PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia cyfrowe a wywołane na papierze.. prosze o pomoc.

cranium84
27-03-2009, 23:30
Witam , mam pytanie do fotografów którzy zdjęcia ktore sprzedają zarówno wywołuja jak i przekazuja w postaci cyfrowej , np do fot. slubnych ... Jak sobie radzicie i czy macie taki problem ... wywołuje rawa na monitorze CRT poustawiam co trzeba jest ok np na histogramie z prawej strony zostawiam odrobine miejsca wiec przepałów nie ma zdjecie wyglada ok potem obrobka itd ... następnie wywołuje jest ok natomiast jezeli włącze je na LCD obojętnie jakim laptopie to wiadomo ze jest jaśniejsze i to duzo i w dodatku pojawiają się przepały których na CRT oczywiscie nie ma ... i teraz pytanie bo wiadomo ze wiekszość ludzi posiada juz monitory lcd i na takich ogladają zdjęcia ... korygujecie ustawienia zdjęcia by na lcd wyglądało dobrze czy nie ? ( wtedy suknia moze byc przepalona itd ) jak rozwiązujecie ten problem by zarówno wywołane zdjęcia jak i te na komputerze były dobrze naświetlone.
Dziękuję za odpowiedz.

Michał Jędrak
28-03-2009, 00:34
Nie ma rozwiązania tego problemu. Każda karta graficzna w połączeniu z każdym monitorem da zupełnie inny obraz. Dlatego wymyślono kalibratory. Klienci ich nie mają, więc nic na to nie poradzisz. Ja nie ustawiam pod klienta tylko robię tak, aby zdjęcie było dobre. Niezorientowany klient i tak raczej nie zobaczy, że są przepały, tylko się będzie zachwycał. Gorzej jak trafisz na kogoś z dobrze skalibrowanym sprzętem, dobrym okiem lub z grafikiem w rodzinie. Posypią się wtedy negatywne epitety w Twoim kierunku i napewno Ciebie nikomu nie polecą. Rób więc tak, aby zdjęcia przy oglądaniu na skalibrowanym ekranie oraz po wywołaniu wyglądały dobrze.

cranium84
29-03-2009, 13:38
Dzięki za odpowiedz , fakt chyba tak będe robił kazdy monitor jest inny i nie ma szans by dogodzić wszystkim .... mam jeszcze pytanie odnosnie wyostrzania zdjęc do druku ... jak to zrobić dobrze ? załózmy ze chce wywolać zdjęcia w formacie 15x23 dokładnie .....152mm na 228 mm w DPI 400 ... kadruje tak zdjęcie i jak je najlepiej teraz wyostrzyc ? gzieś czytałęm ze wyswietlam zdjęcie z wielkości 25:5 a nastepnie ostrze by otrzymać oczekiwany efekt .. ( wtedy gdy da sie 100% są straszne szumy ) czy to dobra metoda? czy oddając taki plik do labu otrzymam dobre zdjecie czy beie popsute? ... dzieki za rady Patryk

Michał Jędrak
29-03-2009, 21:09
Przy tak małym formacie ja bym w ogóle nie dotykał wyostrzania, pomijając takie podstawowe jeśli pracujesz w RAWach. Jak robię JPG to daję wyostrzanie w aparacie na normalne lub odrobinę wyżej i jest OK. Z matrycy 6mpx robisz bezproblemowo zdjęcie 30x45cm i nic nie musisz specjalnie robić pod kątem wywołania (wyostrzenie czy interpolacja). Jeśli masz większą matrycę i w dodatku małą odbitkę (15x23) to nie zawracaj sobie głowy wyostrzaniem. Oczywiście oprócz pierwotnego wyostrzenia RAWa, tak, żeby podobnie wyglądał jak JPG

markB
31-03-2009, 17:36
1. Nie ma co porównywać zdjęcia na ekranie lcd laptopa ze zdjęciem na profesjonalnym ekranie lcd (jak Eizo z serii Color Edge) czy CRT. To nie ta przestrzeń kolorów.
2. Do druku oddaje się przeważnie niewyostrzone zdjęcia (robią to fachowcy w drukarni) względnie wyostrza się wg wskazówek tych fachowców.
3. Jeśli chodzi o lab (nie drukarnię) to sam sobie wyostrzasz jak się tobie podoba, jpeg przeważnie w puszce (chociaż można też poprawić w programie), a nef w programie (tu zależy jakim programem dysponujesz, bo różne programy używają różnych jednostek do wyostrzania). Musisz dopracować metodę wyostrzania w zależności od motywu: inaczej wyostrza się portret, inaczej krajobraz.

Mariusz888
31-03-2009, 19:06
A wg mnie jeśli fotki idą od Ciebie do druku i potem do klienta nie ma sensu kalibrować - ważne żebyś wiedział jak ustawić żeby wyszło dobrze, a jeśli fotki idą w świat elektronicznie? Kalibrować jest sens jeśli wiemy do kogo je wysyłamy... bo powiedzcie jaka jest szansa że para młoda ma skalibrowany monitor? Nie wiem czy ma 1 na 1 000 000 ;) dlatego zawsze jest to trochę tzw "partyzantka" i rzadko jest gwarancja że ktoś po drugiej stronie u siebie na kompie widzi to samo co my ;)