PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy Quantuum S400 vs R+600

Tony Montana
28-03-2009, 13:57
Zamierzam kupić lampy studyjne i wybór padł na firmę Quantuum.

(po wnikliwej lekturze recenzji lamp różnych marek na forach internetowych)

Jednak mam pewien problem, jaki model wybrać, Quantuum S 400 czy Quantuum R+600.
Budżet jakim dysponuję to nieprzekraczalna kwota 900 PLN za jedną lampę.

A teraz w ramach przypomnienia małe porównanie parametrów technicznych obu lamp.

Lampa Quantuum S400 (następca serii R+)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/s400-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/s400.jpg)

podstawowe cechy lampy to:

- płynna regulacja do 1/32 mocy,
- szybki czas ładowania (około 2s przy pełnej mocy lampy),
- stabilna siła błysku i temperatury barwowej 5500K,
- cyfrowy panel sterujący z przyciskami membranowymi,
- wbudowany bezpiecznik chroniący przed skokami napięcia,
- cichy wentylator chłodzący,
- system mocowania palnika,
- system ochrony termicznej pozwalający na automatyczne wyłączenie lampy w przypadku przegrzania,
- blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości,
- niskie napięcie gniazda synchronizacyjnego zapewnia bezpieczeństwo pracy z wszystkimi rodzajami aparatów cyfrowych,
- cztery tryby pracy żarówki modelującej,
- możliwość sterowania z pilota,
- czuła fotocela umieszczona w miejscu zapewniającym optymalne parametry pracy

Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance zapewniającego ,między innymi, szybki okres naprawy oraz sprzęt zastępczy podobnej klasy na czas naprawy.

Lampa Quantuum R+600

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/r600-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/r600.jpg)

Podstawowe cechy lampy to:

- nowy, grubszy palnik z możliwością samodzielnej wymiany
- nowy odbłyśnik palnika zapewnia jeszcze bardziej równomierne oświetlenie
- zmieniona rączka na tylnej ściance lampy
- poprawiona dźwignia mocująca do statywu
- poprawione mocowanie parasolek
- nowy system redukcji mocy poprzez wyzwolenie błysku lampy

Porównanie S400 i R+600
......................................Quantuum S400 ...................................Quantuum R+600 ............................. Quantuum S75
moc Ws:........................ 400Ws ................................................60 0Ws.............................................. 750Ws
liczba GN: ..................... 62m .................................................. . 78m .................................................. 78m
wentylator ...................... tak .................................................. ....tak .................................................. ..tak
regulacja ........................1/32 .................................................. ...1/32................................................ .. 1/32
lampa model. ..................150W .................................................. 150W ................................................25 0W
ochrona termiczna .......... tak .................................................. ....? .................................................. .... tak
zewnętrzny pilot ............. tak .................................................. ....nie .................................................. ...tak
cena w quantuum ............779PLN ...............................................889 PLN .............................................1090P LN

Jak widać różnice są dość znaczne. Zastanawiające jest porównanie liczby GN (przewodniej dla iso 100) dla lamp R+600 i S750 wynosi ona bowiem tyle samo dla obu lamp przy różnej mocy Ws, czyżby 750Ws dla lampy S750 było tylko chwytem marketingowym tak jak to ma miejsce z lampami Fighter 600 i Fighter 600 PRO.

Wracając do tematu co wybrać S400 czy R+600.

1.
lampa S400 daje mniej światła, ale ma wysunięty palnik do przodu (jestem ciekaw czy jest zauważalny efekt na zdjęciach wysuniętego palnika) natomiast R+600 daje więcej światła ale palnik nie jest wysunięty. Czy ilość światła z R+600 będzie dużo i zauważalnie większa??? Co będzie lepsze???

2.
Sterowanie w S400 panel cyfrowy i przyciski membranowe (jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju przycisków, coś jak w mikrofalówkach, szybko padają) w R+600 pokrętło ( wydaje mi się że to najszybszy sposób regulacji)

3.
lampa modelująca w S400 ma 4 tryby pracy, posiada możliwość regulacji niezależnie od mocy błysku ( nie wiem czy jest to na tyle ważna i potrzebna w pracy funkcja) w R+600 nie wiem jakie są tryby pracy lampy modelującej ale na pewno nie ma niezależnej regulacji.

