Zobacz pełną wersję : d70, nr fabryczny a kraj pochodzenia (zakupu)
Witam.
Dowiedzialem sie, ze istnieje zaleznosc pomiedzy nr fabrycznym body a krajem sprzedarzy. Z przyczyn niefotograficznych chcialbym ustalic czy konretny aparat zostal kupiony w Polsce (jest z drugiej reki), czy poza krajem. Byc moze ktos z Forumowiczow dysponuje wiedza wiedza na ten temat?
Zadzwoń do NP. Jeżeli się uda, to Ci powiedzą.
pobowales sie tam kiedys dodzwonic?.....
pobowales sie tam kiedys dodzwonic?.....
A jak myślisz? Dzwoniłem, a nawet zatargałem tam swoje cztery litery. Po za tym chyba napisałem "Jeżeli się uda".
david555
31-08-2006, 22:05
Wątpię żeby opowiedzieli.
Te informacje producenci sprzętu traktują jak niezupełnie jawne i bardzo niechętnie udzielają takich informacji.
Wiąże się to z polityką sprzedaży i wymaganiami rynku.
Na przykład na wymagające rynki wysyła się sprzęt szczególnie skontrolowany pod względem jakości wykonania, a na rynki mniej wymagające (takie jak nasz), trafia cała reszta.
Pozdrawiam
emigrant
31-08-2006, 22:13
... na rynki mniej wymagające (takie jak nasz), trafia cała reszta.
Teraz nasz rynek należy do tych bardziej... :) Świadczy o tym język polski w menu D80. Z krajów byłego RWPG to jedyny poza rosyjskim, który był obecny już wcześniej.
david555
31-08-2006, 22:24
Tu kolego nie chodzi o takie wymagania, tylko o bariery kontroli technicznej nakładane przez wysokorozwiniete państwa w trosce o konsumentów.
Rynki są przez producentów dzielone na strefy i MY nie należymy do tej nr 1.
Zapewniam cię.
Ten sam sprzęt, w tym samym opakowaniu, kupiony np. w Niemczech będzie na pewno lepszej jakości.
Smutne, ale prawdziwe.
Pozdrawiam
To samo dotyczy sprzedaży niektórych produktów.
Niektórzy producenci nie przewidują sprzedaży na naszym rynku niektórych swoich produktów.
Sorry za ogólniki, ale nie chcę przez grzeczność wymieniać żadnej marki, ani produktu.