Zobacz pełną wersję : Laptopowy zawrót głowy - dylematy wyboru
Witam, mam okazje zmienić swojego laptopowego staruszka na coś nowego, ale że od paru ładnych lat nie interesowałem się hardware'em mam poważny problem z wyborem.
Komputer głównie będzie obciążony edycją fotografii, głównie w PSie. W tym momencie wiem że będę szukał laptopa z minimum 3GB ramu. Nad innymi parametrami nawet się nie zastanawiałem bo za dużo tego jest na rynku (próbowałem ale mam nawet problemy z rozwikłaniem skomplikowanych skrótów nazw procesorów :P).
Jaką markę? (myślałem o HP, Toshibie, Asusie)
Jaki procesor? (z tego co mi wiadomo dobrze żeby było to Core2Duo)
Jaka karta graficzna?
Martryca 15,4.
No i cena. Około 2500zł, w razie dobrej oferty maks 3000zł.
Prosze o pomoc bo jestem bardzo zacofany w sprzęcie komputerowym (moje zainteresowanie sprzętem zakończyło się kiedy procesory osiągnęły 1GHz :P), a musze dość szybko się zdecydować :/
yoshimitsu
25-03-2009, 23:32
Myślę, że najrozsądniej byłoby taką kwotę przeznaczyć na jednostkę stacjonarną, zważywszy na przeznaczenie, jeśli nie to warto rozejrzeć się za jakimś modelem opartym na platformie Puma AMD/Ati (CPU QL 60/90 + VGA ATI HD3200) np HP 6735s bądź jakiś Asus z serii F5, najlepiej wybierz się do najbliższego MM i pomacaj, a potem zdecyduj
Myślę, że najrozsądniej byłoby taką kwotę przeznaczyć na jednostkę stacjonarną, zważywszy na przeznaczenie, jeśli nie to warto rozejrzeć się za jakimś modelem opartym na platformie Puma AMD/Ati (CPU QL 60/90 + VGA ATI HD3200) np HP 6735s bądź jakiś Asus z serii F5, najlepiej wybierz się do najbliższego MM i pomacaj, a potem zdecyduj
Edycje zdjęć podałem jako czynność która najbardziej będzie obciążała komputer, poza tym bedzie służył tradycyjnie do śmigania po internecie i do ogólnej pracy biurowo-domowej. No i musi być laptop, kwestia braku miejsca i czasem trzeba przenieść.
Nie myślałem o AMD, jak kupowałem obecnego laptopa to AMD były uważane jako bardzo grzejące się, ale rozumiem że się wszytko pozmieniało :P
velaskez
26-03-2009, 01:55
Na Twoim miejscu, jeśli ma to być obróbka zdjęć to rozejrzałbym się za takim co ma dobrą matrycę.
Na Twoim miejscu, jeśli ma to być obróbka zdjęć to rozejrzałbym się za takim co ma dobrą matrycę.
Jakieś konkretne sugestie? Myślałem nad tym ale niestety oprócz podstawowych parametrów LCD nie wiem na co zwracać uwagę? :( Nie mam niestety nikogo z kim mógłby mi doradzić, a w sklepie boje się że chęć sprzedaży będzie silniejsza niż chęć pomocy i uzyskane tam informację będą mało obiektywne :/
Kordian d70
26-03-2009, 02:02
hp !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zdecydowanie szukaj w ofercie hp ;-)
velaskez
26-03-2009, 02:22
Różnice są w rozdzielczości i jasności. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wide_Extended_Graphics_Array Nie jestem ekspertem, pytaj Czornyja:)
... Komputer głównie będzie obciążony edycją fotografii, głównie w PSie ...
Jeżeli to kryterium wyszukiwania jest kluczowe to nie masz co szukać, bo wybór jest oczywisty. W grę wchodzi tylko jedna pozycja: Lenovo W700. Ale to inny przedział cenowy.
Obawiam się, że nie ma notebooków spełniających jednocześnie wszystkie te kryteria.
Chyba, że coś używanego i okazyjnego na ebay'u.
Jeżeli to kryterium wyszukiwania jest kluczowe to nie masz co szukać, bo wybór jest oczywisty. W grę wchodzi tylko jedna pozycja: Lenovo W700. Ale to inny przedział cenowy.
Obawiam się, że nie ma notebooków spełniających jednocześnie wszystkie te kryteria.
Chyba, że coś używanego i okazyjnego na ebay'u.
