Zobacz pełną wersję : Czy ktoś może polecić Lowepro Flipside 400 AW
Jak w tytule, sprzęt ze stopki+grip i SB900, chciałbym to wszystko zmieścić w nim. Czy ktoś posiada ten plecak- czy jest z niego zadowolony? Niebagatelną sprawą jest również wygoda na dłuższe wycieczki.
Podpinam się do pytania. Podobną ilość sprzętu chciałbym tam upchnąć... głównie czy wejdzie tam D200 z gripem i np podpiętą S70-200. Bo reszta bajerów pewnie się upchnie...
Kolega ma wersje 100 albo 200 i jest bardzo fajny ten plecak, podobno bardzo wygodny.
Gabaryty to jedno, ale głównie zależy mi na wygodzie przy dłuższych wędrówkach, design na samym końcu-choć nie bez znaczenia.:)
Cześć - ja od jakiegoś 1.5 miesiąca czasu posiadam ten plecak. Mieszcze w nim cały mój dobytek czyli:
* D90
* Nikkor 18-105 VR z osloną p. słoneczną
* Nikkor 70-300 VR z osłoną
* Nikkor 50/1.8
* Tokina 12-24/4 z osłoną
* makro Cosina 100/3.5
* SB800
* Pierścienie pośrednie
* 6 filtrów (zajmują tyle miejsca ile jeden średni obiektyw)
* około 15 pierścieni pośrednich, odwrotnego mocowania itp. (również objętość średniego obiektywu)
* Różne pierdółki do czysczenia, zapasowa bateria do body i dodatkowy komplet aku do lampy
To wszystko mieści się mi w części głównej fotograficznej plecaczka.
Kieszeń przednią mam całkowicie pustą i wykorzystuję jako przestrzeń typo na rzeczy osobiste (kieszeń ta jest stosunkowo duża, ale trochę płaska).
Na tak zapakowany plecak zapinam czasem statyw Manfrotto 055Prob + głowica kulowa (waga razem około 2.5 Kg) i ruszam w teren :-D
Plecak się świetnie nosi bo ma naprawdę z prawdziwego zdarzenia pas nośny, a nie atrapę. Cały ciężar plecaka i statywu spoczywa więc mi na biodrach a ramiona trzymają go praktycznie tylko w kwestii nieodpadnięcia do tyłu.
Patent ze zdjęciem pasków z ramion, przesunięciem plecaka na brzuch i otwarcia w pełni działa - jak dla mnie jest to rewelka sposób na zmianę obiektywów w terenie.
Z minusów?
W zasadzie jako do plecaka to takowych nie mam - bardzo dobre wykonanie itp. itd.
Jedynie aktualna pora roku powoduje, że plecak musiałem nosić na jakąś grubą kurtkę, sam chudy też nie jestem więc efekt był taki, że co jakiś czas muszę go lekko podrzucać i dociągać pas biodrowy po poprostu nie ma on na czym się zaczepić (kurtka niweluje trochę wcięcie na biodrach). No i również przez grubą kurtkę - o ile plecak bez problemu można przesunąć sobie z pleców na brzuch to już w odrotnym kierunku mi się nie udało za dużo razy (kurtka marszczy mi się i jak już sie nawet zepre i go zarzuce na plecy to i tak musze kurtke rozpiąć i nieźle poprawiać). No ale tak jak pisze to jest tylko i wyłącznie ułomność stroju ziomowego.
Generalnie bardzo polecam ten plecaczek.
Dziękuję Ci bardzo za informację, byłem dzisiaj w sklepie, żeby go przymierzyć-obejrzeć. Zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, jak zresztą wszystkie produkty Lowepro-ten jest jednak dla mnie najbardziej ergonomiczny. Poza tym można do niego dopiąć lenscase'y. Zamówiłem na poniedziałek, bo akurat mieli tylko czarno - zielone
Karbulot
20-05-2009, 18:52
chcialem odswiezyc ten temacik. Dzisiaj kupilem wymieniony plecak i mialbym co do niego jedno pytanie.
Boki podluznych dwoch scianek sa wykonane z dosc szorstkiego tworzywa, do ktorego przyczepia sie paski rzepow przegrodek poziomych. Czy to tworzywo nie wplywa ujemnie na obiektywy? Konkretnie, czy ich struktura przy dluzszym uzytkowaniu nie bedzie przecierala scianek obiektywow, czy matowila gumy na pierscieniach? Moze pytanie jest paranoiczne, ale bardzo dbam o swoj sprzet i nie chcialbym stwierdzic po jakims czasie, ze na niektorych fragmentach obiektywow porobily sie matowe plamy po scieraniu.
Oczywiscie moge wlozyc wstepnie obiektywy do plastikowych woreczkow, ale wolalbym sie upewnic.
Jesli chodzi o sam plecak, jest znakomity. Przede wszystkim lekki (widzialem drozsze modele plecakow, wprawdzie bardziej bajeranckie, ale ciezkie same w sobie). Ponadto plecak otwiera sie od strony plecow, zatem nie grozi nam, ze jakis zlodziejaszek np na dworcu nam cos tam podkradnie.
Karbulot
21-05-2009, 10:49
Nikt nie wie? Nikt dluzszy czas nie uzytkowal plecaka z podobnymi przegrodkami ze nic nie mozne powiedziec na temat wplywy takiego materialu na obiektywy?
Nikt nie wie? Nikt dluzszy czas nie uzytkowal plecaka z podobnymi przegrodkami ze nic nie mozne powiedziec na temat wplywy takiego materialu na obiektywy?
Ja nie bardzo wiem o czym Ty mówisz. Jeżeli chodzi Ci o to szerokie z boku do czego się przyczepia rzepy-no to zakładam, że jakbyś tarł mocno obiektywem i z częstotliwością 100Hz, to może i się wytrze-HGW. Mnie się nic nie wytarło, a nawet jak się wytrze, to raczej na własności optyczne nie wpłynie. Idź po prostu rób zdjęcia i się pierdołami nie przejmuj.
Karbulot
21-05-2009, 13:18
No wlasnie nei bardzo. Jesli bede chcial kiedys sprzedac taki obiektyw, to juz nie wezme za niego tyle ile wzialbym za taki w idealnym stanie. Poza tym mam awersje do porysowanego i podrapanego sprztu. Obiektyw kosztuje duzo pieniedzy i wolalbym, aby byl dobrze zabezpieczony.
Ja uzywam torby Tamraca i tam tez sa takie paski do ktorych przytwierdza sie na rzepie przegrodki. Nic mi sie nie rysuje ani nie przeciera.
shadow_alex
25-05-2009, 15:33
hmmmmmm.... z tymi woreczkami to niegłupi pomysł. Jak stestuję w nature trekker, albo classified to dam znać jak sprawdza się ten patent. Mam jeszcze torbę jeepa, ale tam jest troszkę inna szmata.:(