Zobacz pełną wersję : jak to zrobic w PS? - prosze o pomoc
kameleon30
25-03-2009, 21:59
Bardzo potrzebuje pomocy od osob obeznanych w PS. Mianowicie mam pytanie - jak uzyskac efekt widoczny na zdjeciach ponizej?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/61ed1ad588e8efe3m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61ed1ad588e8efe3.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/a20520aa4074df3em-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a20520aa4074df3e.html)
udaje mi sie zrobic cos podobnego za pomoca ustawienia jasnosci, kontrastu i jeszcze paru innych rzeczy (takze ciekawe efekty uzyskuje w pluginie Nik Silver) ale jednak to nie jest to. wiem ze duzo zalezy od techniki zrobienia zdjecia. Zalezy mi bardzo na maxymalnych detalach ale po przekroczeniu pewnego progu zdjecie staje sie zbyt ciemne i najezone pikseloza. Bardzo bylbym wdzeiczny za pomoc - jak sobie z tym poradzic?
Wydaje mi się, że być może wykorzystano tu coś w stylu filtra bleach bypas .
kameleon30
25-03-2009, 22:27
o dokladnie, tez tak myslalem - ten filtr jest zarabisty ale nie udalo mi sie tego efektu wydobyc
pamiętaj o tym że najpierw musisz uzyskać tym filtrem strukturę w kolorowej wersji zdjęcia a dopiero potem silverem konwertuj na B&W. Nie wiem czy zauważyłeś że Silver działą inaczej niż zwykłe konwertery do cz-b on tak jakby buduje całą fotę z ziarna i w związku z tym jak prubujesz najpierw robić bw a potem stosujesz bleach to ten drugi filtr powoduje wzrost struktór i w wyniku tego wywala ci takie ziarno.
Najciężej, to tak "przypakować", później to już "lajcik". ;-)
kameleon30
26-03-2009, 10:42
:) dzieki za odp
mam jeszcze male pytanko: jak sobie poradzic z duzym rozmiarem plikow w PS? np. poczatkowy raw zajmuje ok 10mb po przerobkach dodaniu kilku warstw .psd zajmuje mi ok 60mb (spora rozdzialka), jak zapisze bez warstw zajmuje ok 12mb, da sie to jakos obejsc aby te pliki nie byly tak monstrualne?
:) dzieki za odp
mam jeszcze male pytanko: jak sobie poradzic z duzym rozmiarem plikow w PS? np. poczatkowy raw zajmuje ok 10mb po przerobkach dodaniu kilku warstw .psd zajmuje mi ok 60mb (spora rozdzialka), jak zapisze bez warstw zajmuje ok 12mb, da sie to jakos obejsc aby te pliki nie byly tak monstrualne?
nie da sie, a 60mb to wcale nie jest tak dużo bo np. TIFF z Hassela zajmuje ponad 100mb na jednej warstwie, poza tym pliki ostatecznie spłaszczasz a na dużych tylko pracujesz
kameleon30
26-03-2009, 11:20
dzieki za szybka odpowiedz, tak wlasnie przeczuwalem ze sie tego nie obejdzie :) do tej pory pracowalem na duzo mniejszych rozmiarach (pod www), rozmiar w tym przypadku nie mialby az tak duzego znaczenia gdybym tych plkiwo nie musial slac via mail (gmail ma 20mb oraniczenie na zalacznik) ale z tym sobie poradze
wracajac do meritum i tych fotek - rzeczywiscie zastosowanie najpierw bleacha a potem silvera duzo pomoglo (do tej pory nie probowalem laczyc tych 2 filtrow), ogolnie filtry Nik sa wg mnie chyba najlepszymi filtrami do PS i bardzo je polecam szczegolnie poczatkujacym w tym temacie.
Efekt o który Ci chodzi to prawdopodobnie jest to suwak Clarity(wyodrędnia kontury) dostępny w Lightroomie i ACR :)
jak musisz wysyłać pliki mailem to zapisuj z warstwami do TIFF i kompresuj ZIP to powinno znacznie je zmniejszyc
krzysztofz24
26-03-2009, 11:52
Ciezki trening i odpowiednia dieta wysokobialkowa :-) i zadnych hormonow ani metanabolu bo to sie pozniej zemsci :-) :-) .... oczywiscie zarcik ,nie chce urazic,pozdrawiam
kameleon30
26-03-2009, 12:03
panowie, wazne pytanie - ile na rynku kosztuje obrobka, retusz pojedynczej fotografii w zl? tak srednio pi razy drzwi
Michał Jędrak
26-03-2009, 23:35
Najciężej, to tak "przypakować", później to już "lajcik". ;-)
To oni są przypakowani? A ja myślałem, że to zatwardzenie...
kameleon30 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=12990) wydaje mi się że to przedział od 10zł za kilka sekund obróbki i wysłaniu tego spowrotem do ciebie do powiedzmy 100.000 zł gdybyś chciał przekupić powiedzmy Scota Colbyego aby zajął się twoją fotką. Duzo zalezy co masz na myśli mówiąć obróbka bo to może być i samo wyostrzenie jak i dodanie 100 nowych wartstw.
kameleon30
27-03-2009, 14:26
hddk dzieki za odpowiedz - chodzilo mi mniej wiecej o taki przedzial cenowy. wiem ze nie napisalem o jaki retusz chodzi dokladnie poniewaz raczej bylaby to kwestia plynna. Powiedzmy ze na poczatek lekka modyfikacja - tj. 2,3 warstwy troche recznego robienia pedzlami i podkreslanie cieni itp. mysle ze tak ok. 10 minut roboty na zdjecie. Spytalem o to bo wogole sie nie orientuje jak to cenowo na rynku wyglada a z google tez ciezko cos wywnioskowac - zwykle ceny zaczynaja sie od jakiejs kwoty.
.....- chodzilo mi mniej wiecej o taki przedzial cenowy. ........
no to jest najlepsze. Skoro pasuje Ci przedział cenowy 10,00-100 000,00PLN to faktycznie kolega celnie doradził. :lol:
A na poważnie to sądzę ze bliższy realizmowi jest przedział 50-300 PLN/szt
sokrates
31-03-2009, 08:28
kurcze mnie to zalatuje photomatixem, potem zrobiony BW i odpowiednie suwaczki w PS wyciągające strukturę....
Parabolan jest dobry. 2 strzaly i tak wygladasz:D Mnie sie wydaje, że to troche podkrecone iso, zeby lekkie ziarno sie zrobilo zdjecie robione na malej przysloniem zeby dobrze wyostrzyc, dlatego tak kazdy kawalek ciała jest dobrze widoczny. pozniej B&W i po kolei kontrast, levele wyostrzenie.