4.
opcjonalny zewnętrzny pilot w S400 ( fajna i wygodna sprawa ale cena 250PLN) w R+600 nie ma takiej opcji.

5.
blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości w S400. Czy w R+600 jest też taka funkcja???

6.
Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance. Czy lampy serii R+ mają 24mc gwarancję i program Quantuum Assistance ???

Proszę o pomoc na jaki model się zdecydować co będzie lepszym rozwiązaniem.
Głównym tematem do fotografowania będą motocykle i produkty zbliżone gabarytowo.

Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
2x Quantuum R+600 + 2x softbox 120x80 (oświetlenie przednie pod kątem 45')
1x Quantuum S400 + pilot + softbox 180x40 (oświetlenie górne)
2x statyw Air 290
1x statyw typu Boom

Jacek_Z
29-03-2009, 01:47
Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
a jakie one są dokładniej?
czy potrzebujesz dużej mocy? Albo inaczej: na jakich przysłonach chcesz pracowac, jakie duże będzie studio?

obok jest post kolegi który nie może zejść z przysłonami poniżej 5,6 (co prawda chodzi o portret, nie motocykle) bo lampy ma za silne

czytałes ten watek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92529
a szczególnie moje posty: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1200535&postcount=16
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1201001&postcount=18

Tony Montana
29-03-2009, 19:56
a jakie one są dokładniej?
czy potrzebujesz dużej mocy? Albo inaczej: na jakich przysłonach chcesz pracowac, jakie duże będzie studio?

obok jest post kolegi który nie może zejść z przysłonami poniżej 5,6 (co prawda chodzi o portret, nie motocykle) bo lampy ma za silne

Jeśli chodzi o przysłony to zależy ma dużej głębi ostrości więc myślę że od f16 w górę. Zdjęcia mają być do katalogów produktowych więc obiekty muszą być całe w GO. Poza tym chciałbym spróbować z samochodami.

Po przeczytaniu większości postów w dziale "studio" zauważyłem że kolegom do portretów wystarcza 300Ws.
Ogólnie mam zamiar spróbować wszystkiego co w studio da się sfotografować, ale na początek motocykle i osprzęt do nich.

Nie chciałbym oszczędzić na lampie 200PLN by potem je sprzedawać bo okażą się za słabe.
Więc nie wiem na co się zdecydować, na słabszą 400Ws ale nowszą z elektroniką,pilotem, wysuniętym palnikiem, regulacją światła model. czy silniejszą 600Ws ale starszą bez regulacji, bez wysuniętego palnika itd.

Zależy mi na info czy wysunięty palnik jest aż tak ważny i czy daje zauważalnie lepsze efekty oraz czy w codziennej pracy przydaje się niezależna regulacja światła modelującego.

No i jeszcze wymiary softbox-ów czy te podane wyżej będą odpowiednie.

Jeśli chodzi o studio na początek będzie małe jakieś 6m x 6m.

Myślę też że gdyby z 600Ws światła okazało się za dużo to softboxy Quantuum mają dodatkowy wewnętrzny dyfuzor który pochłonie trochę światła, ale może się mylę.

Ogólnie chodzi mi o bardziej uniwersalną lampę z którą będę miał większe możliwości i praca na nich nie będzie udręką.

j_szczygiel
31-03-2009, 22:02
2. Zwykle przelaczniki i pokretlo jak w serii R sa wygodniejsze i mnie upierdliwe w uzyciu, oraz jak sam zauwazyles mniej awaryjne
3. Pelna moc oraz proporcjonalnie do mocy blysku (jesli dobrze pamietam), off
5. Blysnie dopiero gdy sie naladuje, ale lepiej dopytaj :)
6. nie wiem, u mnie byly objete assistance ale z tego co widze w Quantuum informacja ta podana jest dopiero w serii S. Sadze ze Assistance obejmuje wszystkich prowadzacych dzialalnosc, takze najlepiej bedzie jesli sie dopytasz.

Jacek_Z
31-03-2009, 22:50
Jeśli chodzi o przysłony to zależy ma dużej głębi ostrości więc myślę że od f16 w górę.
chyba lekko przesadziłeś, to już praca w limicie dyfrakcyjnym.
Jesteś z Bydzi - możemy się spotkać i pogadać na tematy studia. Jak chcesz.

