PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pod mostem

zaqer
26-03-2009, 05:28
Poddaje Waszej surowej ocenie. Licze na konstruktywne krytyki:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s4.zapodaj.net/images/15262972.jpg)

borregaard
26-03-2009, 08:43
Nie wiem czemu pochyliłeś kadr...?
Balast się przemieścił...?:grin:

Mark Kowalczyk
26-03-2009, 09:32
Za borregaardem. Kolory ok.

morzon
26-03-2009, 14:40
dziwna ta "krzywość"... też mi niezbyt tu pasuje.

to
26-03-2009, 14:49
Może jestem jakiś kopnięty, ale mi pasuje ta krzywizna. Podobają mi się linie, które prowadzą do mocnego punku. Ale ja tam mam różne foto-zboczenia :P

malasana
26-03-2009, 15:22
Może jestem jakiś kopnięty, ale mi pasuje ta krzywizna. Podobają mi się linie, które prowadzą do mocnego punku. Ale ja tam mam różne foto-zboczenia :P
Nie tylko Tobie sie podoba:) MZ autor osiagnal fajny efekt i zdjecie jest dobre, ma charakter.

frostic
26-03-2009, 15:26
pochylenie jak najbardziej ok - może tylko troche za duże jak na moje oko

Seeth
26-03-2009, 15:34
Dobre jest! ;)

to
26-03-2009, 15:35
pochylenie jak najbardziej ok - może tylko troche za duże jak na moje oko

Właśnie jak by było mniejsze, to byłoby coś w stylu krzywego horyzontu - nie chciałem, ale tak wyszło :)
A tutaj jest wyraźny zamiar autora. Linie krawędziowe tunelu wychodzą w odpowiednich miejscach kadru (ok 1/3 krawędzi). I to przyciąga oko, wciąga do końca tunelu :)

pebees
26-03-2009, 15:38
_tomek_ dobrze prawi, zdjęcie też dobre. Osobiście wyjście z tunelu widziałbym całkiem ciemne, bez światełek i tego czegoś po prawej stronie wyjścia (śmietniczka?).

elix
26-03-2009, 17:02
Powiem więcej - jakby było prosto to pewnie nikt by nawet nie zatrzymał się przy tym zdjęciu na dłużej niż sekunda. Tak jak jest jest za to bardzo interesująco i zgadzam się w pełni, że linie fajnie prowadzą wzrok w kadrze :)

borregaard
26-03-2009, 17:07
Powiem więcej - jakby było prosto to pewnie nikt by nawet nie zatrzymał się przy tym zdjęciu na dłużej niż sekunda. Tak jak jest jest za to bardzo interesująco i zgadzam się w pełni, że linie fajnie prowadzą wzrok w kadrze :)
Może tak ,a może nie....kto to wie....?
Prostym kadrem można uzyskać podobny efekt...przy pochyłym i okrągłych oknach,jak bulaje,pierwsze co mi się nasuneło,to łódż w przechyle......:-D

zaqer
26-03-2009, 20:03
Ciesze się że moje zdjęcie wywołało taką mini-dyskusje.

Zastosowałem takie przechylenie chcąc uzyskać ciekawszą zbieżność lini a przez to bardziej dynamiczną kompozycje.

Dla porównania wersja w miare pozioma (choć wiem że niedokońca równa).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1.zapodaj.net/images/25608412.jpg)

PS: pebees - masz kurcze racje. Mogłem to wyciemnić a ten śmietnik wyrzucić. To chyba dlatego że robiłem to tak na szybko. Dzięki że zwróciłeś na to uwagę.

malasana
26-03-2009, 20:43
Ja jestem za ta przechylona wersja. Ma zdecydowanie wieksza sile oddzialywania.

zaqer
26-03-2009, 21:02
Też tak uważam.

alfapasje
26-03-2009, 21:24
Właśnie jak by było mniejsze, to byłoby coś w stylu krzywego horyzontu - nie chciałem, ale tak wyszło :)
A tutaj jest wyraźny zamiar autora. Linie krawędziowe tunelu wychodzą w odpowiednich miejscach kadru (ok 1/3 krawędzi). I to przyciąga oko, wciąga do końca tunelu :)

To samo miałem napisać!

eutanator
27-03-2009, 00:19
moim zdaniem ver 1 to bardzo fajny pomysl
oryginalna perspetkywa,
nareszcie nie jest nudno

cloned
27-03-2009, 00:23
Uważam, że przechył dodaje charakteru tej fotografii. Lubię takie traktowanie rzeczywistości. Bardzo mi się podoba. Ponadto dokładnie tak samo myślę jak _tomek_

harb
27-03-2009, 08:52
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ? z taką motywacją mozna wszystko zacząć pokazywać w spaczonej i krzywej perspektywie ale to chyba nie o to chodzi

to zdjęcie moze się podobać, ale ja bym nie naduzywał takiego środka wyrazu :-D

pebees
27-03-2009, 09:03
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ?

Niż gdyby było prosto? Moim zdaniem tak, lepiej właśnie wygląda przechylone.

A gdzie tu jest nadużycie? Jedno zdjęcie na razie widzimy, jeśli będzie takich dwadzieścia to pogadamy o nadużyciach ;-)

cloned
27-03-2009, 09:34
trzeba przyznać ze autor przechylając to zdjecie osiagnał zamierzony efekt zatrzymania widza na chwilę przy fotce, ale czy przez ten zabieg to zdjecie stało się lepszym ? z taką motywacją mozna wszystko zacząć pokazywać w spaczonej i krzywej perspektywie ale to chyba nie o to chodzi

Poza tym, nawet jak nadużyje, to co się stanie?

harb
27-03-2009, 10:11
Niż gdyby było prosto? Moim zdaniem tak, lepiej właśnie wygląda przechylone.

A gdzie tu jest nadużycie? Jedno zdjęcie na razie widzimy, jeśli będzie takich dwadzieścia to pogadamy o nadużyciach ;-)

przenośnia Pebees , przenośnia - nie napisałem ze jest to dwudzieste z serii z takim przechyłem :-D dodałem również ze fotka moze się podobać

napisał Cloned
Poza tym, nawet jak nadużyje, to co się stanie?
stanie się nudne ! poniewaz jest to tani chwyt i tym sensie nalezy odbierać moja wypowiedż

pozdrawiam :-D

zaqer
27-03-2009, 11:13
Jasne! Sam nie przepadam za przechyleniami i taki zabieg stosuje bardzo, ale to bardzo rzadko. Tutaj akurat taka wersja mi pasowała. Wersja bez przechyleń - sami przyznaliście - wychodzi nudno i trochę sztampowo.

m_cudny
27-03-2009, 16:30
Hehe, Kraków :) chciałem w tym miejscu kiedyś plener jednym młodym zrobić, znaczy jego część. Jedynka dużo lepsza:)

Martix
27-03-2009, 17:55
Krzywa wersja duzo lepsza.

borregaard
28-03-2009, 03:47
No ..i OK..! :mrgreen:
Pokręcone lub nie....?
Co kto woli......

jarek76
28-03-2009, 15:40
Jak dla nie to krzywe jest lepsze
Ale wolałbym żeby linia powstała z połączenie sufitu ze ścianą wychodziła z PG narożnika :-D
Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi?
Pozdrawiam

skulinski
30-03-2009, 01:33
Wracam tu drugi po raz drugi... zdziwiony pozytywnymi wypowiedziami postanowilem zajrzec kiedy indziej.. zagladam ponownie, jednak zdanie mam dalej takie samo - nie widze wtym zdjeciu nic co byloby na plus.