Hehe, masakryczna maszyna. No ale fakt poza moim przedziałem cenowym, nawet podwójnym moim przedziałem cenowym :mrgreen:
Myślałem HP Pavilionie, ale pracowałem przy jednym z Pavilionów przez krótki okres czasu i matryca mnie nie zadowalała, a może inaczej, nie widziałem w niej nic nadzwyczajnego i wiele nie różniła się od matrycy z mojego FujistuSiemensa przed 4lat. Ale prawda jest taka że oglądając laptopy wczoraj w sklepie każdy dla mnie miał dobry wyświetlacz, tylko kilka egzemplarzy różnych marek miały troche ciemniejszy obraz (ale to mogłobyś spowodowane ustawieniami jasności) i troche słabsze kąty. Mój wzrok nie jest aż tak bardzo czuły na różnice w monitorach LCD, hehe. Wykopałem wczoraj jeden ciekawy model http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y530.11107.0.html , pasuje cenowo i ma większość bebechów które potrzebuje. W recenzji z linka średnio ocenili jednak matryce, ale nie wiem czy w tych przedziałąch cenowych mam możliwość wogóle szukania czegoś lepszego.
Podobne parametry ma również jedna z Toshib, ma nawet 1GB Ramu więcej, ale tam test matrycy wypadł jeszcze gorzej.
Może poprostu brać to co pasuje parametrami a matrycą aż tak sie nie przejmować. Szczerze to matryca mojego 4letniego Fujistu wcale mnie nie zawiodła, a nie sądze aby obecnie produkowane laptopy mogły mieć gorszą matryce :mrgreen:
Jeśli chcesz edytować zdjęcia to polecam jednak matrycę 17" ... W dobrej cenie jest teraz ACER 7730. Nie będziesz miał problemów z grafiką w nim.... GeForce 9300M GS - Robi swoje... A poza tym obsługuje rozdzielczość 1440x900. Mój znajomy go ma i jest bardzo zadowolony.
Jeśli chcesz edytować zdjęcia to polecam jednak matrycę 17" ... W dobrej cenie jest teraz ACER 7730. Nie będziesz miał problemów z grafiką w nim.... GeForce 9300M GS - Robi swoje... A poza tym obsługuje rozdzielczość 1440x900. Mój znajomy go ma i jest bardzo zadowolony.
Niestety ale cena tego ACERa w konfiguracji jaką bym chciał przewyższa zaplanowany budżet.
Jakoś bardzo mi się spodobał Lenovo o którym wyżej napisałem. Spełnia większość wymogów. Jest 3GB RAMu, jest Core2Duo, solidny itd. szkoda tylko że grafika 256MB.... Może mi ktoś powiedzieć czy przy pracy w PSie, grafika 256MB będzie o wiele gorsza niż grafika z 512MB?
velaskez
26-03-2009, 17:53
Eee ja używam IBM R51, z grafiką wbudowaną. Przy edycji zdjęć, PSie ona nie ma znaczenia dużego. Jak będziesz chciał odpalić 3D na tym sprzęcie to może być problem. Ale tak to ni...
Jak wpadnie ci w oko jakiś konkretny model to polecam sprawdzić jakość matrycy tutaj:
http://www.notebookcheck.net/Rating-display.2679.0.html
moc procesora tutaj (zaznacz Show only notebook CPU's)
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html
moc karty graficznej tutaj
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
Subiektywnie polecam HP
Grafika 256 spokojnie ... w sumie nie będzie wielkiej różnicy....
sniper88
26-03-2009, 20:58
Może MSI?
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-GX620.11704.0.html
Niestety ale cena tego ACERa w konfiguracji jaką bym chciał przewyższa zaplanowany budżet.
Jakoś bardzo mi się spodobał Lenovo o którym wyżej napisałem. Spełnia większość wymogów. Jest 3GB RAMu, jest Core2Duo, solidny itd. szkoda tylko że grafika 256MB.... Może mi ktoś powiedzieć czy przy pracy w PSie, grafika 256MB będzie o wiele gorsza niż grafika z 512MB?
hmmm .... w sumie ... za 2500 masz tego Acera z prockiem Intel Pentium Dual Core T3200 2.0GHz, 4GB ramu, kartą GeForce 9300M GS i dyskiem 320gb ... i oczywiście matryca 17". Jak dla mnie warto
Wszystkie laptopy mają kiepskie matryce, z cudownym lenovo W700 czy Macbookiem Pro włącznie. Ostatni laptop z porządną matrycą to IBM T60p.
kacperek
30-03-2009, 19:42
A co sądzicie o zakupie MSI VR70, pamięć 4096 MB, 320GB dysk, procesor T6400
http://comprix-pclweb.systemb2b.com/PriceList/Item.aspx?pid=C8700674
przy założeniu, że do obróbki grafiki byłby podłączony do Eizo S1921.
