Tony Montana
28-03-2009, 13:57
Zamierzam kupić lampy studyjne i wybór padł na firmę Quantuum.
(po wnikliwej lekturze recenzji lamp różnych marek na forach internetowych)
Jednak mam pewien problem, jaki model wybrać, Quantuum S 400 czy Quantuum R+600.
Budżet jakim dysponuję to nieprzekraczalna kwota 900 PLN za jedną lampę.
A teraz w ramach przypomnienia małe porównanie parametrów technicznych obu lamp.
Lampa Quantuum S400 (następca serii R+)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/s400-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/s400.jpg)
podstawowe cechy lampy to:
- płynna regulacja do 1/32 mocy,
- szybki czas ładowania (około 2s przy pełnej mocy lampy),
- stabilna siła błysku i temperatury barwowej 5500K,
- cyfrowy panel sterujący z przyciskami membranowymi,
- wbudowany bezpiecznik chroniący przed skokami napięcia,
- cichy wentylator chłodzący,
- system mocowania palnika,
- system ochrony termicznej pozwalający na automatyczne wyłączenie lampy w przypadku przegrzania,
- blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości,
- niskie napięcie gniazda synchronizacyjnego zapewnia bezpieczeństwo pracy z wszystkimi rodzajami aparatów cyfrowych,
- cztery tryby pracy żarówki modelującej,
- możliwość sterowania z pilota,
- czuła fotocela umieszczona w miejscu zapewniającym optymalne parametry pracy
Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance zapewniającego ,między innymi, szybki okres naprawy oraz sprzęt zastępczy podobnej klasy na czas naprawy.
Lampa Quantuum R+600
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/r600-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/r600.jpg)
Podstawowe cechy lampy to:
- nowy, grubszy palnik z możliwością samodzielnej wymiany
- nowy odbłyśnik palnika zapewnia jeszcze bardziej równomierne oświetlenie
- zmieniona rączka na tylnej ściance lampy
- poprawiona dźwignia mocująca do statywu
- poprawione mocowanie parasolek
- nowy system redukcji mocy poprzez wyzwolenie błysku lampy
Porównanie S400 i R+600
......................................Quantuum S400 ...................................Quantuum R+600 ............................. Quantuum S75
moc Ws:........................ 400Ws ................................................60 0Ws.............................................. 750Ws
liczba GN: ..................... 62m .................................................. . 78m .................................................. 78m
wentylator ...................... tak .................................................. ....tak .................................................. ..tak
regulacja ........................1/32 .................................................. ...1/32................................................ .. 1/32
lampa model. ..................150W .................................................. 150W ................................................25 0W
ochrona termiczna .......... tak .................................................. ....? .................................................. .... tak
zewnętrzny pilot ............. tak .................................................. ....nie .................................................. ...tak
cena w quantuum ............779PLN ...............................................889 PLN .............................................1090P LN
Jak widać różnice są dość znaczne. Zastanawiające jest porównanie liczby GN (przewodniej dla iso 100) dla lamp R+600 i S750 wynosi ona bowiem tyle samo dla obu lamp przy różnej mocy Ws, czyżby 750Ws dla lampy S750 było tylko chwytem marketingowym tak jak to ma miejsce z lampami Fighter 600 i Fighter 600 PRO.
Wracając do tematu co wybrać S400 czy R+600.
1.
lampa S400 daje mniej światła, ale ma wysunięty palnik do przodu (jestem ciekaw czy jest zauważalny efekt na zdjęciach wysuniętego palnika) natomiast R+600 daje więcej światła ale palnik nie jest wysunięty. Czy ilość światła z R+600 będzie dużo i zauważalnie większa??? Co będzie lepsze???
2.
Sterowanie w S400 panel cyfrowy i przyciski membranowe (jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju przycisków, coś jak w mikrofalówkach, szybko padają) w R+600 pokrętło ( wydaje mi się że to najszybszy sposób regulacji)
3.
lampa modelująca w S400 ma 4 tryby pracy, posiada możliwość regulacji niezależnie od mocy błysku ( nie wiem czy jest to na tyle ważna i potrzebna w pracy funkcja) w R+600 nie wiem jakie są tryby pracy lampy modelującej ale na pewno nie ma niezależnej regulacji.
4.
opcjonalny zewnętrzny pilot w S400 ( fajna i wygodna sprawa ale cena 250PLN) w R+600 nie ma takiej opcji.
5.
blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości w S400. Czy w R+600 jest też taka funkcja???
6.
Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance. Czy lampy serii R+ mają 24mc gwarancję i program Quantuum Assistance ???
Proszę o pomoc na jaki model się zdecydować co będzie lepszym rozwiązaniem.
Głównym tematem do fotografowania będą motocykle i produkty zbliżone gabarytowo.
Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
2x Quantuum R+600 + 2x softbox 120x80 (oświetlenie przednie pod kątem 45')
1x Quantuum S400 + pilot + softbox 180x40 (oświetlenie górne)
2x statyw Air 290
1x statyw typu Boom
(po wnikliwej lekturze recenzji lamp różnych marek na forach internetowych)
Jednak mam pewien problem, jaki model wybrać, Quantuum S 400 czy Quantuum R+600.
