Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 z BP a czas pracy na bateriach?

Paweł M
25-03-2009, 22:40
Powiedzcie mi jak długo pracujecie z w/w zestawem i oryginalnymi bateriami? Ostatnie miałem niemiłą przygodę, gdyż w środku koncertu padły mi świeżo naładowane baterie. Niestety pozostało tylko ładowanie i jakoś dokończyłem zdjęcia.

sekta
25-03-2009, 22:53
Mnie zwykle starcza na około 800-900 zdjęć, ale tyle nawet mi się na karcie w NEFach nie mieści, więc nawet po bardzo intensywnej sesji zawsze zostaje mi około 50% z drugiej baterii.

P.S. Jaki masz "Charge Life" na tych bateriach?

Paweł M
25-03-2009, 23:04
jedna ma prawie rok (ładowana w sumie max 10-15 razy) a drugiej przeszłości nie znam bo przywędrowała razem z aparatem

sekta
25-03-2009, 23:15
Mnie chodzi o to co Ci pokazuje body jak wejdziesz do menu w "Battery Info". Bo jeżeli te baterie mają "Charge Life" powyżej 2 to bym się nie dziwił że nie chcą długo działać. Może też być, że któraś z nich to jakiś felerny egzemplarz.

eskimos
25-03-2009, 23:46
Zawsze robiłem ok 600-700 zdjęć na takim zestawie (rajdy i pokazy lotnicze ) , dwa tygodnie temu na skokach narciarskich ledwo 300 zrobiłem i klapa , dziwne bo nie było mrozu piękna pogoda i plus osiem stopni . Może to wina VR (zapomniałem wyłączyć) .

Paweł M
26-03-2009, 00:13
Mnie chodzi o to co Ci pokazuje body jak wejdziesz do menu w "Battery Info". Bo jeżeli te baterie mają "Charge Life" powyżej 2 to bym się nie dziwił że nie chcą długo działać. Może też być, że któraś z nich to jakiś felerny egzemplarz.

obie "charge life" na 0 (zero)

ostatnio przeczyściłem styki w gripie i zobaczymy na ile to pomoże bo może tu tkwi problem, że nie było dobrego połączenia. Najbliższe testy w weekend, więc dam znać jak posżło

stachmuszel
26-03-2009, 15:48
Często przyczyną takich padów jest zły kontakt na stykach zasilania, między body a gripem. Ja każdy nowy grip psikam od razu odpowiednim sprajem do styków i nie mam takich historii. Nauczyłem się tego po doświadczeniach z D70s.
Pozdrawiam!

sprocket
27-03-2009, 16:04
Ja obralem inny kierunek z zasilaniem mojego D200 a mianowicie 3 akumulatory bez gripa, poniewaz:
- sam grip wyglada razem z D200 jakos tak czolgowato a wole miec malo rzucajacy sie sprzet w oczy
- naczytalem sie o problemach wlasnie z zasilaniem z podlaczonym gripem
- wole miec dwa zapasowe akumulatory w kieszeniach kurtki niz w gripie, na mrozie bardzo szybko i mocno spada ich pojemnosc.
- waga :)

Paweł M
29-03-2009, 01:06
generalnie przemyłem styki zmywaczem do paznokci i patyczkiem do uszu i jak na razie wszystko jest tak jak być powinno

stachmuszel
31-03-2009, 08:24
generalnie przemyłem styki zmywaczem do paznokci i patyczkiem do uszu i jak na razie wszystko jest tak jak być powinno

Proponuję Ci, abyś zabezpieczył punkty styku zasilania body-grip preparatem do styków, np. "Kontact" lub podobnym. Ważne są też styki systemowe (szpilki). Nie psikaj tylko bezposrednio ze spraja, a na wacik i dopiero body i grip. Uchronisz się na przyszłość przed niespodziankami. Wierz mi, przechodziłem to. Teraz mam spokój.
Pozdrawiam!

markB
31-03-2009, 17:07
obie "charge life" na 0 (zero)

ostatnio przeczyściłem styki w gripie i zobaczymy na ile to pomoże bo może tu tkwi problem, że nie było dobrego połączenia. Najbliższe testy w weekend, więc dam znać jak posżło

Myślę jednak, że to nie styki. Żywotność EN-El-3e w dużym stopniu zależy od dodatkowych elementów zużywających energię jak częste spoglądanie na tylny ekran, obiektyw z VR oraz włączanie i wyłączanie aparatu. U mnie bardzo często baterie w gripie nie starczały na więcej jak 400-500 zdjęć. Bo lubię się gapić na obrazek na tylnym ekranie. Morał: lepiej mieć te dodatkowe naładowane 1-2 aku w zapasie.

