Zobacz pełną wersję : D90 - błąd przy zdjeciach seryjnych
Witam
ostatnio zacząłem się bawić technika time-lapse i natknąłem się na następujący problem, przy serii co któreś zdjęcie (rozstrzał się waha 6-40) jest ciemniejsze od reszty, po złożeniu filmiku daje to efekt migotania. Efekt jest identyczny gdy steruje aparatem z laptopa(1 fotka co 2 sekundy) czy ręcznie robię serie zdjęć. zdjęcia robiłem ze statywu przy świetle słonecznym z wszystkim ustawionym na manual (przeslona,czas, czułość, balans bieli, wszystkie filtry w aparacie wyłączone). Na efekt nie ma tez wplywu czy zapisuję fotki jako .NEF czy .jpg. Uzywalem tez dwóch różnych obiektywów, ten sam efekt.
czy macie to samo? tak juz jest i tyle czy jednak jest to wada mojego aparatu??
Robiłem taki jeden filmik, seria ponad 500 zdjęć (wyzwalanie co niecałe pół minuty własnej produkcji układem czasowym pdpiętym do wężyka), wszystkie zdjęcia wyszły naświetlone ok.
Takie coś z tego złożyłem:
http://footage.shutterstock.com/clip-339571-burning-candle-timelapse-hours-in-seconds.html
Szybszych serii na razie nie próbowałem.
Może jednak masz coś tam włączone, jakiś dlighting?
Jest jakaś prawidłowość w występowaniu tych ciemniejszych zdjęć?
Pamiętaj, że czynniki zewnętrze nie są idealne cały czas!
d-lighting wylaczony
jezeli chodzi o regularnosc to, wyglada ze w serii zdjec co niektore sa troche ciemniejsze, co ciekawe pozniej po jednej klatce ciemniejszej (zawsze tylko jedna) wraca do wlasciwego poziomu ekspozycji, gdyby wyrzucic te ciemniejsze klatki to sekwencja bylaby idealna pod wzgledem ekspozycji
jezeli chodzi o warunki oswietleniowe to nie znam sytuacji gdy przy swietle slonecznym nagle swiatlo sie zmienia na jedna sekunde i wraca do poprzedniego poziomu, poza tym to jest zmiana w calym kadrze, troche jakbym wlaczyl na jedna klatke korekcje ekspozycji o 0,3 EV
SlaWasII
26-03-2009, 03:35
Coś Ci błyska w obiektyw. Jakiś wiatrak lub otwarte okno, którym szarpie wiatr... Włącz pomiar na punktowy i wyceluj w jakiś nieruchomy przedmiot. Zobaczymy co to da.
velaskez
26-03-2009, 04:21
Z tego co czytałem tu kiedyś D3 też ma taki problem, że w serii zdjęcia są różne. Może nie bardzo różne, ale idealnie tak samo naświetlone nie są.
Coś Ci błyska w obiektyw. Jakiś wiatrak lub otwarte okno, którym szarpie wiatr... Włącz pomiar na punktowy i wyceluj w jakiś nieruchomy przedmiot. Zobaczymy co to da.
hmm teoretycznie pomiar nie ma tu nic do rzeczy bo aparat nie ma czym sterować, wszystkie ustawienia są na manual, pomiar wtedy służy tylko do wyświetlenia drabinki. Próbowałem w kilku miejscach, wiec wątpię żeby w kilku rożnych miejscach coś cały czas mi błyskało (nawet gdyby to miało znaczenie)
ps. bardzo chętnie dowiedziałbym się ze jestem idiota i gdzieś jest opcja której nie odhaczyłem bo oznaczałoby ze nie muszę iść do serwisu
SlaWasII
26-03-2009, 10:44
Masz rację, nie doczytałem.
W takim razie stawiam na mechanikę przymykania przysłony. Spróbowałbym porobić serie na pełnej dziurze.
i zwycięzcą jest SlaWasII!!!!
Zrobiłem 2 serie na pełnej dziurze i w jednej sekwencji znalazłem dwie klatki delikatnie odbiegające jasnością (o wiele mniej niż w poprzednich testach) na tyle mało ze miałem problemy ze znalezieniem jej (jestem zboczony, kiedyś miedzy innymi polegała moja praca wiec wyłapuje bardzo drobne różnice jasności w seriach klatek) a na drugiej sekwencji nie było tego problemu.
teraz 2 pytania
- czy to jest bardziej kwestia aparatu, ze nie potrafi dobrze kontrolować obiektywu czy raczej samych obiektywów??
- czy to jest w granicach tolerancji i po prostu tak jest, czy powinienem zgłosić i prosić o naprawę?
SlaWasII
26-03-2009, 18:39
To jest kwestia mechaniki - dźwigienki, sprężynki, zapadki... Zarówno w aparacie jak i w obiektywie są te wajchy. Jak na innym obiektywie to samo, to jest to wina body. Może coś się zacina?
O stary watek ale odgrzeje. Jest o tym na sieci - winny jest elektroniczny sposób ustawiania przysłony (nie domyka sie tak dokladnie za kazdym razem jakbyśmy tego chcieli), jeśli będziesz używał obiektywu z manualnym pierścieniem przysłony masz problem rozwiazany inaczej pozostaje zabawa w zaklejanie stykow i inne *******ki. Bez zabawy lepsze rozwiazanie to kalibracja wynikowego materialu w Adobe AE - jest nawet na sieci plugin/akcja usuwajaca ten efekt (niestety nie freeware). Mysle ze to pomoze komus kto walczy z tym problemem.