Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do D300

saturnus1981
28-03-2009, 11:07
Witajcie
Czy używał ktoś tego wynalazku do D300?
http://www.funsports.pl/p,pl,424,powerlux+wezyk+spustowy+do+aparatow+nikon-+kodak-+fuji.html

Niedrogie to więc rozpatruje zakup.

siedemczwartych
28-03-2009, 11:58
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.siedemczwartych.pl/nikon/pilot.jpg)

Kupione w jakimś EURO EXPERT NEONET RTV AGD..... :)
Sprawdza się dobrze.

chory
28-03-2009, 12:15
Mialem takie cos o nazwie YONGNUO z Chin za jakies 9£ i tez sprawdzalo sie dobrze az przestalo dzialac-tzn dziala ale tylko w scisle okreslonym polozeniu,dosc trudnym do ustalenia...
Nie wiem,moze i tani zamiennik bedzie Ci sluzyl dlugo ,ale jak Ci padnie "daleko od domu w ciemnym lesie" to dopiero bryndza moze byc.

lukrobax
28-03-2009, 12:33
Biorąc pod uwagę cenę oryginału - ok 200zł - to ja zdecydowałem się na zamiennik. Kupiłem na eBay za równowartość 19zł.
Jeżeli boisz się, że padnie Ci w nieodpowiednim momencie - kup 2, za okrągłe 40zł;) wtedy jednego możesz używać, a drugi będzie w ramach rezerwy;) Ja swojego jakoś bardzo dużo nie używam i jestem zadowolony z zakupu.
Poniżej link do aukcji dokładnie tego sprzedawcy u którego ja kupiłem:
http://cgi.ebay.com/Shutter-Release-NIKON-D700-D300-D200-D3-D2-MC-30-MC-36_W0QQitemZ230320269999QQcmdZViewItemQQptZCamera_ Camcorder_Remotes?hash=item230320269999&_trksid=p4634.c0.m14.l1262

pioter m
28-03-2009, 12:58
Mialem podobny do d70s. Po podlaczeniu aparat strzelal foty do zapelnienie karty, a czasem wieszal sie. Taniosc oznacza ryzyko.

Marek
28-03-2009, 13:21
Mam do swojego D300 wężyk Phottiha. Raz zadziała raz nie, ale częściej nie. Jak już to problem z podglądem zdjęcia.
Leży bezużytecznie w szufladzie. Nie polecam.

skuba
28-03-2009, 17:44
Mój phottix działa bez zarzutu. Z d300 wyzwala za każdym razem, kiedy tego chcę.

wasilewk
28-03-2009, 17:48
Witajcie
Czy używał ktoś tego wynalazku do D300?
http://www.funsports.pl/p,pl,424,powerlux+wezyk+spustowy+do+aparatow+nikon-+kodak-+fuji.html

Niedrogie to więc rozpatruje zakup.

Ten może być - ma metalową wtyczkę.
Nie kupuj z wtyczką zalewaną plastikową - nawet za 10zł, bo to 10zł wyrzucone w błoto.

Pzdr.

wigi
28-03-2009, 18:08
Ten może być - ma metalową wtyczkę.
Nie kupuj z wtyczką zalewaną plastikową - nawet za 10zł, bo to 10zł wyrzucone w błoto.

Ten ma (i wszystkie mi znane) plastikową zalewaną wtyczkę, jedynie element z gwintem (śruba) jest metalowy - i pewnie o to chodziło :)
Nie widziałem jeszcze wężyka do D300 (i nie tylko) z nieplastikową i rozbieralną wtyczką ;)

saturnus1981
29-03-2009, 11:10
a jaką wtyczkę ma oryginał? metalową?

malisz
29-03-2009, 13:14
tez mam najtanszego phottixa. poki co, wyzwala za kazdym razem, ale zrobilem nim nie wiecej niz jakies 100 fot przez rok.

chory
29-03-2009, 13:42
Roznica pomiedzy wtyczkami YONGNUO a nikonowskim mc-36 polega na tym ze mc-36 ma malutki napisik "nikon japan".Procz tego detalu sa niemalze identyczne.

wigi
29-03-2009, 17:12
a jaką wtyczkę ma orginał? metalową?

oczywiście plastikową :)

wasilewk
29-03-2009, 17:39
oczywiście plastikową :)

Nie mam oryginału, mam namiastkę z całą plastikową wtyczką.
Pasuje to do D700 jak "pięść do nosa". Ciężko 'wetknąć' a przy rozłączeniu też nie obejdzie się 'bez walki'.
Natomiast oryginał (prawdopodobnie) ma metalowy pierścień do nakręcania, ale przy tym bolce są zalane w jakimś twardym tworzywie - idealnie spasowane do gniazda w aparacie. Łatwo się wkłada, zabezpiecza i potem łatwo odkręca i wyjmuje. O moim nie mogę tego powiedzieć...

