PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy Quantum-czy warto kupić?

Tupak1983
25-03-2009, 07:45
hej
moze ktos mial do czynienia z lampami Qantum mam zamiar zakupic 1200 i 300 na poczatek plus statywy softbux itp.
-czy warto kupic?
-stosunek jakosci do ceny?
-moze ktos zna jakies strony z testami opiniami tych lamp?
pozdrawiam

luk009
25-03-2009, 09:04
Ja osobiście polecam te lampy, softbox i statyw również dobrze wykonane.

yaqb
25-03-2009, 09:25
hej
moze ktos mial do czynienia z lampami Qantum mam zamiar zakupic 1200 i 300 na poczatek plus statywy softbux itp.
-czy warto kupic?
-stosunek jakosci do ceny?
-moze ktos zna jakies strony z testami opiniami tych lamp?
pozdrawiam

Lampy są jak najbardziej ok. Mam studio oparte na tych lampach. Ale zastanów się czy lampa 1200 Ws będzie Ci potrzebna. Ja mam 4x600Ws i 2x300Ws. Sześćsetek bardzo rzadko używam na pełnej mocy.

Poza tym na temat lamp Quantuuma jest dużo wątków w tym jeden tasiemiec:D więc wystarczy sobie poczytać.

tomitom
25-03-2009, 13:32
Niestety nie mogę powiedzieć dobrego zdania na temat lamp Quantuum.
Na 10 lamp S750 po 2 tygodniach, 2 zaczęły wydawać dziwne dźwięki w ubiegłym tygodniu jedna umarła i oczekuję zgonu kolejnej - wszystkie zakupione w styczniu tego roku - z tego można łatwo wyliczyć że jedna na 5 jest walnięta.

yaqb
26-03-2009, 07:59
Niestety nie mogę powiedzieć dobrego zdania na temat lamp Quantuum.
Na 10 lamp S750 po 2 tygodniach, 2 zaczęły wydawać dziwne dźwięki w ubiegłym tygodniu jedna umarła i oczekuję zgonu kolejnej - wszystkie zakupione w styczniu tego roku - z tego można łatwo wyliczyć że jedna na 5 jest walnięta.

Ja posiadam lampy z serii R+ i je polecam. Seria S ma to że ma wyświetlacz z tyłu. Ale nie widzę sensu kupować lamp z serii S dla samego wyświetlacza z tyłu, bo są drogie.

ambergraff
26-03-2009, 10:08
Ja posiadam lampy z serii R+ i je polecam. Seria S ma to że ma wyświetlacz z tyłu. Ale nie widzę sensu kupować lamp z serii S dla samego wyświetlacza z tyłu, bo są drogie.

Jeśli już ktoś ma zamiar kupić lampy, to kupuje raczej te nowsze, pomimo iż niekoniecznie musza one być lepsze pod względem awaryjności, co z resztą okazuje się w trakcie ich użytkowania. Wyświetlacze, pomimo wszystko są użyteczne i spełniają one swoją rolę, więc warto je mieć. Oczywiście, też bym nie widział sensu wymiany lamp serii R+ na S tylko po to, aby posiadać te wyświetlacza, ale w przypadku zakupu pierwszych lamp sytuacja jest nieco inna.

Bartek - NinoVeron
26-03-2009, 13:38
Jeśli już ktoś ma zamiar kupić lampy, to kupuje raczej te nowsze, pomimo iż niekoniecznie musza one być lepsze pod względem awaryjności, co z resztą okazuje się w trakcie ich użytkowania. Wyświetlacze, pomimo wszystko są użyteczne i spełniają one swoją rolę, więc warto je mieć. Oczywiście, też bym nie widział sensu wymiany lamp serii R+ na S tylko po to, aby posiadać te wyświetlacza, ale w przypadku zakupu pierwszych lamp sytuacja jest nieco inna.

ja kupowałem pierwsze lampy i stwierdziłem, że wyświetlacze nie są dla mnie niezbędne i zdecydowałem się na lampy z serii R+ (2x 300 i 1x 600)
druga sprawą było to, że dysponuje małym studiem i nie chciałem przesadzać z nadmiarem światła a lampy serii S są mocniejsze od R+ (R+ 300 - S400, R+600 - S750, R+1000 - S1200) oraz sporo droższe
trzeba też pamiętać, że im więcej elektroniki tym większa szansa na awarię :)

ja tam z moich R+ jestem zadowolony

Tupak1983
26-03-2009, 16:07
a co do awaryjnosci tych lamp?
jak sie z nimi pracuje!
jakie sa wasze doswiadczenia !
wytrzymalosc tych lamp!? co z serwisem ?
moze macie jakies testy tych lamp?!?
akcesoria (statywy,softboxy itp.)jak sa wykonane?
jesli chodzi o uzywanie ich w terenie -plener czy sa do tych lamp zewnetrzne zrodla zasilania! ja sie z takimi nie spotkalem ale moze ktos z was cos slyszal!!?

