Zobacz pełną wersję : Zdjęcia koncertowe - prośba o poradę/podpowiedź
Szanowni forumowicze, zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jestem wielkim fanem amerykańskiego saksofonisty Maceo Parkera (m. in. James Brown - motyw z I feel good :) ). Otóż Maceo zawita do Kongresowej 27 kwietnia (http://erajazzu.eu/site/index.php/koncerty/27) i będę na tym koncercie (4 rząd od sceny hehe). Jak znam życie to na takiej imprezie zdjęcia będzie można robić przez pierwszy utwór, czyli nawet biorąc poprawkę na koncertowy temperament Parkera, nie więcej niż 7-10 minut.
Fotografem jestem średnim, sprzęt to D200, N18-70 (kit), N50 1.8, T 70-300, lampa SB-800. I teraz prośba/pytanie - czy możecie podpowiedzieć jak mam się z tym zmierzyć, żeby jak najlepiej wykorzystać posiadany sprzęt i warunki ? Czy fotografować z lampą i kitem, czy lepiej stałką bez lampy (odległość od sceny szacuję na około 10 m). Zakładam też że nie będzie można latać pod sceną jak paparazzo, liczę się z ewentualnością że trzeba będzie robić z miejsca. Może macie jakiś zestaw presetów, który może pomóc (czas/przesłona/czułość/kompensacja ekspozycji [ciemno będzie]) ? Zdjęcia zapisuję w formacie RAW, więc ekspozycja i balans bieli będzie ewentualnie do odratowania, ale co z czułością, jaki obiektyw wzięlibyście jako główny (zakładam, że tele raczej nieużyteczne ?) i ogólnie jak podejść do tematu, żeby mieć pamiątkę z tego ważnego dla mnie wydarzenia ?
Zapewne ktoś z Was się wybiera - może się ujawni ?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi w temacie !
Pzdr
Kijas
ja bym sobie dal spokoj. zakladam ze aby wyszlo okay bedziesz musial uzywac tamrona. nie mialem tego szkla, nie wiem czy jest ostre od pelnej dziury ale juz na starcie wg. google ma f 4,5. nie wiem od czego chcesz odbijac lampe. zakladam ze kongresowa niska nie jest. d200 swoje tez szumi.
idz, i sluchaj muzy man. jasne, ze mozesz probowac, ale ja np. tego z tym zestawem po prostu nie widze.
Jak znam życie to na takiej imprezie zdjęcia będzie można robić przez pierwszy utwór, czyli nawet biorąc poprawkę na koncertowy temperament Parkera, nie więcej niż 7-10 minut.
ale chyba mowisz o ludziach z photo passami pod scena, a nie publice.
nikoniara
24-03-2009, 19:03
ee tam pierdoły gadasz ;p dla chcącego nic trudnego , próbuj wykorzystać 50 . Nie wiadomo jakie będą światła . Możesz się podkraść przed scenę o ile goryli nie będzie . Ale ja tam doświadczenia nie mam :P Siedzę cicho :]
że to niby d200 już nie robi zdjęć ? ;) wykorzystaj jasne szkło ,ustaw wysokie iso 800 i wzwyż (pózniej konieczne będzie odszumianie) , sprawdz jakie będziesz miał czasy i walcz a radami typu odpuść sobie nie przejmuj się - może coś się uda
ps zapomniałem warto niekiedy robić seriami
ale chyba mowisz o ludziach z photo passami pod scena, a nie publice
Byłem w Zielonej Górze na koncercie Mike Sterna, można było robić fotki przez pierwsze dwa utwory. Przepustki latały pod sceną, ale z miejsc też ludzie robili, i to nie tylko kompaktami. Mam nadzieję że tutaj też tak będzie :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi !
K
Lampę sobie od razu odpuść. Zwykle na takich koncertach używanie lampy jest zabronione (czasami profi mają właśnie przez te 5-10 pierwszych minut możliwość użycia lampy). Z tym co dysponujesz może być ciężko ze zrobieniem porządnego zdjęcia z czwartego rzędu, chyba, że chcesz mieć widoczki dużego kawałka sceny z figurką miotajacego się saksofonisty (wtedy 50/1.8 ). Tutaj przydatne byłoby coś w rodzaju 80-200/2.8.
Możesz się podkraść przed scenę o ile goryli nie będzie . Ale ja tam doświadczenia nie mam :P Siedzę cicho :]
i ku chwale ojczyzny wylecisz pewnie od razu jak zauwaza, ze nie masz przepustki. ochroniarze, to wcale nie debile.
że to niby d200 już nie robi zdjęć ? ;)
a pisalem, ze nie? ;] po prostu dzisiejsze aparaty lepiej sobie radza na wyzszych iso, a przez to i daja wieksze mozliwosci w fotografii koncertowej. szczegolnie gdy mowimy o zdjeciach przy zastanym z miejsca.
a radami typu odpuść sobie nie przejmuj się - może coś się uda
man, a nie lepiej wyslac maila? zapytac wczesniej niz uprawiac partyzantke. mnie te czasy juz dawno przeszly. robi sie zdjecia na dobrych zasadach, a jak nie ma sie do tego warunkow podziwia sie koncert. proste.
Badi generalnie dobrze radzi. Jeśli masz się męczyć z aparatem w 4. rzędzie, to lepiej delektuj się muzyką (a widać, że ona Cie interesuje). Zapewne nie będzie tam swiateł pod nagrania telewizyjne, duza odległość, obiektywy, które nie dają Ci wielkiego pola do popisu. Oszczędź sobie nerwów, albo po prostu podejdź do tego na dużym luzie.
A skoro masz jeszcze trochę czasu, to załatw sobie jakoś wejście pod scenę i wtedy z 50 mm masz szansę coś ciekawego ustrzelić.
ovserwator
30-03-2009, 22:52
Skoro pytasz o podstawy, to zakładając, że Ci się uda zrobić zdjęcia bezboleśnie, nie odbiegną one od tego, co zrobią Ci z papierem "media". Więc lepiej się odpręż, i podziwiaj koncert... a zdjęcia ściągniesz z netu, albo poprosisz któregoś o wizytówkę.... i wtedy rach ciach mach...
Panowie
dziękuję za rady. Czasu trochę jeszcze jest, poważnie rozważam skupienie się na muzycznej warstwie wydarzenia :D
Ogólnie rzecz biorąc pytam o podstawy ponieważ widziałem zdjęcia z D200 znacznie lepsze niż ja robię i po długim szperanie w exifach okazało się że kluczem jest chyba korekta ekspozycji na minus 0,7 do 1 EV, co dało lepszy kontrast i nasycenie przy słabym scenicznym oświetleniu. Może ktoś już tam robił zdjęcia, jeżeli tak to niech się ujawni.
Aha, gdzieś była stronka o kątach widzenia obiektywów, można było sobie spojrzeć jak to widać, 50 na DX-ie, ktoś pamięta ?
Chodzi mi też po głowie Sigma Pro Centrum i jakiś zoom ze światłem 2.8, ale zobaczymy.
Jeszcze raz dzięki i śledzę wątek, czasu trochę jeszcze jest :) a co by się nie działo, to do zdjęć podchodzę z luzem, aczkolwiek koncertem jestem podekscytowany, a to jeszcze prawie miesiąc...