2. Zwykle przelaczniki i pokretlo jak w serii R sa wygodniejsze i mnie upierdliwe w uzyciu, oraz jak sam zauwazyles mniej awaryjne
wolałbym 100x takie rozwiązanie(też sądzę, że mniej awaryjne), ale jest jedno ale. Nie wiadomo w jakiej pozycji jest potencjometr. Gdy chce zrobić silniej o 0,7 przysłony to kręcę trochę i muszę sprawdzać.
W serii S jest wyświetlacz i widzę o ile zmieniam moc. Praktycznie za jednym razem mam ustawioną moc poprawnie.
Gdyby seria R miała pokrętło, ale i zarazem wyświetlacz byłoby super.

Ja sporo zmieniam w trakcie sesji, dla mnie to istotne. Jak ktoś ustawia "raz na zawsze" to nie ma problemu.

j_szczygiel
31-03-2009, 23:23
wolałbym 100x takie rozwiązanie(też sądzę, że mniej awaryjne), ale jest jedno ale. Nie wiadomo w jakiej pozycji jest potencjometr. Gdy chce zrobić silniej o 0,7 przysłony to kręcę trochę i muszę sprawdzać.
W serii S jest wyświetlacz i widzę o ile zmieniam moc. Praktycznie za jednym razem mam ustawioną moc poprawnie.

Ja sporo zmieniam w trakcie sesji, dla mnie to istotne. Jak ktoś ustawia "raz na zawsze" to nie ma problemu.

Masz racje, jednak chinczyki uparcie nie chca robic tego typu lamp potencjometr + wyswietlacz (choc cos mi sie placze po pamieci ze gdzies takie widzialem). Problem technicznie jest taki ze wtedy nie mozesz uzyc zwyklego potencjometru tylko tzw. cyfrowego - musi byc dokladnie wyskalowany. Co do palnika - bardziej wysuniety wplywa chyba jedynie na rozklad swiatla, tak?

Jacek_Z
31-03-2009, 23:29
Masz racje, jednak chinczyki uparcie nie chca robic tego typu lamp potencjometr + wyswietlacz (choc cos mi sie placze po pamieci ze gdzies takie widzialem). Problem technicznie jest taki ze wtedy nie mozesz uzyc zwyklego potencjometru tylko tzw. cyfrowego - musi byc dokladnie wyskalowany.
Powerluxy tak mają. Są praktycznie odpowiednikami Quantuuma R właśnie z wyświetlaczem.
W porównaniu do S nie mają osobnej regulacji mocy pilota i nie mają wyprowadzenia na zdalny pulpit.

Co do palnika - bardziej wysuniety wplywa chyba jedynie na rozklad swiatla, tak?Tak, ale to właśnie jest bardzo istotne.

j_szczygiel
31-03-2009, 23:31
Cholender, zapomnialem o nich :] Jednak roznica w cenie miedzy R a Powerluxami jest spora jak na ta kalse sprzetu.

Jacek_Z
31-03-2009, 23:34
Wcale nie taka wielka. 300 WS - Quantuum R 719 zł, Powerlux VC 795 zł.

j_szczygiel
31-03-2009, 23:39
R300 na stronie Quantuuma kosztuje 579, u mnie ostatnie sztuki poszly za 560. Sprawdzales chyba na allegro i stad ta rozbieznosc ;)

Jacek_Z
31-03-2009, 23:46
Sprawdzales chyba na allegro i stad ta rozbieznosc ;)
fakt :-D

kruszyna
01-04-2009, 18:52
Nie wiadomo w jakiej pozycji jest potencjometr. Gdy chce zrobić silniej o 0,7 przysłony to kręcę trochę i muszę sprawdzać.

Dokładnie tak. Powiem odnośnie tylko tylnego panela. Jeśli S400 bez pilota to bierz stare wersje. Wygodniejsze to i tyle. Wyobraź sobie lampę z kontry i to jeszcze wysoko i trzeba coś zmienić. W S400 jest problem bo macając po tym panelu na czuja wciskasz co popadnie i nie da się wyczuć co tak naprawdę wciskasz. Może wyłączasz pilota a może zmieniasz moc:) Ale kto to wie jak lampa wysoko i skierowana w dół że panela sterowania nawet nie widać.