Pzdr.

lukrobax
29-03-2009, 18:12
Natomiast (...) ma metalowy pierścień do nakręcania, ale przy tym bolce są zalane w jakimś twardym tworzywie - idealnie spasowane do gniazda w aparacie. Łatwo się wkłada, zabezpiecza i potem łatwo odkręca i wyjmuje.

No to opisałeś właśnie moją podróbę, za którą zapłaciłem 5$;)

wasilewk
29-03-2009, 18:14
No to opisałeś właśnie moją podróbę, za którą zapłaciłem 5$;)

Szkoda, że ja za swoją musiałem dać ok. 70zł i wcale nie jest taka dobra. Niby działa, ale "walkę" trzeba toczyć przy każdym użyciu.

Pzdr.

costi
30-03-2009, 09:25
lukrobax - dzieki za namiar, wlasnie jestem na kupnie wezyka.
Faktycznie to jest 5 dolcow z przesylka?

messer
30-03-2009, 09:58
A wystarczyło jakby kochany nikon dołożył do 300/700 podczerwień tak, jak choćby w 80.
Owszem - rozwiązanie nieidealne, ale w osiemdziesiątce bardzo go sobie chwaliłem (bardziej niż aktualny wężyk bez dwóch zdań)

Przy czym piszę tu o zdjęciach nocnych ze statywu, gdzie "celowanie" pilotem nie było żadnym ograniczeniem.

Larson
30-03-2009, 13:48
lukrobax - dzieki za namiar, wlasnie jestem na kupnie wezyka.
Faktycznie to jest 5 dolcow z przesylka?

:shock: Do Polski? Jeśli tak to zamawiam bez chwili wahania!

costi
30-03-2009, 21:52
No wlasnie w podanej aukcji na ebayu jest free shipping na caly swiat, ale wolalbym sie upewnic, zeby przy placeniu nie doszlo mi z 15$ za wysylke ;)

lukrobax
30-03-2009, 23:44
Tak tak tak koszt wysyłki do Polski jest wliczony w tych 5$;)

Larson
31-03-2009, 09:28
No wlasnie w podanej aukcji na ebayu jest free shipping na caly swiat, ale wolalbym sie upewnic, zeby przy placeniu nie doszlo mi z 15$ za wysylke ;)

Zawsze można się zrzucić w parę osób na jakiś koszt przesyłki, jak lukrobax nam powie ile on faktycznie wynosi.
Jeżeli sprzęt jest faktycznie taki jak go lukrobax opisuje to może warto pokominować.

costi
31-03-2009, 10:14
@Larson - wnoszac po powyzszym poscie lukrobaxa zrzutki nie maja sensu ;)

No to czas zamowic dwie sztuki ;]

Larson
31-03-2009, 12:05
Tak tak tak koszt wysyłki do Polski jest wliczony w tych 5$;)

Wnosząc po uśmieszku na końcu, wypowiedź tę można rozumieć dwojako :???:

lukrobax
31-03-2009, 13:26
Nie no gdzie dwojako, 5$ z wysyłką - jest na aukcji czarno na białym napisane i jak płacisz PayPalem to automatycznie ta kwota jest przenoszona do PayPala. Kiedy ja kupowałem kilka tygodni temu moje konto po przewalutowaniu itd zostało obciążone kwotą 19zł - wtedy dolar był droższy niż dziś. Jeżeli będziecie kupować w tym sklepie co ja to żadne niemiłe niespodzianki raczej was nie spotkają, w innych nie wiem, ale myślę, że też nie.
Dodam tylko że wężyk zamówiłem w nocy z czwartku na piątek a u mnie w domu był... w poniedziałek rano:D

costi
31-03-2009, 13:30
Zaplacilem - za 3 sztuki wyszlo 14.97 USD, czyli wg. Paypala 55.49 PLN :D

Larson
31-03-2009, 14:04
Słowo się rzekło - trzeba zamówić zatem

Szakall1
04-04-2009, 23:06
Phottix jest dobry :) jak na zamiennik oryginalnego nikona... najważniejsze że ma metalowy wkręt który dużo daje... lepiej a takie rzeczy nie żałowac kasy i troche zł dołożyć chodź cena za oryginalny wężyk jest trochę przesadzona...

