Zobacz pełną wersję : Jak opublikować swoja galerie ? pomocy :(
moze ktos wytlumczyc jak mam opublikowac swoja galerie bo juz nie daje rady :/
załozyłem konto na http://www.cba.pl/
zrobiłem galerie w JAlbum 8.2.6 PL
na maila dostałem : Dane do Panelu Użytkownika:
Dane do konfiguracji klienta FTP lub menadżera plików
Dane dotyczące bazy danych MySQL - ale nie wiem o co tu chodzi i do czego to
w mailu dostałem takie co :Po wrzuceniu plików (np. index.html) , Twoja strona będzie dostępna pod adresami http://dawidgallery.cba.pl"
gdzie i jak ja mam to wpisac zeby opublikowała sie strona??
pomózcie bo mi rece juz opadaja-nie sadziłem ze to takie trudne
W skrócie:
1. Łączysz się przez FTP z serwerem używając danych które ci podali
2. Wrzucasz stworzoną galerię - jeśli oczywiście jest to kompletna strona powinien tam znajdować się plik index.html lub index.php i ten plik jest domyślnie wywoływany przez przeglądarkę.
3. Odpalasz adres i właaala!
A jakby co to po szczegóły zapraszam na PM lub GG
A może spróbuj w innym miejscu?
Zdecydowanie polecam webs.com
proste, przyjemne w obsłudze, pozwalające na wiele indywidualnych zachcianek. Jak to wygląda w praktyce można zobaczyć na krasiu.webs.com
py1szczak2
28-03-2009, 12:47
2. Wrzucasz stworzoną galerię - jeśli oczywiście jest to kompletna strona powinien tam znajdować się plik index.html lub index.php i ten plik jest domyślnie wywoływany przez przeglądarkę.
Jak to zrobić i gdzie znaleźć te pliki index.html lub index.php
Jalbum wytwarza galerię w w folderze: Moje dokumenty\My albums* ; tam wybierasz album który zrobiłeś, otwierasz folder. W folderze znajdujesz inny folder o nazwie album, na ftp wrzucasz zawartość tego folderu. Pozostałości nie usuwaj, to pozwoli Ci edytować galerię w przyszłości, nie robiąc jej od nowa.
Jak coś gg:5950609 lub PM.
Do wrzucenia plików na FTP polecam program Total Commander 32
*- lokalizacja standardowa dla Wina XP i niższych
py1szczak2 - przepraszam, że z takim opóźnieniem, ale jak już Ci mówiłem miałem dość intensywny weekend :) Ale do rzeczy:
Każda strona www jest skonstruowana (w uproszczeniu mówiąc) w taki sposób, że wpisując adres www przeglądarka domyślnie ładuje zawartość pliku index.html (lub index.php) i w zależności od tego co zawiera ten plik wczytywane są odpowiednie pozostałe elementy.
Z mmmakiem po krótkiej rozmowie daliśmy radę to uruchomić i z tego co już wiem (a co dodatkowo powyżej potwierdził Tomeek) ten Jalbum tworzy kompletną stronę www - nie używałem tego nigdy więc nie byłem pewien co tam dokładnie generuje.
Aby wszystko działało prawidłowo plik index.html musi znajdować się w głównym katalogu na serwerze - więc jeśli Jalbum generuje galerię do jakiegoś folderu na dysku lokalnym to na serwer trzeba skopiować całą zawartość tego folderu.
piotr_74
29-03-2009, 22:19
Proponuje zamiast TC (płatnego - chyba że masz) darmowego klienta FTP FileZilla, a najlepiej wrzucaj przez JAlbum.
W Jalbum klikasz "publikowanie/zarządzanie" wprowadzasz dane serwera ftp i klikasz połącz -wybierasz folder w którym mają być pliki galerii. Jeżeli będziesz miał na stronie linki do galerii to możesz wrzucić do wybranego/stworzonego prez siebie katalogu. Jeżeli galeria ma się uruchamiać od razu to musisz wrzucić do folderu głównego. Za pierwszym razem klikasz - "wyślij wszystko", jeżeli uaktualniasz galerię to przy kazdym następnym razie klikasz "szybkie wysyłanie".
Wtedy program porównuje nową galerię z tą na serwerze i wysyła tylko zmienione pliki.
Przy Jalbum baza Msql nie jest Ci potrzebna.
Ufff chyba w miarę czytelnie napisałem.
