Zobacz pełną wersję : D90 czy E-620?
jesli mielibyscie wybierac cos dla siebie(ja dla swojej dziewczyny chce) to co zagarnelibyscie do ceny 4099zl w ceneo
http://www.ceneo.pl/;004c1065+sd90;0112-0;017Nikon_P0-10512.htm
czy czekac na E-620 wogole co bedzie lepsiejsze? ona sie nie zna ale to ma byc na kilka lat wiec niech to bedzie cos co sie znudzi i przerazi brakiem pieknych zdjec...
D90. Olympusy mozna kupować ze względu na optykę.
...ona sie nie zna ale to ma byc na kilka lat wiec niech to bedzie cos co sie znudzi i przerazi brakiem pieknych zdjec...
Skoro się nie zna to chyba lepszy będzie jednak jakiś mały kompakcik pod kolor torebki :) i chyba miało być "coś co się nie znudzi i nie przerazi brakiem pięknych zdjęć".
robin102
27-03-2009, 14:12
D90. Olympusy mozna kupować ze względu na optykę.
No ja właśnie z tego względu Olympusów bym nie kupował, bo tej optyki tak na dobrą sprawę przypiąć już nie bardzo jest do czego. Nie wspominając o jej cenie, malej dostępności ect.
Aaaaa serwis Olympus ma pierwsza liga. Przynajmniej kiedyś mial jak ja go miałem :)
żeby nie bylo, że nie lubię Olympusa :-P
wasilewk
27-03-2009, 14:14
Ja bym polecił czerwonego Panasonika G1.
Co prawda bez lustra, ale można dokupić teleobiektyw - jest śliczny i Panasonic organizuje kursy szkoleniowe (również na stronie www).
Pzdr.
krzysztofz24
27-03-2009, 14:43
Ja bym polecił czerwonego Panasonika G1.
Co prawda bez lustra, ale można dokupić teleobiektyw - jest śliczny i Panasonic organizuje kursy szkoleniowe (również na stronie www).
Pzdr.
Za przedmowca,tylko poczekaj na nowa wersje z filmikami hd i obiektywem 14-140 , maly,poreczny , a jak dziewczyna sie wciagnie to mozna dokupic jakies obiektywy.Cena jeszcze nieustalona ale pewnie cos kolo 2500zl bedzie.
LUB:
Nikon D60 + 18-105 + 50f/1,4G af-s
Nikon D90 + 18-55VR + 50f/1,8
W ogole ,to bardzo dziwne pytanie :-) ,zbyt ogolne,dotyczace raczej wyboru samego systemu niz aparatu .
tu nie chodzi o kolor aparatu bo nie jest z tych kobiet dla ktorych ma to najwieksze znaczenie. a ktory mniej szumi? bo chodzi o to ze tez chcialbym z niego korzystac:D wiec tylko te dwa modele jak na razie mnie interesuja.
olympus ma chyba nieco tansze szkla prawda? a jak ich jakosc sie ma w porownaniu do nikon?
www_cyfrowe_pl
27-03-2009, 17:11
Jeśli chodzi o szumy i pracę na wysokich czułościach to niestety Olympusa bym sobie odpuścił.
Olympus lepiej sprawdza się dla osób, które nie używają wysokich czułości a za to potrzebują tanich teleobiektywów.
Oczywiście pewnym plusem jest tu stabilizacja na matrycy ale do Nikona też można kupić sobie stabilizowane szkło.
Tak mysle, ze jak wybiore olka to troche zaszkodze sobie podwzgledem akcesoriow bo nikon ich ma zdecydowanie wiecej. Ceny owszem sa u olka mniejsze, ale nie ma w czym przebierac. a jakosciowo zdjecia, na ktorym lepiej wychodza? kolory jakosc to mnie interesuje...
No ja właśnie z tego względu Olympusów bym nie kupował, bo tej optyki tak na dobrą sprawę przypiąć już nie bardzo jest do czego. Nie wspominając o jej cenie, malej dostępności ect.