pacyf
26-03-2009, 18:21
Mam R+ i tą serię polecam.
Od ponad roku pracują bezawaryjnie (nie licząc żarówek modelujących które trzeba co pół roku wymienić).

mobil12
26-03-2009, 19:35
o ile pamiętam to między R i S nie tylko różnica jest w wyświetlaczu ale i w osadzeniu palnika
ja wybrałem S, a co do awaryjności i jakości to długo szukałem i zdania są równo podzielone między dwóch głównych graczy Powerluxa i Quanntuma
Jak będziesz chciał kupić Q. to skontaktuj się z Karolem w foto-tipie jest to kolega z naszego forum, doradzi i pewnie się dogadacie :)

GrzesiekH
26-03-2009, 20:12
Baa, w S jest gniazdo pilota - to jest dopiero bonus ! pracujesz 3cm od ziemi ? 4m nad ziemią? masz kabel 5m zakończony pilotem, przeniesienie całego tylnego panelu i śmigasz :D R tego nie ma

Tupak1983
26-03-2009, 23:13
dzieki z a informacje bardzo mi pomogliscie
jesli bedziecie cos wiedziec ciekawego o lampach Q dajcie znac!

mikkay
26-03-2009, 23:49
Jaki jest optymalny softbox do R+300? Przymierzam się do kupna lampki i nie wiem czy 80x120 nie będzie za duży do 300...

Bartek - NinoVeron
27-03-2009, 00:00
Jaki jest optymalny softbox do R+300? Przymierzam się do kupna lampki i nie wiem czy 80x120 nie będzie za duży do 300...

ja mam na R+300
na jednym soft 80x120
na drugim oktę 150
i wszystko jest w najlepszym porządku :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=9jo8nb7vw1qn8v2e7z3.jpg)

Laku
27-03-2009, 00:22
Baa, w S jest gniazdo pilota - to jest dopiero bonus ! pracujesz 3cm od ziemi ? 4m nad ziemią? masz kabel 5m zakończony pilotem, przeniesienie całego tylnego panelu i śmigasz :D R tego nie ma
Dobrze prawisz! To jest bonus którego Ci zazdroszcze w tej S400 :) Naprawdę DUŻA wygoda!

ja mam na R+300
na jednym soft 80x120
na drugim oktę 150
i wszystko jest w najlepszym porządku :)

Potwierdzam za bartosem. 120X80 z R+300 się spisuje.

Jacek_Z
27-03-2009, 00:54
.. nie widzę sensu kupować lamp z serii S dla samego wyświetlacza z tyłu, .
to n ie wszystkie różnice:

o ile pamiętam to między R i S nie tylko różnica jest w wyświetlaczu ale i w osadzeniu palnika
na to nie zwróciłem uwagi

to istotne. Ale na razie w ofercie nie maja jeszcze zdalnego pulpitu. Jestem ciekaw na ile go wycenią.

Kolejna przewaga S nad R (tak mi sie wydaje, że w R tego nie ma). W S można niezależnie od mocy błysku ustawić płynnie moc pilota. To się czasami przydaje w pracy na kilku lampach, gdy wszystkie sa na ułamkach mocy.

luk009
27-03-2009, 07:26
Ja jestem użytkownikiem R+300 i R+600 jestem zadowolony, miałem kupić serie S ale wiele rozmawiałem i dowiedziałem się że w S jak chce się podwyższyć lub obniżyć moc co za każdym przeskokiem lampy błyskają a R maja opóźnienie 1 sekundy czyli przestawisz moc i wtedy wyładuje i doradzili mi żebym kupił właśnie R a dotego że te lampy są nowe i jeszcze nie wiadomo jak będą się sprawowały.