OO Krasiu widzę że pracujemy w tej samej firmie :)
Jeżeli galeria ma się uruchamiać od razu to musisz wrzucić do folderu głównego.
a jeśli galeria ma być na podstronie to gdzie wrzucić galerię? jak wrzucam do public_coś to mi wychodzi jedno wielkie g.
Wrzucasz ją gdziekolwiek na serwer i wpisujesz odpowiednie hiperłącze (link) na indexie. Jeśli masz już link w jakimś buttonie czy innym świństwie to wrzuć tak, aby adres rzeczywisty był identyczny z adresem w linku. SPRAWDŹ ROZSZERZENIA PLIKÓW (htm, html itp.)!!!
tomhagen
30-03-2009, 21:29
Panowie a jak to wygląda na home.pl? za cholerę nie wiem jak wrzucić galerię w Jalbumie...
Podejrzewam że tak jak wszędzie. Odszukaj nazwę hosta (ftp), nazwę założonej domeny ( użytkownika) , hasło, zainstaluj jakiś program do wymiany plików komp<=>ftp, połącz i daj na serwa. Home to chyba płatny serwer więc nie powinni wprowadzać ograniczeń co do skryptów, rozmiaru plików, formatów, baz danych itp. Wszystko powinno chodzić.
Pamiętaj że w docelowym miejscu musi znajdować się plik o nazwie index.*
* - html, htm, php, asp ...
Te dane z pierwszej linijki powinieneś znaleźć na stronie usługodawcy po zalogowaniu, bądź w mailu, który od nich dostałeś.
Jarek S.
28-04-2009, 10:59
Witam
Niechcąc zakładać nowego tematu, liczę na to, że tu od was się dowiem jedną rzecz, mianowicie robię zdjęcia sobie i mam ich już trochę. Zakładając strone www chciałbym mieć ich miniaturke na stronie i tu mam problem, bo jak mam z dużego zdjęcia NEF czy JPG (3872*2592) zrobić małe zdjęcie (800*600) nie tracąc na tym na jakości zdjęcia???
Używam photoshopa.
Pozdrawiam.
mateo912
28-04-2009, 13:46
zmniejszyć zdjęcie w PS a późnie je lekko wyostrzyć?
Jarek S.
28-04-2009, 14:44
A czy jest jakaś możliwość w Aparacie Nikon D80 aby ten aparat robił dwa zdjęcia jedno większe i jedno mniejsze wiem że ta opcja nazywa się NEF Basic ale on ciągle robi za duże zdjęcia czy da rade je jeszcze w samej pusze jakoś zmniejszyć??
mateo912
28-04-2009, 16:01
mozesz ustawic w puszce NEF+JPG fine small bedzie Ci wtedy robić Nef + mały jpg najlepszej jakości
Jarek S.
28-04-2009, 16:13
Nie mogę znaleźć NEF+JPG fine small mam tylko NEF+JPG fine czy to trzeba dograć oprogramowanie z neta?? a jeśli tak to z jakiej strony. Widze tu dużo osób które mają dużo lepsze aparaty odemnie i zastanawiam się jak oni sobie radzą z taką obróbką zdjęcia. Przecież wrzucają na neta takie ładne zdjęcia proszę pomóżcie mi aby było dobrze może małego tutka czy coś w tym rodzaju bo np. samo zmniejszanie zdjęcia na PS-ie to nie wiele czasem daje bo widać że na zdjęciu coś jest nie tak.
velaskez
28-04-2009, 16:16
Trzeba wcisnac przycisk do zmiany formatu NEF/JPG i pokrecic oboma kolkami. Jedno jest do zmiany NEF/JPG drugie do zmiany rozmiaru...
Jarek S.
28-04-2009, 17:36
Trzeba wcisnac przycisk do zmiany formatu NEF/JPG i pokrecic oboma kolkami. Jedno jest do zmiany NEF/JPG drugie do zmiany rozmiaru...
Rozumie co napisałeś już tak zrobiłem po mimo wszystko sądziłem że zdjęcia będą jeszcze mniejsze niż 1936*1296.
Można zmniejszyć zdjęcie w PS ale nie rozumie tego że jak ja zmniejszam zdjęcia to one tracą na jakości a jak wy zmniejszacie to różnica jest nie wyczuwalna na zdjęciu bynajmniej dla mnie zastanawiam się jak wy to robicie.
Pozdrawiam.
velaskez
28-04-2009, 17:38
No to wrzucasz zdjecie do PSa, dajesz Edit->Image Resize (chyba ALT+I)ustawiasz sobie ile tam chcesz, dajesz bicubic sharper zmniejszasz, potem wyostrzasz o ile chcesz z reguly z przedzialu 15-25% i jest;)
Jarek S.