Cena jest OK. 14-54, 9-18 - pokaż mi odpowiedniki o takiej jakości w dowolnym innym systemi i cenie poniżej 2000 zł.
Tylko to nie są aparaty "na każdą okazję". Ale jak ktoś wie czego chce, to wejście w 4/3 może być dobrą decyzją.
wasilewk
27-03-2009, 19:36
[...].Cena jeszcze nieustalona ale pewnie cos kolo 2500zl bedzie.
LUB:
[...] .
Moja córka kupiła m-c temu w jakimś MM w Warszawie. Dla kobiety: extra !
Pzdr.
Kolekcjoner
29-03-2009, 16:53
Tak mysle, ze jak wybiore olka to troche zaszkodze sobie podwzgledem akcesoriow bo nikon ich ma zdecydowanie wiecej. Ceny owszem sa u olka mniejsze, ale nie ma w czym przebierac. a jakosciowo zdjecia, na ktorym lepiej wychodza? kolory jakosc to mnie interesuje...
Nasuwa się nieodparcie jedno pytanie. Czy Ty wybierasz aparat dla kogoś ("ja dla swojej dziewczyny chce") czy dla ("zaszkodze sobie") siebie 8)? Widzę tu jawny konflikt interesów ;), a dylemat z tytułu wątka ma się do tego nijak 8).
Nasuwa się nieodparcie jedno pytanie. Czy Ty wybierasz aparat dla kogoś ("ja dla swojej dziewczyny chce") czy dla ("zaszkodze sobie") siebie 8)? Widzę tu jawny konflikt interesów ;), a dylemat z tytułu wątka ma się do tego nijak 8).
zaszkodze sobie-bo to ja bede kupowal do niego czesci, akcesoria itd :P i po czesci tez dla siebie go biore .... bo nie mam juz aparacika:( a wspolnie mozemy chyba korzystac z jednego sprzetu???:D
Inkognito
01-04-2009, 17:18
(...) 9-18 - pokaż mi (...)
Tokina, Sigma? To jakość co najmniej porównywalna jest - a wyboru wśród szerokich kątów dla systemu Nikona nie brakuje akurat.
Cena, cena!
9-18 to obecnie koszt około 1800 zł, a Sigmy i Tokiny - 2200. Nie mówiąc już o tym, że są niesystemowe i raczej gorszej jakości niż 9-18.
Inkognito
01-04-2009, 18:10
Cena, cena!
9-18 to obecnie koszt około 1800 zł, a Sigmy i Tokiny - 2200. Nie mówiąc już o tym, że są niesystemowe i raczej gorszej jakości niż 9-18.
Co? Tokina (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84529).
generalnie chyba troche po bandzie pojechałeś - bo to szkiełko 9-18 nic nie pokazuje lepszego - czego nie miałaby Tokina/Sigma. A że niesystemowe? (jak działa poprawnie to co za różnica?) Systemowy jest 12-24 - i ten już trzepie 9-18 na całej linii.
Co? Tokina (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84529).
W fotozakupach jest za 2400, w Imfoto 2090. Nie sądzę żeby faktycznie były do dostania poniżej 2k.
A co do licytacji na szkła, to ja wystawiam 7-14 :>
Inkognito
01-04-2009, 20:04
W fotozakupach jest za 2400, w Imfoto 2090. Nie sądzę żeby faktycznie były do dostania poniżej 2k.
A co do licytacji na szkła, to ja wystawiam 7-14 :>
No to poległeś z takim pierwszym z brzegu 14-24 2.8 ;D
W ogóle mathu - ja wszystko rozumiem. Sentyment itd. Przecież wiesz, że i ja Oly bardzo szanuję etc. Ale po coś Ty wchodził w system Nikona, skoro każde szkło stąd ma lepszy/tańszy i w ogóle odpowiednik w Olympusie?
btw.
