Zobacz pełną wersję : D80 czy D200
No i mam dylemat. Juz sam nie wiem co bedzie lepszym wyborem 80 czy 200. Jak sadzicie na ktorym body sie bardziej skoncentrowac? Troche sie obawiam, ze 200 moze wkrotce miec swojego nastepce a tego bym raczej niechcial jak juz bym go kupil.
Po pierwsze - to nie znamy ceny D80
Po drugie - nie znamy w pełni możliwości D80
Po trzecie - nie znamy Twoich wymagań co do puszki
PS: pkt 1 dotyczy Polski oczywiście...
Oba aparaty robią zdjęcia a ich jakość zależy od ciebie :) . Kup to na co cię stać tylko nie zapomnij o porządnych szkłach bo D200 z jakimś słoikiem napewno da gorsze rezultaty niż D80 z N 17-55.
D80 body mozna kupic za $999.99 (EUR786.95)
D200 body za $1,599.99 (EUR1259.12)
Moje wymagania. No coz. Chcialem kupic D70s bo mam D50 ale jednak to troche za malo dla mnie. Wiec zaczolem sie zastanawiac nad D80 no i zobaczylem, D200 i mam dylemat czy nie wskoczyc odrazu na gleboka wode jaka jest dla mnie D200.
A znalazlem jeszcze D200 za 1140e
Jeżeli cena nie gra roli i będzie cię jeszcze stać na szkła to bierz D200.
Jeżeli cena nie gra roli i będzie cię jeszcze stać na szkła to bierz D200.
ja mam podobny dylemat ale w jego rozwiązaniu pomogło mi popatrzenie na konto bankowe. w cenie d200 mam d80 i sb800 a to jest duża różnica :)
jeżeli z powodu zakupu d200 z niczego nie będziesz musiał rezygnować (lampa, szkła czy coś podobnego) to kup d200 :)
No zastanawiam sie nad szklem Nikon 18-200mm f/3.5-5.6 G ED-IF AF-S VR DX
i szukam wlasnie cos na jego temat
nikoniara
28-08-2006, 20:48
Witam !Tez się zastanawiam nad kupnem nikona i mam podobny dylemat . Choc strasznie mnie korci wypróbować nowe cacuszko nikona i chyba jednak bedzie to on . Ale poczekam na pierwsze testy aparatu ^_^ :P
o 18-200 vr znajdziesz tu wszystko - to forum to prawdziwa kopalnia temetów na ten temat - wiem bo sam przeszedłem już tą drogę i cieszę się, że mam już to za sobą
jeśli o mnie chodzi to 18-200 świetne, uniwersalne szkło bo b. wygodne :wink: , jednak bezsprzecznie ustępuje jakością wyższym modelom o mniejszym zakresie ( np. 17-55 f/2.8 + 70-200 f/2.8 ) o stałkach nie mówiąc
pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia
ja chętnie zaopatrzyłbym się teraz w coś jaśniejszego o stałym świetle, jednak mimo wszystko z 18-200 nie zrezygnowałbym
nikoniara - i prawidłowo, nie bądźcie w goracej wodzie kąpani.
poczekajcie aż będzie w sklepach i kilka osób z forum opisze wrażenia - praktyczne.
wtedy tez będzie znana cena.
radwar - nie sądzę, by był szybko następca D200.
jak macie niewiele kasy, to bierzcie d80, chyba, że potrzebujecie uszczelnienia i takie tam duperelki. zdjęcia powinny byc podobne - ta sama matryca. a zaoszczedzona kasa - w obiektywy.
No zastanawiam sie nad szklem Nikon 18-200mm f/3.5-5.6 G ED-IF AF-S VR DX i szukam wlasnie cos na jego temat
To stosunkowo niezłe szkiełko i jak dla mnie najlepsze w kategorii hiperzoomów. Ale jeżeli chcesz na tym poprzestać to kup D70s i tak nie zobaczysz różnicy jak podepniesz je do D200. 10 megowe matryce DX stawiają bardzo wysokie wymagania przed obiektywami.
ja zastanawialem sie przez chwile... w momencie kiedy oglosili ze D80 ma 3fps od razu patrze tylko na 200
mam to szkło i miałem je podpiete do porzedniego body - d70 jak i teraz - do d200.
nie podoba mi sie w nim tylko jedno - duża CA w rogach na szerokim kącie, gdy jest nieprzysłoniety.
ale wystepowało to tak samo silnie w obu body.
to samo z wyłapana wadą innego szkła - tez aberracja T 12-24. w obu body wyszło równo.
nie jestem wiec tak do końca przekonany na ile drobniejsze piksele stawiaja większe wymagania. powinno - ale wprost takiej zaleznosci nie zobaczyłem
szkło daje wieksza rozdzielczośc niż moze przenieść matryca - i to chyba dlatego.
czyli: jak sie komuś podoba 18-200 na d70, to na d200 też mu sie będzie podobało. mi się podoba i mam je często w uzyciu, bo małe i lekkie.
