Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pod mostem
Poddaje Waszej surowej ocenie. Licze na konstruktywne krytyki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s4.zapodaj.net/images/15262972.jpg)
borregaard
26-03-2009, 08:43
Nie wiem czemu pochyliłeś kadr...?
Balast się przemieścił...?:grin:
Mark Kowalczyk
26-03-2009, 09:32
Za borregaardem. Kolory ok.
dziwna ta "krzywość"... też mi niezbyt tu pasuje.
Może jestem jakiś kopnięty, ale mi pasuje ta krzywizna. Podobają mi się linie, które prowadzą do mocnego punku. Ale ja tam mam różne foto-zboczenia :P
malasana
26-03-2009, 15:22
Może jestem jakiś kopnięty, ale mi pasuje ta krzywizna. Podobają mi się linie, które prowadzą do mocnego punku. Ale ja tam mam różne foto-zboczenia :P
Nie tylko Tobie sie podoba:) MZ autor osiagnal fajny efekt i zdjecie jest dobre, ma charakter.
pochylenie jak najbardziej ok - może tylko troche za duże jak na moje oko
pochylenie jak najbardziej ok - może tylko troche za duże jak na moje oko
Właśnie jak by było mniejsze, to byłoby coś w stylu krzywego horyzontu - nie chciałem, ale tak wyszło :)
A tutaj jest wyraźny zamiar autora. Linie krawędziowe tunelu wychodzą w odpowiednich miejscach kadru (ok 1/3 krawędzi). I to przyciąga oko, wciąga do końca tunelu :)
_tomek_ dobrze prawi, zdjęcie też dobre. Osobiście wyjście z tunelu widziałbym całkiem ciemne, bez światełek i tego czegoś po prawej stronie wyjścia (śmietniczka?).
Powiem więcej - jakby było prosto to pewnie nikt by nawet nie zatrzymał się przy tym zdjęciu na dłużej niż sekunda. Tak jak jest jest za to bardzo interesująco i zgadzam się w pełni, że linie fajnie prowadzą wzrok w kadrze :)
borregaard
26-03-2009, 17:07
Powiem więcej - jakby było prosto to pewnie nikt by nawet nie zatrzymał się przy tym zdjęciu na dłużej niż sekunda. Tak jak jest jest za to bardzo interesująco i zgadzam się w pełni, że linie fajnie prowadzą wzrok w kadrze :)
Może tak ,a może nie....kto to wie....?
Prostym kadrem można uzyskać podobny efekt...przy pochyłym i okrągłych oknach,jak bulaje,pierwsze co mi się nasuneło,to łódż w przechyle......:-D
Ciesze się że moje zdjęcie wywołało taką mini-dyskusje.
Zastosowałem takie przechylenie chcąc uzyskać ciekawszą zbieżność lini a przez to bardziej dynamiczną kompozycje.
Dla porównania wersja w miare pozioma (choć wiem że niedokońca równa).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1.zapodaj.net/images/25608412.jpg)
PS: pebees - masz kurcze racje. Mogłem to wyciemnić a ten śmietnik wyrzucić. To chyba dlatego że robiłem to tak na szybko. Dzięki że zwróciłeś na to uwagę.
malasana
26-03-2009, 20:43
Ja jestem za ta przechylona wersja. Ma zdecydowanie wieksza sile oddzialywania.
alfapasje
26-03-2009, 21:24
Właśnie jak by było mniejsze, to byłoby coś w stylu krzywego horyzontu - nie chciałem, ale tak wyszło :)
A tutaj jest wyraźny zamiar autora. Linie krawędziowe tunelu wychodzą w odpowiednich miejscach kadru (ok 1/3 krawędzi). I to przyciąga oko, wciąga do końca tunelu :)
To samo miałem napisać!
eutanator
27-03-2009, 00:19
moim zdaniem ver 1 to bardzo fajny pomysl
oryginalna perspetkywa,
nareszcie nie jest nudno
Uważam, że przechył dodaje charakteru tej fotografii. Lubię takie traktowanie rzeczywistości. Bardzo mi się podoba. Ponadto dokładnie tak samo myślę jak _tomek_
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ? z taką motywacją mozna wszystko zacząć pokazywać w spaczonej i krzywej perspektywie ale to chyba nie o to chodzi
to zdjęcie moze się podobać, ale ja bym nie naduzywał takiego środka wyrazu :-D
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ?
Niż gdyby było prosto? Moim zdaniem tak, lepiej właśnie wygląda przechylone.
A gdzie tu jest nadużycie? Jedno zdjęcie na razie widzimy, jeśli będzie takich dwadzieścia to pogadamy o nadużyciach ;-)
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ? z taką motywacją mozna wszystko zacząć pokazywać w spaczonej i krzywej perspektywie ale to chyba nie o to chodzi
Poza tym, nawet jak nadużyje, to co się stanie?
Niż gdyby było prosto? Moim zdaniem tak, lepiej właśnie wygląda przechylone.
A gdzie tu jest nadużycie? Jedno zdjęcie na razie widzimy, jeśli będzie takich dwadzieścia to pogadamy o nadużyciach ;-)
przenośnia Pebees , przenośnia - nie napisałem ze jest to dwudzieste z serii z takim przechyłem :-D dodałem również ze fotka moze się podobać
napisał Cloned
Poza tym, nawet jak nadużyje, to co się stanie?
stanie się nudne ! poniewaz jest to tani chwyt i tym sensie nalezy odbierać moja wypowiedż
pozdrawiam :-D
Jasne! Sam nie przepadam za przechyleniami i taki zabieg stosuje bardzo, ale to bardzo rzadko. Tutaj akurat taka wersja mi pasowała. Wersja bez przechyleń - sami przyznaliście - wychodzi nudno i trochę sztampowo.
Hehe, Kraków :) chciałem w tym miejscu kiedyś plener jednym młodym zrobić, znaczy jego część. Jedynka dużo lepsza:)
Krzywa wersja duzo lepsza.
borregaard
28-03-2009, 03:47
No ..i OK..! :mrgreen:
Pokręcone lub nie....?
Co kto woli......
Jak dla nie to krzywe jest lepsze
Ale wolałbym żeby linia powstała z połączenie sufitu ze ścianą wychodziła z PG narożnika :-D
Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi?
Pozdrawiam
skulinski
30-03-2009, 01:33
Wracam tu drugi po raz drugi... zdziwiony pozytywnymi wypowiedziami postanowilem zajrzec kiedy indziej.. zagladam ponownie, jednak zdanie mam dalej takie samo - nie widze wtym zdjeciu nic co byloby na plus.