Jacek_Z
27-03-2009, 12:16
.. dowiedziałem się że w S jak chce się podwyższyć lub obniżyć moc co za każdym przeskokiem lampy błyskają ...
błyskaja jak się obniża, to sposób na samorozładowywanie. Przy podnoszeniu mocy nie ma potrzeby błyśnięcia.
Zgadza się, w S jest to zrobione wręcz wk....... . Obniżanie o 0,1 pojedyńczym naciśnieciem daje za każdym razem błysk. Trzeba więc lepiej wcisnąć minus i nie puszczać, przelecieć z mocą za nisko, puścić (wtedy błyśnie 1 raz) i podnosić do takiej mocy jak się chce.

GrzesiekH
27-03-2009, 18:09
to istotne. Ale na razie w ofercie nie maja jeszcze zdalnego pulpitu. Jestem ciekaw na ile go wycenią.

Na stronie niema ale koszt to z tego co pamiętam 250zł chyba

Ps. nie umiem inaczej zamieścić -> link do zdjęcia które kiedyś otrzymałem: http://yfrog.com/5ukabelpilotseriasj

Jacek_Z
27-03-2009, 18:16
jestem ciekaw jak to wygląda. Zamieść fotkę wg instrukcji: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

GrzesiekH
27-03-2009, 18:21
wg. instrukcji nie pojawia się wcale (może coś źle robię) link jw.
( http://img210.imageshack.us/my.php?image=kabelpilotserias.jpg&via=yfrog )

mrcll
27-03-2009, 18:31
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/4200/kabelpilotserias.jpg)

prz3mo7
07-04-2009, 13:27

drogi to jest bowens itp ;P

prz3mo7
07-04-2009, 13:34
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/4200/kabelpilotserias.jpg)

fajna rzecz tylko dlaczego można z niego sterować tylko jedną lampą. Przydało by się coś na radio i do wielu lamp

Borowa
07-04-2009, 14:26
to nie jest takie proste a zaraz nei jest skomlikowane

Na targach widzialem pilot Bowensa - super sprawa programujesz lampy w "grupy" A B C D i zmieniasz na pilocie ich moc
Jeden minus - podczerwień
Czyloi w plenerze z Travelpackiem nie podziałasz z pilotem

Jeśli chodzi o lampę np na Boomie = to taki pilot ci wystarczy...

g u f i
09-04-2009, 13:14
wlasnie rowniez zastanawiam sie nad lampami z tej firmy, chcialbym je uzywac w domowym studio jak rowniez w plenerze
tylko mam pytanie czy jest jakies przenosne zrodło engergii do ktorego mozna podlaczyc te lampki ?

ambergraff
09-04-2009, 13:50
Miałem podobne dylematy jakieś 3 miesiące temu, ale brałem pod uwagę dodatkowo PowerLuxy. I tak oto pomimo nieco wyższej ceny zakupiłem Powerluxa. Różnic między tą lampą, a Quantumem z serii R jest sporo.

Korzyści za Powerluxem:
1. Palnik bardzo mocno wysunięty do przodu
2. Wentylacja bezpośrednio dmucha na palnik (są otwory w czaszy, gdzie jest osadzony palnik)
3. Możliwość przeniesienia środka ciężkości poprzez przesuniecie mocowania na statyw
4. Podczas zmniejszania mocy lampy nie mam żadnego błysku – w lampie jest układ wewnętrznego samorozładowania.
5. Dwucyfrowy wyświetlacz z tyłu lampy pozwalający zmieniać moc lamy co 0,1 działki
6. Może i prozaiczna sprawa, ale obudowa jest gumowana - nie ślizga się w dłoniach.
7. Jest możliwość niezależnie od mocy błysku ustawić moc pilota.

Większa część z tych rozwiązań jest już w Quantumach serii S, nie wiem tylko czy usprawnione jest chłodzenie. Z tego co piszecie, to niestety dalej błyskają podczas zmiejszenia mocy błysku.
Jak dla mnie jedną z ważniejszych przyczyn zakupu tych lamp był mocniej wysunięty palnik, wyświetlacz oraz brak błysku przy zmniejszenia mocy lampy. Warto chyba w tym przypadku zastanowić się nad tymi lampami, gdyż ich cena praktycznie nie różni się wcale z serią S Quantuma, ale decyzję musi podjąć każdy osobiście.

Jacek_Z
09-04-2009, 14:02
..
Większa część z tych rozwiązań jest już w Quantumach serii S, nie wiem tylko czy usprawnione jest chłodzenie. Z tego co piszecie, to niestety dalej błyskają podczas zmiejszenia mocy błysku...właściwie wszystko z tego jest w Quantuumach S, palnik wysunięto do przodu, usprawniono wentylacje itd.
Różnice - w Powerluksie jest przesuwanie środka ciężkości (w Q stosować należy przeciwwagi), w Q jest ciągle błyskanie przy redukcji mocy. Plusy Q (S) - opcja zdalny pulpit.

ambergraff
09-04-2009, 14:16
Plusy Q (S) - opcja zdalny pulpit.

