PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 500D

rychu_lhotse
25-03-2009, 09:14
Właśnie ukazała się informacja o nowym amatorskim modelu Canona

http://www.optyczne.pl/1721-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_500D.html

Wygląda na świetnie wyposażoną puszkę w kiepskiej obudowie ;)

Calme
25-03-2009, 09:19
Canon EOS 500D - pierwsze zdjęcia testowe
http://fotopolis.pl/index.php?n=8689

http://fotopolis.pl/index.php?n=8688

th3big
25-03-2009, 10:34
Dobrze zapowiadający się korpus. Atrakcyjny zarówno dla kupujących pierwsze lustro jak i już posiadających. Pewnie nie jeden właściciel body serii xxD kupi 500D dla samego movie mode Full HD.

Również dobra wiadomość dla posiadaczy systemu Nikona. Bez względu na segment kolejne body Nikona musi pozwalać na rejestrację video w Full HD.

wyrwiflak
25-03-2009, 10:53
Dobra wiadomość dla posiadaczy systemu Nikona. Bez względu na segment kolejne body Nikona musi pozwalać na rejestrację video w Full HD.

Niekoniecznie, EOS 1000D, czyli najniższy segment, nie pozwala na kręcenie filmów. Ma za to LV, więc tutaj raczej jest przymus dla Nikona (i nie tylko Nikona). 500D to nie jest najniższy segment - to półka pomiędzy D60 a D90.

MacGyver
25-03-2009, 11:19
Filmy były do przewidzenia. W końcu jest to bajer, który rajcuje głównie klientów tego właśnie segmentu.

Jacek_Z
25-03-2009, 11:44
Niekoniecznie, EOS 1000D, czyli najniższy segment, nie pozwala na kręcenie filmów. Ma za to LV, więc tutaj raczej jest przymus dla Nikona (i nie tylko Nikona). 500D to nie jest najniższy segment - to półka pomiędzy D60 a D90.
To nie chodzi o półkę na jakiej jest 1000D, ale o datę jego premiery. styczeń 2008. Pierwszy z filmami był D90, wypuszczony kilka miesięcy później. Dopiero od tej daty mozna sie spodziewać filmów w każdym body.
Tylko w D3x nie dali :cry: :mrgreen:

nowart
25-03-2009, 11:56
Filmy były do przewidzenia. W końcu jest to bajer, który rajcuje głównie klientów tego właśnie segmentu.

... co wyraźnie widać w Canon Boardowych wątkach o amatorskim 5D MKII ;) Ech ta pełnoklatkowa amatorszczyzna :lol:

MacGyver
25-03-2009, 11:58
Poczekaj, poczekaj, będzie i w D4 i w 1DsmkIV ;-)
Swoją drogą, gdyby do lustrzanek z funkcją kręcenia filmów dołożyć rękojeść ze spustem (coś a'la rozwiązanie ze starej ruskiej kamery 8mm) i osłonkę na LCD cała zabawa zaczęłaby mieć nawet sens.

Nowart: jest to się ludzie bawią, niemniej nie sądzę aby ten bajer miał większy wpływ na sprzedaż piątek (pomijając ludzi bardzo zamożnych, kupujących wypasione lustrzanki, po to by używać ich w trybie "zielony kwadracik").

akustyk
25-03-2009, 12:07
jedna rzecz ktora mnie zdziwila to 1080p. nie 1080i ale 1080p.

swoja droga, to ciekawe jest posuniecie Nikona w tym momencie.
bo o ile sie nie myle dobrej jakosci i umiarkowanej obietosci filmy
HD kompresuje sie H.264... a na ten patent ma Canon :D :D :D

kaktus
25-03-2009, 12:20
Fajna pucha, gdyby miala jakosc Nikona*, interfejs Nikona i bagnet Nikona - moglbym rozwarzyc zamiast D90 :)

Pro sie smieje, ale amatorzy kupuja aparat nie tylko by biegac z nim po studio lub reporterke trzaskac, a takze, by np. sfocic swoj wyjazd narciarski i uzyskac lepsza jakosc niz kompaktem - teraz moge takze sfilmowac, a jakosc z polaczenia D90 z 18-200 jest bajeczna. Oczywiscie, ze to przyciaga amatorow, bo jest to jeden z nielicznych bajerow (wszystkich czyszczen matryc itp), ktory ma dla nich na prawde sens.

*swoje doswiadczenia uzyskalem porownujac moje poczciwe amatorskie D50 z 350D i 400D, ktore wykonane sa chyba z tego samego plastiku co pudelka na Tic-Tac'i.

kaktus
25-03-2009, 12:25
swoja droga, to ciekawe jest posuniecie Nikona w tym momencie.
bo o ile sie nie myle dobrej jakosci i umiarkowanej obietosci filmy
HD kompresuje sie H.264... a na ten patent ma Canon :D :D :D
Jak mozna miec patent na H.264? To jest standardowy kodek MPEG...

