Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Łódź ładniejsza i ta trochę brzydsza
witold68
27-03-2009, 03:22
ta trochę brzydsza, chociaż niekoniecznie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fiedziuk.com/3130.jpg)
i ta trochę ładniejsza...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fiedziuk.com/3127.jpg)
Kadry jakby przypadkowe, ucięte i krzywo. Rozpiętość tonalna OK.
witold68
27-03-2009, 14:04
kolega bombel podobno zna świetną metodę na prostowanie tego typu rzeczy, ja niestety nie ufam temu pluginowi CS....a tylko tego znam...
kolega bombel podobno zna świetną metodę na prostowanie tego typu rzeczy, ja niestety nie ufam temu pluginowi CS....a tylko tego znam...
Nie podobno. Ja naprawdę ją znam.
A a propos tego plugina - jest cienki jak kwit na węgiel. Nie widziałem jeszcze wyprostowanej perspektywy za jego pomocą - on, ten plugin tylko krzywi.
Gdzieś tu na forum był nawet tutorial o prostowaniu... Zaraz, zaraz - może w dziale 'Tutoriale'?
witold68
27-03-2009, 15:16
Nie podobno. Ja naprawdę ją znam.
A a propos tego plugina - jest cienki jak kwit na węgiel. Nie widziałem jeszcze wyprostowanej perspektywy za jego pomocą - on, ten plugin tylko krzywi.
Gdzieś tu na forum był nawet tutorial o prostowaniu... Zaraz, zaraz - może w dziale 'Tutoriale'?
Chętnie poznam, bo ten z CS to prawda co mówi kolega...:)
Powtórzę zatem tylko:
witold68
28-03-2009, 01:32
tak, to znam...ale to taka trochę chłopska metoda...na fotki do internetu ok, ale do dużych wydruków nie bardzo...
Słyszałem już zbyt wiele razy, że strata jakości i tak dalej... Rzecz jasna wyłącznie od tych, którzy wcześniej tego nie robili. :) Jak zaczęli robić, zmieniali jakoś zdanie...
borregaard
28-03-2009, 03:39
tak, to znam...ale to taka trochę chłopska metoda...na fotki do internetu ok, ale do dużych wydruków nie bardzo...
Nie widzę wydruków,a we łbie mi się kręci.....więc..?
Może tak osoba by.....poprostowała,..dla mnie,dla chłopa...?
Nie wiem czym mógłbym się...odpłacić..worek,nie...dwa...kartofli...?. :mrgreen:
witold68
28-03-2009, 14:18
Słyszałem już zbyt wiele razy, że strata jakości i tak dalej... Rzecz jasna wyłącznie od tych, którzy wcześniej tego nie robili. :) Jak zaczęli robić, zmieniali jakoś zdanie...
być może, pewnie masz rację...
być może, pewnie masz rację...
Tak, mam rację.
To jest tak: ktoś używa do prostowania pluginka, który krzywi. Taki ktoś przyznaje się do tego, nie wiedząc, że tym samym przyznaje się do tego, że nie zna innego sposobu, bo przecież każdy inny jest lepszy, niż ten krzywiący plugin. Potem taki ktoś dowiaduje się, że są i inne sposoby, ale jest przywiązany do myśli, że każde prostowanie perspektywy musi obrazek psuć - bo przecież do tej pory tak właśnie u niego było.
Udaje więc mądrzejszego niż jest i mówi - ach, to ten sposób, no tak, znam go od dawna, ale on psuje jakość i w ogóle jest do bani... A poza tym jest taki mało finezyjny, po prostu wziąć i wyprostować? Nie nie, to jest be, to tylko do internetu i kompletnie się nie nada na duże odbitki....
A potem tacy obrabiacze biorą skonsternowani swoje obrazki i zaczynają szukać tej straty jakości, żeby ją wykazać. I na ekranie widzą, że nie widzą! Straszne! Idą więc do dobrego labu i proszą o zrobienie odbitek na dobrym poziomie. I znów dramat! Strat jakości nie ma! Ale piękna żyła im wychodzi!
Tak to bywa na ogół. Zawsze jak się wtedy zjawiam, mówię od niechcenia: ale wiesz - nie ma obowiązku robić dobrych zdjęć, naprawdę. Każdy robi jakie chce i jakie umie.
:)
Ja ze swojej niewielkiej matrycy ( 6MPx ) drukowałem już zdjęcia na A3 i jakoś strat w jakości nie zauważyłem :)
Oczywiście wszystko było wcześniej prostowane według schematu bombla
A wracając do zdjęć to niestety jest słabiutko i już nawet nie chodzi o krzywizny bo to się da naprawić ale MZ kadry są do bani :)