Jeszcze jej nie ma, a znając realia wprowadzania nowości, czas w jakim będzie dostępny panel może się okazać czasem odległym. Kwestią osobną jest również cena, która może okazać się zaporowa, ale fakt faktem możliwość jest. Czekam zatem na podobny wynalazek do Powerluxa i znając chińczyków, pewnie się doczekam. :-D
Teraz natomiast pytanie zasadnicze - dla kogo ten panel będzie potrzebny?
Dla osób posiadających studio jak najbardziej, ale dla osób które studio mają w domu (a jest to chyba grupa osób przeważająca na tym forum) nie ma to praktycznie znaczenia. Nie sądzę, aby te osoby były skłonne wydać kolejne pieniążki na pilota.

Jacek_Z
09-04-2009, 14:20
Jeszcze jej nie ma, a znając realia wprowadzania nowości, czas w jakim będzie dostępny panel może się okazać czasem odległym. Kwestią osobną jest również cena, która może okazać się zaporowa...
juz jest, cena 249 zł.

nonnatus
16-05-2009, 03:59
quanuumy średnio sobie radzą na małych mocach, scislej nie radzą sobie. umierają.
mam małe pomieszczenie, więc na jednej sesji eksperymentalnie obniżyłem moc lampek na 1 i świeciły co trzeci spust. najlepiej stosować od 2,5. potrafią błyskać 10 godzin bezproblemowo. dobrze wykonane. super sprawa to te wpinane mocowania do softów. mam tak wpinaną okte. git.
miałem dwie 400 S. chciałem dokupic 300 R+ i dokupiłem, ale była martwa. szybko wymieniłem na kolejną 400 z serii S. teraz trzema lapmkami świecę i jest git. jeszcze ring i maly soft na wlosy i będzie komplecik. :D
polecam.

mancini
16-05-2009, 08:16
Ja mam w planach na jesien 3X400 wlasnie Quantuuma ale to co pisze Nonnatus daje duzo do myslenia czy warto. Bede je uzywac w nieduzym pomieszczeniu i czesto z moca bedzie trzeba schodzic a tu takie kwiatki na malych mocach :(

tatlpz
16-05-2009, 08:54
mam 3 quantuumy 300+, beaty disha, snoota i 2 parasolki. zestaw bardzo porzadny. polecam

nonnatus
16-05-2009, 20:19
Ja mam w planach na jesien 3X400 wlasnie Quantuuma ale to co pisze Nonnatus daje duzo do myslenia czy warto. Bede je uzywac w nieduzym pomieszczeniu i czesto z moca bedzie trzeba schodzic a tu takie kwiatki na malych mocach :(

robię teraz tak, że pracuję na połowie mocy 3/6 i przymykam przysłonę do 11 i działa. gorzej jak masz szkło z pieknym bokehem i będziesz chciał robić na 1,8 :), wtedy będa kwiatki :), można to obejśc w taki sposób, ze zwalniasz rytm sesji i czekasz aż się naładują po 10-15 sekund, wtedy działają, ale tez nie zawsze...
izi, po za tą jedna wadą nie widzę innych. to dobry sprzęt. pozd.r

mancini
16-05-2009, 20:29
Wlasnie mam fajne szkla i nieraz lubie mala GO. Nie chce ich uzywac tylko w studiu, lubie zdjecia w lokalach, pabach miejscach z klimatem a nie tylko sterylne studio a tu zejscie na mala moc lamp sie przydaje :)

Druga sprawa bardzo podobaja mi sie zdjecia kiedy sa oswietlone tylko rysy postaci ( tło czarne i lekko doswietlona postac ) a tu mala moc lamp jak znalazl

Trzeci problemik wielkosc pomieszczenia na studio ( tez nie bedzie za wiele miejsca )

Ale spokojnie do jesieni jeszcze troszke czasu wiec mam czas na przemyslenia :)

Jacek_Z
16-05-2009, 22:20
quanuumy średnio sobie radzą na małych mocach, scislej nie radzą sobie. umierają.
.. na jednej sesji eksperymentalnie obniżyłem moc lampek na 1 i świeciły co trzeci spust. najlepiej stosować od 2,5. ..