Marcin T
06-04-2009, 22:27
Kontynuując wątek...
Kilka dni temu kupiłem photixa. Z D300 działa wzorcowo a jego wykonanie jest na bardzo przyzwoitym poziomie.
Nurtuje mnie jedna sprawa: otóż pilot photix w wersji Cleon I ma możliwość zmiany kanałów pracy aby podczas plenerów nie wyzwalać migawki kolegom ;)
Wersja Photix Cleon II nie ma tej opcji. Czy ktoś jest zorientowany w jaki sposób producent rozwiązał ten problem?

Marcin T
07-04-2009, 19:01
Nikt nie wie? :mrgreen:
Dostałem info od producenta, że zestaw ma 16 tysięcy sparowań więc szansa na wyzwolenie obcej migawki jest nikła.

misiael
08-04-2009, 00:47
W Zabrzu na dziale foto w Media Markt - tak to ten sklep dla idiotów :) mają takie coś na półce i kupiłem to we wrześniu za 19,90zł bez przesyłki od ręki i ani razu nie miałem z tym kłopotu :). Działa 100% dobrze, a nawet jakby coś macie panowie gwarancję i Wam wymienią i nie trzeba tracić na przesyłki :D Nie ma metalowej wtyczki itd ale sprawuje się dobrze. Z FunSportu już kupiłem sprzęt na targach w Łodzi i jestem zawiedziony fakt to tylko 98zł wtopione w plaster miodu z filtrami i wachlarzami do lamp ale nie ważne, śrubki takie że nie można tego zamontować ;/ gwint walnięty młotkiem że ani w prawo ani w lewo nie da się tego wykręcić, bo jak wykręcę to zniszczę ten minimalny gwint co tam jest jeszcze. Więc po co kupować coś za 56zł plus przesyłka z FunSportu skoro można jechać do MM i mieć od ręki za 20zł ? Pozdrawiam i to było moje 3grosze w tym temacie :)

saturnus1981
08-04-2009, 21:19
W Zabrzu na dziale foto w Media Markt - tak to ten sklep dla idiotów :) mają takie coś na półce i kupiłem to we wrześniu za 19,90zł bez przesyłki od ręki i ani razu nie miałem z tym kłopotu :). Działa 100% dobrze, a nawet jakby coś macie panowie gwarancję i Wam wymienią i nie trzeba tracić na przesyłki :D Nie ma metalowej wtyczki itd ale sprawuje się dobrze. Z FunSportu już kupiłem sprzęt na targach w Łodzi i jestem zawiedziony fakt to tylko 98zł wtopione w plaster miodu z filtrami i wachlarzami do lamp ale nie ważne, śrubki takie że nie można tego zamontować ;/ gwint walnięty młotkiem że ani w prawo ani w lewo nie da się tego wykręcić, bo jak wykręcę to zniszczę ten minimalny gwint co tam jest jeszcze. Więc po co kupować coś za 56zł plus przesyłka z FunSportu skoro można jechać do MM i mieć od ręki za 20zł ? Pozdrawiam i to było moje 3grosze w tym temacie :)

Nie cierpię MM między innymi za te hasła reklamowe ale za tę informację dziękuję;)

costi
14-04-2009, 21:17
Odgrzewam temat, bo dojechaly do mnie opisywane wczesniej wynalazki z Hong-Kongu.

Zdjecia robione na szybko, nie chcialo mi sie bawic w dokladne ustawianie wszystkich parametrow.

Fotka pogladowa:

źródło (http://img232.imageshack.us/my.php?image=dsc5619.jpg)

Jak widac, niczym sie to nie rozni od Phottixa sprzedawanego na Allegro. To pomaranczowe widoczne w zaglebieniu to naklejka, sygnalizujaca wlaczenie blokady spustu (znowu vide Phottix). Do jakosci wykonania nie mam zastrzezen - dobrze spasowane, nie ma luzow, plastik dobrej jakosci. Calosc jest czarna, o polmatowym polysku (przycisk blyszczacy), ze zlotym napisem. Metalowy pierscien z gwintem pasuje do gniazdka w aparacie idealnie, wkreca sie bez zadnych klopotow. Chwile zajelo mi dojscie ktora strona sie to wklada, bo nie zauwazylem po zewnetrznej stronie, ale na szczescie szybka analiza ukladu wciec w gniazdku rozwiazala zagadke. A potem znalazlem znaczek ;)
Kabel jest dosc gruby, raczej miekki. Dlugosc miedzy zgrzewami na obu koncach to 85.5cm.
Co do dzialania: dziala, coz mozna tu dodac? Przycisk chodzi miekko, czuc wyraznie pierwszy poziom nacisku, blokada zatrzaskuje i puszcza bez koniecznosci silowania sie, z wyraznym skokiem - spokojnie mozna ja wlaczyc lub zwolnic palcem na przycisku.

