PDA

Zobacz pełną wersję : Nie strzelac ! sb-800 w strobingu

Strus
25-03-2009, 02:03
Wiem wiem, tyle juz napisano....

mam chwilowa zacme albo nie przeczytalem tego co powinienem :(

Do rzeczy - S5 Pro i 2 x sb-800. Nie wyzwalamy od blysku wbudowanej bo sabinki za daleko a poza tym fotocela nie zareaguje bo akurat od naszej wbudowanej oddziela ja parasolka. Radio mamy chinskie i akurat przestalo dzialac.
Jak najprosciej wyzwolic obie sabiny ? Acha, w plenerze jestesmy.... Sabinki na statywach a parasolkami.

Shane
25-03-2009, 12:19
Ostał ci się jeno sznur.. ;)

sote
25-03-2009, 14:11
Wiem wiem, tyle juz napisano....

mam chwilowa zacme albo nie przeczytalem tego co powinienem :(

Do rzeczy - S5 Pro i 2 x sb-800. Nie wyzwalamy od blysku wbudowanej bo sabinki za daleko a poza tym fotocela nie zareaguje bo akurat od naszej wbudowanej oddziela ja parasolka. Radio mamy chinskie i akurat przestalo dzialac.
Jak najprosciej wyzwolic obie sabiny ? Acha, w plenerze jestesmy.... Sabinki na statywach a parasolkami.

pytasz teroetycznie czy miales taka sytuacje? ;)

a zeby bylo na temat... to kup kolejne chinole albo jakies lepsze wyzalacze... to chyba najprostsze bedzie...

Strus
25-03-2009, 14:29
pytasz teroetycznie czy miales taka sytuacje? ;)

a zeby bylo na temat... to kup kolejne chinole albo jakies lepsze wyzalacze... to chyba najprostsze bedzie...

Teoretycznie. W praktyce wolałbym uniknąć.

Kolejne chiniole też nie działają - baterii zapomnieliśmy. Pocket wizardów nie mamy bo nie chcemy doprowadzić żony na granicę wytrzymałości psychicznej.... no i jeść czasem też coś wypada ...

I jak ? Da się jakoś ?

sote
25-03-2009, 18:44
da sie!
ale moze byc ciezko z realizacja;)
W takim przypadku bierzesz kolege (albo kolezanke) na pomocnika
i przy pomocy tego pomocnika wyzwalasz lampe na tak zwanego czuja :mrgreen:
Kewstia synchronizacji moze byc nieco trudna ale pobawic sie mozna ;)

a tak na serio to mi nic do glowy, w opisanym przez Ciebie przypadku,
nie przychodzi, no moze oprocz zakonczenia takiej sesji lub focenia w swietle zastanym.

edit...
czy S5 obsluguje CLSa?

Strus
25-03-2009, 19:05
Oczywiście że obsługuje. Obawiam się że jedynym lekarstwem są 2 kable synchro-synchro i kostka na sanki z dwoma wyjściami

Shane
25-03-2009, 19:12
Może być też kabel do jednej lampy a druga jako slave.

Strus
25-03-2009, 19:15
Rozumiem że drugą chciałbyś wtedy wyzwolić przez fotocelę. Czy jakoś inaczej ?

cinek85
27-03-2009, 04:02
Jak się uprzesz to jest rozwiązanie i to całkiem proste...
W sb800 fotocele są bardzo czułe. Jeśli będziesz miał człowiek np z lusterkiem , który skieruje błysk wbudowanej na fotocelę, to powinno dać radę. Na mniejszych odległościach (5-10m) ratowałem się lusterkiem mojej połowicy :)

Skibek
28-03-2009, 00:54
Ale po kablu to jak będzie z TTL'em? Chyba nie będzie "działał"... Wtedy chyba tymko manual pozostaje... Ja bym z radyjkiem zawalczył chyba. A podczerwień nie sięga?

Strus
28-03-2009, 02:19
Przez parasolki i tak raczej bede walil na manualu wiec na TTLu mi nie zalezy.

Radyjko bym chetnie pomeczyl ale niestety nadal nie dziala :D :D

A podczerwien... Szczerze mowiac nigdy tak sabiny nie odpalalem i po prostu nie wiem jak to zrobic :( A ponadto mysle ze moze byc problem - srodek dnia i 10 metrow miedzy puszka a sabinka....

Skibek
28-03-2009, 02:25
A podczerwien... Szczerze mowiac nigdy tak sabiny nie odpalalem i po prostu nie wiem jak to zrobic :( A ponadto mysle ze moze byc problem - srodek dnia i 10 metrow miedzy puszka a sabinka....
I tu własnie podczerwień się sprawdza.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
Pod tym linkiem masz opisane jak się z IR odpala sabiny. Jak głębiej wejdziesz w wątek to nawet zobaczysz domowe patenty do emisji podczerwieni ;) Nie mniej jednak oryginalny gadżet jest najbardziej niezawodny.