PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i pomiar światła z obiektywami bez cpu

hijax_pl
24-03-2009, 20:51
No właśnie. Oficjalnie nie można. To też jedna z różnic między D90 a D300/D700/D3.

Podpiąłem starego Pentacona 135/2.8, a że mam ściągnięte SDK uruchomiłem sobie programik przykładowy. Co się okazało? Można odczytać ExposureStatus! Co więcej aparat raportuje że używa pomiaru centralnie ważonego, i nie mogę tego zmienić. Zacząłem kręcić przesłoną na aparacie i obserwować wyniki. I - DZIAŁA.

Co ciekawe Camera Control Pro 2 w trybie z obiektywem bez CPU nie pokazuje linijki ekspozycji - nadal można wróżyć z fusów.

Wniosek: można napisać króciutki programik do ustawiania poprawnej wartości czasu migawki.

Wykonałem też kilka zdjęć testowych z Pentaconem i z Nikkorem, przy tych samych nastawach optycznych, tj 135mm i f/5.6. Co daje się zaobserwować to to że z Pentaconem zaniża pomiar o jakieś 1.5-2 EV

Co Wy na to?

jpyt
24-03-2009, 21:01
No wiesz .... nie jest wielką tajemnicą, że brak pomiaru ze szkłami manualnymi w D90 nie jest spowodowany ograniczeniami technicznymi a tylko brakiem odpowiedniej opcji (jej blokadą) w body. Taka polityka Nikona .... niestety.

hijax_pl
24-03-2009, 21:08
O tym wiem. Nie spodziewałem się tylko że zostawią otwartą furtkę.
A jak mówię - napisanie programiku banalne. A przy mieszku w domu pomoże, bo do parku ciężko by było chodzić z lapem pod pachą...

Swoją drogą ciekawe czy nie "poprawią" tego w nowym firmware'ze :-?

velaskez
24-03-2009, 21:24
Raczej nie, bo to strzał w kolano;)

hijax_pl
24-03-2009, 21:33
No chodziło mi bardziej o to że w nowym firmwerze zablokują odczyt światłomierza po usb ;-)

velaskez
24-03-2009, 22:07
Ale czy to coś naprawdę zmienia? Przecież nikt nie będzie chodził z laptopem żeby robić zdjęcia.