MacGyver
25-03-2009, 12:39
Narzekanie na jakość obudów aparatów Canona xxxD wraca jak mantra, przy każdym nowym modelu. Nikomu z użytkowników nic się nie łamie ani nie pęka, ale ciągle ktoś marudzi że te obudowy tak niesolidnie wyglądają. Celują w tym użytkownicy wyższych modeli Canona oraz innych systemów :-)
Mój poczciwy 300D ma już 4 lata. Mimo że lepiej leży w łapie (bo większy) jest tak samo "palstikowy" jak następcy. Powycierała się w kilku miejscach gumki na rękojeści, gripie a także przy pasku i na tym koniec, a lekkiego żywota u mnie nie miał. Fakt że od półtorej roku jest rezerwowym body, ale wciąż jest używany, teraz głównie przez żonę.

shaolin
25-03-2009, 13:07
Jedna istotna rzecz jezeli chodzi o fullhd ->

• 1920 x 1080 (1080P, 16:9) @ 20 fps
• 1280 x 720 (720P, 16:9) @ 30 fps
• 640 x 480 (4:3) @ 30 fps
• Quicktime MOV format (H.264 video,linear PCM audio)
• Up to 29 min 59 sec (or max file size 4 GB)

Ale reszta wyglada calkiem przyjemnie.

Kolekcjoner
25-03-2009, 13:30
Nowart: jest to się ludzie bawią, niemniej nie sądzę aby ten bajer miał większy wpływ na sprzedaż piątek (pomijając ludzi bardzo zamożnych, kupujących wypasione lustrzanki, po to by używać ich w trybie "zielony kwadracik").

Trudno tu coś wróżyć ale wygląda na to, że wielu ambitnych filmowców jest zainteresowanych tym sprzętem. Jakość obrazu, którą dostajesz za te pieniądze jest zupełnie nieosiągalna w żadnej taniej kamerze. Nabliższa to może EX1 Sony ale to niemal trzykrotność ceny (choć i tak w ciemnicy te przetworniki 1/2" Sony mogą nie wyrobić przy FF-ie, nie mówiąc już o GO). Do tego dochodzi brak możliwości wymiany obiektywów. Nie wiem czy jest to duży rynek ale na zachodzie sporo osób pokupowało ten aparat właśnie jako kamerę.

Peter
25-03-2009, 14:09
Sądząc po tych danych z dpreview to jest to kolejny bajer dla naiwnych. Nie ma to nic wspólnego z hd. Można sobie nagrać filmik, zrzucić na hdd, odtworzyć i na tym koniec. Okaże się, że nawet sensownego filmiku dvd się nie da z tego zrobić...kompresja, framerate i takie tam. Ale z pewnością wielu klientów się na ten gadżet złapie.

prz3mo
25-03-2009, 15:10
Trudno tu coś wróżyć ale wygląda na to, że wielu ambitnych filmowców jest zainteresowanych tym sprzętem. Jakość obrazu, którą dostajesz za te pieniądze jest zupełnie nieosiągalna w żadnej taniej kamerze. Nabliższa to może EX1 Sony ale to niemal trzykrotność ceny (choć i tak w ciemnicy te przetworniki 1/2" Sony mogą nie wyrobić przy FF-ie, nie mówiąc już o GO). Do tego dochodzi brak możliwości wymiany obiektywów. Nie wiem czy jest to duży rynek ale na zachodzie sporo osób pokupowało ten aparat właśnie jako kamerę.

Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D? Hmm... jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.

mpwt
25-03-2009, 15:27
Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D?

Z 5Dmk2 już biegają!

dRChdeiRLfs

yggdrassill
25-03-2009, 15:27
Czyli co...? Za jakiś czas zamiast kamer "filmowcy" np. na ślubach będą biegać z korpusami pokroju 500D? Hmm... jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.

podejrzewam, ze to co sie dzieje obecnie w segmencie aparatow cyfrowych spowoduje ruch producentow kamer, wiec pewnie biegac nadal beda z kamerami ale byc moze przetworniki beda wieksze

fIlek
25-03-2009, 15:34

Standardowy, ale patent jest, tyle, że nie ma go Canon :mrgreen: Większość nowych kamer do monitoringu IP w tej chwili wykorzystuje ten algorytm i jakoś na liścia płac Canona niet :)

gietrzy
25-03-2009, 15:37
jedna rzecz ktora mnie zdziwila to 1080p. nie 1080i ale 1080p.