Jacek_Z To że nie widzisz różnicy między współpracą 18-200 z D70 i D 200 świadczy o tym, że obiektyw nie jest w stanie przekazać wiecej szczegółów. Jego rozdzielczość jest mniejsza niż rozdzielczość matryc.
D80 vs D200 (http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4)
Piotr_, co ma CA do rozdzielczości?
Piotr_, co ma CA do rozdzielczości?
Nie pisałem o CA.
Chodziło mi o to że ten obiektyw nie ma większej rozdzielczości niż matryca no może domknięty do f8-11, ale wtedy to i szklanka będzie ostra. Sam porównywałem to sobie z D70 i D200. Wielkich różnic nie zauważyłem.
Jacek_Z To że nie widzisz różnicy między współpracą 18-200 z D70 i D 200 świadczy o tym, że obiektyw nie jest w stanie przekazać wiecej szczegółów. Jego rozdzielczość jest mniejsza niż rozdzielczość matryc.
zdjęcia z tego obiektywu na obu body są ostre. jego rozdzielczość jest wystarczająca.
skoro domknięcie obiektywu wystarczy do robienia ostrych zdęć to znaczy, że d200 nie jest wymagający. szklanki wystarczą (jak ktos je lubi)
zdjęcia z tego obiektywu na obu body są ostre. jego rozdzielczość jest wystarczająca.
Oczywiście że jest. Sam bez problemu robiłem odbitki 30x45 z D70+18-200. Ale masz 70-200 więc wiesz że z tych matryc można wyciągnąć więcej.
chyba przełamie wrodzone lenistwo i zamieszczę kiedyś na forum kilka zdjęc zrobionych tymi 2 obiektywami. oczywiście na poczatku bez podpisu które jest którym szkłem zrobione.
ciekaw jestem ile osób sie pomyli. Tak, bede musiał to zrobić :D
chyba przełamie wrodzone lenistwo i zamieszczę kiedyś na forum kilka zdjęc zrobionych tymi 2 obiektywami. oczywiście na poczatku bez podpisu które jest którym szkłem zrobione.
ciekaw jestem ile osób sie pomyli. Tak, bede musiał to zrobić :D
Sądzę że przy wielkości 800x600 50% trafi tak chce statystyka :D
nie, nie, pełne pliki, bez obróbki, na zewnetrznym serwerze postawię
sam krytykuje tu często - jak pokazywane jest takie miniaturowe coś, by pokazać rysunek obiektywu.
zrobie to oczywiście w nowym wątku i skończmy to - bo to zdecydowanie nie na temat
nie, nie, pełne pliki, bez obróbki, na zewnetrznym serwerze postawię
sam krytykuje tu często - jak pokazywane jest takie miniaturowe coś, by pokazać rysunek obiektywu.
zrobie to oczywiście w nowym wątku i skończmy to - bo to zdecydowanie nie na temat
Fajnie. To ja idę spać bo od gadania palce bolą :D
Kup D200. To po prostu inwestycja. Nie twierdzę, że D80 jest w jakiś sposób złą puszką. Po prostu mając "200" nie będziesz zastanawiał się nad wymianą przez bardzo długi czas. Nie widzę w tym korpusie nic, czego miało by mi zabraknąc w najbliższym, (jak i dalszym) czasie. D200 to taka puszka, której nie warto wymieniać do czasu, aż Ci padnie.
