PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Największy pałac na Mazurach (Drogosze)

erde
23-03-2009, 02:22
Przedstawiam taki oto kadr z weekendowej wycieczki między innymi do pałacu w Drogoszach. Jest to obecnie największy zachowany pałac na Warmii i Mazurach. Wybudowany w latach 1710-1714 jak podaje Wikipedia.

Dzięki znajomościom i kontaktom z obecnym właścicielem obiektu udało nam się również zwiedzić pałac od środka. Robi ogromne wrażenie. Niestety zdjęcia ze środka tylko z lampą - więc raczej nie ma co pokazywać.

Jeżeli ten kadr się spodoba to wrzucę jeszcze 3, które są nieco mniej konwencjonalne :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://erde.bunkier.net/DSC_9093.jpg)

malasana
23-03-2009, 09:20
Kadr mi sie podoba, ale konwersja juz mniej. Wyszlo strasznie ciemno, ciezko i buro. Sprobowalbym z 'lzejszym' b/w, to zdjecie jest tego warte:)

elix
23-03-2009, 09:42
Co do kadru to przyciął bym trochę dołu, tak żeby było bardziej panoramicznie. Co do obróbki to mam podobne odczucia jak malasana.

erde
23-03-2009, 10:41
moim celem była "ciężka" obróbka. Jest masa zdjęć pokazujących ten pałac tak jak stoi. Ja chciałem pokazać go bardziej dramatycznie, w nawiązaniu do jego obecnego stanu

malasana
23-03-2009, 11:07
moim celem była "ciężka" obróbka. Jest masa zdjęć pokazujących ten pałac tak jak stoi. Ja chciałem pokazać go bardziej dramatycznie, w nawiązaniu do jego obecnego stanu
Rozumiem Twoj punkt widzenia, i rowniez bym staral sie zachowac taki klimat. Jednak Twoja propozycja jest niezbyt porywajaca mz, cienie wyszly ziemiste, ciemnoszare, brakuje 'blasku'.

erde
24-03-2009, 16:47
trochę poprawiłem obróbkę. lepiej jest? czy lepiej nie mówić? :D

harb
24-03-2009, 19:00
Co do kadru to przyciął bym trochę dołu, tak żeby było bardziej panoramicznie. Co do obróbki to mam podobne odczucia jak malasana.

zgadzam sie i z kadrowaniem (za duzo dołu który niewiele wnosi ) i z obróbka jest przesadzona :-D

autograf
26-03-2009, 01:28
To nie jest złe zdjęcie.

Żałuję nieco, że nie przyszedłem tu wcześniej, bo pierwsze komentarze są nieaktualne..

Le Sir
26-03-2009, 16:41
Mnie się podoba. Dołu wcale nie jest za dużo, z resztą jak zmieścić taki długi budynek w kadrze bez sporej ilości trawy/nieba ?

Dawaj następne !

elix
26-03-2009, 16:47
Ja mam tylko jeszcze taką uwagę techniczną - jeśli wstawiasz poprawioną/zmienioną/kolejną wersję zdjęcia to zostaw oryginał, a nową wrzuć jako kolejny post bo inaczej część komentarzy odnosi się do czegoś co nie istnieje i zaczyna robić się bałagan :)

erde
26-03-2009, 17:41
ok, tak będę robił. Szkoda, że nie można edytować swoich postów...po dłuższym czasie.
a co do kadru, to nie chciałem dawać tego centralnie w linii pionowej.