Zobacz pełną wersję : Podstawy fototechniki
fotokornik
24-03-2009, 19:19
Mam taki problem: muszę zrobić zdjęcie ale bez żadnej obróbki. Co zrobić, żeby było ostre i barwy ładnie nasycone?? Fajny efekt daja krótkie czasy. Mam jescze pytanie jak spotęgować winetę w obiektywie. Jeśli ktoś zna tego typu techniki jak naświetlać i jaka przysłona to proszę pisać.
fotokornik
24-03-2009, 19:33
No muszę zrobić zdjęcie bez żadnej obróbki na kompie. Potrzebuje takich ustawień które spotęgują winetę, dadzą ładny, ostry obraz i nasycenie kolorów. no oczywiście mniej więcej określonych krótko długo itp. a nie gotowych zrób na 1/250 np.
KKorzeniowski
24-03-2009, 19:39
Zazwyczaj obiektywy swoje maksimum jeśli chodzi o ostrość osiąga, zależnie od klasy sprzętu dla przysłon 4-5,6-8, zazwyczaj między 5,6-8 masz najoptymalniej jeśli chodzi o porównanie centrum kadru i brzegu - to jeśli chodzi o ostrość.
Co się tyczy nasycenia kolorów, to raczej musisz podłubać w ustawieniach aparatu, tam się da również podkręcić ostrość we wstępnej - "puszkowej" - obróbce JPGów.
A jeśli o winietę chodzi - nie mam na to pomysłu :), wiem, że kiedyś jak założyłem filtr POL na UV, to się obręcz na 18 mm pojawiała w kadrze, więc pewnie też potęguje winietowanie, ale tego nie potwierdzę, raczej zazwyczaj dążę do odwrotnego efektu :)
fotokornik
24-03-2009, 19:43
No właśnie mi potrzebne takie fajerwerki bez kompa bo to na konkurs idzie i jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu. A z niezamocowanym obiektywem do końca? ewentualnie jakieś inne sztuczki. Chodzi mi o zrobienie symetrycznego kadru po bokach rzędy drzew a w środku jakiś krajobraz. Może nocka i długie czasy?
KKorzeniowski
24-03-2009, 19:46
Nie wiem, co masz na myśli pisząc "z niezamocowanym obiektywem do końca" - ale moim zdaniem to jest najkrótsza droga Twojego sprzętu na Postępu... :)
Motorniczy
24-03-2009, 19:47
?? Ale o co chodzi ??
Przecież jest napisane , nie rozumiesz ?
fotokornik
24-03-2009, 19:52
po co ten flame? proszę o jakiekolwiek porady czy jest to możliwe zrobić bez kompa a jesli tak to jakie techniki wykorzystać?
jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu.
nie obrażaj ludzi :) ostatnio panuje "moda" na zdjęcia nieprzetwarzane - jakaś modelka tak wystąpiła w jakimś piśmie (wyleciało mi z głowy kto i gdzie) poza tym kiedy profesjonaliści robili głównie na slajdach było to całkowicie normalne, że trzeba było naświetlić zdjęcie bezbłędnie :)
a teraz do rzeczy: myślę, że to zależy od tego co chcesz sfotografować - przy krajobrazie np możesz wykorzystać filtry i wyciągnąć niebo itp, co do ekspozycji zabrzmi to banalnie, ale trzeba po prostu ustawić odpowiedni do sceny czas i przysłonę, a co do nasycenia odpowiednią temperaturę barwową, nic więcej nie jestem w stanie w chwili obecnej wymyślić :)
zostaje też opcja tradycyjna - aparat na klisze, dobry światłomierz i velvia, a potem q-lab :).
step.tom
24-03-2009, 20:06
No właśnie mi potrzebne takie fajerwerki bez kompa bo to na konkurs idzie i jakiś bezmózg wymyślił, ze "zdjęcia nie mogą być przetwarzane komputerowo" ciekawe czy słyszeli oni o postprocesingu... .
Bezmózgi mówisz... To po co się za to bierzesz? Pokora to najlepszy nauczyciel. Jeżeli chcesz się sprawdzić w czymś to słuchaj, i się ucz. Swoje, niskich lotów uwagi powinieneś prezentować do właściwego audytorium. Ludzie, których opinie czytasz na tym forum długo przed Twoimi narodzinami zajmowali się fotografią a jedynym postprocesingiem były ciemnie. Może takie konkursy pozwolą wreszcie zrozumieć ludziom o co tak na prawdę chodzi z 'tymi zdjęciami' i pozwolą oddzielić ziarno od plew...
Ach te kobiety. Zawsze o krok przed nami...
fotokornik
24-03-2009, 20:28
nie wiem czy każdy eurodeputowany jest superfotografem zajmującym się fotografią już przed moimi narodzinami. Swoją drogą ty też niby święty ale flame zaliczasz niewnoszą nic do dyskusji
o LOL.....
Wiem doskonale, że mnie zjesz. Ale i tak Ci pomogę. Wyrzuć cyfrę do kosza. I to z rozmachem. I kup se Zenita. Wtedy nauczysz się robić zdjęcia dla bezmózgów.
P.
W tym temacie zapoznałem się ostatnio z ksiązka pt "Prawidłowa Ekspozycja " dostępna w księgarniach. Autor opisuje bardzo ciekawe techniki (brat słonce, brat niebieskie dzinsy-oryginalne nazewnictwo)-pomimo pierszego złego wrażenia sprawdzają sie
W tym temacie zapoznałem się ostatnio z ksiązka pt "Prawidłowa Ekspozycja " dostępna w księgarniach. Autor opisuje bardzo ciekawe techniki (brat słonce, brat niebieskie dzinsy-oryginalne nazewnictwo)-pomimo pierszego złego wrażenia sprawdzają sie
ksiazka to raczej "Ekspozycja bez tajemnic" B. Peterson'a
ksiazka to raczej "Ekspozycja bez tajemnic" B. Peterson'a
Święte Słowa
Miałem jutro podać dokładnie bo nie posiadam pod ręką