PDA

Zobacz pełną wersję : Błyska a nie świeci :(!

Levy
26-03-2009, 17:36
Witajcie. Nie wiem czy to dziś pierwszy raz, czy może już coś takiego wcześniej spotkałem, ale mam problem jak w tytule, czyli wyzwalam lampę i widzę, że uwalnia się błysk, ale na focie ani chu chu tegoż błysku nie widać. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co w tym wszystkim chodzi?! Czy robię jakiś błąd czy tak czasem po prostu jest?! Co ciekawsze, raz błysk jest, a raz go nie ma (na zdjęciu)
Parametry to mniej więcej 1/250, f 13, obie lampy w manualu. Aparat też w M.
Żeby była jasność, robiłem sesję na dwóch lampach wyzwalanych radiowo i stare sb28 chodzi cały czas, a nowsza sigma ef-500dg super, niestety nie. Tzn sb widzę zawsze, a sigmy już nie. Baterie wymieniłem i nic nie dało. Lampa pokazuje gotowość, świeci (fizycznie błyska), ale na zdjęciu ciemność.
I proszę nie mówcie mi o wyższości nikona nad sigmą, bo nie o to chodzi ;).
Pomóżcie, proszę, bo od tego wiele u mnie zależy.
Pozdrawiam i z góry dzięki.

Grzybu
26-03-2009, 17:41
A jakich czasów używałeś? Może to problem z synchronizacją?? Próbowałeś wydłużyć czas naświetlania?

Levy
26-03-2009, 17:47
Po edycji wątku podane są parametry naświetlania... Zapomniałem, ale sobie przypomniałem.

Grzybu
26-03-2009, 18:11
1/250 to dosyć krótki czas. Chyba nawet najkrótszy dla lampy na stopce dla d200. Być może przesył radiowy nie wydala. Spróbuj zejść niżej z czasem.

Levy
26-03-2009, 18:25
Być może to jest to. Wydawało mi się jednak, że 1/250 jest "synchronizowalna"... Będę jednak musiał to sprawdzić. Znamienne może być, że jak pracowałem dziś na dłuższym czasie, to problemów nie zauważyłem... Sprawdzę.
Jeśli jednak potrzebne mi są takie parametry do ekspozycji, to co, wydłużyć czas i przymknąć obiektyw? Pewnie durnowate pytanie, ale tak się nawkurzałem dzisiaj, że mam w pełni zamącony dzban!
Czy ktoś ma może inne pomysły na ten problem?
Na ten czas dzięki!

saper
26-03-2009, 18:35
na dłuższych czasach sprawdź, 1/200 i więcej

Levy
27-03-2009, 01:58
SAPER, na dłuższych czy na krótszych? Jak na dłuższych to co mam sprawdzić w ten sposób? Próbowałem na krótszych i chyba jest OK, choć czasem nie doświetla mi całej klatki i to też mnie zastanawia...?!
Grzebiąc jednak w aparacie znalazłem (w instrukcji też), że synchro jest do 1/250. Więc czemu takie jaja?

Strus
27-03-2009, 06:32
Ano ja tez tak czasem mam. Tyle ze u mnie to dotyczy lamp CY100. Na 1/250 nie zawsze mam w pelni dosiwtlona klatke - na na 1/3 zdjecia mam czarny pas. Nie pamietam jednak czy sprawa dotyczy tylko wyzwalania radiowego czy kabla tez. Az z ciekawosci sprawdze.
(moja puszka to S5)

Siupes
27-03-2009, 08:19
strus - czasami dupiate wyzwalacze radiowe nie synchronizuja pelna para (ma to zwiazek z dniem i pozycja ksiezyca w chinach podczas skladania chyba czy jakos tak)

cinek85
27-03-2009, 09:10
strus - czasami dupiate wyzwalacze radiowe nie synchronizuja pelna para (ma to zwiazek z dniem i pozycja ksiezyca w chinach podczas skladania chyba czy jakos tak)

Pozostaje tylko potwierdzić. Na nowych bateriach (w wyzwalaczach oczywiście) u mnie śmigało wszystko ładnie. Po 2 dniach to już 1/160 było pewnym czasem, a nie 1/250... Takie życie :)

saper
27-03-2009, 09:58
SAPER Próbowałem na krótszych i chyba jest OK, choć czasem nie doświetla mi całej klatki i to też mnie zastanawia...?!

jeżeli naświetla częściowo to zbyt krótki czas ustawiony jest
jeżeli ustawisz 1/125, 1/60 to kadr powinien być doświetlony w całości... powinien... :-)
ale nie wiem dlaczego dzieje się tak czasami - jak piszesz
mam d80; najkrótszy czas to 1/200 i zawsze doświetla

Levy
27-03-2009, 10:36
Reasumując, sprawa zamyka się w dwóch elementach na tą chwilę:
1. Faza księżyca w Chinach
2. Czas naświetlania dłuższy niż 1/250 lub nawet 1/160.
Czy myślicie, że na tym koniec? Tak mi się wydaje. Dzięki wszystkim za pomoc - zawsze coś nowego na co trzeba zwrócić uwagę :).

krzysztp
27-03-2009, 13:38
to zobacz jeszcze czy w menu nie masz włączonego sterowania lampą zewnętrzną (CLS)- wtedy błyska , ale nie podczas robienia zdjęcia, tylko trochę wcześniej...

pustelnik
29-03-2009, 22:23
Ja miałem podobny problem.
Zakupiłem fotocele i zamontowałem ją do starej lampy. Wyzwalałem na D80. Widziałem błyski zarówno puszki jak i samej lampy, ale na zdjęciach było ciemno.
Zmiany czasów od 1/2 do 1/200 nic nie pomagały. dopiero przy ustawieniu czasu 3s zauważyłem dwa błyski i zacząłem czytać instrukcję, po czym przestawiłem w puszce błyskanie na manuala i wówczas pojawił się błysk z lampy zamontowanej do fotocelki.

Skibek
31-03-2009, 15:57
Ja miałem podobny problem.
Zakupiłem fotocele i zamontowałem ją do starej lampy. Wyzwalałem na D80. Widziałem błyski zarówno puszki jak i samej lampy, ale na zdjęciach było ciemno.
Zmiany czasów od 1/2 do 1/200 nic nie pomagały. dopiero przy ustawieniu czasu 3s zauważyłem dwa błyski i zacząłem czytać instrukcję, po czym przestawiłem w puszce błyskanie na manuala i wówczas pojawił się błysk z lampy zamontowanej do fotocelki.
Jeżeli widziałeś błysk przez wziernik to znaczy, że nie był zsynchronizowany, bo jak migawka jest otwarta to lustro jest podniesione i nic nie widać ;)
Brak synchronizacji to zdecydowanie zbyt krótki czas ekspozycji. Ustaw w aparacie w menu dotyczącym lampy 1/250s, a potem ustaw taką ekspozycję na trybie M. Zrób test.

Możesz też sprawdzić, czy nie masz włączonej opcji "redukcja czerwonych oczy", bo to działa na zasadzie przedbłysku (który zwęża średnice "ofiary"), a ten wyzwala nam lampę za wcześnie.
Niektóre modele wysyłają też serię przedbłysków, aby wspomóc autofocus i te błyski też mogą wyzwolić naszego slave'a. Proponuję wyłączyć jak jest taka możliwość opcję "wspomaganie AF za pomocą lampy".

Więcej pomysłów nie przychodzi mi do głowy...