arsiser
02-04-2009, 17:58
Jeżeli można się dopiąć do tematu. Co myślicie o zamiennikach baterii EN-EL3e. Czy oszczędność w cenie nie wyjdzie mi potem bokiem jak baterie będą słabsze lub szybciej się zestarzeją? Myślę nad zakupem drugiej baterii do gripa.
Oczywiście chodzi o D200 i Grip MB-D200

dong
02-04-2009, 18:33
Ja robię na meczach na 1 baterii koło 500 zdjęć. Druga bateria trzyma znacznie krócej, ile nigdy się nie przyjrzałem.
Najlepsze jest to, że ta druga jest nowsza, też niby Nikona. Pisze niby, bo to chyba niemożliwe, żeby to był oryginał - różni się wielkościa napisów w porównaniu z tą drugą. Kupiłem na Allegro po okazyjnej cenie :)

markB
02-04-2009, 21:39
Jeżeli można się dopiąć do tematu. Co myślicie o zamiennikach baterii EN-EL3e. Czy oszczędność w cenie nie wyjdzie mi potem bokiem jak baterie będą słabsze lub szybciej się zestarzeją? Myślę nad zakupem drugiej baterii do gripa.
Oczywiście chodzi o D200 i Grip MB-D200

Oszczędzisz stówę, a potem będziesz miał jak kolega Dong. Oryginał jest pewniejszy, i mniej stresu.

arsiser
02-04-2009, 22:45
Dzięki

Paweł M
04-04-2009, 19:28
Myślę jednak, że to nie styki.

jednak wszystko na to wskazuje, że to były styki. Po wyczyszczeniu jak powyżej wszystko działa OK i sie tak nie rozładowują przez gripa...

wiktor.bakiewicz
10-04-2009, 18:18
moj d2oo na 2 aku robi srednio po 600 fot na jeden aku, ale bardzo wazna sprawa ze battery pack jesli sie go nie uzywa to nalezy go wylaczac, bo sam zasysa sobie troche powera i wtedy wytzrymalosc akumulatorow diametrlanie spada.

arsiser
10-04-2009, 20:13
Wyłączać Grip? To co Ty masz chłopaku za grip? W moim MB-D200 nie ma żadnego wyłącznika.
Mój aku ma już trzy lata i robi 640zdjęć. Sprawdzone.

wiktor.bakiewicz
11-04-2009, 09:25
Wyłączać Grip? To co Ty masz chłopaku za grip? W moim MB-D200 nie ma żadnego wyłącznika.

to poszukaj sobie chłopaku :mrgreen: troche dokładniej, tam gdzie masz spust migawki masz rownież taki pstryczek sprytny.

arsiser
11-04-2009, 11:43
HAHAHAHAH Dobre. To jest blokada spustu a nie wyłącznik :P :)

wiktor.bakiewicz
11-04-2009, 14:45
wiesz co niechce mi się tutaj kłócic albo spierać, zrób proste doświadczenie:

1-wykonaj cały cykl zdjęć na odblokowanym spuście migawki
2-później zrób to samo blokując ten spust, jeśli nie będziesz z niego korzystał

zobaczysz ,że na zablokowanym uda ci się złapać 100 fotek więcej.

arsiser
11-04-2009, 16:34
Tak a jak go zablokuję to aparat nie robi zdjęć bo nie ma prądu :P

stachmuszel
11-04-2009, 20:26

Grip Delty ma przełącznik akumulatorów, można również wyłączyć nim zasilanie.
Pozdr.

eskimos
11-04-2009, 20:57
Wiktor może niedokładnie się wyraził , ale z tym wyłączaniem spustu to naprawdę niegłupi pomysł (chociaż ja mam zawsze włączony ) , często przy noszeniu aparatu czy przemieszczaniu się , można niechcąco nacisnąć ten guziczek i już jakiś tam pobór prądu idzie , kilka razy zdazyło mi się że przy przeciskaniu się w tłumie aparat pstryknął zdjęcie a ile razy załączył się AF i stabilizacja to już można się tylko domyślać , można się sprzeczać ale D200 potrafi zassać z akumulatorów i to nieźle więc takie niekontrolowane załączanie również może mieć swój udział .

arsiser
11-04-2009, 22:45
Owszem Delta może i ma włącznik ale mowa była o MB-D200.