Budżet jakim dysponuję to nieprzekraczalna kwota 900 PLN za jedną lampę.
A teraz w ramach przypomnienia małe porównanie parametrów technicznych obu lamp.
Lampa Quantuum S400 (następca serii R+)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/s400-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/s400.jpg)
podstawowe cechy lampy to:
- płynna regulacja do 1/32 mocy,
- szybki czas ładowania (około 2s przy pełnej mocy lampy),
- stabilna siła błysku i temperatury barwowej 5500K,
- cyfrowy panel sterujący z przyciskami membranowymi,
- wbudowany bezpiecznik chroniący przed skokami napięcia,
- cichy wentylator chłodzący,
- system mocowania palnika,
- system ochrony termicznej pozwalający na automatyczne wyłączenie lampy w przypadku przegrzania,
- blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości,
- niskie napięcie gniazda synchronizacyjnego zapewnia bezpieczeństwo pracy z wszystkimi rodzajami aparatów cyfrowych,
- cztery tryby pracy żarówki modelującej,
- możliwość sterowania z pilota,
- czuła fotocela umieszczona w miejscu zapewniającym optymalne parametry pracy
Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance zapewniającego ,między innymi, szybki okres naprawy oraz sprzęt zastępczy podobnej klasy na czas naprawy.
Lampa Quantuum R+600
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/r600-1.jpg
źródło (http://dlawszystkich.com/r600.jpg)
Podstawowe cechy lampy to:
- nowy, grubszy palnik z możliwością samodzielnej wymiany
- nowy odbłyśnik palnika zapewnia jeszcze bardziej równomierne oświetlenie
- zmieniona rączka na tylnej ściance lampy
- poprawiona dźwignia mocująca do statywu
- poprawione mocowanie parasolek
- nowy system redukcji mocy poprzez wyzwolenie błysku lampy
Porównanie S400 i R+600
......................................Quantuum S400 ...................................Quantuum R+600 ............................. Quantuum S75
moc Ws:........................ 400Ws ................................................60 0Ws.............................................. 750Ws
liczba GN: ..................... 62m .................................................. . 78m .................................................. 78m
wentylator ...................... tak .................................................. ....tak .................................................. ..tak
regulacja ........................1/32 .................................................. ...1/32................................................ .. 1/32
lampa model. ..................150W .................................................. 150W ................................................25 0W
ochrona termiczna .......... tak .................................................. ....? .................................................. .... tak
zewnętrzny pilot ............. tak .................................................. ....nie .................................................. ...tak
cena w quantuum ............779PLN ...............................................889 PLN .............................................1090P LN
Jak widać różnice są dość znaczne. Zastanawiające jest porównanie liczby GN (przewodniej dla iso 100) dla lamp R+600 i S750 wynosi ona bowiem tyle samo dla obu lamp przy różnej mocy Ws, czyżby 750Ws dla lampy S750 było tylko chwytem marketingowym tak jak to ma miejsce z lampami Fighter 600 i Fighter 600 PRO.
Wracając do tematu co wybrać S400 czy R+600.
1.
lampa S400 daje mniej światła, ale ma wysunięty palnik do przodu (jestem ciekaw czy jest zauważalny efekt na zdjęciach wysuniętego palnika) natomiast R+600 daje więcej światła ale palnik nie jest wysunięty. Czy ilość światła z R+600 będzie dużo i zauważalnie większa??? Co będzie lepsze???
2.
Sterowanie w S400 panel cyfrowy i przyciski membranowe (jakoś nie mam zaufania do tego rodzaju przycisków, coś jak w mikrofalówkach, szybko padają) w R+600 pokrętło ( wydaje mi się że to najszybszy sposób regulacji)
3.
lampa modelująca w S400 ma 4 tryby pracy, posiada możliwość regulacji niezależnie od mocy błysku ( nie wiem czy jest to na tyle ważna i potrzebna w pracy funkcja) w R+600 nie wiem jakie są tryby pracy lampy modelującej ale na pewno nie ma niezależnej regulacji.
4.
opcjonalny zewnętrzny pilot w S400 ( fajna i wygodna sprawa ale cena 250PLN) w R+600 nie ma takiej opcji.
5.
blokada błysku przed osiągnięciem nastawionej wartości w S400. Czy w R+600 jest też taka funkcja???
6.
Lampy serii S objęte są 24 miesięczną gwarancją. Klienci prowadzący działalność gospodarczą mogą korzystać z programu Quantuum Assistance. Czy lampy serii R+ mają 24mc gwarancję i program Quantuum Assistance ???
Proszę o pomoc na jaki model się zdecydować co będzie lepszym rozwiązaniem.
Głównym tematem do fotografowania będą motocykle i produkty zbliżone gabarytowo.
Czy sądzicie że taki zastaw będzie spełniał moje potrzeby:
2x Quantuum R+600 + 2x softbox 120x80 (oświetlenie przednie pod kątem 45')
1x Quantuum S400 + pilot + softbox 180x40 (oświetlenie górne)
2x statyw Air 290
1x statyw typu Boom