Czy taka konfiguracja ma sens?
A co sądzicie o zakupie MSI VR70, pamięć 4096 MB, 320GB dysk, procesor T6400
http://comprix-pclweb.systemb2b.com/PriceList/Item.aspx?pid=C8700674
przy założeniu, że do obróbki grafiki byłby podłączony do Eizo S1921.
Czy taka konfiguracja ma sens?
Miałem okazje nawet na nim pracować... Do grafiki nadaje się świetnie
Adagio mam wspomnianego przez Ciebie Lenovo Y530, lecz w tej drugiej, mocniejszej wersji, niz ten z twojego linka i jak na laptopa jestem naprawde zadowolona z niego, jezeli chodzi o prace przy zdjeciach. Wiadomo, ze laptopy ogolnie do obrobki sie nie nadaja, ale ten radzi sobie calkiem niezle. Takze polecam :)
krzysztof jot
04-04-2009, 11:57
Ktoś wcześniej napisał HP - i generalnie pomijając jakieś wybrane modele Lenovo - to najlepsza opcja. jednak ja z HP preferuje modele biznesowe a nie Pavilony - nie podobaja mi sie . Są to odpowiedniki seri T w Lenovo - tu masz testy 14 calowego ale jest tez model 15 (chyba 67xx) - Zaletą jest to, że te modele o dziwo mozna kupić dość danio na allegro i to nowe - czasem połowę tego co IBM a tez magnezowa obudowa i ekstra sprzęt. Ja tylko dysk zmieniłem na 7200rpm bo to ma spory wpływ na szybkość pracy. Z nowy "z tamtąd" czyli poza oficjalnym kanałem HP ale legalny jak najbardziej VB+down do XP i Core8100/ 3GB RAMu za niecałe 2500 juz ze zmianą dysku i czwartym Gb Ramu. A 15-ki są raczej tańsze http://alatest.co.uk/expert-reviews/laptop-computer-reviews/hp-compaq-6910-series-laptop-computer/pe3-41344483,30/
Adagio mam wspomnianego przez Ciebie Lenovo Y530, lecz w tej drugiej, mocniejszej wersji, niz ten z twojego linka i jak na laptopa jestem naprawde zadowolona z niego, jezeli chodzi o prace przy zdjeciach. Wiadomo, ze laptopy ogolnie do obrobki sie nie nadaja, ale ten radzi sobie calkiem niezle. Takze polecam :)
I właśnie na Y530 się zdecydowałem. Mam go od tygodnia i miło mi sie na nim pracuje ale nie jest tak pięknie jak myślałem. Kąty widzenia są fatalne jak dla mnie. Dziwna sprawa, mój pierwszy lap Fujitsu Siemens Amilo Lcośtam ma matryce która nadal przebija jakością kolorów i niesamowitymi kątami widzenia obecne laptopy ze średniej i wyżej półki. Oczywiście jest to ocena organoleptyczna ale w porównaniu z Lenovo aż mi sie chce przemontować matryce :P A tamten Fujistu ma już ponad 3 lata. Poza tym lap jest świetny, super klawiatura - pisze sie na niej rewelacyjnie, bardzo dobry dźwięk (mikro subwoofer zbudowany :P).
Mam niestety problem z matrycą, mianowicie po powrocie ze sklepu i obejrzeniu kompa na spokojnie stwierdziłem hot pixele w niepokojącej ilości. 3 hoty centralnie na środku matrycy i dwa w lewym górnym rogu. Dzwoniłem już na inforlinie serwisową to mi pani w Lenovo powiedziała bym wysłał je zdjęcia tych hotpixeli. Wysłałem (chociaż zrobienie tych zdjęć proste nie było - małe to i musiałem czekać aż noc będzie :P) i czekam już 3 dzień na odpowiedź. Z tego co wiem to polityka gwarancyjna Lenovo mówi o wymianie matrycy w przypadku 3 lub więcej bad pixeli, ale coś czuje ze sposobu w jaki rozmawiała ze mną pani na infolini, tak łatwo się nie poddadzą, licze jednak że się miło zaskocze i bede się mógł cieszyć czystym ekranem :)
Swoją droga miał ktoś problem kiedyś z badpixelami i reklamował to u producenta?
