentrowany z uwypukleniem środka kadru i 3D Color Matrix II efekt bez zmian

krupcia22
28-03-2009, 23:17
odpowiadajac na pokazanie efektow nie wiem czy jest sens ...jak kieruje sie drabinka zdjecia sa przeswietlone i to bardzo !!!!! a na drabince nadal sa nie doswietlone.....
co do zmiany iso w trybie A tak roznica jest taka jaka powinna byc - im wyzej tym jasniej

mathu
29-03-2009, 17:43
Nie kumam jednej rzeczy - używasz tego całego sprzętu który masz w sygnaturce i dopiero teraz zauważyłeś tak poważny problem z D80???

krupcia22
30-03-2009, 04:20
Nie kumam jednej rzeczy - używasz tego całego sprzętu który masz w sygnaturce i

do nie dawna nie znalem sie zupelnie na fotografii i robilem zdjecia na auto (mialem tylko d80 + kit) :) heheh od niedawna fotografia wciagnela mnie i to bardzo...wraz z zakupami sprzetu zaczolem duzo czytac,uczyc sie, robic foty w manualu.. i stad pojawiaja sie co jakis czas "problemy" i watpliwosci :)
ale to mi sie podoba ze moge caly czas cos dokonalic a w duzym stopniu dzieki Wam :)

cetoslava
30-03-2009, 06:53
ustawiam np niezmiennie przyslone na 5.6 i chcialem zeby aparat zmienial czas zgodnie ze zmiana iso (wprowadzana przezemnie) czyli iso 100 czas np powinien byc powiedzmy 1/250, iso 200 czas 1/125, iso400 czas 1/60 itd.... tak powinno byc teoretycznie
A nie powinno być na odwrót? Im wyższe ISO tym krótszy czas?
Zmień ustawienie pomiaru światła powiedzmy na centralnie ważony lub matrycowy i zobacz jak wychodzą zdjęcia. Jeśli po zmianach ISO na wyższe na trybie A, wychodzą coraz bardziej prześwietlone to faktycznie jest coś nie tak.

krupcia22
30-03-2009, 12:17

jaknajbardziej tak, moj blad ;)..........
nie wiem czy to prawda ale doszukalem sie ze drabinka pokazuje ile dzialek lampa musi doswietlic zeby zdjecie wyszlo poprawnie naswietlone...

czto
31-03-2009, 20:50
Krupcia22 zupełnie się pogubiłem w tym co piszesz.

Jeżeli używasz preselekcji przesłony "A" to jak nazwa wskazuje możesz samodzielnie ustawić wartość przesłony a aparat dobierze optymalny czas naświetlania. W tym programie drabinka nic Ci nie pokaże ani nie pomoże. Jeżeli jeszcze zwiększasz wartość ISO, to aparat skraca czas naświetlania.

Jeśli chcesz korzystać z drabinki to tylko w trybie M.

krupcia22
01-04-2009, 00:12
co do trybu a sie zgadzam... ale czy w trybie m drabinka pokazuje czy zdjecie jest niedoswietlone czy tylko pokazuje o jaka wartosc trzeba doswietlic lampa??? ma to znaczenie bo jezeli to 1 to zakladamy iso 400 przyslona 2.8 lampa w gore... to zeby wyzerowac drabinke czas wychodzi 6s..... a to juz zdjecie nie do przyjecia same swiatlo....

who
01-04-2009, 22:47
a nie masz ustawionej jakiejś korekcji ekspozycji przez przypadek??

amd23
01-04-2009, 23:33
w M pokazuje Ci czy jest niedoświetlone lub prześwietlone. Nie pokazuje żadnych wartości odnośnie lampy. Pokazywanie raczej wartości lampy jest niemożliwe gdy nie masz podpiętej lampy. A poza tym to ja mam d80 i nie korzystam z A. Jadę w M i to ostro. Pełna wolność :D i swoboda a przede wszystkim wygoda ;)

velaskez
02-04-2009, 00:16
A poza tym to ja mam d80 i nie korzystam z A. (...)a przede wszystkim wygoda ;)

