Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Największy pałac na Mazurach (Drogosze)
Przedstawiam taki oto kadr z weekendowej wycieczki między innymi do pałacu w Drogoszach. Jest to obecnie największy zachowany pałac na Warmii i Mazurach. Wybudowany w latach 1710-1714 jak podaje Wikipedia.
Dzięki znajomościom i kontaktom z obecnym właścicielem obiektu udało nam się również zwiedzić pałac od środka. Robi ogromne wrażenie. Niestety zdjęcia ze środka tylko z lampą - więc raczej nie ma co pokazywać.
Jeżeli ten kadr się spodoba to wrzucę jeszcze 3, które są nieco mniej konwencjonalne :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://erde.bunkier.net/DSC_9093.jpg)
malasana
23-03-2009, 09:20
Kadr mi sie podoba, ale konwersja juz mniej. Wyszlo strasznie ciemno, ciezko i buro. Sprobowalbym z 'lzejszym' b/w, to zdjecie jest tego warte:)
Co do kadru to przyciął bym trochę dołu, tak żeby było bardziej panoramicznie. Co do obróbki to mam podobne odczucia jak malasana.
moim celem była "ciężka" obróbka. Jest masa zdjęć pokazujących ten pałac tak jak stoi. Ja chciałem pokazać go bardziej dramatycznie, w nawiązaniu do jego obecnego stanu
malasana
23-03-2009, 11:07
moim celem była "ciężka" obróbka. Jest masa zdjęć pokazujących ten pałac tak jak stoi. Ja chciałem pokazać go bardziej dramatycznie, w nawiązaniu do jego obecnego stanu
Rozumiem Twoj punkt widzenia, i rowniez bym staral sie zachowac taki klimat. Jednak Twoja propozycja jest niezbyt porywajaca mz, cienie wyszly ziemiste, ciemnoszare, brakuje 'blasku'.
trochę poprawiłem obróbkę. lepiej jest? czy lepiej nie mówić? :D
Co do kadru to przyciął bym trochę dołu, tak żeby było bardziej panoramicznie. Co do obróbki to mam podobne odczucia jak malasana.
zgadzam sie i z kadrowaniem (za duzo dołu który niewiele wnosi ) i z obróbka jest przesadzona :-D
autograf
26-03-2009, 01:28
To nie jest złe zdjęcie.
Żałuję nieco, że nie przyszedłem tu wcześniej, bo pierwsze komentarze są nieaktualne..
Mnie się podoba. Dołu wcale nie jest za dużo, z resztą jak zmieścić taki długi budynek w kadrze bez sporej ilości trawy/nieba ?
Dawaj następne !
Ja mam tylko jeszcze taką uwagę techniczną - jeśli wstawiasz poprawioną/zmienioną/kolejną wersję zdjęcia to zostaw oryginał, a nową wrzuć jako kolejny post bo inaczej część komentarzy odnosi się do czegoś co nie istnieje i zaczyna robić się bałagan :)
ok, tak będę robił. Szkoda, że nie można edytować swoich postów...po dłuższym czasie.
a co do kadru, to nie chciałem dawać tego centralnie w linii pionowej.