Zobacz pełną wersję : prośba o wybór analoga
Mam pytania, bo trochę zaniedbałem fotografię analogową na rzecz cyfrowej.
Chciałbym zakupić jakieś analogowe body Nikona...nie musi być to coś wypasionego, ale coś raczej tańszego. Będę używał do reportaży.
Proszę o rady.
Moje drugie pytanie to czy analogowe body bedzie współpracowało z lampą SB-600 lub SB-800 oraz czy można podpiąć pod takie body 50mm f1,8 D (czy nie będzie miało to wpływu na efekt zdjęciowy).
KKorzeniowski
28-03-2009, 00:24
50tkę można do analoga podpiąć, jak najbardziej, wszak to szkło pod FF :)
a jeśli chodzi o lampy, to poczytaj tu: http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/6513
dobre opinie zbiera F90X, równie dobre, jak F100, a od niego tańszy... zresztą zależy, ile chcesz wydać na analoga...
Roarflex
28-03-2009, 00:45
Mysle że F90x to dobre rozwiązanie. Nie jest to może super nowoczesny sprzęt (premiera to pierwsza połowa lat 90-tych) ale godny polecenia. Jestem posiadaczem 2 egzemplarzy, nigdy mnie nie zawiodły.
Dobrym kompromisem jest F80. Poszukaj, bo niedawno były tu podobne wątki...
Lege Artis
28-03-2009, 10:16
F90x to bardzo fajny sprzęt, przede wszystkim jest bardzo solidnie wykonany (metalowa obudowa), ma duży jasny wizjer, szybki AF i świetną ergonomię. Jedyny jego minus w porównaniu z nowszymi puszkami np F80, F100 to brak pełnej współpracy ze szkłami typu G (bez pierścienia przysłon).
koniecznie przeczytaj ten wątek bo odpowie na twoje pytania a jest dośc świeży co kupic? (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64825&highlight=f801s)
eldritch
28-03-2009, 19:13
i 600 i 800 będą współpracować z analogami... wiem bo sam używałem 600 z F80 i F70
jeśli chodzi o body polecam F90x lub F100
do reportaży nic poniżej nie polecam...
polecam także F5 - który ostatnio można kupić za bezcen... ! a to jest używając semantyki marynistycznej "prawdziwa Królowa mórz"!
jeśli weźmiesz pod uwagę, że zrobienie 36 klatek kosztuje na analogu minimum 50 zł - to jeśli w tych czasach chcesz się bawić w fot. analogową - to jak tylko możesz uzbieraj z te dwa tysiące złotych i kup sobie coś fajnego - w dobrym stanie F100 lub F5 lub F6 lub..... FM3!
Karl Johansson
28-03-2009, 21:35
Oooo tak, F5 polecam, z całego serca, z własnego doświadczenia ;]
Pięknie się tym robi zdjęcia, oj pięknie...:)
Z sb800 pracuje dobrze, AF fantastyczny, wygoda użytkowania - miódmalina, wszystko, co potrzebne, masz pod ręką, sporo ustawień osobistych, wypas po prostu. A mój kosztował 1500pln ledwie...
miron19j
28-03-2009, 23:30
do kupienia F100 za nieduże pieniądze
http://allegro.pl/item588351831_okazja_nikon_f100.html
http://allegro.pl/item588504192_nikon_f100.html
ja będe miał w najblizszym czasie albo znowu F90x albo F801s...ale zastanawiam sie czy nie dobrac drugiego korpusu na ekstremalne podróże i wtedy chyba F5 ;)
f100 lub f90x - absolutnie nie f80
najlepiej f-4
Dlaczego nie F80? Bardzo fajny aparat, długi czas robiłem nim zdjęcia, nigdy mnie nie zawiódł.
Teraz używam F4, jak dla mnie nie do przecenienia.
Z innych bym polecił: FG, FA, F100. Oczywiście każdy z tych aparatów ma swoją specyfikę, radziłbym się wgłębić w ich niuanse :-)
Ale każdy jest świetny.
F5... nie wiem, wolę móc zdejmować gripa, wolałbym F6, ale to już niuans nie na ten temat...
Ja bym brał F5, ostatnio widziałem okazje za 380 euro , 100% sprawna...
Ach, bym zapomniał o F301 :-) Też go bardzo lubiłem.
Rozejrzyj się za F80. Jak masz kasę to może być F100. F90x nie polecam bo za stary i przeważnie oferowane egzemplarze są przejechane równo, AF i pomiar światła starszy (gorszy) od tego z F80. Nie bawiłbym się też w F4 i F5 (za ciężkie i za bardzo rzucają się w oczy). F80tka i 50 1,8 współpracują znakomicie (używam od 2 lat). Co jeszcze przeciw F4 i F90, nie działają z obiektywami z serii G. Zaraz zaczną cię straszyć bateriami i gripem bez spustu. Baterie starczają na przynajmniej parenaście rolek, do tego można tanio kupić na allegro. Gdzieś słyszałem opinie, że F80 jest przy F100/F5/F4 jak wydmuszka. No cóż, pewnie tak, ale jak porównasz go z obecnie produkowanymi lustrzankami z niższego segmentu to i tak wydaję się cholernie solidny. Owszem, fajnie jest mieć profesjonalny aparat tylko skrzywienia kręgosłupa można dostać dźwigając to cudo wraz z cięższym obiektywem. Życzę udanego wyboru.
Odświeże :)
Podpowiedzcie co kupić?
Mam 50mm to działa ze wszystkim ale mam też dwa AF-Sy (G) i teraz, który korpus będzie z nimi w pełni współpracował?
Wiem że F90x odpada pozostają F80, F100 i F5 (trochę drogi).
Wolałbym raczej kupić niedrogi korpus ale możliwie najcichszy z jasnym wizjerem.
Czy wszystkie trzy modele mają pomiar światła matrycowy, centralnie ważony i punktowy, czy może światłomierz któregoś jest okrojony?
Panowie ktoś ma szkła AF-S bez pierścienia przysłon i używa ich z poniższymi puszkami ?
F80, F100 i F5 z naciskiem na dwie pierwsze.
Współpracują z nimi w pełni czy tak jak z F90x ?
Wszystkie szkła typu G oczywiście bez DX w nazwie będą prawidłowo współpracować z wymienionymi przez Ciebie korpusami.
http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html 99999x na forum podawany był ten link :p