.. można to obejśc w taki sposób, ze zwalniasz rytm sesji i czekasz aż się naładują po 10-15 sekund, wtedy działają, ale tez nie zawsze...przecież na malutkiej mocy one praktycznie natychmiast sa naładowane.
Może problem jest gdzie indziej? W synchronizacji. Może masz słabe baterie w radiówce i one sie długo ładują?

nonnatus
17-05-2009, 00:30
przecież na malutkiej mocy one praktycznie natychmiast sa naładowane.
Może problem jest gdzie indziej? W synchronizacji. Może masz słabe baterie w radiówce i one sie długo ładują?

no własnie nie... wiem jacku że tak być powinno, ale to jest własnie poza logika...
mam trzy te lampki, i dwie tak własnie działają, (trzeciej nie psrawdzałem) dłuzej się ładują na 1/6 mocy niż np. na polowie mocy...
nie wiem, czy kondensatory czy jakie licho, ale tak to tu jest... dziwne nieprawdaż?
nie uzywam pocketów. błyskam na fotocele.

koziołek_matołek
17-05-2009, 00:31
Ja może nieco odbiegnę od Waszych dyskusji, jednak dalej podrążę temat lamp Quantuum. Ostatnio czytałam na optyczne o nowym zestawie oświetleniowym SQ-201 - 2x 200 Ws. Niby nadaje się dla początkujących:) Czyli, pewnie w sam raz dla mnie, bo przygody studyjne mam tylko sporadycznie u znajomego w studio, gdzie staram się coś kombinować i ciągle się uczę. Sama staram się powoli tworzyć własne, bardziej domowe, choć dom duży. Firmę już znam, bo mamy z facetem parę gażdżetów z quantuum (choć chyba bardziej ja:P). Zastanawiamy się jednak nad zakupem tego zestawu. Czy rzeczywiście się go opłaca? Cena jest niska, ale sprzęt wydaje się być dobry. Przede wszystkim też kusi mnie to, że jest mały i poręczny. Można go spokojnie władować do auta i jechać na jakąs sesję. Tym bardziej, że "często" robimy sesje w różnych miejscach. Albo wynajmujemy sale, albo w knajpach, albo właśnie w domu. Zastanawiam się co myślicie o tym zestawie, bo mnie kusi coraz bardziej...

koziołek_matołek
17-05-2009, 00:32
No...i dobranoc Panom ;)

Jacek_Z
17-05-2009, 00:41
podlinkuj choć zestaw o jakim piszesz.
ale ten wątek jest konkretnie o quantuumach, jest sporo innych wątków w których możesz o swój zestaw pytać. Wątki typu "moje małe studio", jakie lampy na początek itd.

koziołek_matołek
17-05-2009, 09:38
Skorzystałam z okazji, że już jest wątek o lapmach quantuum. Także, jeśli źle zrobiłam, to przepraszam, bo może rzeczywiście powinnam wsadzić moje pytanie gdzie indziej ;)
Chodzi mi głównie o ten zestaw: http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN
Wydaje mi się, że jest atrakcyjny, dlatego pytam też o Wasze ewentualne zastrzeżenia, obiekcje lub popracie :)

gbh
17-05-2009, 09:45
Jeśli chodzi o lampy Q serii R i R+ dużym problemem jest to, że błysk jest zbyt długi i nie mrozi ruchu.

koziołek_matołek
17-05-2009, 10:08
Mi jednak chodzi o nową serię quantuum PT. Tu czas błysku wynosi 1/700-1/1700. Czas ładowanie jest troszkę dłuższy, niż w serii R+, jednak to mi nie przeszkadza. Kąt padania, temp. barw. też, ale np. PT nie ma wentylatora.. Czy utrudnia to pracę? Rozumiem, że może się przegrzewać lampa, jednak do użytku sporadycznego i nie przez 12h, chyba się nadaje? Poza tym jest wyłącznik przy przegrzaniu ;) Co myślicie? Chodzi mi głównie o to, jak już wcześniej pisałam, czy nadaje się ten zestaw dla mnie, osoby która że tak powiem zaczyna dopiero kombinować w studio. A z racji, że nie mam stałego miejsca, gdzie próbuję swoich sił, zależy mi również na tym, żeby sprzęt był mały, zwarty i gotowy do drogi, a ten taki jest :)

gbh
17-05-2009, 10:44
Czas błysku podawany w danych technicznych serii R i R+ to 1/1500 wiec to co napisane nijak ma się do rzeczywistości.
Przy mocy 200Ws producent uznał ze lampa grzeje się na tyle mało że wentylator jest niepotrzebny.