Swoją drogą dziwnie Lenovo rozwiązało kwestie gwarancji laptopów. Z każdą usterką sie dzwoni na infolinie i oni decydują co robić - niby normalne ale nie przyjmują reklamacji ze strony sklepów. Panowie ze sklepu w którym kupowałem chcieli kiedyś zarekalamować jeden z tych laptopów i na inforlini im odmówiono jako że są dystrybutorem a nie użytkownikiem. Dopiero po wystawieniu rachunku i wypisaniu gwarancji na jednego z pracowników sklepu mogli złosić usterkę jako użytkownik i wszystko poszło od ręki.
velaskez
07-04-2009, 06:24
Hm...jest taki sposób na hot piksele...bierzesz ołówek HB i delikatnie przyciskasz w miejscu hot pixela. Powinien zejść:) Kiedyś czytałem w Chipie dawali taką wskazówkę, i nawet spróbowałem na swoim lcd i działa. Tylko jak masz nówkę, to lepiej nie...
Swoją drogą dziwnie Lenovo rozwiązało kwestie gwarancji laptopów. Z każdą usterką sie dzwoni na infolinie i oni decydują co robić - niby normalne ale nie przyjmują reklamacji ze strony sklepów. Panowie ze sklepu w którym kupowałem chcieli kiedyś zarekalamować jeden z tych laptopów i na inforlini im odmówiono jako że są dystrybutorem a nie użytkownikiem. Dopiero po wystawieniu rachunku i wypisaniu gwarancji na jednego z pracowników sklepu mogli złosić usterkę jako użytkownik i wszystko poszło od ręki.
szczerze pierwsze słysze, zbyli Cie poprostu, albo w jakimś dziwnym sklepie kupowałeś, każdy szanujący się sklep komp. ma kontakt do swojego opiekuna i spokojnie mozna u niego prawie wszystko zalatwić, pozatym nie maja prawa równiez nie przyjąc takiego sprzętu na serwis jesli nie kupowałeś na firme, Ciebie to ma poprostu nie obchodzić.
Inna sprawa to ta seria Ycostam, nie wiem dokładnie ale tego w każdym serwisie lenovo nie chcą naprawiać i nie znam dokładnych zapisów gwarancji, jednak taka wada jaką opisałeś to nawet w serii sl a napewno r i t kwalifikuje sie do wymiany (wymieniałem ostatnio na nowy r400 z zacinajacym sie jednym klawiszem 0 problemów)
szczerze pierwsze słysze, zbyli Cie poprostu, albo w jakimś dziwnym sklepie kupowałeś, każdy szanujący się sklep komp. ma kontakt do swojego opiekuna i spokojnie mozna u niego prawie wszystko zalatwić, pozatym nie maja prawa równiez nie przyjąc takiego sprzętu na serwis jesli nie kupowałeś na firme, Ciebie to ma poprostu nie obchodzić.
Inna sprawa to ta seria Ycostam, nie wiem dokładnie ale tego w każdym serwisie lenovo nie chcą naprawiać i nie znam dokładnych zapisów gwarancji, jednak taka wada jaką opisałeś to nawet w serii sl a napewno r i t kwalifikuje sie do wymiany (wymieniałem ostatnio na nowy r400 z zacinajacym sie jednym klawiszem 0 problemów)
Właśnie czekam na kuriera który ma zabrać lapka na wymianę matrycy więc wszystko sprawnie funkcjonuje.
Lenovo przyjmie od sklepu komputer ale muszą być spełnione odpowiednie warunki. Serwis przyjmuje sprzęt z kartą gwarancyjną która jest ważna tylko z dowodem zakupu. Zatem jeden ze sklepów sieci aby zareklamować komputer musi najpierw wystawić kartę gwarancyjną i powiązany z nią dowód sprzedaży - w moim przypadku sklepem jest jeden z punktów sprzedaży sieci Karen. Podsumowując jeżeli bym oddał komputer do sklepu i zlecił im załatwienie sprawy to by i tak załatwiali to w moim imieniu bo na mnie została wystawiona karta itd. więc doszło by do tego kilka dni. Myślałem też o wymianie laptopa, ale że była to końcówka magazynowa jedyne egzemplarze jakie pozostały były to ściągnięte z różnych sklepów w kraju komputery z ekspozycji (mój był fabrycznie zaplombowany).
Jak by nie było, dla mnie akurat problemu nie ma. Wymiana jest oczywista, a na czas oczekiwania mam cały czas swojego staruszka Fujitsu ;)