Jacek_Z
01-04-2009, 21:05
jak lampa wysoko - to panel, więc seria S ma przewagę, jak lampa nisko - to widać wyświetlacz i tez seria S ma przewagę.
Mi nie chodzi o trudność w zmianie wartości. Chodzi o to, że w serii R nie wiadomo na ile jest nastawiona moc. O tym świadczy tylko maciupeńka kreseczka na potencjometrze, której zupełnie nie widać w mroku studia.

Tony Montana
01-04-2009, 21:43
Powerluxy tak mają. Są praktycznie odpowiednikami Quantuuma R właśnie z wyświetlaczem.
W porównaniu do S nie mają osobnej regulacji mocy pilota i nie mają wyprowadzenia na zdalny pulpit.

Tak, ale to właśnie jest bardzo istotne.

Powerluxy mają osobną regulację mocy pilota. ale cena Powerlux 600Ws to 1095PLN. ja mam do dyspozycji max 900PLN na lampę.

chyba lekko przesadziłeś, to już praca w limicie dyfrakcyjnym.
Jesteś z Bydzi - możemy się spotkać i pogadać na tematy studia. Jak chcesz.

Było by fajnie się spotkać i pogadać o studiu, tym bardziej że masz w tym temacie doświadczenie. jak by co to daj znać na PW to się umówimy.

Wyświetlacz daję faktycznie komfort w ocenie ustawienia mocy, ale posiada go S400 o mocy 400Ws.

I tu jest największy problem na co się zdecydować. Czy wybrać większą moc 600Ws ( potrzebna taka do fotografii moto???) i mieć w razie czego zapas mocy. Czy wybrać mniejsza moc 400s ale z bardziej precyzyjną regulacją (tyle tylko czy tej mocy wystarczy??? i czy będzie jeszcze jakiś zapas)

Poza tym co do Powerlux-ów mam mieszane uczucia, niby elektronika, wyświetlacze, wygoda a tu takie kwiatki w postaci:
-nie najlepiej pomyślane mocowanie lempy (pampy opadają)
-początkowe problemy z synchronizacją
-niestabilna temp. barw przy różnej mocy (czytałem o tym na jakimś forum)

A o Quantuum nic takiego nie znalazłem. Może nie mają tych wszystkich bajerów i przez to są "nie gniotsja i nie łamiotsja"

Sam już nie wiem S400 czy R+600 a zakupy czas zacząć...

rjedlinski
01-04-2009, 23:19
Ja Ci powiem tak. Pracowałem na lampach Quantuum R300 i były idealne. Jako że się w nich zakochałem postanowiłem sobie je sprawić, ale pech chciał że zostały wyprzedane i bym musiał czekać kilka tygodni. Zdecydowałem się kupić R600 i szczerze Ci powiem, że bardzo często są za mocne. Mimo ustawienia minimalnej mocy błysku z przysłoną nie jestem w stanie za nisko zejść. Chyba że masz duże studio i możliwość latania z lampami. Moje studio to piwnica jakieś 6x7 metrów i niestety ale za mocne. Chyba że robię high keye ;)

Tony Montana
02-04-2009, 16:01
Ja Ci powiem tak. Pracowałem na lampach Quantuum R300 i były idealne. Jako że się w nich zakochałem postanowiłem sobie je sprawić, ale pech chciał że zostały wyprzedane i bym musiał czekać kilka tygodni. Zdecydowałem się kupić R600 i szczerze Ci powiem, że bardzo często są za mocne. Mimo ustawienia minimalnej mocy błysku z przysłoną nie jestem w stanie za nisko zejść. Chyba że masz duże studio i możliwość latania z lampami. Moje studio to piwnica jakieś 6x7 metrów i niestety ale za mocne. Chyba że robię high keye ;)

Ja też bede miał podobne gabarytowo studio, ale zastanawia mnie jedno jak to jest z tą mocą.

