PDA

Zobacz pełną wersję : Projekt fotograficzny - pomoc

banans
25-03-2009, 12:11
Witam
mam dość głupie pytanie ale dla mnie ważne.
Co rozumiecie pod pojęciem "projekt fotograficzny"

Na studia do rozmowy kwalifikacyjnej muszę zrobić 2-3 projektów fotograficznych
Czy projekt musi się składać z więcej niż jednego zdjęcia ?
Jak się w ogóle zabrać się za taki projekt od czego zacząć ?
Mam niecały miesiąc do rozmowy kwalifikacyjnej.
Proszę doradźcie coś

bombel
25-03-2009, 15:10
Potraktuj to jak rozmowę z klientem, którego masz przekonać, żeby ci zapłacił.

1. Pokażesz mu jedno zdjęcie na projekt? No niby zgodne z prawem, ale lepiej pokazać 3. A jeszcze lepiej 5, ale 15 już nie, bo się znudzi.

2. Pokażesz mu te zdjęcia wysypując je z koperty? No niby można, ale czemu nie zrobić odpowiedniej otoczki? To znaczy czemu nei powklejać tych pięciu obrazków na jakiś ładny ciemny, pasujący kolorem karton? A może można białym tuszem powpisywać tytuły lub jakiś opis. Można to powiedzieć - ale jeśli się ładnie to napisze będzie przecież lepiej. A czemu by sięnie pobawić w edytorskie bajery? Na przykład zrobić z tego kartonu książeczkę na 8 stron zszytą dwoma zszywaczami? Można wtedy porobić sztuczki: wkleić zdjęcie na str. 3, ale w stronie pierwszej wyciąć okrągłą dziurę - wtedy zdjęcie jest wklejone raz (na str3), ale widać je dwa razy: raz przez okrągłą dziurę, a drugi raz normalnie, po otwarciu 'książeczki'.

3. Możesz mu pokazać projekty tylko w jednym kierunku (np. reportaż). No niby przecież nie karalne, ale jak umiesz, możesz zaprezentować jeszcze dwa różne - np. krajobraz i makro. Czemu nie pokazać, że jesteś wszechstronny, skoro możesz...

I pamiętaj, żeby zdjęcia były dobre! :)

Rycerz
25-03-2009, 16:38
bo "projekt" to taka nowo-mowa jest... ;) "własnie robię projekt" brzmi artystyczniej niż powiedziec " robię zdjęcia których tematem jest..."...bo w projekcie musisz miec jakiś temat, i pokazujesz go od początku do końca, jak rozumiesz dane zagadnienie...to coś innego niż portfolio

Bo.
31-03-2009, 13:31
hmm, wg słownika projekt to:
dokument przedstawiający propozycje i zamiary lub plan zorganizowanych działań zmierzających do osiągnięcia określonego celu :-).

Michał Jędrak
31-03-2009, 14:16
Bo słowo projekt przeszło z angielskiego 'project' czyli prodżekt :-). A oznacza to przedsięwzięcie, coś na czymś się w danej chwili pracuje, jakąś wizję. Osoby pracujące w firmach wiedzą, że pracują ciągle nad projektami.

Bo.
01-04-2009, 11:28
Bo słowo projekt przeszło z angielskiego 'project' czyli prodżekt :-). A oznacza to przedsięwzięcie, coś na czymś się w danej chwili pracuje, jakąś wizję. Osoby pracujące w firmach wiedzą, że pracują ciągle nad projektami.

a czy twoje wyjaśnienie odbiega od przedstawionej standardowej definicji ? Słowo dokument można potraktować nieco szerzej, chociaż zarówno fotografie jak i przytoczone przez Ciebie osoby, ciągle pracujące nad projektami, tworzą zapewne, przy ich realizacji, dokumentację (dokumenty).
Myślę, że istotą odpowiedzi do zadanego w wątku pytania, jest nie tylko przedstawienie swoich mniej lub ładniej wykonanych / zaprezetowanych fotek, ale również przekonanie arbitrów, ze zrobione fotki są dokumentacją zamierzonego celu :-)

Michał Jędrak
01-04-2009, 14:01
Chodziło mi raczej o podkreślenie tego, że według tradycyjnej definicji projekt to zarys czegoś co ma powstać. Według 'nowego' znaczenia projekt również oznacza coś co już powstało. Fotografik może powiedzieć, że ma w torbie swoje ostatnie dwa projekty i nie będzie chodzić o kartki z rysunkami jego wizji, tylko o zdjęcia z pracy już ukończonej.

Więc jeśli prosi się kogoś o pokazanie 2 projektów fotograficznych, to nie ma to być zarys i przekonywanie do niego komisji, lecz ma to być ukończone przedsięwzięcie fotograficzne.

abre
01-04-2009, 21:21
To nie nowomowa - na uczelni artystycznej pokazuje się projekty oraz zrealizowane projekty. Ot, i cała filozofia.