28-04-2009, 19:13
velaskez Patrzałem właśnie na twoją galerie masz tam fajne zdjęcia i fajnie zrobioną stronę zastanawiam się jakiego używasz sprzętu do fotografii. Mam pytanko jeszcze jedno jeśli zrobię tak zmniejszę rozdzielczość ekranu (opcja na puplicie prawy przycisk myszy właściwości=>ustawienia) i zmniejsze okno do rozmiarów 800/600 następnie zrobie print Screen a dalej to już wkleje do Photoshopa itd. to mam pytanie. Jak dużo stracę przy tym na jakości zdjęcia?? Czy tyle samo co przy zmniejszaniu na photoshopie czy więcej.
rozumie że robiąc coś takiego gubie coś po drodze np. ostrość lub piksele zastanawiam się co jest lepsze. A może za dużo chce.
Pozdrawiam.
mateo912
28-04-2009, 19:34
PrintScreen? ja bym na to nie wpadł:D
Obrabiasz zdjęcie tak jak chcesz(duże) na samym końcu zmieniasz rozmiar zdjęcia na np 800 na dłuższym boku z zachowaniem proporcji i lekko je wyostrzasz.
Nic nie kombinuj ze zmianą rozdzielczości monitora tylko zrób to tak jak podał Velaskez lub ja.
velaskez
28-04-2009, 21:23
Nie kombinuj...a ze sprzętu...puchy używam takiej jak Ty;) Do tego kitowy zoom i stałeczki.
Jarek S.
28-04-2009, 22:17
velaskez piękne zdjęcia robisz. Bardzo mi się spodobało jedno zdjęcie pewnej dziewczyny, jak dla mnie zostało zrobione genialnie. I jeśli robisz takim samym aparatem zdjęcia, to też męczysz się przy zmniejszaniu zdjęć. Czy masz do tego zrobione jakieś akcje na photoshopie czy używasz do tego jakiegoś innego programu?? Bo w niedalekiej przyszłości maże o zrobieniu swojej własnej strony we Flashu i wiadomo strona musi jakoś wyglądać a Flasha dopiero się uczę ale chodzi mi o zamieszczanie zdjęć aby przede wszystkim mieściły się na stronie i ładnie wyglądały.
Pozdrawiam.
velaskez
28-04-2009, 22:34
Bez przesady z tą pięknością;)
Nie męczę się, napisałem Ci już jak robię. Dla uproszczenia sprawy mam zrobione makro i tyle.
Jarek S. - mam wrażenie po Twoich postach, że na siłę chcesz sobie skomplikować życie. Chłopaki już parę razy napisali jedyną sensowną ścieżkę postępowania: zmniejszasz, wyostrzasz, zapisujesz do jpg z odpowiednio dobraną kompresją (parametry dla etapu 2 i 3 w dużej mierze zależą od konkretnego zdjęcia). I nie ma co kombinować.
Jakość zdjęcia tracisz jeśli np. za każdym razem gdy otwierasz i zapisujesz jpg-a więc żeby uzyskać lepsze rezultaty obrabiaj zdjęcia w tiffie, a najlepiej wywołuj bezpośrednio z NEFa.
Żeby temat był pełny to jest jeszcze jedna opcja: Zmniejszasz zdjęcie w dwóch krokach, wyostrzając to pośrednie zdjęcie dość mocno. Czasem daje to dobre rezultaty, ale nie zawsze ma sens. (Np zmniejszając docelowo do 800px, najpierw zmniejszasz do około 1300, wyostrzasz dość mocno i dopiero zmniejszasz do 800px)
Podsumowując: przestań kombinować ze zmniejszaniem w puszce, robieniem printscreenów i innymi dziwnymi metodami. Jeśli posiadasz PSa (czyli zdecydowałeś się wydać pieniądze na dość drogie narzędzie) to naucz się nim normalnie posługiwać, bo zmniejszanie zdjęć to raczej dość trywialna i podstawowa sprawa przy obróbce zdjęć.
Jarek S.
29-04-2009, 15:35
Elix szukam sposobów ale faktycznie kombinuje tak aby zrobić a aby się nie narobić. A że trochę popytam to chyba nikiomu nie zaszkodzi. Kiedyś słyszałem pewną metodę w tutku ale nie pamiętam gdzie. Pamiętam ją tylko jak przez mgłę ale mówiło się o niej że dawała dość duże rezultaty.
Pozdrawiam.