Pracujesz - D200
Hobby - D80
Twoja praca nie przynosi ci zbyt dużych dochodów - D80
Możesz sobie pozwolić na drogie hobby - D200
kupilem do D200 i jestem heppy
polecam
Pracujesz - D200
Hobby - D80
Twoja praca nie przynosi ci zbyt dużych dochodów - D80
Możesz sobie pozwolić na drogie hobby - D200
Popieram w 100%
Ja mam podobny dylemat jak autor postu. Kwestia szkiel itd na szczescie u mnie odpada - mam komplet. Jedyne kryterium to wytrzymalosc, i moze szybkosc. Nie chodzi tu nawet o to czy korpus jest z magnezu czy z czegos innego - jak spadnie to i tak dupa. Raczej chodzi mi o zuzywanie aparatu. Poniewaz jednego d70 juz zuzylem a nie mial nawet dwoch lat, optowal bym raczej za d200. Teraz posilkuje sie starym d100 ktory mocno przechodzony, cigle jeszce dziala. Wielu moich znajomuch mialo d100 i przetrwaly , podczas gdy moj d70 padl, fakt, ze grubo, grubo po 100tys, ale padl. Wiec dylemat raczej jest taki, czy kupic nastepna zabawke, czy cos mocniejszego, a zdjec robie okropnie duzo. Wiec gdy czytam w materialach, ze migawka d200 zostala przetestowana na 100 tys cykli, to poprostu chce mi sie smiac, albo plakac. Ja pamietam , ze f90 tez mial wytrzymac 100 tys cykli, tyle, w najlepszych latach naswietlalem 30 -50 filmow miesiecznie, wiec krytyczne sto tysiakow klapniec o wiele bardziej rozcigalo sie w czasie..... D200 nazywany jest pomostem miedzy d70 a d2. Czy d80 to nie bedzie taki d70 tylko z wieksza matryca? Z drugiej strony czy warto doplacac 50% za namiastke hi-endu?
luxius jak sam widzisz w cyfrze robi sie wiele więcj zdjęć. sam piszesz o tym, że w 2 lata zrobiłes ponad 100 tys zdjęć.
kto tyle robił w analogu? - nikt, nawet zawodowi fotoreporterzy. filmy kosztowały.
zrobiłes tyle zdjęć amatorskim body.
Migawka w F100 była na 100 tys, a to półka wyżej - semiprofi. F5 ma na 150 tys. ty osiagnęłes tyle na amatorskim body.
migawka w d70 to hybryda, ona nie musiała dostawac w kość i odmierzać czasów mniej niż 1/500, i sądzę że dlatego tyle one wytrzymują.
Te migawki z d200 to już nie hybrydy i obawiam się, że będa padały prędzej niż z d70. Obym sie mylił. Okaze się za rok, kiedy liczniejsza grupa uzytkowników poporzekracza te 100 tys.
Te D100 ile mają zrobionych sumarycznie zdjęć? Exif w Opanda chyba poda.
Niektórzy nie używają tak intensywanie aparatów w celach zawodowych i im takie 100 tys, a pewnie i wiecej wystarczy na wiele lat.
I następna sprawa - jednym padnie po 200 tys, a innym po 2 miesiącach jeszcze na gwarancji. To o niczym nie świadczy, ciężko z tego wyciagnąć wnioski.
Jacek Z, nie jesten srubkologiem, to co piszesz tylko wzmacnia moje obawy...A czy migawka d200 jest zupelnie inna niz w d100?
o jeju zapomnialem napisac, ze u mnie to nie migawka siadla:) tylko elektronika, wlasiwie to jeszcze jestem w trakcie sekcji zwlok...
Profesjonalista
29-08-2006, 18:21
Zainwestuj w dobre szkło i kup D80 zamiast D200, będziesz profi.
tak, inna.
jest do 1/4000 i ma synchro 1/180
w d200 odpowiednio 1/8000 i 1/250
nie, ten pozyczony d100 jest od fotoreportera, a wymienieni w tekscie koledzy robia to samo, czyli starzy zajezdzacze
[ Dodano: Wto Sie 29, 2006 7:26 pm ]
"Zainwestuj w dobre szkło i kup D80 zamiast D200, będziesz profi."
Czytaj posty, zanim odpowiesz:)
[ Dodano: Wto Sie 29, 2006 7:28 pm ]
Jacek sprawdze Opanda i porownam
[ Dodano: Wto Sie 29, 2006 7:45 pm ]
Jacek Z dziwne, w exifie z d100 nie ma sumarycznej ilosci wyzwolen migawki......
"tak, inna.
jest do 1/4000 i ma synchro 1/180
w d200 odpowiednio 1/8000 i 1/250"
chodzilo mi raczej o roznice, ktore maja wplyw na ew trwalosc