Lampa 600Ws z regulacją 1/1 do 1/32

1/1 ------------ 600Ws
1/2 ------------ 300Ws
1/4 ------------ 150Ws
1/8 ------------- 75Ws (moc trochę większa jak żarówki błyskowe 68Ws a niektórzy uważają że za mało)
1/16 ---------- 37,5Ws
1/32 --------- 18,75Ws

Na moje to około 20Ws i to jeszcze softbox np. 120x80 to jest chyba bardzo mało.
Wydaje mi się że z parasolką srebrną to może będzie dużo światła ale z softboxem???

lampy będą pracować z softboxami 120x80 i 180x40 więc czy 400Ws będzie wystarczające a 600Ws za mocne???

fruzia
06-04-2009, 14:09
rozterki pomiędzy serią R+ a S widoczne również w wątku: Lampy Quantuum - czy waro kupić?
w skrócie to wygląda tak, że ci którzy mają lampy R+ są za R+, a jak ktoś ma nowszą wersję S to jest za S. Wygląda na to, że obie lampy są gites.

wojteh
06-04-2009, 20:22
mam R+300 i jestem zadowolony - mam studio zbudowane na poddaszu o podobnych gabarytach niż Ty piszesz - 6 m x 10 ale są skosy wiec będzie tak 6 x 7 ale jest wysokie - no i z 300Ws mogę sobie swobodnie zejść do f2,8 ( softboxy 60x90 i lub beaty dish z plastrem ) co mnie bardzo cieszy - mysle ze warto dobrac lampy mocą do miejsca gdzie najczesciej je użyjemy

tu mi pomógł dużo Jacek_Z - rozmowy do późnej nocy były ...

prz3mo7
07-04-2009, 13:23
jak kupuje s750W lepiej dołożyć trochę więcej kasy i nie martwić się o przyszłość. Jak masz mocną lampę to zmniejszasz moc i tyle, ale jak brakuje światła to zonk. pozdro

Jacek_Z
07-04-2009, 14:15
... Jak masz mocną lampę to zmniejszasz moc i tyle, ale jak brakuje światła to zonk. ..
zonk może wyglądać inaczej. Jak taka lampę zmniejszysz do minimum, a nadal najbardziej otwartą przysłoną będzie 5,6 a nawet przy body z natywnym ISO 200 - 8.0. A tu ci się chciało zrobić portret na 2.8 i masz nadal o 3 przysłony za dużo. Lampa nie ma podziału mocy do 1/256 (w tym przykładzie tak by było potrzeba).

adrian9627
18-11-2012, 18:40
zonk może wyglądać inaczej. Jak taka lampę zmniejszysz do minimum, a nadal najbardziej otwartą przysłoną będzie 5,6 a nawet przy body z natywnym ISO 200 - 8.0. A tu ci się chciało zrobić portret na 2.8 i masz nadal o 3 przysłony za dużo. Lampa nie ma podziału mocy do 1/256 (w tym przykładzie tak by było potrzeba).

Hmm ,a nie można wrzucić do softbox-a kilka warstw czarnego materiału zaraz przed lub za tym wstępnym dyfuzorem rozpraszającym światło po całym sofcie ?

Ktoś ostatnio pisał na forum że przemalował studio z białego na szare i spadło mu 1 EV....

Jacek_Z
18-11-2012, 23:25
Hmm ,a nie można wrzucić do softbox-a kilka warstw czarnego materiału zaraz przed lub za tym wstępnym dyfuzorem rozpraszającym światło po całym sofcie ?Można.

Ktoś ostatnio pisał na forum że przemalował studio z białego na szare i spadło mu 1 EV....Ja pisałem, ale całkiem dawno temu.

adrian9627
19-11-2012, 08:37
no to być może dawno ,a ja dopiero niedawno czytałem o tym ; ]

kris750
27-11-2012, 23:30
Ja też bede miał podobne gabarytowo studio, ale zastanawia mnie jedno jak to jest z tą mocą.

Lampa 600Ws z regulacją 1/1 do 1/32

1/1 ------------ 600Ws
1/2 ------------ 300Ws
1/4 ------------ 150Ws
1/8 ------------- 75Ws (moc trochę większa jak żarówki błyskowe 68Ws a niektórzy uważają że za mało)
1/16 ---------- 37,5Ws
1/32 --------- 18,75Ws

Na moje to około 20Ws i to jeszcze softbox np. 120x80 to jest chyba bardzo mało.
Wydaje mi się że z parasolką srebrną to może będzie dużo światła ale z softboxem???

lampy będą pracować z softboxami 120x80 i 180x40 więc czy 400Ws będzie wystarczające a 600Ws za mocne???

nie bierz tych wylicżen pod uwagę, r+600 na pewno nie zejdzie do 1/32