Zobacz pełną wersję : d50 + m42 + helios-44m-4 / problem z lampą
bardzo fajnie dziala mi ten obiektyw od zenita z moim nikosiem i produkuje sliczne zdjecia z mala GO - nie wiem tylko dlaczego aparat nie chce robic zdjec jak otworze lampe blyskowa, czy nie ma mozliwosci zrobienia foty z lampa przy uzyciu obiektywu bez elektroniki ?
bardzo fajnie dziala mi ten obiektyw od zenita z moim nikosiem i produkuje sliczne zdjecia z mala GO - nie wiem tylko dlaczego aparat nie chce robic zdjec jak otworze lampe blyskowa, czy nie ma mozliwosci zrobienia foty z lampa przy uzyciu obiektywu bez elektroniki ?
Przestaw w Menu lampe na Tryb manualny..
dziala, kurcze pojecia nie mialem nawet o istnieniu takiej opcji ;)
dzieki!
[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
dobra, jak juz wykorzystuje Wasza cierpliwosc to do konca ;)
czy jest mozliwosc jakiejs regulacji przeslony? jak zakaladam obiektyw na przejsciowke i wkrecam w korpus to przeslona jest calkiem otwarta mimo wyboru jej wartosci na pierscieniu, czy jest jakas mozliwosc zeby wkrecic 'przymkniete' szklo albo zeby regulowac to na juz-zalozonym-na-body obiektywie ?
dziala, kurcze pojecia nie mialem nawet o istnieniu takiej opcji ;)
dzieki!
[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
dobra, jak juz wykorzystuje Wasza cierpliwosc to do konca ;)
czy jest mozliwosc jakiejs regulacji przeslony? jak zakaladam obiektyw na przejsciowke i wkrecam w korpus to przeslona jest calkiem otwarta mimo wyboru jej wartosci na pierscieniu, czy jest jakas mozliwosc zeby wkrecic 'przymkniete' szklo albo zeby regulowac to na juz-zalozonym-na-body obiektywie ?
Musisz mieć w obiektywie przełacznik Auto/manual albo udac się do dowolnego serwisu foto w celu zablokowania popychacza przesłony na stałe (jesli obiektyw nie posiada takiego przełacznika)
czy jest jakas mozliwosc zeby wkrecic 'przymkniete' szklo albo zeby regulowac to na juz-zalozonym-na-body obiektywie ?
Ja w swoim Heliosie wepchnąlem popychacz przysłony do środka i zalałem kropelką.
a nie laska zdjac tyl obiektywu i zalozyc kawaleczek rurki z dlugopisu zeby przyblokowac popychacz ?
kropelka to sie robi w heliosie ostrzenie na nieskonczonosc :P
udalo mi sie go wepchnac bez uzycia kropelki, swietnie rysuje to szklo jestem pod wrazeniem, wydaje mi sie ze jakosc zdjec jest lepsza ze starego heliosa niz z mojego 18-55!
wydaje mi sie ze jakosc zdjec jest lepsza ze starego heliosa niz z mojego 18-55!
Nie tobie jednemu, a przecież te heliosy szczytem techniki nie są
Poprosze Was o rade czy warto kupic dokladnie taka przejsciowke do M42:
http://allegro.pl/item123140615_adapter_nikon_m42_ostrzy_na_nieskonc zonosc.html
bede wdzieczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Nawet najlepsza soczewka w tym położeniu (najbliżej matrycy) powoduje spadek jakości. Zastanów się lepiej, czy naprawdę potrzebujesz w D50 nieskończoność bez możliwości pomiaru ekspozycji..
Nawet najlepsza soczewka w tym położeniu (najbliżej matrycy) powoduje spadek jakości. Zastanów się lepiej, czy naprawdę potrzebujesz w D50 nieskończoność bez możliwości pomiaru ekspozycji..
w takim razie co proponujesz? zwykla przejsciowka i ewentualnie przerobienie szkla czy w ogole darowac sobie te nieskonczonosc?
Poza tym jesli chodzi o sam obiektyw na M42:
myslalem o heliosie, ale spotkalem sie z roznymi modelami, ktory najlepszy?
Moge kupic od znajomego model Helios 44-2, ten bedzie OK?
Z heliosami jak z samochodami, możesz trafić na lepszy lub gorszy egzemplarz. Podpiąć, przetestować i decydować. Takiego akurat heliosa spokojnie sam przerobisz, jeśli tylko potrafisz się posługiwać pilnikiem i śrubokrętem. Redukcji też warto się przyglądnąć, czy się jej nie da odrobinę zeszlifować.
Moge kupic od znajomego model Helios 44-2, ten bedzie OK?
Będzie ok pod warunkiem że będzie dobrze ostrzył, sprawdz przed kupnem.
Ja mam dwa Heliosy 44-coś tam jeden jest fajny i wg mnie dość ostry a drugi taki sobie.
Z heliosami jak z samochodami, możesz trafić na lepszy lub gorszy egzemplarz. Podpiąć, przetestować i decydować. Takiego akurat heliosa spokojnie sam przerobisz, jeśli tylko potrafisz się posługiwać pilnikiem i śrubokrętem. Redukcji też warto się przyglądnąć, czy się jej nie da odrobinę zeszlifować.
To jeszcze na koniec zapytam:
1. Gdzie znajde dokladna instrukcje przerobienia heliosa? Moze ktos ma pod reka linka?
2. Jak kupie redukcje, to czemu mam ja jeszcze zeszlifowac? W czym to pomaga?
P.S. darko29, sadki: dzieki za odp.
Spadek jakości w przejściówce z soczewką jest do przeżycia. Osobiście takiej uzywam i nie narzekam. A ostrzenie na niekończoność przydaje się jak najbardziej. Takie połączenie przejścówka + Flektogon 2.4/35 daje naprawdę super rezultaty :)
Kiedyś już opisywałem na forum jak przerobiłem swojego heliosa. Nie zrobiłem foto-story, bo to był mój jedyny wtedy jeszcze obiektyw. A teraz już go nie mam, bo ktoś się nie bał i za..bał.
Szlifowanie redukcji pozwala przybliżyć nieskończoność (jest tu jakiś matematyk? :twisted: )
Przy okazji tego tematu zapytam:
znajomy ma do sprzedania oprocz zenita jeszcze prakticę, ale model B100, ona nie ma gwintu M42 tylko bagnet B, czy obiektywy od tego aparatu da sie w jakikolwiek sposob przystosowac do body D50???
Swoja droga nigdzie nie widzialem przejsciowki z takiego bagnetu na bagnet nikona :D
patrycjusz
03-09-2006, 17:23
Zastanów się lepiej, czy naprawdę potrzebujesz w D50 nieskończoność bez możliwości pomiaru ekspozycji..
sadki, mysle ze jak ktos decyduje sie na takie wynalazki to jest w pełni świadomy o takich "trudnościach" albo dobrze wie kiedy i jaką przyslone i migawke ustawic;]
Ja polecam obiektywy do pSixa. Nie potrzeba zadnych redukcji z soczewkami.
Mam podobny problem, mam nikona D50 używanego z Heliosem 44m-3 i kiedy wsune lampe w sanki (Nissin Di622) nie chce blyskac. W menu dalem oczywiscie na manual lampke. To jest normalne zjawisko ?