To chyba nie do końca tak. Moja HV20 też ma cmos i niby te 25P. Na kamerze jednak pisze 1080i.
Założenie z góry: nie znam się dokładnie na tym technicznym bełkocie i mogę się mylić, ale ten 1080p jest zamknięty w 1080i - coś pokombinowali z polami w klatce, trzeba surówkę odkręcać softem (np. CineForm NeoScene) najpierw z 30p do 29.97p i potem (robione w locie przez NS) do 25p.
Jednym słowem trzeba CoreQuad lub i7 by to robić w miarę szybko. Mimo wszystko imho warto. Takie video 5DII z TSE to po prostu domowy Industrial Light&Magic ;)
Kumpel mi mówił, że "prawdziwe P" nie może pracować w autofokusie.

Standardowy, ale patent jest, tyle, że nie ma go Canon :mrgreen: Większość nowych kamer do monitoringu IP w tej chwili wykorzystuje ten algorytm i jakoś na liścia płac Canona niet :)

Pracują nad swoim mega-skutecznym kodekiem i traktują h264 tak samo jak 50D - przejściówka ;)

Kolekcjoner
25-03-2009, 16:23
Tyle że ja nie pisałem o ślubnych 8). Dla ślubnych takie rozwiązanie fimowania jak w 5D mkII to proteza. Może być jako dodatek ale nie jako narzędzie pracy. Po prostu brak kilku bardzo istotnych rzeczy.

To chyba nie do końca tak. Moja HV20 też ma cmos i niby te 25P. Na kamerze jednak pisze 1080i.
Założenie z góry: nie znam się dokładnie na tym technicznym bełkocie i mogę się mylić, ale ten 1080p jest zamknięty w 1080i - coś pokombinowali z polami w klatce, trzeba surówkę odkręcać softem (np. CineForm NeoScene) najpierw z 30p do 29.97p i potem (robione w locie przez NS) do 25p.
Jednym słowem trzeba CoreQuad lub i7 by to robić w miarę szybko. Mimo wszystko imho warto. Takie video 5DII z TSE to po prostu domowy Industrial Light&Magic ;)
Kumpel mi mówił, że "prawdziwe P" nie może pracować w autofokusie.

Pracują nad swoim mega-skutecznym kodekiem i traktują h264 tak samo jak 50D - przejściówka ;)

Najkrócej.
i - interlace - przeplot - jak w TV
p - progresive scan - czyli jak w filmie - każda klatka w całości

MirekM
25-03-2009, 21:32
Swoją drogą Canon miał już w swojej ofercie analogową kamerę wideo na kasety Video 8 o budowie hybrydowej . To znaczy kamera miała podwojny uchwyt , jeden typowy dla lustrzanki , drugi przy obiektywie taki jak przy kamerze naramiennej .

Franeq
26-03-2009, 00:58
Widze że ISO 6400 w pełni używalne, kwestia jak sie spisuje w naprawde ciężkich warunkach. Jak dla mnie szumy... są małe.. jak na mała klatke...

akustyk
26-03-2009, 01:43

normalnie, tak jak sie ma patent na JPEG, bagnet elektroniczny czy mase innych rzeczy...

poniekad, wystarczylo wklepac "H.264 patent" do wujka Google'a i trudno naprawde przeoczyc odpowiedz:
http://en.wikipedia.org/wiki/H.264#Patent_licensing

akustyk
26-03-2009, 01:47

no wlasnie na dpreview.com w specyfikacji jak byk stoi "P jak Polska" ;)
http://www.dpreview.com/previews/canoneos500d/page2.asp
a ze to jest zupelnie co innego niz "I jak Irlandia" i ze do prawdziwego
1080p to trzeba w diabla sprzetu zeby pociagnac, to ja doskonale wiem.

i dlatego mnie zszokowalo, ze w takim malym plastikowym gownie
upchneli proca zdolnego to uciagnac i nie ma do tego dodatkowych
akumulatorow w walizkach + coolera wciskanego w sanki flesza ;)

tez mi sie wydaje, ze z tego jest takie 1080p jak ze mnie baletnica,
no ale...

gietrzy
26-03-2009, 10:59
tez mi sie wydaje, ze z tego jest takie 1080p jak ze mnie baletnica,
no ale...

Our codec is our underlying technology, it doesn't represent the complete product. Our products include our codec, but also include image processing software for telecine removal, deinterlacing, spatial resampling, speed change (i.e. 25p to 24p conversion)

Imho to właśnie to co pogrubiłem robi z i robi p.

bev
05-01-2010, 00:53
Właśnie przygotowałem mały poradnik o konwersji materiału z lustrzanek Canon (http://inspiredbylife.pl/2010/01/05/jak-przekonwertowac-material-z-lustrzanki-canon-5d-7d-aby-jego-edycja-byla-wygodniejsza-pc-i-mac/) przy użyciu NeoScene lub MPEG Streamclip. Bardzo poprawia to komfort pracy z materiałem filmowym.

Jacek_Z
05-01-2010, 01:24
ale twoje linki nie chodzą. Ani ten w podpisie, ani w poście.