Nie korzystania z A pogratulować, ale co do wygody to się nie zgodzę;)

havk
02-04-2009, 00:18
Zmień ustawienie pomiaru światła powiedzmy na centralnie ważony lub matrycowy i zobacz jak wychodzą zdjęcia. Jeśli po zmianach ISO na wyższe na trybie A, wychodzą coraz bardziej prześwietlone to faktycznie jest coś nie tak.

juz myslalem ze nikt nie zauwazyl po przeczytaniu 1 strony :D ale wstyd, na takim forum jeszcze :)

czto
02-04-2009, 00:37
Pełna wolność :D i swoboda a przede wszystkim wygoda ;)

... szczególnie przy dynamicznych scenach, gdzie co chwilę zmieniają się warunki oświetleniowe! Ja bym stracił zdrowie:-D

Mekano
02-04-2009, 00:42
To co lepiej na "auto" dynamiczne sceny? ;)

krupcia22
02-04-2009, 00:51
juz myslalem ze nikt nie zauwazyl po przeczytaniu 1 strony ale wstyd

mylic sie - ludzka rzecz ;) ale czasami tak jest ze jak jest cos oczywiste, to czytajac nawet zle napisany teks automatycznie poprawiamy w glowie i tego nie zuwazamy ;)

co do mojego problemu...nie wiem co bylo przyczyna... i chyba sie nie dowiem. po zresetowaniu ustawien wrocilo do normy-szkoda ze tak pozno na to wpadlem :) kosztowalo mnie to sporo zmartwien ze cos jest "walniete"

ps. tryb A dla mnie nie jest taki zly :)

Saccus
02-04-2009, 00:53
Auto??? Taki tryb pracy powinien być na tym forum odgórnie zakazany.

szymony
02-04-2009, 01:14
co do trybu a sie zgadzam... ale czy w trybie m drabinka pokazuje czy zdjecie jest niedoswietlone czy tylko pokazuje o jaka wartosc trzeba doswietlic lampa??? ma to znaczenie bo jezeli to 1 to zakladamy iso 400 przyslona 2.8 lampa w gore... to zeby wyzerowac drabinke czas wychodzi 6s..... a to juz zdjecie nie do przyjecia same swiatlo....
Drabinka pokazuje wskazania światłomierza, a ten mierzy tylko światło zastane. Więc jeśli ustawisz na "0" i jeszcze walniesz flashem to na 90% będziesz miał prześwietlone.

A to dlaczego? Trędowaty jakiś jest czy co?

Jester
02-04-2009, 01:26

Zapewne nie chodzi tryb 'Auto' ale raczej o 'Aperture Priority' ;)

Mekano
02-04-2009, 02:45
Ja za kilka dni będę pierwszy raz robić dynamiczne sceny, w nocy.. Nie mam pojęcia jak mi to wyjdzie.. Jak ktoś ma ochotę coś doradzić itp. to z chęcią posłucham.. ;)

velaskez
02-04-2009, 03:08
Ja za kilka dni będę pierwszy raz robić dynamiczne sceny, w nocy.. Nie mam pojęcia jak mi to wyjdzie.. Jak ktoś ma ochotę coś doradzić itp. to z chęcią posłucham.. ;)

Może coś bardziej opiszesz?

czto
02-04-2009, 10:05
To co lepiej na "auto" dynamiczne sceny? ;)

Ja jeszcze znam programy A i S!!!! Spróbuj, może Ci się spodobają.

Mekano
02-04-2009, 12:06
No ja głównie robię na A i P, teraz coraz więcej na M, tyle, że nocnych zdjęć jeszcze nie robiłam przy poruszających się ludziach.. i tak myślę czy lepiej będzie jednak bez lampy tryb "P" lub "A", czy lepiej lampa + tryb "auto" :D