koziołek_matołek
17-05-2009, 11:15
dzięki ;)

Jacek_Z
17-05-2009, 11:40
Skorzystałam z okazji, że już jest wątek o lapmach quantuum. Także, jeśli źle zrobiłam, to przepraszam, bo może rzeczywiście powinnam wsadzić moje pytanie gdzie indziej ;)
przepraszam, nie sądziłem, że ten symbol dotyczył quantuuma, a to po prostu nie oznaczenie lampy, a oznaczenie zestawu. Miejsce własciwe :-D

producent podaje ładnie wyglądajcy marketingowo, bo krótki czas t=0,5.
poszukajcie informacji o t=0,1, to bardziej istotne dla mrożenia ruchu.
t=0,1 jest najczęsciej około 3x dłuższy niż t=0,5

gbh
17-05-2009, 11:50
producent podaje ładnie wyglądajcy marketingowo, bo krótki czas t=0,5.
poszukajcie informacji o t=0,1, to bardziej istotne dla mrożenia ruchu.
t=0,1 jest najczęsciej około 3x dłuższy niż t=0,5

Jakby podawali ten parametr zgodny z tym co napisałeś to odstraszyliby cześć potencjalnych klientów ;)

koziołek_matołek
17-05-2009, 17:33
No, ale Panowie Moi Drodzy, ja dalej nie wiem co z tym zestawem:D Czy się opłaca czy nie? Wymysliliście już coś :>

kot
17-05-2009, 18:58
Ponieważ czasami muszę pofocić wyjazdowo zdecydowałem się na zakup zestawu Quantuum o którym tu piszecie.
Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne.
Lampy wyposażone są w wentylatory (dość głośne). Nie ma możliwości ich wyłączenia.
Ktoś chyba źle przetłumaczył dane techniczne z koreańskich krzaczków.
Statywy mogłyby być solidniejsze, ale i te dają radę.
Regulacja mocy błysku OK.
Ważne , że wszystko można szybko rozstawić a po zdjęciach szybko pozbierać do kupy.

koziołek_matołek
17-05-2009, 22:24
Lampy wyposażone są w wentylatory (dość głośne). Nie ma możliwości ich wyłączenia.

Hmm to jak to w końcu jest, na stronie mają napisane, że brak wentylatora, a Ty piszesz, że jest. Dokładnie o braku wentylatora, tu: http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN Albo to ja się gubię i nie rozumiem :) Nawet jeśli są i są głośnie, to w sumie myślę, że nie będzie mi to przeszkadzać, bo zazwyczaj mam jakąś muzykę w tle. Hmm, no to dobrze.. Dziękuję za informację. Pozdr.

kot
17-05-2009, 23:18
Kupowałem tu: http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex49ccc173ddd5fbc84fa47137ed527 30b&referer=&oper=8&id=1151&kategoria=66&subkat=68
Wentylatory są, a w opisie jest, że nie, Nic na to nie poradzę.

Boghol
18-05-2009, 12:08
Też myśle o tym zestawie, tak że czekam na Wasze opinie o nim.

koziołek_matołek
18-05-2009, 17:04
Ja jeszcze się waham, ale myślę, żę się w końcu zbiorę. Póki co mam masę innych rzeczy na głowie, więc ten czas wykorzystam na zbieranie informacji i opinii o sprzęcie, a potem może przejdę do zakupu:) Zresztą nie wiem czy z kraju teraz nie wyjadę, więc nie wiem czy będzie sens kupować, ale to się jeszcze ułoży na dniach wszystko. Póki co mały bałagan mam...;)

Laku
28-05-2009, 12:19
Właśnie się pojawiły nowości. Lampa z battery packiem:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN

Bartek - NinoVeron
28-05-2009, 12:44
Właśnie się pojawiły nowości. Lampa z battery packiem:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN

no :)
nareszcie
bawiłem się tymi lampkami na targach foto w Łodzi i jest to niezły bajer dla tych, którzy chcą robić zdjęcia i w studio i przede wszystkim w plenerze :)

mancini
28-05-2009, 13:16
podoba mi sie ta lampka :) Chyba zamienie moje SB na te Quantuumy tylko niech pierwsi testerzy sie wypowiedza :)

Tylko ile ten akumulatorek pociagnie blyskow ??