Pzdr
Kijas
marius_m
31-03-2009, 11:53
Ja tylko dorzucę ze swojego doświadczenia, że faktycznie jak zapłaciłeś za bilet, to skup się na muzycznej warstwie. Jak się robi zdjęcia z takich imprez to jest się jakby z boku i się w tym nie uczestniczy. Trzyma się wycelowany obiektyw w muzyków i czeka tylko na moment odpowiedniej pozy czy miny, a dobiegające dźwięki są już gdzieś z boku. Tym bardziej jazzowe brzmienia, gdzie trzeba mieć sporo wyobraźni muzycznej ( śledzić i podążać za dźwiękami i stworzyć sobie przestrzeń muzyczną) - wiem bo sam trochę mam też wspólnego z muzyką :) A co do koncertów to jest to naprawdę loteria. Takie większe imprezy są raczej dobrze doświetlone, więc nawet przysłona 4,5 może dać radę... ale to mówię - zazwyczaj...dużo też zależy od miejsca skąd ma się robić zdjęcia i czy można się przemieścić czy nie...zapraszam również na Wrocławski Festiwal Gitarowy ( listopad/grudzień) też dużo dobrej muzyki...www.gitara.wroclaw.pl
pozdrawiam
sokrates
31-03-2009, 12:47
fajnie jakbyś miał dostęp (pożyczyć od kogoś) do Nikkora 85 1,4 - mogło by coś wyjść. Jeśli nie to weź tylko 50 1,8 strzel kilka fotek w pierwszych minutach. korekta j.w wspomniano -0,7 -1 EV, ISO800, F1,8, czas jaki utrzymasz na 50mm potem zapakuj aparat do torby i delektuj się muzyką.
Floyd Rose
31-03-2009, 15:12
Wow kijas byłes na koncercie Mike Sterna, to super.
Ale nie ma to jak śp. Stevie Ray Vaughan
Żadne hip-hopy, dody elektrody, vivy itp. nie podskoczą !!!!!!!!!
a) Pride and Joy - http://www.youtube.com/watch?v=mZkLVinwR4E
b) tak sie jamujeee - http://www.youtube.com/watch?v=SZlUEcWPfPM
c) a tak sie gra w królestwie niebieskim - http://www.youtube.com/watch?v=Vcj9WyKRL94&feature=related
d) utwór tornado !!! "rude mood" - http://www.youtube.com/watch?v=LoxJYzwBcAk
e) wersja elektryczna - http://www.youtube.com/watch?v=-ZWQjA3ha4s&feature=related
Robiłem zdjęcia na koncercie na Torwarze i używałem iso 1600 - 2500 z obiektywem 18 200 VR, wyszło dobrze i można było wydrukować format nawet A3. Iso 800 uważam zdecydowanie za mało.
Nawet nie dotykaj SB-800... Poprostu po drugim strzale panowie w czerni Cie wyproszą... Działaj z "pięćdziesiątką" na f/2 i iso max 800 (powyżej to już nie dasz rady odszumić ciemnych koncertówek). Jak robisz RAWy to ustaw korekt ekspozycji na -1.0 to zdjęcię będzie lekko niedoświetlone (podciągniesz w programie), a za to zyskasz krótszy czas naświetlenia i ostre zdjęcie.
Witam
widzę, że w odpowiedziach pojawiło się trochę cyferek - podoba mi się zwłaszcza 50 1.8, 1600-2500 już nie :), będę się ratował -1 EV :)
Pisałem do organizatora, wymagają żeby napisać o akredytację i udostępnić potem zdjęcia dla nich. Dopisali też że fotografowanie, nagrywanie i inne formy rejestracji zabronione, ale artysta pozwala na fotografowanie przez pierwsze pięć minut koncertu. Czyli spoko, aparat biorę, coś tam szczelę na luzie, ponieważ mam zamiar dopchać się za kulisy, podpisać płytkę i bilet, a nawet cmoknąć Mistrza w mankiet i powiedzieć że jest boski :P i wtedy też jakieś foto :)
Floyd - byłem na Sternie, widziałem na żywca wykoniarzy łącznie z Tomem Kennedym (jestem basistą, więc siłą rzeczy, nawet nie chcąc słyszałem każdy dźwięk :)) ale największe wrażenie oprócz Sterna i tak zrobił Dave Weckl, który jest po prostu gigantem perkusji, do tego całkowicie wyluzowanym, z nienaganną techniką i wbrew pozorom z rockowym zacięciem czasem:cool:
Pzdr
Kijas