PDA

Zobacz pełną wersję : Podstawy fototechniki

fotokornik
24-03-2009, 19:19
Mam taki problem: muszę zrobić zdjęcie ale bez żadnej obróbki. Co zrobić, żeby było ostre i barwy ładnie nasycone?? Fajny efekt daja krótkie czasy. Mam jescze pytanie jak spotęgować winetę w obiektywie. Jeśli ktoś zna tego typu techniki jak naświetlać i jaka przysłona to proszę pisać.

artko
24-03-2009, 19:29
?? Ale o co chodzi ??

fotokornik
24-03-2009, 19:33
No muszę zrobić zdjęcie bez żadnej obróbki na kompie. Potrzebuje takich ustawień które spotęgują winetę, dadzą ładny, ostry obraz i nasycenie kolorów. no oczywiście mniej więcej określonych krótko długo itp. a nie gotowych zrób na 1/250 np.

KKorzeniowski
24-03-2009, 19:39
Zazwyczaj obiektywy swoje maksimum jeśli chodzi o ostrość osiąga, zależnie od klasy sprzętu dla przysłon 4-5,6-8, zazwyczaj między 5,6-8 masz najoptymalniej jeśli chodzi o porównanie centrum kadru i brzegu - to jeśli chodzi o ostrość.

Co się tyczy nasycenia kolorów, to raczej musisz podłubać w ustawieniach aparatu, tam się da również podkręcić ostrość we wstępnej - "puszkowej" - obróbce JPGów.

A jeśli o winietę chodzi - nie mam na to pomysłu :), wiem, że kiedyś jak założyłem filtr POL na UV, to się obręcz na 18 mm pojawiała w kadrze, więc pewnie też potęguje winietowanie, ale tego nie potwierdzę, raczej zazwyczaj dążę do odwrotnego efektu :)

fotokornik
24-03-2009, 19:43
No właśnie mi potrzebne takie fajerwerki bez kompa bo to na konkurs idzie i jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu. A z niezamocowanym obiektywem do końca? ewentualnie jakieś inne sztuczki. Chodzi mi o zrobienie symetrycznego kadru po bokach rzędy drzew a w środku jakiś krajobraz. Może nocka i długie czasy?

KKorzeniowski
24-03-2009, 19:46
Nie wiem, co masz na myśli pisząc "z niezamocowanym obiektywem do końca" - ale moim zdaniem to jest najkrótsza droga Twojego sprzętu na Postępu... :)

Motorniczy
24-03-2009, 19:47
?? Ale o co chodzi ??

Przecież jest napisane , nie rozumiesz ?

fotokornik
24-03-2009, 19:52
po co ten flame? proszę o jakiekolwiek porady czy jest to możliwe zrobić bez kompa a jesli tak to jakie techniki wykorzystać?

Imago
24-03-2009, 20:04
jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu.
nie obrażaj ludzi :) ostatnio panuje "moda" na zdjęcia nieprzetwarzane - jakaś modelka tak wystąpiła w jakimś piśmie (wyleciało mi z głowy kto i gdzie) poza tym kiedy profesjonaliści robili głównie na slajdach było to całkowicie normalne, że trzeba było naświetlić zdjęcie bezbłędnie :)

a teraz do rzeczy: myślę, że to zależy od tego co chcesz sfotografować - przy krajobrazie np możesz wykorzystać filtry i wyciągnąć niebo itp, co do ekspozycji zabrzmi to banalnie, ale trzeba po prostu ustawić odpowiedni do sceny czas i przysłonę, a co do nasycenia odpowiednią temperaturę barwową, nic więcej nie jestem w stanie w chwili obecnej wymyślić :)

zostaje też opcja tradycyjna - aparat na klisze, dobry światłomierz i velvia, a potem q-lab :).

step.tom
24-03-2009, 20:06
No właśnie mi potrzebne takie fajerwerki bez kompa bo to na konkurs idzie i jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu... .

Bezmózgi mówisz... To po co się za to bierzesz? Pokora to najlepszy nauczyciel. Jeżeli chcesz się sprawdzić w czymś to słuchaj, i się ucz. Swoje, niskich lotów uwagi powinieneś prezentować do właściwego audytorium. Ludzie, których opinie czytasz na tym forum długo przed Twoimi narodzinami zajmowali się fotografią a jedynym postprocesingiem były ciemnie. Może takie konkursy pozwolą wreszcie zrozumieć ludziom o co tak na prawdę chodzi z 'tymi zdjęciami' i pozwolą oddzielić ziarno od plew...

Ach te kobiety. Zawsze o krok przed nami...

fotokornik
24-03-2009, 20:28
nie wiem czy każdy eurodeputowany jest superfotografem zajmującym się fotografią już przed moimi narodzinami. Swoją drogą ty też niby święty ale flame zaliczasz niewnoszą nic do dyskusji

Pavvel
24-03-2009, 21:01
o LOL.....
Wiem doskonale, że mnie zjesz. Ale i tak Ci pomogę. Wyrzuć cyfrę do kosza. I to z rozmachem. I kup se Zenita. Wtedy nauczysz się robić zdjęcia dla bezmózgów.

P.

Ojok01
24-03-2009, 21:05
W tym temacie zapoznałem się ostatnio z ksiązka pt "Prawidłowa Ekspozycja " dostępna w księgarniach. Autor opisuje bardzo ciekawe techniki (brat słonce, brat niebieskie dzinsy-oryginalne nazewnictwo)-pomimo pierszego złego wrażenia sprawdzają sie

spn
24-03-2009, 21:15
W tym temacie zapoznałem się ostatnio z ksiązka pt "Prawidłowa Ekspozycja " dostępna w księgarniach. Autor opisuje bardzo ciekawe techniki (brat słonce, brat niebieskie dzinsy-oryginalne nazewnictwo)-pomimo pierszego złego wrażenia sprawdzają sie

ksiazka to raczej "Ekspozycja bez tajemnic" B. Peterson'a

Ojok01
24-03-2009, 22:59
ksiazka to raczej "Ekspozycja bez tajemnic" B. Peterson'a

Święte Słowa
Miałem jutro podać dokładnie bo nie posiadam pod ręką