Banans, pokazanie zrealizowanych projektów jest czymś innym niż pokazanie portfolio. To pokazanie 3 skończonych prac oraz tzw. obrona. Prace mogą być pojedyncze, mogą to być zestawy, mogą to być plansze, luźne zdjęcia itp. Ale ważne jest to, że sposób ich pokazania jest częścią projektu. Musisz umieć umotywować swoje działanie.

Ponadto projekt to zrealizowana koncepcja i kiedy się jej broni, należy przygotować sobie wcześniej odpowiedzi na wszelkie możliwe dziwne pytania ;)

Portfolio rzeczywiście powinno być bogate ale... No właśnie. Większość uczelni życzy sobie bogate portfolio przy jednoczesnym ukierunkowaniu kandydata - nie chodzi o to, był był sztywno zamknięty w jakichś ramach. Wręcz przeciwnie, powinien być otwarty na nowe koncepcje. Ale jednocześnie mieć już, przynajmniej w zarysie, wyznaczoną drogę jaką, którą chce podążać.

A najważniejsze jest to, żeby robił swoje ;)

Banans, powodzenia na rozmowie :)

teh_14m3
02-04-2009, 01:26
Dokładnie jak przedmówca, projekt w tym zamyśle jest to coś co sam wymyślisz i będziesz potrafił sensownie zaargumentować sens istnienia takiego projektu. Czyli jak sobie wymyślisz temat "bezesns istnienia" a na zdjęcia będą przedstawiać proces rozkładania się jakieś tkanki organicznej, to musisz mieć odpowiedź dlaczego tak a nie inaczej i co tym chciałeś wyrazić. Jest to na tyle wygodne, że praktycznie żaden egzaminator/komisja nie może zakwestionować tego co mówisz (o ile oczywiście masz gadane) a jedynie może powiedzieć czy "czuje" w to czy też nie. Np ja dzięki temu zaliczyłem sporo bezsensownych egzaminów ;)

a i tutaj masz wskazówki jak coś takiego przygotować, ja to dostałem od jednego z wykładowców i teoretycznie dotyczy to portfolio. Lecz imo portfolio niczym się nie różni od przedstawienia jednego tematu na zdjęciach.

W białych rękawiczkach - czyli jak wykonać i prezentować własne portfolio.

1.Portfolio (http://www.calumetphoto.com/default.taf?pageload=/calumet/prodindex.taf%7EItCat0=05%7Eby=%7Ealphastr=%7EItCa t1=%7ECat0=Presentation%7E_function=default&_UserReference=064311A82B2666063B727F93)powinno zawierać jeden, przemyślany zbiór prac.
2.Fotografie należy pogrupować tematycznie (to ważna decyzja,
które fotografie powinny znaleźć się w portfolio) i wybrać najmocniejsze ! Wybrać od 10 do 12 powiększeń. Jeżeli nie mamy tylu powinniśmy ograniczyć się do 8 lub 10.
3. Pokazywać należy tylko najlepsze zdjęcia. Musimy stworzyć wrażenie, że jesteśmy bezbłędni
4. Im mniej tym lepiej.
5. Jednorodność – to kolejna bardzo ważna rzecz. Jednorodność
w temacie, w obróbce i w prezentacji.
6. Nie powinno się mieszać kopii wykonanych na różnych materiałach, np. na ciepłych i zimnych papierach.
7. Wszystkie oprawione powiększenia powinny być tej samej wielkości.
8. Nie powinno się również mieszać formatów zdjęć,
panoram z kwadratem, czy prostokątem.
9. Twoje zdjęcia powinny pokazywać ciebie, oglądający powinien odgadnąć kim jesteś, i to już po obejrzeniu kilku fotografii.
10.Zanim zamkniesz teczkę to jeszcze raz dokładne przyjrzyj się pracom. Rozłóż je i oglądaj.
11. Twoje portfolio to całość, powinieneś dostrzec wspólną nić łączącą wszystkie zdjęcia. Muszą one mówić jednym głosem.
12. Wbrew pozorom to bardzo trudna rzecz.

Mam nadzieję, że coś z tego się przyda i jakoś cię to ukierunkuje ;) A i jeszcze moja rada, czasem warto zaryzykować i zaprezentować coś nieszablonowego, pokazanego w zupełnie inny sposób niż wszyscy. Oczywiście zależy to od szkoły, bo wiem że np w łódzkiej filmówce akurat źle na to patrzą ;)

mswilk
02-04-2009, 13:45
Może TO (http://www.fotofestiwal.com/2008_pliki/PRZEWODNIK_portfolio%20sztuka%20autoprezentacji_09 .doc) będzie pomocne

lamP.Art
15-04-2009, 10:03
Kiedyś w języku polskiej fotografii istniało pojęcie "cyklu fotografii" - ponieważ brzmiało staro i nie pasowało do nowych czasów w formacie polinglisz (czy jak to sie tam nazywa) - zamieniono je na projekt (że niby bliższe zachodowi) ...

abre
16-04-2009, 23:26
lamP.Art, pojęcie nadal istnieje ale jest po prostu wąskie. Nie obejmuje 1 fotografii, która stanowi dzieło, nie obejmuje również instalacji, która zawiera w sobie elementy fotograficzne.