A tokina 12-24 za 1900 choćby w Euro jest :) Do dostania ponoć w 48 godzin :D
W ogóle mathu - ja wszystko rozumiem. Sentyment itd. Przecież wiesz, że i ja Oly bardzo szanuję etc. Ale po coś Ty wchodził w system Nikona, skoro każde szkło stąd ma lepszy/tańszy i w ogóle odpowiednik w Olympusie?
Bo nie ma sensownych body.
A tokina 12-24 za 1900 choćby w Euro jest :) Do dostania ponoć w 48 godzin :D
Wiem, widziałem.
Inkognito
01-04-2009, 21:20
Bo nie ma sensownych body.
A szkła takie świetne? Ja mając z systemem kontakt przez 1.5 roku i mając w ręce 50,14-54,14-45,40-150,50-200 (chyba to wszystko o czym mogę cokolwiek powiedzieć) nie odczułem jakiejś super kosmicznej technologii żadnych z ww. szkieł - a prawda jest taka, że inne - droższe, są już dla amatora raczej średnio dostępne - więc co mi po fakcie że są? :)
Wiem, że to nie ta klasa sprzetu i w ogóle, ale taki 14-24,24-70,70-200 f2.8 rozkładają na łopatki ww szkła.
W oly, bardzo ta 50tka mi się podobała - w ekwiwalencie 100 f2.0 :) ostra piekielnie - super makro.
A Najkonie to mi chyba najbardziej brakuje takiego 80-300 w ekwiwalencie ze światełkiem f4 (coś prawie jak 40-150- ten starszy f3.5-...) za równie konkurencyjną cenę - no to byłby prawdziwy strzał w dziesiątkę imho - i od oly tęsknię za tym tylko szkiełkiem :)
W Olympusie po prostu nie muszę kombinować z jakimiś Tamronami, dobierać egzemplarza do AF, wybierać taki który nie mydli - wykładam tyle samo ale na szkło systemowe które będzie na pewno działać bez zająknięcia. W Nikonie ten komfort też dają szkła systemowe, ale ich cena jest dwa razy wyższa niż w 4/3. Nie mówię tu o szkłach kosztujących po 10000, tylko kupowanych amatorsko. Nie chcę się kłócić czy taki 14-54 jest lepszy czy gorszy od wiadomego Tamrona - ale fakt faktem, że w 4/3 płacę tyle samo i mam pewność że problemów nie będzie, a w Nikonie musiałbym przebierać. Przy ultra wide to oczywiście trochę mniej boli.
Jeśli chodzi o prawdziwe killery to moim zdaniem są przynajmniej dwa - 12-60 i 7-14. Cena siódemki oczywiście zabija, ale 12-60 już niekoniecznie.
Gdyby tylko wydali dobre body...
Jeśli chodzi o prawdziwe killery to moim zdaniem są przynajmniej dwa - 12-60 i 7-14. Cena siódemki oczywiście zabija, ale 12-60 już niekoniecznie.
Gdyby tylko wydali dobre body...
Przyznam szczerze, że te dwa obiektywy to marzenie w "naszym" systemie.
Ta... Okazuje sie tez ze mozna bez problemu robic nalesniki z AF-em... E-620 + 25/2.8 - to jest ladny zestawik.
Szkoda że to nie jest niestety 25/2... W świetle zastanym często nie uda się przez to utrzymać ISO400.
Aaaaa serwis Olympus ma pierwsza liga. Przynajmniej kiedyś mial jak ja go miałem :)
żeby nie bylo, że nie lubię Olympusa :-P
Robin - potwierdzam serwis dalej dobrze działa ,ostatnio padła mi lampa po gwarancji (2mc po) a za tydzień miałem wesele i oczywiście serwis przysłał lampe na zamianę a tą naprawił za darmo
Ja to tęsknię za 14-54, bardzo ostry, przyzwoita jasność, fajny zakres na podstawowego zooma, chciałbym takiego w nikonie :cry:. Fakt, że dobrej matrycy to Oli teraz nie ma, a te stare z kodaka miały piękne kolory.
pzdr