Laku
28-05-2009, 14:23
Ponoc 150 na pełnej mocy. Można ładowac z zapalniczki w aucie

Gamling
28-05-2009, 14:26
Ponoc 150 na pełnej mocy. Można ładowac z zapalniczki w aucie

Nie do końca ładować. Można podłączyć batterypack do gniazda zapalniczki w samochodzie i wtedy pełni on rolę "przekaźnika" - lampa zasilana jest przez akumulator samochodowy ale sam batterypack się nie ładuje.

Laku
28-05-2009, 14:35
Nie do końca ładować.

Maj mistejk :)

Da się zakupic ten battery pack oddzielnie? Jako zapasowy akumulator jak sie pierwszy rozładuje

Gamling
28-05-2009, 15:54
Da się, cena pojawi się niebawem.

Laku
28-05-2009, 16:19
Świetna sprawa! 2 lampki już zamówione. Czekam teraz na radar i oktę 120

mancini
28-05-2009, 16:21
Laku jak juz bedziesz mial to powiedz jak sie spisuja i jak akumulatory w trakcie uzytkowania wytrzymuja blyskow

Laku
28-05-2009, 16:27
Jedną lampę r300+ już mam i spisuje się ok. do tego statywy AIR softboks 120x80 i parasolki. Wszystko spisuje się bez zarzutu. Przynajmniej jak na moje amatorskie potrzeby.

Gamling
28-05-2009, 16:34
Da się zakupic ten battery pack oddzielnie? Jako zapasowy akumulator jak sie pierwszy rozładuje

Proszę:

http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1410〈=pl&curr=PLN (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1410&lang=pl&curr=PLN)

albercikk
30-05-2009, 17:12
Jeśli chodzi o lampy Q serii R i R+ dużym problemem jest to, że błysk jest zbyt długi i nie mrozi ruchu.

uuu a szkoda bo Quantum już był prawie pewnym kandydatem na zakup :( - to o ile dobrze zrozumiałem użycie tych lamp do celów ruchomych - np: "fotografowania tańczących ludzi" mija się z celem ?
Czy seria S Quantuum posiada taką samą wadę ?
A jak z Poweruxami czy także nadają się wyłącznie do fotografowania martwej natury ?

Pozdrawiam

darex
05-06-2009, 15:37
Mam zamiar otworzyć swoje studio foto. Lokal będzie miał około 20-30m2. Jakiej mocy lampy byłyby mi potrzebne i czy wystarczą 2 sztuki. Zastanawiam się na lampami Quantuum S400 lub R600 ale może te R600 będą za mocne, a też nie wiem czy musze mieć dodatkowe 2 lampy na tło? Przede wszystkim będę wykonywał zdjęcia do dokumentów i półportreciki może później jakieś sesje ślubne, komunijne. I które z nich są lepsze seria S czy R? A Może 2 szt. S400 i 2szt PT200Ws (na tło)?

Jacek_Z
05-06-2009, 16:15
.. A Może 2 szt. S400 i 2szt PT200Ws (na tło)?
to lepszy pomysł. Mocy ci wystarczy.

darex
05-06-2009, 16:35
A czy ma znaczenie to że seria S i R lub PT mają trochę inną temperaturę barwową? Jak bym pomieszał 2 S i 2R lub PT to nie będą się gryzły? i jak będą synchronizować ze sobą?

Jacek_Z
05-06-2009, 16:39
synchronizacja to nie problem, obojętnie jaka seria lamp. Mają wbudowane własne fotocele.
Nie zwróciłem uwagi na różna temp serii S i R. Musiałby ktoś, kto ma oba typy lamp zrobić teścik :-D

Al Bundy
06-06-2009, 10:45

Nie wiem skąd to wyssałeś bo focę na tych lampach ponad 2 lata i nie było problemu.

GrzesiekH
06-06-2009, 13:34
300 Ws. Zwłaszcza do dokumentów i portrecików, to aż za dużo - nowe Quantuumy 200ws. to może być ciekawe

gbh
06-06-2009, 18:34
Nie wiem skąd to wyssałeś bo focę na tych lampach ponad 2 lata i nie było problemu.

Używam tych lamp tez od 2 lat , mam 5 sztuk z serii R i R+ żadne z nich nie mrożą ruchu ( sprawdzałem nawet każdą z osobna na minimalnych mocach odpalana po kablu) żadna nie mrozi ruchu. Żeby być konkretnym chodzi o postać poruszajacą sie. Być może nie miałeś z nimi żadnych problemów ze względu na inne znaczenie pojęcia "w ruchu" .Efekt mrożenia uzyskałem dopiero przy odpaleniu lamp poprzez lampe systemową na krótkich czasach synchronizacji.
No oczywiście jest jeszcze teoretycznie możliwość ze moje lamy są zepsute, ale u kumpla jest podobnie ma 4 sztuki i zachowują się identycznie.