W pudelku, oprocz samego wezyka, jest tez instrukcja po angielsku, ktora pozwole sobie zacytowac w calosci:

źródło (http://img232.imageshack.us/my.php?image=dsc5625.jpg)
Chyba nie wymaga komentarza?

Cena: 4.97 USD, co w momencie kupna wynioslo 18.50 PLN. :) Przesylka w cenie.

Marcin T
14-04-2009, 21:22
Jak widac, niczym sie to nie rozni od Phottixa sprzedawanego na Allegro.
Czy jesteś tego pewny w 100%?

costi
14-04-2009, 21:31
Nie, bo nie mialem Phottixa w rekach - wnosze tylko po zdjeciach. Patrzac na nie, mam jednak powazne podejrzenia, ze jedyna roznica miedzy tymi pilotami to napis...

EDIT: spojrzalem na jakas aukcje na Allegro i Phottix ma troche inne wykonczenie (nie ma tego z wypustkami posrodku i ma bardzie zaokraglone rogi). No dobra, niech bedzie, ze sie rozni. Ta "powalajaca roznica" nie jest dla mnie warta dwukrotnie wiekszej ceny. W srodku i tak pewnie nie ma zadnej elektroniki, tylko trzy druciki na krzyz - nie sadze, zeby Nikon komplikowal taka prosta sprawe i realizowal to inaczej, niz przez zwarcie odpowiednich linii.

Marcin T
14-04-2009, 21:36
To poczytaj specyfikację Photixa i nie wyciągaj pochopnych wniosków bo takie informacje mogą kogoś wprowadzić w błąd.

costi
14-04-2009, 21:43
No przeczytalem, tylko nie za bardzo wiem, czego mialbym w niej szukac...
Cytuje:
SPECYFIKACJA:
- wymiary pilota: 9,5cm x 2,5cm x 1,5cm
- długość kabla: 90cm;
- dwupoziomowy przycisk;
- funkcja blokady migawki;
- obsługuje tryb zdjęć seryjnych;
- 100% kompatybilności z oryginalnym wężykiem;
- nie wymaga zasilania bateriami.

Co tu jest takiego, czego nie ma wynalazek przedstawiony wyzej? Nawet wymiary pilota sa identyczne, zmierzylem.

Nie zrozum mnie zle, nie staram sie tego bronic "recami i nogami" - odnosze jednak wrazenie, ze probujesz z Phottixa robic jakies nie-wiadomo-co, ktore wyprzedza tego mojego "ciang-cionga" o lata swietlne. A tak nie jest, bo roznica miedzy nimi jest w kosmetyce.

Marcin T
14-04-2009, 21:47
costi, niepotrzebnie się spinasz ;)
Czy ten Twój jak to sympatycznie nazwałeś "ciang-ciong" wyzwala migawkę bezprzewodowo?

costi
14-04-2009, 21:54
Nie, drogi Marcinie, bo to jest wezyk spustowy, a nie pilot ;) Zdalnie owszem, bezprzewodowo - w zadnym razie.

Oto produkt Phottixa, z ktoym caly czas go porownuje: http://allegro.pl/item608034558_wezyk_phottix_mc_30_nikon_d700_d300_ d200_d100_d3.html

Czyzby cala dyskusja wziela sie z tego, ze mowimy o dwoch bardzo roznych rzeczach? :)

Marcin T
14-04-2009, 21:57
Czyzby cala dyskusja wziela sie z tego, ze mowimy o dwoch bardzo roznych rzeczach? :)
Teraz obaj jesteśmy tego pewni. Zbyt uniwersalnie używamy słowa Phottix ;)

costi
14-04-2009, 22:31
Taaak... skroty myslowe, taka piekna rzecz :D

Larson
15-04-2009, 09:40
costi, do mnie też doszedł wczoraj, ogólnie wrażenie mam takie samo jak Ty. Choć przyznam szczerze że nie miałem okazji porządnie przetestować. Jak na zakup za 5$ to rewelacja.

costi
16-04-2009, 00:30
To jeszcze fotka jak to siedzi w aparacie:

źródło (http://img6.imageshack.us/my.php?image=dsc00066naj.jpg)

zdjecie robione komorka wiec, no, wiadomo ;) Ale cos tam widac.