Al Bundy
06-06-2009, 23:14
źródło (http://www.iv.pl/images/dem1gwm5th8gpuyfjnb.jpg)
1/250 z wyzwalaczami po 70 zeta...

Tylko niech Ci nie przyjdzie do głowy oceniać zdjęcia ;) Na koniec mi się rozbestwiła dziewoja...

Pocisków może nie mrozi ale szybszych scen sobie w studio nie wyobrażam... Reklamuj...

gbh
07-06-2009, 09:27
To spróbuj to samo uzyskać na 1/125s ( u mnie to max ). Chodzi mi o to jaki efekt dają lampy a nie migawka. Z Hasselbladem też pewnie będzie zamrożone :)

Al Bundy
07-06-2009, 13:13
Tak nie testowałem ale jaki jest tego cel? Po co Ci tak długi czas w studio?

gbh
07-06-2009, 13:41
Tak nie testowałem ale jaki jest tego cel? Po co Ci tak długi czas w studio?

Bo mój aparat (5d) więcej nie wyciągnie.

Al Bundy
07-06-2009, 17:49
Bo mój aparat (5d) więcej nie wyciągnie.

:mrgreen: Czy wspominałem już że Canon jest.......

Wybacz :mrgreen:

gbh
07-06-2009, 18:27
:) Spoko

Dlatego jestem dwusystemowy :)

Jacek_Z
08-06-2009, 00:40
to nie chodzi o 1/125 czy 1/250, niestety.
dziewczyna Ala była "w zawieszeniu", dlatego jest ostra. Niech by robiła szybki ruch ręką (np jak machnięcie rakieta tenisową) to niestety wyjdzie przesunięcie. Albo w wyskoku - stopy pokonują szybko pewna drogę, wyjdą rozmyte na parę pikseli.

albercikk
08-06-2009, 09:28
ok chłopaki, trochę mi rozjaśniliście, wychodzi na to że tanie lampy typu quantuum czy Powerlux nie nadają się do mrożenia ruchu.
Więc wniosek jest taki że do mrożenia ruchu np ""tańczące osoby" na weselu o wiele lepiej będą się nadawały zdalnie wyzwalane lampy systemowe za pomocą np: Pocket Wizard ? co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam

Jacek_Z
08-06-2009, 10:16
.. wychodzi na to że tanie lampy typu quantuum czy Powerlux nie nadają się do mrożenia ruchu.Wiele droższych lamp studyjnych też sie do tego nie nadaje. Dla konstruktorów lamp czas błysku to nie priorytet.
Dla tych fotografów (np mody) są w ofercie szybkie lampy (profoto ma taką serie lampek, u broncolora też się to znajdzie)

.Więc wniosek jest taki że do mrożenia ruchu np ""tańczące osoby" na weselu o wiele lepiej będą się nadawały zdalnie wyzwalane lampy systemowe za pomocą np: Pocket Wizard ? oczywiście tak.

Al Bundy
08-06-2009, 10:17
Nie mam zdjęć pod ręką ale poszperam wieczorem za innym. Zastanawiam się tylko czy winą nie jest np. ustawiona moc?

Jacek_Z
08-06-2009, 10:20
zmniejszenie mocy pomaga. Ale wszystko zależy jak szybki ruch chcemy zamrozić.
SB800 może na minimum mieć czas błysku na poziomie 1/40.000s. To czas nieosiągalny dla lamp studyjnych.

darex
26-06-2009, 16:15
Dobra już wiem, że 200-300ws mi wystarczy, ale gdybym chciał kupić mocniejsze to nie wiem która seria będzie lepsza S czy R? i ciekawi mnie zestaw FOMEI http://www.swiatobrazu.pl/power_star_2_i_basic200_kit__fotograficzne_atelier _na_wynos_dla_kazdego.html i nie wiem teraz co wybrac?

para_wodna
27-07-2009, 18:17
huhu, ciekawie sie prezentuje ten zestaw. zwlaszcza to, ze ma i softa i parasoleczke.
nie dziwie sie, ze wprowadzil Cie w konsternacje ;)
ale wracajac do lamp Quantuum, ja dzialam na jednej i sobie chwale ;)
co prawda nie wynosze jej w plener, ale w moich domowych warunkach sprawdza sie bez zarzutu ;)